Acoustic Revive RGC-24 Ground Conditioner

Okuyucularımız takip etmişlerdir geçtiğimiz haftalarda Acoustic Revive firmasının REM-8 EMF Canceller ürününden bahsetmiştim. Bu kez yine egzotik bir çözümden bahsedeceğim; RGC-24 Ground Conditioner. Aslında bu ürünler yazı yazanlar için tehlikeli ürünler. Yazdığınız yazı büyük tartışmaları beraberinde getirebiliyor. Ancak ben kendi adıma rahat bir insan olduğum için en absürd ürünleri bile yazmaktan pek çekinmiyorum. İşte Acoustic Revive RGC-24 Ground Conditioner bu ürünlerden bir tanesi.

Acoustic Revive, gerçekten çok garip bir firma. Hiç olmayacak konularda çözümler üreten ve bu çözümlerin bir kısmını anlatmanın çok zor olduğu bir firma. Ben zaman içerisinde firmanın bir çok ürününü deneme fırsatı buldum. Hoparlör kablolarını, ara bağlantı kablolarını veya güç kablolarını anlatmak bir yere kadar kolay. Ancak işin içerisine böyle ürünler girince yazmak çok zor. Ancak yine de deneyeyim…

Ürüne baktığımızda topraklama konusuna odaklandığını görüyoruz. Hepimizin ortak sorunu olan topraklama konusunda Acoustic Revive tasarımcıları topraklamanın düşük direnç değerine odaklanmışlar. Bu durumun gürültüyü azaltırken hatta karışan radyo sinyallerini arttırabildiğini söylüyorlar. RGC-24 işte bu noktada devreye girerek topraklamanın kalbine oturuyor. RGC-24 ister topraklama varken isterseniz de topraklama yok iken çalışabiliyor. Ben her iki senaryoda da denemeler yaptım. Ancak ilk önce ürün neye benziyor onu anlatmaya çalışayım.

Ana modül, oldukça ağır yuvarlak bir parça. Alt kısım muhtemelen pirinç tarzı bir metalden üretilmiş. Üstteki siyah kapağın altında farklı kristallerden oluşturulmuş bir havuz var. Bu kısmı dışarıdan göremiyoruz ancak ürünü sallayınca içerisinden sanki kum gibi bir malzemenin çıkarttığı sesi duymak mümkün. Kum gibi malzeme aslında özel kristaller ve firma bunları çeşitli ürünlerinin içerisinde kullanıyor. İlerleyen aylarda belki bunlara da el atarız. Ürünün kenarında ise bir giriş var. Buraya kutunun içerisinden çıkan kabloyu takıyoruz. Kablonun bir ucu banana’ya benzeyen bir uca sahip ve yuvarlak modüle soktuktan sonra kilitleniyor. Kablonun diğer ucunda ise cihazlarımızın topraklama noktasına takılabilecek bir yengeç uç var. Eğer cihazlarınızda topraklama noktası yok ise RGC-24’ü standart bir RCA girişe takmak mümkün. Kutu içerisinde özel bir RCA uç bulunuyor bu işlem için.

Kağıt üzerinde RGC-24 ünitesini herhangi bir cihazınıza bağlamanız yeterli. Tüm sistem birbirine RCA kablolar bağlı olduğundan bağlar bağlamaz RGC-24 devreye giriyor. İki farklı senaryo kullanarak denemelerime başlıyorum. İlk senaryoda sistemin bağlı bulunduğu topraklama hatlarını iptal etmek var. Bunun için prizleri söküp toprak hatlarını devreden çıkarttım. Sisteme özel topraklama hattı yaptırmamın sebebi ile hemen yüzleşiyorum pikap kafasından hoparlörlere doğru bir hum yükselmeye başlıyor. Hemen pre-amplifikatörüme RGC-24’ü takıyorum. Hum büyük ölçüde azalıyor ancak tamamen yok olmuş değil. Ancak CD çalarımla deneme yaparken RGC-24 sisteme entegre iken ve değilken farklıklar kulak ile duyulabilir hale geliyor. Biraz daha fazla detay ve daha sessiz bir arka plan.

Bu durum sürpriz değil. Oturduğum evin toprak hattının problemleri olduğunu bildiğimden özel bir toprak hattı yaptırmıştım. Prizlerde topraklama uçlarını taktığımda sistemdeki arkaplan sessizliği yeniden geri geliyor. Pikap çalarken ilk plakta hum azalıyor ancak tamamen ortadan kaybolması için ikinci plağı beklemem gerekiyor. Muhtemelen sistem yüklenmiş durumda.

Topraklama devredeyken RGC-24’ü yeniden devreye alıyorum. REM-8 EMF Canceller ürününü denerken elde ettiğim minimal farkların aksine bu kez çok bariz farklar söz konusu. Üst frekanslar daha keyifli ve sahne biraz daha genişlemiş durumda. RGC-24’ü devre dışına alınca sahne eski haline dönüyor. Sök tak testlerine devam ediyorum. Aslına bakarsanız sistemde topraklama bir döngü şeklinde olduğundan kağıt üzerinde hangi cihaza takarsanız takın RGC-24’ün etkisini göstermesi lazım. Ancak ben en etkin sonuçları pikap katımda elde ettim. Minimal farklar ama fark etmek mümkün. Özellikle sahne fark edilmeyecek gibi değil.

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım. Acoustic Revive RGC-24 Ground Conditioner incelemenin yayınlandığı gün 785 Dolar + KDV’lik bir fiyat etiketine sahip. Ucuz değil ve etkileri kulakla duyulabilir olsa da, minimal tabir edebileceğim düzeyde. Bir çok giriş ve orta seviye sistem sahibinin bu fiyata farklı alanlara yatırım yapmak isteyeceklerine eminim ve haklılarda. Bu ürün, belirli bir seviyenin üzerindeki sistem sahiplerinin deneyip sistemlerindeki etkiye göre karar vermesi gereken türden bir ürün. Özellikle sistemlerinde pikap olanların göz atmasını tavsiye edebilirim.

Acoustic Revive RGC-24 Ground Conditioner
Topraklama hattı düzenleyici
Fiyat: 785 USD + KDV
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com