Transparent Cable ürünlerine bakış atmaya devam ediyoruz. Daha önce firmanın Music Wave hoparlör kablosuna, The Link ve MusicLink Plus ara bağlantı kablolarına bakış atmıştık. Tabii ki dijital kablolama konusuna da ayrıca değinmiştik. Bu inceleme yazısında ise firmanın High Performance PowerLink güç kablolarına bir bakış atacağız. Transparent Cable firması güç tarafındaki ürünleri ile oldukça tanınan bir firma. Özel elektrik filtre çözümleri oldukça popüler ve bir çok sistemde görebilmeniz mümkün. Aynı şekilde güç kabloları da. High Performance PowerLink fiyat performans oranı en yüksek ürünlerden bir tanesi ve özellikle bu ürünü seçtim denemeler için. Konumlama olarak firmanın en alt seviye ürünü olan Performance PowerLink’in bir model üstü. Transparent Cable için giriş seviyesi bir ürün diyebiliriz.
High Performance PowerLink yine firmanın çok şık siyah ambalajında geliyor. Kutuyu açtığınızda oldukça kalın bir kablo ve kaliteli konektörler dikkat çekiyor. Üretici, kablonun dış etkilerden minimum etkilenmesi için iki katmanlı bir ekranlama yapmış. Kablonun kalınlığı ve ekranlamasını dikkate aldığımızda gayet rahat şekilde eğilip bükülebiliyor diyebilirim. Sistemlerimizde elektrik kablolarını takmak biraz dertli oluyor. Sistemin arkasında eğilip bükülemeyen kablolar sıkıntı yaratıyor. Bu arada kablo üzerinde canlı uç işaretlenmiş. Takarken dikkat! Eskiden arkası kapalı bir stand kullandığım için bu sıkıntıları çok yaşadığım için benim için bu durum çok önemli. Aslında önemli idi demem daha doğru olur. Sırf bu sorundan bıktığım için sonunda stand ile vedalaşıp Finite Elemente Pagode stand satın aldım. İnanın asıl önemli olan konu sisteme etkisi değil, denemeler sırasında kablolara daha rahat ulaşmak idi. Ses konusundaki getirileri ise bunun yanında bonus oldu.
Aduio AVM firmasından High Performance PowerLink kabloyu istediğimde, elime iki set geldi. Hem amplifikatör hemde kaynak tarafında Transparent Cable ürünleri kullanıldığında daha etkili sonuçlar alınacağı için iki set kablo göndermişler. Aslında bu seneki denemelerde firmalardan ikişer adet elektrik kablosu alıp denemeleri yapmaya çalışacağım. Tabii burada ortaya çıkan sorun bir yerine iki kablonun yakılmasının gerekliliği. En kolay yöntem -en azından benim bulduğum- bir kabloyu bilgisayara diğerini ise monitöre takmak. Geçen sürenin ardından kabloları ilk önce amplifikatörüme ve pre-amplifikatörüme takıyorum. Bu şekilde plak dinleyeceğim. Arkasından SACD çalarımı direkt olarak amplifikatörüme bağlayıp kabloları bu iki cihazda kullanıyorum. Böylelikle farklılıkları daha rahat gözlemleyebileceğim…
Claudio Abbado – Mozart: Piano Concertos Nos. 20 & 21 Friedrich Gulda Speakers Corner baskısını mercek altına alalım. Her iki eser, Mozart’ın ilk iki minör notalı eseridir. Eserlerin ilginç yönü, No:20′de karanlık bir atmosferin bulunması ve zaman zaman şiddetlenen bir fırtınaya benzemesi, No:21′in ise tam tersi aydınlık diyebileceğimiz bir tarza sahip olmasıdır. Bu iki eser birbirinin zıt kardeşleri gibidir ve çok sevilirler. Plakta piyano başında Friedrich Gulda var. Avusturyalı piyanist hem klasik hemde caz dünyasında tanınan bir isim. Son derece kendisine özgü bir müzisyen olan Gulda, Viyana müziğine özel bir ilgi duymuş ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Kayıt tarihi boyunca Gulda, Mozart eserlerinin pek azını seslendirmişti. Ancak seslendirdikleri büyük olay haline gelmiş ve ilginç tuşeleri ve orkestrayla müthiş uyumu bu kayıtları klasik müzik dünyası açısından önemli hale getirmişti.
Dediğim gibi ben No: 20’yi daha çok seviyorum. Özellikle ilk hareket olan “Allegro” benim şahsi favorim. Oldukça dinamik ve yükselen pasajlar ilgimi çekiyor. Tabii hareketin ikinci çeyreğin başında Friedrich Gulda’nı piyano bölümleri ve arkasından orkestranın usul usul yükselmesi ayrı bir keyif. Plak baskısı yazımızda da belirttiğimiz gibi belki referans statüde değil ancak Speakers Corner re-master’ı bir adım öteye götürmüş. Detay seviyesi çok başarılı ancak asıl farklılık yükselen pasajlardaki dinamizmin artışı ve alt frekans çözünürlüğündeki etki. High Performance PowerLink sessiz arka planı ile de dikkat çekiyor. Sistemimde var olan kablolardan bir kaç adım önde bir performans elde ediyorum. Özellikle pre-amplifikatörümdeki etki çok hoşuma gidiyor.
Şimdi CD çalara geçelim. En aklımda kalan performansı sizlerle paylaşmaya çalışayım. Daha önce Mecmua’da yer verdiğimiz çok eğlenceli bir albüm olan Diablo Swing Orchestra’nın The Butcher’s Ballroom albümü aklıma geldi. Hem kayıt güzel, hem albüm eğlenceli insan daha ne ister ki. Aslında Diablo Swing Orchestra, 16.yy dayanan bir İsveç geleneği. Bu orkestranın geleneği çoğunluk tarafından hoş karşılanmayan notaları ve hikayeleri anlatmak. Müzik keman, choir tarzı vokaller ile süslenmiş türü için avant-garde denilebilecek bir rock hatta metal türevi. Yalnız bir nokta önemli standart bir avant-garde metal grubundan çok öte bir albüm olduğunu söylemeliyim. Bir noktada folk müziğe, bir notada klasik müziğe uzanan geniş bir yelpaze söz konusu ve bence albümü değerli hale getiren şey bu. Albüm 2 kısma ayrılmış, ben özellikle Act 1 bölümününe bayıldım. Özellikle İspanyol ritmleri ve üflemeliler ile bezenmiş Poetic Pitbull Revolutions şarkısı bir harika. Farklı rock varyasyonlarından hoşlanan okuyucularımız mutlaka ama mutlaka göz atsınlar. Albümü bana ilk dinleten sanırım Alphan (Tang) ağabey idi. Kendisine de buradan selamlar…
Albümün açılış parçası “Balrog Boogie” acayip bir bas riff’i ile başlıyor. Bu bölüm benim sistemimde eskiden bu kadar keyifli çalmazdı. JBL monitörleri satın almamla tüm bu albümleri artık daha büyük bir keyifle dinleyebiliyorum. Hem kaynak tarafına hemde ampli tarafına High Performance PowerLink takınca bu intro evde küçük çaplı bir depreme sebep oldu. Hani bazı durumlarda basları duymazsınız midenizde hissedersiniz ya tam o türden işte. Ancak kısa intronun arkasından bir kaos haline gelen şarkıda tüm detaylar yerli yerinde duruyor. Arka planda özellikle kick’ler ve bağlantı için bas gitardan dökülen riff’ler pek keyifli. Bayan vokale sahip albümde vokaller olması gerektiği ön planda, vokal sustuğunda üflemeliler olması gerektiği gibi ön plana çıkıyor.
Transparent Cable firmasının High Performance PowerLink güç kablosu 200 Dolar + KDV karşılığı 533 TL’lik (Kasım 2014 itibarı ile) fiyatı açıkçası gayet makul bir fiyat etiketine sahip. Tabii ki bu Transparent Cable ürünlerine bakarak yapılmış bir tespit. Benim tespitlerime göre bu fiyat aralığında son derece etkili sonuçlar ortaya koyan bu güç kabloları kesinlikle ilgi göstermeye değer. Giriş seviyesinin bir tık üzerinde alışveriş listesinin en üstüne yazılmaya aday bir ürün….
Transparent Cable – High Performance PowerLink
Standard termination: 15A grounded USA wall plug > 15A IEC Optional terminations: 20A grounded USA Wall Plug; 20A IEC; plugs for EU, UK, Indian, Italian, Danish and other electrical systems available. Standard length: 2 meters Custom lengths always available.
Fiyat: 200 Dolar + KDV = 533,72 TL (Kasım 2014 itibarı ile) online satın almak için tıklayın
Temsilci: Lotus Concept www.lotusconcept.com / Online Satış Audio AVM www.audioavm.com
Bir yorum ekleyin