Audio Toolmaker shortCut Bölüm 2

Geleneksel olduğu üzere kendi pikabım yerine Audio Toolmaker shortCut’ı kurarak denemelerime başlıyorum. İlk olarak Claire Huangci’den The Sleeping Beauty – Tchaikovsky & Prokofiev Ballet Transcriptions plağı ile başlamak istiyorum. Bu plağın incelemesi sırasında son derece iyi bir kayıt olduğunu ve zaman zaman denemelerimde kullanacağımdan bahsetmiştim. Berlin Classics plak firması tarafından yayınlanan 45 devirlik plak pikap denemeleri için biçilmiş kaftan. İlk olarak iğnenizin ayarlarının doğruluğunu kulağınız ile teyit ederken, bir yandan da piyanonun bir enstrüman olarak geniş spektrumu sayesinde pikabın kendisinin iğne çalınırken etkilerini görebilmeniz mühim. Öncelikle pikap sessiz çalışıyor bunu kesinlikle söyleyebilirim. DL103,  Jelco SA250 kombinasyonunun verebileceği detay seviyesi ve tonu üç aşağı beş yukarı belli iken pikabın buna olumlu-olumsuz etkilerini gözlemlemeye çalışıyorum. Pikabın verdiği hoş bir ton var belki de sıcaklık. Senelerdir kullandığım Gyrodeck’i de bu yüzden çok severim. Belki shortCut bu denli renkli çalan bir platform sunmuyor ancak ortadaki tonlar benim hoşuma gitti doğrusu.

Farklı klasik müzik plakları ile dinletilerime devam ediyorum. Büyük orkestralar ve koroların bir arada olduğu görkemli eserlerin yine iğnenin verdiği detay seviyesi mutlu edici. Bu noktada ufak bir değişiklik yaparak Miyajima Labs Kansui kafa ile denemelerime devam ediyorum. Beklendiği üzere detay seviyesinde bir patlama oluyor. Bu iğneyi geçmişte bir çok pikap ve kol üzerinde deneme fırsatım olmuştu.  Jelco SA250 tabii ki EMT 929, SME Series V gibi son derece iddialı kolların verdiği yüksek detay seviyesinin yanında daha mütevazi bir sunuma sahip. Ancak tüm kombinasyon daha iyi bir iğne ile çözünürlük noktasında şaha kalkıyor. Sahne müthiş. Tabii ki pikap, kol kombinasyonundan daha pahalı bir iğne ve gerçek hayat şartlarında mantıksız bir birleşim oluyor. Ancak sistemin sınırlarının görülebilmesi açısından önemli bir deneme oluyor. Klasik müzik performansında Audio Toolmaker shortCut beklentilerimi karşılıyor.

Caz dinletilerimde yine geniş bir plak yelpazesinde devam ediyorum. Eski baskı bir Miles Davis Kind Of Blue dinlemeye karar verdim. Bu plak ilk aldığım günden beri yamuk. Aslında bu da ayrı bir deneme olacak. Hemen elimde bulunan bir kaç record clamp (veya puck) ile denemeler yapıyorum. Michell Grodeck ile kullandığım clamp zaten ağırlığı olmayan bir ürün ancak her defasında motoru durdurmak gerektiği için benim normal koşullarda da kullanmadığım bir ürün. Bunun yerine Korman Acoustics’in sanat eseri KA Plak Üstü Dengeleyicisini kullanıyorum. Bu son derece ağır bir record clamp. Audio Toolmaker shortCut’ın devrinde ufak bir sapma gözlemliyorum. 525Gr’lık ağırlığı ile beklenmedik bir durum değil. Daha hafif record puck’lar ile kullanılması gerekli pikabın. Dinletilerime devam edersem DL103 küçük caz formasyonlarında kuvvetini gösteren bir iğne olarak üzerine düşeni yaparken, shortCut bir platform olarak kolun ve iğnenin doğru çalışması için gerekli ortamı sunuyor. Sahne başarılı, detay seviyesinde sıkıntı yok. Bas performansı iğnenin doğası gereği üst sınıfın çözünürlüğünden tabii ki uzak. shortCut’ın bu duruma olması gerektiği gibi bir etkisi yok.

Bu durum aslında önemli bir kriterdir benim için. Bazen bazı bileşenlerin kendisinden bir şeyler katarak bazı frekans aralıklarını bir miktar yükselttiğini görebiliyoruz. Belli alanlara odaklanmış meraklılar açısından bu belki iyi bir şey olabilir ancak bir çok müziksever açısından bu durum bir çok tehlikeye gebe. Bir bileşenin sisteme katılmasıyla tüm sistemin dengesinin bozulması sonucu kablosundan cihazların kendisine kadar bir çok yere el atmanız gerektiği durumları yaşamışsınızdır veya en azından duymuşsunuzdur. Audio Toolmaker shortCut böylesine bir duruma yol açmıyor. Sınırlarını çok iyi bildiğim bir iğnenin tüm dezavantaj ve avantajlarını yansıtıyor. Denon DL103 ile muhteşem bir bas performansı aramamak lazım. Audio Toolmaker shortCut olması geretiği gibi bir performans sunuyor.

Caz denemelerine devam ederken yine ekonomik sınıfta yer alan Ortofon 2M serisinden Bronze ile devam ediyorum. Stereo Mecmuası’nda aynı serinin giriş seviyesi olan modeli “Red“i defalarca konuk etmiş ve bir çok kereler önermiştik. Bronze aynı serinin daha üst modeli ve alt frekanslar konusunda oldukça etkileyici bir performansa sahip. Hoş Ortofon cephesinde yeni Quintet serisi MC kafalar varken 2M Bronze ve Black’e yönelmek bir çok okuyucumuz için mantıksız gözükse de, MC pikap katı masrafı az buz bir maliyet olmadığı gibi 2M serisinin başarılı sunumu da göz önüne alındığında bana sorarsanız geçerliliği olan ürünler. Ferit Odman’ın harika Dameronia With Strings plağı gibi albümlerde alt frekanslara verdiğimiz ufak doping etkisi sunumda kendisini hemen gösteriyor. Audio Toolmaker shortCut iğne değişimine tepki vererek bambaşka bir karaktere bürünüyor. Benim açımdan bu kombinasyon beklenmedik şekilde eğlenceli hale geliyor. Bu tarz bir iğne ile Audio Toolmaker shortCut gerçekten daha etkileyici hale geliyor. Hemde bütçemizi çok zorlamıyoruz.

Günümüzün popüler albümlerinde yine aynı kombinasyonu dinlemeye devam ediyorum. Massive Attack’ın No Protection albümünden daha doğrusu albümün remix versiyonundan “Radiation Ruling the Nation” ile başlayan dinleti sürecinde farklı albümlere el atıyorum. Tamamen bu tarz müziğe odaklanmış okuyucularımız iğne konusunda mutlaka kendilerine uygun bir seçeneği değerlendirmeliler. Jelco kol, shortCut  kombinasyonu ile beraber tüm hifi sistemlerde çalması en zorlu müzik tarzlarından bir tanesi sanırım bu. Emin olun kendi sistemimde de zaman zaman o gümbür gümbürlüğü aradığım zamanlar oluyor! Buradan rock albümlerine geçiş yaparak yaklaşık 15 gün boyunca süren dinletilerimi yavaş yavaş sonlandırıyorum. Rock müzik sevenler açısından Audio Toolmaker shortCut  cephesinden havadisler gayet iyi. Tabii ki albümden albüme değişmekle beraber uygun bir iğne seçimi ile mutlu mesut yaşarsınız.

Sanırım bu yazıyı yayınladıktan sonra bazı konularda bir çok mesaj gelecek. Her yazımda olduğu gibi her noktayı irdelemeye çalışacağım. Muhtemelen ilk sorulacak soru, bilindik bir markanın pikabına benzer bir parayı vermek varken niye maceraya girip Audio Toolmaker shortCut tercih edeyim olacaktır. Bu soruya birkaç açıdan bakmak lazım. Eğer belirli aralıklarla cihazlarınızı değiştirmeyi seven bir insansanız ve işin maddi boyutuna da bakıyorsanız sizin için  shortCut uygun bir seçim olmayabilir. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse Audio Toolmaker yeni bir marka ve pazarımızda bilinirliği az. 2016 yılının bahar aylarında bu pikapların sağlıklı bir ikinci el pazarı olmadığı için muhtemelen uzunca bir süre -marka oturana kadar- satın aldığınız pikabın son sahibi olacaksınız. Eğer bu pikabı satıp üzerine para ekleyip yeni bir pikap almayı planlıyorsanız bu durum zarar hanenize yazılacaktır. Aynı soruya cevabınız bir pikap aldığımda onu uzun seneler kullanırım derseniz cevap değişecektir. Donanım ve tasarım olarak bana sorarsanız shortCut’ın muadillerine göre bir eksiği yok. Eğer dinleme fırsatınız olursa ve hoşunuza giderse tabii ki gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Satın alma kararında bir çok etki söz konusu. Sesin yanında tasarımda ön plana çıkıyor. shortCut  modelinin güçlü olduğu noktalardan bir tanesi bu. Tasarım çok modern ve gerçekten başarılı. Mesela benim eşim bayıldı. Eğer bu noktada tasarımı sevdiyseniz ve ses karakteri sizi mutlu ederse Audio Toolmaker shortCut’ı sisteminize eklemeniz açısından en ufak bir sıkıntı yaşamazsınız.

İşin maddi yönüne baktığımız zaman Mayıs 2016 itibarı ile pikabın fiyatı KDV dahil 2.200 Dolar karşılığı yaklaşık 6.500TL civarlarına geliyor. Bir çok markanın orta segmente giriş ürünü ile çakışan Audio Toolmaker shortCut’ı burada zorlu rakipler bekliyor. Bu noktada shortCut’ın kağıt üzerindeki en büyük avantajı farklı tasarımı ve başta Jelco SA250 ile rakiplerinden aşağı kalmayan donanımı. Bunun yanında 9 ila 12″ kol seçenekleri de bence önemi bir kriter olabilir. Ancak bu segmentte insanların pikaplarını bir kez satın alıp uzun süre aynı donanım ile kullandığı düşünülürse kağıt üzerinde bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Ancak asıl önemli olan karar anı geldiğinde işler karmaşıklaşacaktır. Bir tarafta farklı hifi dergilerinde boy boy incelemesi çıkmış bir pikap, diğer tarafta ise bilinmedik bir pikap. Buna ülkemizde yerli ürünlerin pek talep görmediği gerçeğini de eklersek Audio Toolmaker shortCut’ın işi bir miktar zorlaşabilir. Şu haliyle bu pikabı dinleyip tasarımına aşık olmanız ve sesinin de sizi tatmin edebilmesi lazım ki, satın alma kararınızda seçiminizi shortCut’tan yana kullanın.

Bu durumun zaman içerisinde değişeceğine eminim. İlerleyen dönemlerde Audio Toolmaker ürünlerini belki fuarlarda belki de hifi dergilerinin sayfalarında görebileceğiz. Ben olsam ne yapardım sorusunu da sordum kendime. Senelerce pazarlama konusunun önem kazandığı perakende sektöründe çalışmış bir insan olarak aklıma gelen fikir şu oldu. Audio Toolmaker shortCut’ı müzik severlerin tercih etmesini kolaylaştırmak için onu tam anlamı ile bir paket haline getirmeliler belki de. Neyi kastediyorum, paket içeriğine fiyatı çok oynatmadan eklenecek bir iğne artı record puck gibi bir ufak dokunuş tüketici algısını olumlu yönde etkileyecektir. Meraklılar uygun bir iğne ile birlikte tam anlamı ile kullanıma hazır bir paketi çok daha kolay tercih edebilirler. Rakiplerinin de bir adım önüne geçebilirler. Bu iğne sözgelimi Ortofon gibi bilindik bir cepheden gelirse etkisi daha da olumlu olacaktır.

Audio Toolmaker shortCut benim için hoş bir sürpriz aynı zamanda deneyim oldu. Ülkemizde hifi sektöründe bir şeyler yapmak isteyen az sayıda firmadan bir tanesi olan Audio Toolmaker bana sorarsanız doğru bir başlangıç yapmış durumda. Evet pikabı tasarlayıp üretmek hiç kolay bir iş değil ancak asıl zor olan yeni bir marka olarak önyargıları kırıp kendisini kabul ettirmek; hem Türkiye’de hemde dünyada.

Audio Toolmaker shortCut Mayıs 2016 itibarı ile KDV dahil 2.200 Dolar yani 6.500TL civarlarındaki fiyatı ile şık tasarımı, pikap ile uyumlu kolu ile orta segmente yepyeni bir soluk getiriyor. Ses performansı da kesinlikle başarılı. Özellikle de iğne konusuna özen gösterirseniz. Pikap, İstanbul’da Audio Toolmaker demo odasında, İzmir’de de Dükkan Hifi’de meraklıların dinlemesi için yerini almış durumda.

Sanırım inceleme yazısının sonunda cevaplanması gereken bir soru daha kaldı, Hakan bey siz olsanız bu pikabı sisteminize dahil eder misiniz. Açık konuşmak gerekirse kendi pikaplarını iyi-kötü yapmış, elinden de bir çok pikap geçmiş bir adam olarak gerek kağıt üzerinde gerekse de dinletilerim sonucunda Audio Toolmaker shortCut’ı kendi sistemime dahil edebilirdim. Muadili farklı ürünleri de dinlemiş ve hatta yazılarını yayınlamış bir insan olarak shortCut’ın rakiplerine göre tabii ki artıları ve eksileri var. Karar aşamasında yukarıda sorduğum soruları emin olun bende sorardım. Ancak satın aldığım bir ürünü uzun seneler kullanan bir insan olarak shortCut’ı tercih etme olasılığım tabii ki olurdu. Hele ki bundle edilecek bir iğne ve aksesuar paketi ile ibre bu yöne kolaylıkla dönebilir.

Çıktığı bu zorlu yolda Audio Toolmaker’a başarılar diliyorum. İlerleyen dönemlerde firma ve ürünleri hakkındaki gelişmeleri de sizlerle daha sık paylaşmaya çalışacağımdan emin olabilirsiniz. Maceranın devamını bende merak bekliyor olacağım!

Audio Toolmaker shortCut
Rulman : Ters & parlatlmış vanadis 4 sinter bronze katkılı Plato : Delrin Plato Çapı Diameter: 300mm Kol Opsiyonları : 9inch – 12inch Devir RPM(s): 33rpm – 45rpm Ölçüler (GxDxY): 300mm x 300mm x 170mm Motor Ağırlık : 1.00 kg Gövde Ağırlığı : 7.50 kg Toplam Ağırlık : 8.50 kg
Fiyat: 2.200 Dolar (KDV dahil) Mayıs 2016 itibarı ile 6.475TL (KDV dahil) / online satın almak için
Üretici: Audio Toolmaker / www.audiotoolmaker.com


İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız