Exposure 2010S2 Entegre Amplifikatör

Stereo Mecmuası’nda bu aralar kendi sevdiğim veya kullanmakta olduğum bazı markaları deneme şansım oluyor. Bu durum benim için de değişik deneyimler sunuyor. Zaman içerisinde markaların ne yönde ilerlediğini görmek ilgi çekici oluyor. Bu yazımda sizlere Exposure markasının 2010S2 entegre amplifikatörü ile yaptığım denemelerden bahsetmeye çalışacağım.

Exposure Electronics firması 1974 yılında İngiltere’de kuruluyor. John Farlowe tarafından kurulan firma kısa sürede oldukça tanınır hale geliyor. Kurucu John Farlowe o dönemlerde çeşitli stüdyolarda çalışan bir teknisyen ve David Bowie ve Pink Floyd kayıtlarında bulunma şansına erişmiş bir insan. Tabii firma uzun yıllar süren macerası boyunca bir çok sıkıntı yaşıyor, bunları atlatıyor ve yaşamına devam ediyor. Özellikle 2000’li yıllardan sonra atağa kalkan Exposure giriş seviyesinde 1010 ve 2010 serileri ile aldığı başarılı yorumları 3010 serisi ve üst sınıf MCX serileri ile devam ettiriyor. Ürünlerini İngiltere’de tasarlayıp üretime devam eden Exposure bakalım 2010S2 entegre amplifikatöründe bakalım neler yapmış.

Pek yazıp çizmesem de geçmişten bugüne bir çok Exposure ürününü deneme ve dinleme fırsatı buldum. Bazı tasarım çizgileri Exposure firmasının imzası gibidir. Örneğin siyah şasiler üzerine oldukça farklı tondaki sarı renkteki işaretlemeleri ve logo’ları, kırmızı ışıkları ve kendisine özgü hoparlör çıkışları. Tüm bu çizgilerden hangileri yaşamaya devam ediyor ürünün ambalajını çıkartınca göreceğim.

Ambalajı açtıktan sonra ilk önce güzel ve sade tasarım dikkatimi çekiyor. Mavi Hifi tarafından bana ürününü siyah rengi gönderilmiş. Tabii ki arzu edenler için gümüş rengi de mevcut ama benim için Exposure siyah renk demektir. Hemen her şey eskisi gibi yerli yerinde duruyor. Çok sade tasarlanmış alüminyum panel ve metal şasi sağlamlık hissini veriyor.

Ürünün ön kısmında sol tarafa açma kapama düğmesi yerleştirilmiş. Ürünün sağ tarafında ise iki düğmeye yer verilmiş. Bunlardan sol tarafta bulunan ses şiddetini kontrol ederken sağ taraftaki kaynak seçimini yapmanızı sağlıyor. Eskiden olduğu gibi siyah üzerine sarı ile işaretlemeler yapılmış. Bu amplifikatörün üzerinde logosunu görmesem hem renkten hemde kullanılan yazı karakterinden bunun bir Exposure olduğunu kolaylıkla anlardım.

Hangi kaynağın aktif olduğu kırmızı ışıklarla işaretlenmiş. Burada bir minik ayrıntı vereceğim. Son yıllarda firmaların bir çoğu mavi ışık kullanmaya başladı ancak mavi ışık özellikle loş veya karanlık ortamlarda gözü ciddi anlamda yoran bir karaktere sahip. Bu yüzden ben tüm incelemelerimde mavi ışığın tonuna özellikle dikkat ediyorum. Burada kullanıldığı gibi kırmızı gibi renkler ise insanın gözünü daha az rahatsız ediyor. Umarım ilerleyen yıllarda parlak mavi tonlar yerine kırmızı, turuncu gibi tonlara dönüş yapılır.

Exposure 2010S2 entegre amplifikatörün arka bölümünde de sade çizgiler devam ediyor. Sol taraf kaynak girişlerine sol taraf ise hoparlör çıkışları ve elektrik girişine ayrılmış. Sağ bölümde toplam 6 adet giriş bulunuyor. Bu girişlerden birincisi pikap katı. Pikap girişinin hemen altında topraklamaya yer verilmiş. Exposure 2010S2 satın alırken opsiyonel MM veya MC pikap katı seçenekleriniz olduğunu hatırlatayım. Standart halinde pikap katı bulunmuyor ancak isteğiniz üzerine MC veya MM pikap katı modülü takılabiliyor. Bu pikap katı modülünün fiyatı 100 Sterlin civarlarında. 6 çıkışın sonuncusu teyp girişi. Ayrıca bir kayıt ve pre-out unutulmamış olmaması benim gibi kasetçalar ve makara teyp kullananlar açısından önemli bir ayrıntı.

Exposure 2010S2 entegre amplifikatör her kanal için ikişer çift çıkış verebiliyor. Yani eğer hoparlörünüz üzerinde 2 set terminal var ise her girişi ayrı şekilde besleyebilmeniz mümkün. Buna bir nevi bi-ampling diyebiliriz. Exposure markasının hemen bir çok amplifikatöründe olduğu gibi sadece banana uç kullanarak hoparlörlerinizi bağlayabilirsiniz. Çıplak uç veya spade (yengeç) uca sahip kabloları kullanmanız mümkün değil. Daha doğrusu dönüştürücü ile mümkün. Ancak banana konektörlerde hiçbir sıkıntı yok! Tüm giriş ve çıkışlar arasında yeterince boşluk olduğu için arzu ettiğiniz kalınlıkta ve şekilde kablo kullanabilirsiniz.

Ürün ile beraber gelen uzaktan kumanda plastik yapıda ve geçmişteki Exposure uzaktan kumandalar ile hemen hemen aynı tasarıma sahip. Amplifikatörün tüm temel özelliklerini kontrol edebileceğiniz gibi eğer bir Exposure marka bir CD çalarınız varsa onu da kontrol edebilmeniz mümkün.

Dinletiye başlamadan önce geleneksel olduğu üzere  sistemimde bazı düzenlemeler yaptım.  Son zamanlarda deneme fırsatı bulduğum  J.C.Verdier  Control B pre-amplifikatör ile Triode Spirit 2A3 güç amplifikatörü kombinasyonunu kenara kaldırıp Exposure 2010S2 amplifikatörü sistemime entegre ediyorum. Geri kalan tüm kablolama ve bileşenler aynı kalıyor.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız