Önceki sayfaya ulaşmak için tıklayınız
Testin en pahalı modeli olan W10180, oldukça farklı bir kablo. Sistem entegrasyonu bayağı dikkat gerektiren bu kablo bi-wiring bağlantı amacı ile üretilmiş. Çok damarlı bakır üzeri gümüş kaplı ürün çok şık ve farklı görünen karbonfiber konektörlerle sonlandırılmış. Bu kabloyu denemeyi düşünen okuyucularımızın sistemlerini iyi tanımaları gerekli. Bunun en önemli sebebi kablonun oldukça ayrıntılı çalmasının yanında sesi hoparlörlere doğru bir miktar yaslaması. Soundstage dediğimiz sahneyi hissedilir bir miktar azaltan ürün sisteminde hoparlörlerine odaklanmayı seven okuyucularımızın ilgisini çekebilir. Bir örnekle konuyu açıklayayım, son yıllarda yayınlanan Jimi Hendrix plaklarında belki dikkatinizi çekmiştir müzik hoparlöre bir şekilde yaslanır. Sisteminizin bütün sahnesi kaybolur. Gerek Sony Legacy gerekse de Music On Vinyl baskılarında bu durum dikkatinizi çekmiştir. Aynı durum Sony CD remaster’ları içinde geçerli. Bu durumu hemen her albümle yaşamak herkesin isteyeceği bir durum değildir. İyi bir entegrasyon yapamazsanız W10180 ile bu durumu yaşamanız mümkün görünüyor. Bu arada bu kabloyu sistemde kullanabilmek için hoparlöre giden uçların birer çiftini iptal ettim. Aslında bu yaptığım pek mantıklı değil. Ama denemesem olmazdı, kablonun performansını merak edecektim. Muhtemelen bi-wiring uyumlu bir hoparlör ile daha başarılı bir performans alabilirsiniz.
Benim sistemim 3W gücünde olduğundan hoparlör seçimlerim son derece zorlu oluyor. Sealed yapı ile farklı tatlar elde etmiş olsam da, kablo seçimimde çok dikkatli olmam gerekiyor. Gümüş seçeneği son derece zorlu bir seçenek olmasına rağmen eğer sistemin geneli iyi konfigüre edilebilirse çok iyi sonuçlar elde edebilmek mümkün. Ben interconnect’lerimde mümkün olduğunda bakır seçeneklerine yönelerek hoparlör kablosunda gümüş seçimi yapmıştım. Bu tarz bir kombinasyon bol bol deneme yanılma ile tutturulabiliyor. En doğru kombinasyonu mu kullanıyorum, bilemiyorum. Ama mutluyum :)
Denemekten başka çare yok. Bu arada Gold Line Serisinde yer alan W10181 modeli ürün gümüş kaplama olmasına rağmen W10183 modeline göre daha canlı çalan bir performans gösterdi. Aslında kabloların yapıları birbirine çok benzemesine rağmen minör farklar sonucu oldukça etkiliyor. Belki de bi-wiring kullanamadığım kabloyu ufak bir modifikasyona tabii tutmamın etkisi vardır. Bilemiyorum…
Solti – Decca Silver Jubilee Recording – Beethoven Symphony No:9 geçtiğimiz günlerde Stereo Mecmuası’nda ayrıntılı olarak yorumlanmıştı. Plak önemli. Bu kaydın amacı Decca plak firması ile Solti’nin 25 yıllık ilişkisinini kutlaması. Çeşitli klasik müzik arşiv sitelerinde plağın 1972 orijinal baskısının önemli tutarlarla el değiştirdiğini görebilmemiz mümkün. Kayıt, Solti’nin 20 yılı aşan bir dönem başında bulunduğu Chicago Senfoni Orkestrası ile birlikte yapılmış. 1972 yılında kaydedilen plak aynı yıl satışa sunulmuş. Speakers Corner, kapağın birebir baskısını yapmış. Kapak son derece kaliteli ve kalın. 180Gr’lık çift plaktan oluşan setin ses kalitesi müthiş. Bu kayıt elinde bulunanlar özellikle koral bölümlerde tüm dinleme odasını saran müzik ile mest olmuşlardır. W10183 ve W10181 modellerini karşılaştırdığımda hem daha dinamik çalması hemde oluşturduğu daha geniş etki beni daha çok mutlu etti.
Denemelerimde geriye kalan W10160 ve W10164 modelleri ise W10183 modeline yakın veya benzer bir performans gördüm. Ancak yazdığım gibi benim sisteminde en iyi performansı W10183 modeli verdi.
Peki hoparlör kablosu seçimimizde nasıl hareket etmeliyiz. Buna verecek kesin bir cevabım yok. Ancak şunu önerebilirim. Özellikle düşük güçlü ampliler kullanan okuyucularımız mümkün olduğunca kısa kablolar seçmeliler. Bu kabloların yarattığı kapasitans etkisini azaltmak için değerleri incelemeliler. Aslında tüm seçimlerimizde buna dikkat etmeliyiz. Mümkün olduğunca kısa kablolar kullanmalıyız. Eğer odamızda veya bulunduğumuz ortamlarda elektronik gürültü var ise mümkün olduğunca iyi ekranlanmış ürünleri tercih etmeliyiz. Ekranlama konusu son derece sıkıntılıdır. Bir çok endüstriyel kabloyu sistemlerimizde kullanamamamızın sebebi aşırı ekranlanmış kabloların seste bir miktar kapalılık yaratması.. bu dengeyi sağlamak üreticiler için çok zor. Bize kalan seçim ise bundan da zor.
TTAF bir çok kablo için spade opsiyonu sunabiliyor. Muhtemelen kablo sök takları ile uğraşmayan meraklılar için konektörsüz ürünler konusunda da yardımcı olabilir. Deneme yapmadan önce bu konularda müşteri hizmetleri ile görüşebilirsiniz ki, hiç çekinmeyin çok rahatlıkla yardım alabilirsiniz.
Gelelim güç kablolarına. İlk ürün firmanın Gold Line serisinden W10536 koldu modeli. Son dönemlerde gördüğüm en şık kablolardan bir tanesi. Konektörler mükemmel bir görüntüye sahip. Böylesine görsel bir şölenin çoğu sistemin arkasında kalması üzücü ne yazık ki. Kablo 600TL fiyat etiketine sahip. Gayet başarılı bir ürün. Sistemimde denediğim güç kablolarında çok rahatlıkla iyi performans gösterenler listesine alabilirim. Burada bana gönderilen bir diğer kablo olan W10495 kodlu 375TL fiyat etiketine sahip ürün ile aradaki fiyat farkını vermeye değecek mi değmeyecek mi sorusunu kendi kendime çok sordum. Bazı dinletilerimde daha ucuz olan kablo daha fazla hoşuma giderken bazı dinletilerimde pahalı olan hoşuma gitti. Bunun üzerine her iki kabloyu da elektrik sistemi tam anlamı ile hifi bakış açısı ile kurulmuş bir arkadaşıma götürdüm. Aradaki farklar daha açık olarak ortaya çıktı.
Burada deneme yapmanın önemi ortaya çıkıyor. Açıkçası W10495 kodlu ürün bir çok meraklının hoşuna gidecek yeterli performansı verecektir. Tok baslar, oldukça sessiz bir arka plan bu kablonun getirileri. Eğer elektrik sisteminize yatırım yaptıysanız eminim ki getirileri daha fazla olacaktır. Benim evimde elektrik sistemimde yaptığım çalışma sonucunda önemli getiriler almıştım. Bu işlemler kısaca ayrı topraklama, bina girişinden evdeki sigorta hattına kaliteli kablolarla yapılan bağlantı ve sigorta kutusundan ayrı özel hatlar çekilmesi olarak açıklanabilir. Ancak elektriğin yeniden düzene sokulması için re-generator tarzı bir cihaz kullanmıyorum. Zaten üst model kablolarda belirgin farklar böylesine durumlarda ortaya çıkıyor ve görebildiğim kadarı ile aradaki fiyat farkları daha mantıklı hale geliyor. Durum böyle iken çoğu sistemde W10495 modeli kablo iyi iş görecektir. Bu arada bu kablo benim sistemimde kullandığım Lookab Optirius‘la neredeyse aynı(ymış) Muhtemelen bu kabloyu sevmemin sebebi bu…
Sonraki sayfaya ulaşmak için tıklayınız
—————————————————————————–
TTAF Kabloları Genel Testi yazımız toplam 4 bölümden oluşmaktadır. İlgili bölüme atlamak için yan taraftaki linklere tıklayınız. Bölüm I Bölüm II Bölüm III (şu an bu sayfadasınız) Bölüm IV
Bir yorum ekleyin