Hegel Super Headphone Amplifier

Bu yazımızda Hegel firmasının ürün yelpazesinden çok ilginç bir ürünü mercek altına almaya çalışacağım, Hegel Super. Bu ürün aslında özel bir kulaklık amplisi. Aslında uzun zamandır bilgisayarlarımızın 3,5mm ses çıkışlarının çok başarılı olmadığı ve keyifle müzik dinleme noktasında önümüze önemli engeller çıkarttığı bildiğimiz bir gerçek. Bugünlerde çarşıya pazara çıktığınız zaman satın alabileceğiniz bazı üst-uç sınıf bilgisayarlarda bile ne yazık ki kulaklık çıkışları ile elde ettiğiniz performans pek iç açıcı değil. Aslında verdiğimiz binlerce Dolar’ın karşılığında ses kalitesi anlamında elde ettiğimiz koca bir “hiç” demek doğru olur. Bu durum hem Apple hemde PC dünyasının en prestijli ürünleri için geçerli bir durum ne yazık ki.

Durum böyle olunca performans artışı elde etmek üzere bir çoğumuz bilgisayarlarımızı ile özel DAC sistemleri, DAC/kulaklık amplisi kombinasyonları veya farklı çözümler kullanmak zorunda kalıyoruz. Ben uzun senelerdir kulaklık tarafında Stax dünyasının içerisinde yaşıyorum. Ancak bu tarz çözümlerin bir önemli sorunu var, taşınabilirlik. Hegel Super işte tam bu noktada devreye giriyor. Bu minik ürün son derece küçük yapısı ile dizüstü bilgisayar çantanıza koyup yanınızda gezdirebileceğiniz bir ürün. Bunun yanında bence en önemli artısı harici bir adaptör gerektirmemesi. Hatta bir adım ileriye gideyim büyük olasılıkla yanınızda özel bir USB kablosu bile gezdirmenize gerek kalmayabilir. Çünkü Hegel Super üzerindeki USB mikro girişi günümüzde neredeyse Apple hariç tüm büyük telefon üreticilerinin kullandığı kablolar ile uyumlu. Söz gelimi dizüstü bilgisayar çantanıza ekleyeceğiniz bir USB mikro kablo ile hem telefonunuzu şarj edebilir hemde Hegel Super’i bilgisayarınıza bağlayarak keyifle müzik dinleyebilirsiniz. En azından ben öyle yaptım…

Ürün 1,6 cm x 4,1cm x 8,2cm’lik boyutları ile bir kredi kartından daha küçük boyutlarda. Son derece şık alüminyum bir şasiye sahip. Ürünün gövdesi özellikle de köşeler gayet güzel yuvarlatılmış bu sayede örneğin taşıdığınız çanta ve hatta pantolonunuzun cebinde zaman içerisinde bir delik açmasının önüne geçilmiş. Ürünün bir ucunda mikro USB girişi diğer ucunda ise 3,5mm kulaklık çıkışı mevcut. Ürün ,USB üzerinden 24bit/ 96kHz çözünürlüğüne kadar destek veriyor ve kullanım için herhangi bir sürücü yüklemenize gerek yok. Tak ve çalıştır mantığı ile üretilmiş.

Ben ürün denemelerime ilk önce oyun bilgisayarımda başladım. PC dünyasının en uç örneklerine ev sahipliği yapan özel oyun dizüstü bilgisayarları, kullanılan bileşenlerin üst sınıf olması ile biliniyor. Ancak gelin görün ki, kağıt üzerinde methiyeler düzülen ses çıkış kaliteleri, hifi tarafından bakıldığında pek öyle değil. Ben normal zamanlarda bilgisayarımı masaüstü hoparlörler ve DAC ile kullanıyorum. Ancak doyurucu bir deneyim sunan taşınabilir bir çözüm şimdiye kadar hiç denk gelmemişti. Bakalım Hegel Super ile nasıl bir performans elde edeceğim. İlk önce müzik dinlemekten çok yanma süresini geçirmek adına oyunlar ile haşır neşir olmaya başladım. Hazır Diablo III oyunun ek paketi “Reaper Of Souls” yayınlanmışken oyunun başına oturdum ve Hegel Super’e sahip olduğum oyuncu kulaklıklarını takıp denemelerime başladım. Bir çok kişinin oyun deyip geçtiğini biliyorum ancak son yıllarda oyun endüstrisinin Hollywood’un cirolarını geçip milyar Dolarlık bir sektör haline gelmesi ile “AAA” olarak nitelendirilen oyunlardaki müzikleri, efektler ve atmosfer bambaşka bir hale gelmiş durumda. Çoğu oyun müziklerinde dünyanın en önemli orkestralarını görebilmek bile mümkün. Razer ve Sennheiser markalarından kulaklıklar ile denemelerin ardından artık daha ciddi bazı denemeler yapmanın sırası gelmişti.

Müzik dinleme amaçlı Sennheiser CX 400-II Precision yine aynı firmanın ülkemizde son derece popüler CX 150 modelini, Hifiman firmasının zor sürülmesi ile meşhur RE-600 modellerini kullandım. Ayrıca bir tat bir doku olması adına tam anlamı ile fiyat performans canavarı olduğunu düşündüğüm Citronic HP 750 Pro modelini de kurcalamayı ihmal etmedim. İnceleme yazısında kolay ulaşılabilmesi sebebi ile Sennheiser kulaklıkları daha fazla kullandım. Böylelikle okuyucular kendi denemelerini yapmak isterler ise sonuçları benimkiler ile karşılaştırabilirler.

İlk önce şuradan başlayalım Hegel Super’i bilgisayarıma bağlamak için standart bir kablo kullandım ancak elimde şans eseri biraz daha iyi bir mikro USB kablo olduğu için onu da kullanma imkanı buldum. Eğer imkanınız olursa iyi bir kablo kullanmanızı tavsiye ederim. Yazılım olarak her zamanki gibi Foobar’ı kullandım.

Tab Benoit – Legacy: The Best Of albümü ile başlayayım. Bu albüm Telarc plak firmasından yayınlandı. Son derece iyi vakit geçirebileceğiniz harika bir blues albümü. 1967 Louisiana doğumlu Amerikalı müzisyen farklı blues tarzlarını başarı ile harmanlayan bir isim olarak tanınıyor. Ancak Louisiana doğumlu olması sebebi ile asıl ağırlığın Delta Blues’u olduğunu söylemem gerekli. Erken yaşlarda gitar çalmaya başlayan Benoit ilginç şekilde dini eğitim görmüş. Çeşitli blues topluluklarında çalışan Benoit bazı önemli müzisyenlerle çalışma fırsatı bulmuş. 1993 yılında yayınlanan ilk albümü “Nice & Warm”dan bu yana geçen 20 yıllık süreyi kapsayan bu albüm müzisyenin en kayda değer şarkılarını içeriyor. “Muddy Bottom Blues,” “Bayou Boogie” ve “For What It’s Worth” albümdeki en önemli parçalar. Bir yanıyla balad’lar bir yanıyla enerjik blues parçalarına kadar harika bir seçki var albümde. Albümü CD’den RIP’leyip dinlemeye başladım. Hemen fark ettiğim ilk farklılık PC’min kulaklık çıkışı ile Sennheiser kulaklıklar birleşince ortaya çıkan ve zaman zaman çok rahatsız edici hale gelen üst frekanslardan eser yok. Bu arada testleri yapmanın çok kolay bir yolunu da buldum. Eşimin en az benimki kadar çok kullanılmış CX 150 kulaklıklarını da bilgisayarıma bağlıyorum. Her bir tuşa basarak kulaklık çıkışı + CX 150 ve Hegel Plus + CX 150 geçiş yaparak aradaki farkları duymak mümkün. Duyduklarım şaka gibi. Arada inanılmaz bir ton farkı var. Özellikle CX 150 kulaklıklar performans patlaması yaşıyor Hegel Plus ile. İnanılacak gibi değil…

Bunları duydukça aklıma hemen ne zaman dinlesem büyük hayal kırıklığı yaşadığım büyük orkestra kayıtlarında ne olacağı geliyor. Sennheiser CX-150 bu tarz müzik ile dağılıp gidiyor normal zamanlarda. Müziğin temposunun arttığı yüksek pasajlarda kulaklık size bir kaos dinletiyor. Hemen Hegel Plus ile denemelere başlıyorum. Kulaklık kendisinden beklenmeyecek şekilde toparlanmış gözüküyor, tabii ki müthiş bir performans yok ancak Hegel Plus sayesinde kesinlikle dinlenebilir bir performans elde etmek mümkün. Bunun üzerine Hifiman RE-600 kutusundan çıkıyor. Bu çok güzel bir kulaklık ancak sürebilirseniz. Evet normal zamanlarda fazla sıkıntı yaşamazsınız ancak böylesine pasajlarda kulaklık çıkışı ile bu güzelim kulaklığında tam performansına ulaşmak mümkün değil. Hegel ile Hifiman birlikteliği gayet güzel bir performans elde etmemi sağlıyor. O pasajların heyecanını kulaklıklar uzun zaman sonra bana aktarmayı başarıyor.

Hegel tasarımcısı Anders Ertzeid’in de katıldığı Timpani etkinliğinde bu kulaklık amplisi ile alakalı ilk bilgileri birinci ağızdan duymuştum. O dönemlerde tasarımcılar piyasada mevcut kulaklıkların her birinin çok farklı empedans karakteristikleri olduğunu ve amplinin tüm bu farklı empedanslarla başa çıkması için oldukça özel bir tasarım üzerinde çalıştıklarını öğrenmiştim. Görünen o ki, yapılan çalışmalar başarılı olmuş.

Bobo Stenson Trio – Indicum albümüne bir bakalım. ECM’den yayınlanan albüm minimal yapısı ile dikkat çekiyor. Bu tarz albümleri bilgisayar üzerinden ortalamanın üzerinde bir kulaklık ile dinlemeye başladığınızda ne olduğunu ben size söyleyeyim hemen. Müziğin altında kafayı takılacak kadar belirgin saçma sapan bir dip ses. Indicum albümünde de durum farklı değil.  2011 yılında Bobo Stenson’un kendi üçlüsü ile kaydettiği harika bir albüm. Tabii ki geleneksel olarak basçı Anders Jormin ve davulcu Jon Fält ile dinleyeceğiz Bobo Stenson’u. Albüm genel olarak temponun çok artmadığı ancak her dakika bir şeylerin olduğu minimal yapılı bir albüm. Bu olan biten çok ön planda olmuyor. Şarkıların derinliklerine doğru kulak kabartmak gerekiyor. Zaman zaman yerel melodileri zaman zaman çok bilindik eserleri yorumlayan üçlünün ECM’den yayınlanan bu kaydı son derece başarılı. İşte o derinliklere kulak kabarttıkça sinirlenmeniz olasılık dahilinde. Gelin görün ki, Hegel Super ile dip gürültü ortadan kalkmış. Her üç kulaklık ile denemeler aynı duruma işaret ediyor.

Son sözlere geçmeden önce Hegel Super’in bonus bir özelliğinden bahsetmek istiyorum. Ürünün kulaklık çıkışı aynı zamanda dijital optik çıkış olarak kullanılabiliyor. Elinizin altında eğer uygun bir amplifikatör veya aktif hoparlör var ise USB’den direkt olarak optiğe dönüşüm elde etmeniz mümkün. Ben bu kısmı ayrıntılı şekilde test etmedim. Direkt kulaklık kısmına odaklandım..

Hegel Super çok ilginç bir ürün. Gerek masaüstü ancak özellikle de taşınabilir bilgisayarlarınızdan müzik dinlemeye çalışıyorsanız bu ufaklık sayesinde müziği gerçekten dinleyebilir hale gelebilirsiniz. Göreceli makul fiyat etiketli kulaklıklardan daha üst sınıfa kadar Hegel Super tüm bu ürünleri müzik dinlenebilir kılıyor. Detay artışı vesaire konularından önce tonlar kendine geliyor, oh be gitar çalıyor dedirtiyor size. Minimal kayıtlarda bilgisayarlarımızın ses kartlarından dinlediğimiz dip gürültüyü duyulmaz hale getirmesi bile Hegel Super’i başarılı kılmaya yetiyor. Tüm bu kazanımlardan sonra artan detay seviyesi ve benim kulak içi kulaklıklarda zaman zaman hissettiğim müzik sanki sıkışıyormuş gibi geliyor hissiyatının yerine alan rahatlamışlık ile ürün bence değerini arttırıyor. Her dakika bilgisayarı ile yaşamak zorunda kalıp müziği o bilgisayarlardan dinlemek zorunda kalanlar için tavsiye edilir!

15 Haziran 2014 güncelleme: Hegel Super Headphone Amplifier’i aktif hoparlörlere bağlayıp kullanmak ile alakalı ek bir yazı yayınladık. Okumak için “buraya” tıklayınız

Hegel Super Headphone Amplifier
Dijital girişler: USB mikro Çıkışlar: mini-jack (analog) + optik mini-jack (dijital) USB giriş: 24 bit / 96 kHz’e kadar, bağla/çal Gürültü tabanı: -140dB Çıkış empedansı: 1 ohm’un altında Ebatlar: 1,6 cm x 4,1cm x 8,2cm (YxExD)
Fiyat: 299 Euro (+KDV) 
Temsilci: Timpani / www.timpani.com.tr

Tags: