Transparent Cable – MusicLink Plus

Geçtiğimiz yazılarımda Transparent Cable firmasının giriş seviyesi The Link kablosundan bahsetmiştim. Bu yazımda ise firmanın orta segmente giriş kablosu diyebileceğim bir diğer kablosundan bahsedeceğim. Transparent Cable’ın ülkemize getirilen hemen her ürününü kendi evimde test etme fırsatı buldum ve denemeler yapmaya çalıştım. Önümüzdeki haftalarda sanırım tüm ürün gamını okuma şansınız olacak. Belki ilerleyen aylarda daha üst segmentlere yer veririz. MusicLink Plus, firmanın klasik tasarım anlayışının izlerine sahip  ve kendisinden daha alt modellere göre daha fazlasını sunan bir ürün.

Ürünün ambalajını açınca zaten farklılıkları hemen anlıyorsunuz. Çok daha kalın bir kablo yapısı, çok kaliteli konektörler ve daha farklı bir network tasarımı. Daha önce firmanın MM2 teknolojisinden bahsetmeye çalışmıştım. Bu teknolojinin amacı kablonun taşıdığı sinyale dışarıdan etkinin azaltılması, dinamik sunum sağlanması ve her frekans aralığında maksimum verimin elde edilmesi için farklı farklı çözümlerin bir araya getirilmesi olarak özetlenebilir. Özellikle empedans eşlenmesi konusu burada önemli bir kilit noktası. Bu kabloda network bölümü biraz daha gelişmiş bir tasarıma sahip. Kablonun ağırlığı giriş seviyesindeki kardeşine göre hissedilir şekilde ağır. Kablo içindeki bakır yapıda farklı. Teknik verilere bakılırsa daha kalın ve farklı bir ekranlamaya sahip.  MusicLink Plus için Tranparent Cable firmasının tanıtım broşüründe çok daha iyi bas performansı, daha detaylı sunum gibi önemli iddialar var. Kabloları yine yakma makinesinde bırakarak arkasında da sistemimde kullanarak sürece başlıyorum.

MusicLink Plus için daha kapsamlı bir test süreci uyguladım. İlk önce Music On Vinyl basımı ile Ten Years After – Stonedhenge albümüne bir bakış atalım. Topluluğun ikinci albümü. Hikayemiz 1960’ların sonlarında başlıyor. Ten Years After 1967 yılında Windsor Jazz Festivalinde sahne alır. Bu konserdeki performansları onların Deram ile anlaşma yapmalarını sağlar. Deram önemli bir yapım şirketidir ve meşhur Decca’nın alt şirketidir. Hikayelere göre bu Decca ile hit single yapmamış ilk topluluk imzasıdır. 1968 yılında Amerika ve İskandinavya turlar yapılır. Bu arada albüm yayınlanır. Albüm yayınlanmadan önce “I’m Going Home” şarkısını yapmışlar ve önemli bir hit haline gelmiştir. Albümden beklentiler büyüktür ve patlayan şarkı “Hear Me Calling” olur. Bu şarkı çok sevilir ve ilerleyen yıllarda bol bol yorumlanır. En önemli versiyonu ise İngiliz glam rock topluluğu Slade’in çaldığı edisyonudur. Albümün başarısı ile topluluk Newport Jazz Festivaline davet edilir. Bu ilk kez bir rock topluluğunun bahsi geçen festivaline çıkmasıdır.

Haydi gelin “I’m Going Home” şarkısına bakalım. Şarkının binbir çeşit yorumu var özellikle de konser yorumları bol. Çokta güzel bir şarkıdır. Enerji doludur. Music On Vinyl plak kaydı bence çok başarılı. Daha önceki baskılarda özellikle şarkının ilk bölümlerinde özellikle de ilk dakikanın yarısında ilk davul solo ve aynı dakikanın sonunda bağlayıcı davul bölümlerinde sistemler dağılır genelde. Ayrıca ziller de son derece geri plandadır. 2002’de yapılan re-master çalışması sonrasında yayınlanan CD’ler çok daha keyifli idi. MOV ise plak edisyonunda bu çalışmayı bir adım ileriye götürmüş. Denon DL103 gibi detay manyağı olmayan bir iğnede bile detay seviyesi gayet başarılı. Tonlarda keyifli. bas performansı açısından albümün yapısı gereği bir beklentim yok. Genel olarak hoşuma gitti performansı.

Bas performansı için Christian McBride – The Good Feeling albümüne bir bakalım. Mack Avenue tarafından yayınlanan albümde sistemi zorlamak için gerekli her şey var. Hem büyük orkestra performansı, hem detay seviyesi, hem bas çözünürlüğü var ve albümde gayet keyifli. The Good Feeling albümü Christian McBride Big Band’in ilk albümü. 2012 yılında bu albüm ile Grammy ödülünü En iyi Geniş Caz Topluluğu dalında alıyor. Christian McBride bu albümde ilk kez böylesine geniş bir topluluk deneyimi içerisine giriyor lider olarak. Yazılan çizilenlere göre albümle alakalı ilk fikirler Wynton Marsalis & The Jazz At Lincoln Center Orchestra konserinde oluşmaya başlıyor. Arkasından insan hakları ile alakalı 4 tema yazıyor ve bu temaları Rosa Parks, Malcolm X, Muhammad Ali ve Martin Luther King’e adıyor. Böylelikle albümün temeli oluşuyor. Arkasından ise The Good Feeling ortaya çıkıyor. Albüm tam anlamı ile büyük orkestra cazının özelliklerine sahip. Zaman zaman swing zaman zaman blues ve ballad’lara kadar geniş bir yelpazede seçimler yapılmış. Bu tarz cazı seven okuyucularımız mutlaka göz atsınlar.  Albümle alakalı yazımda “When I Fall In Love” şarkısında Melissa Walker vokallerine dikkat demiştim. Haydi gelin bu şarkıya göz atalım.

Şarkının girizgahı bize daha ilk saniyelerde bir fikir veriyor zaten. Hemen ardından piyano ve Melissa Walker vokalleri şarkıyı alıp götürüyor. Bu bölümlerde alt yapıda bastan süzülen notalar ve davul zilleri dikkat çekiyor. Dizlerin sonunda özellikle üflemeliler devreye usulca giriyor. Sahne son derece geniş bu albümde. Hem plak hemde CD edisyonları son derece başarılı. Sistemimde farklı parça olarak sadece MusicLink Plus takılı. Varolan kablolara göre daha iyi bir detay seviyesi elde ediyorum. Baslardaki özellikle double bas ve piyanoda detay seviyesi ve katman çok başarılı. Bu tarz değişikliklerde vokaller biraz etkilenir. Melissa Walker nota atlayarak aksak diyebileceğimiz vokallerinde herhangi bir terslik yok. Gayet ön planda ve sıcaklığından bir şey kaybetmiyor. Hele bir de  Music Wave hoparlör kablosunu eklerseniz işin rengi daha da değişiyor.  Aslında bu kablo ile daha üst model bir hoparlör kablosu eşlenirse onu duymak lazım!

Transparent Cable  MusicLink Plus, firmanın giriş seviyesi serisinin bir üyesi. Üretici bu kablo için sunduğu özelliklerde bas performansının özellikle altını çizmişti. Benim sistemimde yaptığım denemelere bakılırsa bu konuda söyledikleri gayet doğru hatta eksiği var fazlası yok bile diyebiliriz. Kablo firmanın genel karakterini yansıtıyor. Dinamik bir sunum, geniş bir sahne ve ek olarak alt frekanslarda iyi bir çözünürlük. Özellikle ortalamanın üzerinde amplifikatör ve kaynaklar arasında kullanılırsa daha iyi sonuçlar veriyor. Bas performansında kablonun asıl performansını görebilmek için benim tespitime göre biraz güçlü amplifikatörler ile kullanmak daha mantıklı. Tabii burada hemen her amplifikatörün benim kullandığım 2A3 tüp kullanan SET yapılı amplilerden daha güçlü olduğunu unutmayın! Ürünün 400 Dolar + KDV’lik fiyatı Eylül 2014 itibarı ile 1.100 TL civarında bir tutara denk geliyor. Hal böyle olunca orta segment sistemler için önerebileceğimiz kablo haline geliyor, MusicLink Plus. Bu seviyelerde bir sistemi kablolamak için Transparent Cable kesinlikle göz atılmayı hak eden bir marka.

Transparent Cable – MusicLink Plus
Standard termination: RCA > RCA Lengths: 1 meter, 1.5 meter, 2 meter, 10 feet, 15 feet, 20 feet, 25 feet and longer Super Subwoofer Kit available Custom terminations/lengths/singles always available Adaptors: XLR > RCA, RCA Y
Fiyat: 400 Dolar + KDV = 1.071,44 TL (Eylül 2014 itibarı ile) online satın almak için tıklayın
Temsilci: Lotus Concept www.lotusconcept.com / Online Satış Audio AVM www.audioavm.com