TTAF Kabloları Genel Testi II

Önceki sayfaya ulaşmak için tıklayınız

Tamam buraya kadar her şey gayet güzel fakat bunun kablolarla alakası nedir? Yüksek frekans sinyalleri kablonun yüzeyinden taşınıyor ve kablonun merkezi çevresindeki alanlarda taşınmıyor. Yüksek performanslı kablolarda kullanılan tellerin hepsinin saflığı ve kalitesi bu yüzden önem kazanıyor. Bu sayede deri efektinin etkisi azaltılmaya çalışılıyor. Bunun yanında tellerin sarım yapısı, dış kılıflar gibi faktörlerde maksimum performans için önem kazanıyor. Yazılan çizilenlere göre kullanılan tüm üst sınıf malzeme ve ekipmana rağmen üretim aşamasında iletkenler ve dielektrik kısımlar arasında statik yüklenme ve gerilim oluşuyor. Bütün üreticiler bu durumu önlemek için uğraşıyorlar. Herkesin farklı bir yöntemi var ve bu durum fiyatlara yansıyor. Blue Horizon gibi firmalar ise farklı bakış açıları ile bu konuya çözümler getiriyorlar.

Tabii tüm bunlar işin hikaye kısmı, gerçek hayatta pişme veya yanma konusunun önemli olduğuna inanlardanım.

TTAF interconnect’i neredeyse 24 saat yaktıktan sonra her şey biraz daha yerine oturdu. Detaylarda sorun yok hatta detay yerli yerinde diyebilirim. Ancak sisteminizde eğer bir güç amplisi kullanıyorsanız bu kabloyu kaynak ile pre arasında kullanmak ve pre ile power bağlantısını ise bakır tabanlı bir kablo ile yapmak benim açımdan daha başarılı sonuç verdi. Gümüş kablolar detaylarda çok başarılı performans gösterirken alçak frekanslarda yani bas seslerde her zaman başarılı olamıyorlar. Veya başarılı performansı göstermek için çok ustaca dokunuşlar yapılmış sistemlere ihtiyaç duyuyorlar. Model W10089 içinde bu durum söz konusu. Her ne kadar tamamen gümüş bir kablo olmasa da, gümüş bir kablonun karakteristik özelliklerine sahip. Ürünün görünüşü son derece keyifli, konektörler gayet başarılı görülüyor. Takarken çıkartırken biraz zorlanacaksınız ancak bu durumun iyi bağlantı sağladığını da söylemek gerekli.

Hemen ülkemize yeni gelen Kenny Burrell – Guitar Forms albümüne bir bakalım. “Guitar Forms” “Midnight Blue” albümünden hemen bir yıl sonra1964 yılında yayınlanıyor. Albümde aranjmanlarda caz tarihine mal olmuş bir isim dikkat çekiyor Gil Evans. Ancak Gil Evans ve kayıt için oluşturulan orkestra her şarkıda karşımıza çıkmıyor ve Burell’a solo gitarla bol bol dinleme fırsatımız var. Albümde beş şarkı tam anlamıyla orkestrayı dinleyebileceğimiz şekilde düzenlenmiş Üç şarkı daha küçük formasyonlara göre düzenlenmiş. Ancak orkestrasyon öyle bir ayarlanmış ki, Burell’in gitarı hemen her an tüm ayrıntısıyla duyuluyor. Bana sorarsanız son dönem Speakers Corner baskıları arasında gerçekten en başarılı olanlardan bir tanesi bu albüm ve verdiğiniz parayı son kuruşuna kadar gerçekten hak ediyor. Özellikle solo gitar bölümlerinde ayrıntı gayet başarılı. Ancak bas yoğun albümlerde (ben biraz abartmak için Massive Attack gibi toplulukların albümlerini kullandım) sistemde alıştığınız doygunluğu bulamayabilirsiniz.

Peki TTAF’nin bu kablosunu kimler seçimlerinde değerlendirebilir. Sisteminin fazlaca alt frekans dominant olduğunu düşünen veya sistem çok sıcak çalıyor biraz daha analitik çalsın diyenler bu kabloya bir göz atabilirler. Aslında ben firmanın Extreme Line serisindeki interconnect’leri daha çok merak ediyorum. TTAF web sitesinde 150 ila 200 lira arasında gezinen fiyatlara iyi kaliteli bakır ve görüldüğü kadarı ile çok iyi ekranlamaya sahip ürünlerin pazarda daha başarılı olma potansiyeli var. Belki bir ara bu kabloları deneyip kısaca sizleri bilgilendiririm.

Sırada hoparlör kabloları var. TTAF’den gelen pakette toplam 5 çift hoparlör kablosu vardı. Model kodları; 10526, 10452, 10444, 10524 ve 104522. Bunların tamamını ayrıntılı teste tabii tutsam bu yazıyı yazmam neredeyse 1 ay süreceği için ayrıntılı olarak birkaç modeli ele almayı planladım.

10524 kodlu kablo üreticinin web sitesinde W10183 koduyla geçiyor. Fiyatı ise yaklaşık 815TL. 10444 kodlu kablo ise web sitesinde W10160 olarak görülüyor. Fiyatı ise 680TL. 10452 kodlu kablo web sitesinde W10164 olarak geçiyor ve fiyatı ise 760TL. Testin en pahalı kablosu 10522 kodlu web sitesinde W1080 olarak görülen model fiyatı 1.195TL. Testin son katılımcısı ise 10526 kodlu web sitesinde W10181 olarak görülen model, fiyatı 955TL.

W10183 Kodlu kabloyu sistemimde denerken...

Kabloları ilk açtığımda ilk dikkatimi çeken W10183 modeli oldu. Firmanın Gold Line Serisinde yer alan ürün çok bilindik ve genelde başarılı performans alınan bir yapıya sahip. Çok damarlı yapıdaki kablolar kendi içinde salınmış ve gerçekten müthiş gözüken rodyum kaplamalı banana konektörlerle bitirilmiş. Burada bir ufak sorunum oldu. Benim sistemimde hoparlör tarafında spade (yengeç deniyor) konektör kullanmam gerekiyor. Allah’tan banana konektörleri spade’e çeviren bir parça var elimde ancak eminim ki bazı kayıplar oluyordur. Açık konuşayım bu kablo beklentilerimi şaşırtmayacak şekilde son derece derli toplu bir performans gösterdi. Ayrıntılı bir sunum, gayet tok bir bas performansı kablonun avantajlarından. Kablonun fiyatı 2 metreyi geçen boyutunun fiyatı test sırasında 815TL idi. Eğer bu kablonun daha kısa metrajlarını alabilme imkanı yaratılır ve fiyat üzerinde bir çalışma yapılırsa bu kablo TTAF’nin en çok satanlarından olma potansiyeline sahip diye düşünüyorum. Hatta eğer imkan olursa daha ucuz konektörler kullanılarak fiyat ucuzlatılabilirse çok iyi olur. TTAF pazarda yeni bir ürün olduğundan fiyatların pazardaki rakiplere göre daha uygun olması gerekiyor. Bu tarz başarılı ürünlerin fiyatlarında yapılacak iyileştirmelerle tüketicilerin markaya ve ürünlerine yaklaşması daha kolay olacaktır. Bu fiyat konusunu yazının son bölümlerinde ayrıntılı şekilde ele alacağım.

Youn Sun Nah – Same Girl CD’sini dinleyenler vardır. Youn Sun Nah, Koreli bir müzisyen. ACT plak firması ile kontrat imzalayan ilk şarkıcı olan Youn Sun Nah ilginç vokal tekniği ile dikkat çekiyor. Zorlanmadan çok dik tonlardan şarkı söyleyebilen Koreli müzisyen dinleyicilere çok farklı bir caz albümü sunuyor. Albümün kaydı ACT kalitesinde. Az enstrüman, çok çok iyi vokaller ile ailecek dinlenebilecek bir albüm. Özellikle eşleri ile birlikte müzik dinlemek konusunda sıkıntılar yaşayan dostlarıma bu tarz albümleri özellikle tavsiye ediyorum. Bu tarz albümler sayesinde eşlerinizin müzik sistemlerinize neden yatırım yaptığınızı anlamaları bir miktar kolaylaşabilir. Çok farklı vokal tarzlarını içeren, iyi müzisyenlerin destek verdiği, farklı türler arasında sizleri sıkmadan yolculuğa çıkartabilecek bir albüm. Albüm son derece düşük tonlarda kaydedilmiş. Vokal ön planda olsa da, zaman zaman arka planda müzisyenlerin ilginç performanslarına da kulak kabartabiliyorsunuz. Bu durumu W10183 ile de yaşayabilmeniz mümkün. Çok ayrıntı sevenler için Bill Evans’ın meşhur “Waltz For Deby”si de keyifli bir test plağı olabilir. Albümün son yıllarda yapılan CD, SACD ve plak baskılarında albüme adını veren şarkı boyunca çevredeki konuşmalar, gürültüler çok bariz şekilde duyulabiliyor. Plağın eski baskıları içinde bu durum geçerli. Olması gereken şeyler yerli yerinde sadece yükseklikleri referans bir kablonun biraz(cık) uzağında.

Sonraki sayfaya ulaşmak için tıklayınız

—————————————————————————–

TTAF Kabloları Genel Testi yazımız toplam 4 bölümden oluşmaktadır. İlgili bölüme atlamak için yan taraftaki linklere tıklayınız. Bölüm I Bölüm II (şu an bu sayfadasınız) Bölüm III Bölüm IV

Tags: ,