Korman Akustik – KA Plak Üstü Dengeleyici Önbakış

Bu yazımızda Korman Akustik üretimi “KA Plak Üstü Dengeleyici” ürününe bir bakış atıyoruz. Korman Akustik ülkemizden bir üretici aslında bir kişi; Erkan Tezcan. Ahşap konusundaki çalışmalarını, hifi dünyasındaki arayışları ile birleştirdiğinde ortaya Korman Akustik markası çıkmış. 2014 yılının sonu itibarı ile iki ürün ile meraklılarla buluşan markanın ilerleyen dönemlerde daha ilginç ürünlere imza atacağını şimdiden söyleyebilirim.

“KA Plak Üstü Dengeleyici”ye bakış atmaya başlamadan önce isterseniz ecnebilerin “record clamp” dedikleri plak ağırlıklarının ne işe yaradığı ile başlayalım yazımıza. Plak ağırlıkları ana fikir olarak iki işe yarıyor. birincisi, yamuk olan plaklarınızın üzerinde bir miktar baskı yaparak pikabınızın platosuna daha iyi oturması ve bu sayede daha optimal bir müzik performansı sunmak. Ancak burada önemli olan nokta şu, çok yamuk bir plağın bir plak ağırlığı vasıtası ile düzeleceğini düşünmeyin. Bu bahsettiğim konu hafif eğrilikleri olan plaklar için geçerli. Plak ağırlığı sayesinde plağın plato üzerine daha iyi oturması iğnenin yivler içinde daha optimal bir izleme yapmasını sağlar. Bu konuda farklı yaklaşımlar var. Örneğin bazı firmalar, hem plak ağırlığı hemde plağın dış çevresine baskı yapan “outer ring” adı verilen özel ağırlıklar kullanarak plakların platoya tam oturmasını sağlamaya çalışıyorlar. Ancak bu “outer ring” her ne kadar teoride başarılı bir çözüm olsa da, pratiğe gelindiğinde sıkıntılara sahip bir kullanım deneyimi sunuyor. Sıkıntılardan birincisi her plak değiştirdiğinizde kocaman bir ağırlığı yerinden kaldırıp, plak değiştirip yeniden yerine takmanız. Belli bir süreden sonra bu durum “zul” haline gelebiliyor. İkinci ve bence daha önemli sıkıntı, plağın her iki yüzünde ilk şarkılara iğnenizi indirmenizde büyük sıkıntı olması. Bir çok kullanıcının kullandığı iğnelerin yapısından ve boyutundan dolayı kullanımı son derece zor. Tahmin edebileceğiniz üzere mile aşırı yük bindirmesinden dolayı her pikapta da kullanılabilir bir çözüm değil. Bu noktada plak ağırlıkları daha makul bir kullanım deneyimi sunuyor.

Plak ağırlıklarının ikinci ve bence asıl getirisi ise, ses anlamında sağladığı geri dönüşler. Ağırlık ve plak ağırlığının malzemesi sayesinde plak üzerinde çeşitli sebeplerle oluşan mikro titreşimlerin iğneyi etkilemesini azaltabilme özelliği var. Bu noktada belirli bir düzeyin üzerindeki pikap kombinasyonlarında tahmin edilemeyecek faydalar sağlayabiliyorlar.

Plak ağırlıkları veya “record clamp” konusunda iki önemli tarz var. Birincisi ağırlıktan ziyade pikabın miline sabitlenen daha az ağırlığa sahip ürünler. Bunlar özellikle iki pikap tarzında kullanılmaya müsait ürünler. Birincisi süspansiyona sahip pikaplar ikincisi ise daha giriş seviyesi pikaplar. Giriş seviyesi pikaplarda bearing’in üzerine fazla ağırlık verildiğinde kalıcı hasarlar oluşuyor ve bu tarz pikapların torku fazla ağırlığı kaldıramayacak şekilde üretildiğinden devir konusunda sıkıntı yaşadığınız gibi zaman içerisinde motorunuzu da yakabiliyorsunuz. Süspansiyonlu pikaplara geldiğimiz zaman ise bu pikapların süspansiyon sistemleri belirli bir frekans aralığındaki titreşimleri kesmek üzere tasarlandığı için sizin süspansiyon sistemine yapacağınız her müdahale özellikle üst frekanslarda bozulma olarak size döndüğü için hafif ve kilitli tip “record clamp”ler kullanmak zorundasınız. Örneğin ben Michell pikabımda aynı markanın çok hafif kilitli tip “record clamp”ini kullanıyorum. Aslında kullanmak zorunda kalıyorum. Burada hemen bir not, Thorens TD 550 veya yine Stereo Mecmuası’nda incelediğimiz SME gibi pikapların süspansiyona sahip üst modellerinin süspansiyon yapılarından dolayı arzu ettiğiniz tarz ve ağırlıktaki “record clamp”leri kullanmak mümkün. Dolayısıyla bir genelleme yapmamak gerekiyor. Modeller üzerinden konuşmak daha mantıklı…

Ortalamanın  üzerindeki pikaplara baktığımızda, bir çoğunda  “KA Plak Üstü Dengeleyici” ve benzerlerini kullanabileceğinizi görüyoruz. Ne etkileri olacağı konusuna girmeden önce isterseniz gelin ürüne bir bakış atalım. Ürün bir karton koruma kutusunun içerisinde geliyor. Kutuyu açtığınızda içerisinden  ahşap bir kutu çıkıyor. Bu ahşap kutu muhteşem bir görünüşe sahip. Daha ilk bakışta ince işçilik hemen göze çarpıyor. Menteşeler, üst kapağın kapanacağı bölümdeki yivler derken gerçekten deli işi bir kutu ile karşı karşıyayız.

Kutuyu açtığınızda üreticinin mesajı ve bordo kadife bir kumaş görülüyor. Kumaşın içerisinden ise “KA Plak Üstü Dengeleyici”ye ulaşıyoruz.

Işıl ışıl parlayan bu plak ağırlığı ile ilk karşılaştığımda açıkçası şaşırdım. Son derece ergonomik formdaki ürün ahşaptan üretilmiş. Ancak üzerinde öyle bir cila var ki, son zamanlarda böylesine bir işçilik gördüğümü pek hatırlamıyorum. Üreticisi her ürüne 50 kat gomalak cila uygulandığını yazmış. Neredeyse ayna gibi parlak bir yüzey var ve dikkatle bakınca alttaki ahşabın tüm detayları gözüküyor. Ürünün üzerinde altın rengi firma logosu metal bir parçaya kabartmalı şekilde eklenmiş. Görünüm birinci sınıf!

Ürünün altını çevirdiğimizde ise bir kaç katmanlı bir yapı görüyoruz. Ahşap içerisine açılan yiv içerisinde özel bir kauçuk halka eklenmiş. Bu ağırlığın yüzeye optimal dağılımını sağlarken, orta bölümdeki metal ise şık ahşap kısım içerisinde ağırlığı sağlıyor. Üretici her “KA Plak Üstü Dengeleyici”nin 525 gram’lık bir ağırlığını olduğunu belirtmiş. Bu metal ağırlık kısım ile pikabınızın mili arasında delrinden üretilmiş ayrı bir bölüm var. Ürün gerçekten muhteşem bir işçiliğe sahip. Bu arada ben uzun zaman kullandım ve cilada parmak izi bile kalmadı. Ancak takıntılı dostlarımız için kutu içeriğine temizlik bezi de eklenmiş.

Gelelim dinletilere. Tabii ki ilk denemelerimde kendi pikap sistemimin süspansiyon sistemini devreden çıkartarak denemelere başladım. Ancak bu konumda sistemin performansı olumsuz şekilde etkilendiğinden daha üst sınıf rijit ve daha donanımlı bazı pikaplar ile denemeler yaptım. Çok ayrıntıya girmeden en iyi sonuçları nasıl aldığımı söyleyeyim…

Öncelikle analog kurulum ortalamanın üzerinde olduğu zaman sesteki değişimler daha net şekilde gözlemlenebiliyor. Daha basit bir sistemde aynı plağı dinlerken elde edilen farklılık minimal düzeydeyken sistemin çözünürlüğü arttıkça farklılıklar daha net şekilde duyulabiliyor. Bazı plaklarda alt frekans çözünürlüğü artarken, bazı plaklarda tüm frekans aralığında kazançlar duyulabiliyor. İyi iğne, iyi kol, iyi pikap ve diğer iyi bileşenler ile bu tarz aksesuarların kullanılmasını daha çok öneriyorum. İlerleyen haftalarda bu ürünle alakalı maceralarımız devam edecek ve aralarında son yılların ses getiren Dalby Audio Design record clamp’leri gibi ürünlerle kıyaslamaları sizlere sunmaya çalışacağız. Anlayacağınız bu yazı Korman Akustik macerasını takip ettiğimiz yazıların ilki olacak. Bu yazıda ilk ürünlerine bir bakış attık. Devamı gelecek…

Korman Akustik ilk ürünü olan “KA Plak Üstü Dengeleyici” ile ülkemizden dünyaya açılmaya aday üst sınıf işçilik ve iyi fikirlerle yola çıkmış durumda. Bu yolda Stereo Mecmuası olarak kendilerine başarılar diliyoruz. Orta ve üst sınıf analog sistemlere sahip ve egzotik ağaçların sese yaptığı o sıcak dokunuşları seven okuyucularımızın göz atmasında fayda var. Fiyat anlamında yorum yapmayacak mısınız diye sorduğunuzu duyar gibiyim ancak bu tarz bir üründe el işçiliğinin dolayısıyla sanatın fiyatını konuşmak bence doğru değildir. Ancak şunu söyleyebilirim ki, ürünü elime alıp baktığım zaman ecnebi muadillerine göre fiyatı çok çok makul durumda!

Not: Ürünün yurt içinde ticari olarak satışını Sigma Ses firması üstlenmiş durumda. Ancak farklı şehirlerde merak edenler için İstanbul’da Korman Akustik ile görüşerek ürünleri görme şansınız olabilir. Ayrıca İzmir’deki meraklılar açısından Stereo Mecmuası karargahında da ürün bir süre boyunca bulunacak. Merak edenler uğrayıp bir göz atabilirler…

Korman Akustik – KA Plak Üstü Dengeleyici
Ürün Kodu : KA-W Yükseklik : 65mm Çap : 80mm Ağırlık : 525gr
Fiyat: 280 Dolar (KDV hariç)
Üreitici: Korman Akustik / Satış: Sigma Ses