QED Performance Graphite USB A-B QE-6901

Son yıllarda USB kablolar hifi dünyası için vazgeçilmez bir hale geldiler. Bilgisayar tabanlı müzik sistemleri hayatımıza girdikçe hemen her fiyat aralığında, farklı performanslara sahip kabloları  Stereo Mecmuası’nda da konuk ettik. Bu yazımızda sizlere fiyat/performans oranına odaklanan göreceli makul fiyat etiketli bir kabloyu paylaşmak istiyorum. QED firmasının Performance Graphite modelini. Son dönemlerde dikkatimi çeken bir trend var. Makul mantıklı fiyat etiketlerine sahip DAC’lar çok iddialı olmayan masaüstü bilgisayar sistemlerinde bile kendilerine yer buluyor. Hifi dünyasında kablo konusunun özellikle de fiyatların ucu bucağı yok malumunuz ve belirli bütçelerde hareket etmek isteyen meraklılar kablo konusuna yeterince dikkat edemiyorlar, isteseler bile, fiyatlar etmelerini engelliyor. QED firmasının Performance serisi işte bu tablolar için ilginç bir seçenek.

İlk önce kablodan bahsetmemiz gerekirse klasik bir QED tasarımı diyebiliriz. Altın uçlar ile desteklenen sağlam gözüken konektörler, rahat eğilebilir bükülebilir siyah renkte bir kablo. Kablosunun içerisi üç katman olarak ekranlanmış durumda. Dışarıdan bakıldığında firmanın belki üst segment ürünleri kadar albenili bir görüntüsü olmasa da, kaliteli bir kablo olduğu izlenimini veriyor. Yine önemli bir nokta olarak kullanılan konektörler standart boyutlara sahip ve yan taraftaki USB girişinin kullanılmasını engellemeyecek bir tasarıma sahip. Kısıtlı sayıda USB portu olan özellikle dizüstü bilgisayar kullanıcıları için bu önemli bir konu.

İlk paragrafta ürünün fiyat ve performans konusunda iddialı bir ürün olduğundan bahsetmiştim. İsterseniz bu noktada olayın parasal kısmını da aradan çıkartalım. Ürünün Haziran 2017 itibarı ile 90TL’lik bir fiyat etiketi var. Bugün bir teknoloji marketine gidip tüketici elektroniğine yönelik ürünler üreten firmaların kablolarından sadece “birazcık” daha pahalı. Zaten kablonun konektörlerine ve kablonun hissiyatına baktığınız zaman aradaki farkı hemen ödemek isteyeceksiniz…

Peki performans nasıl. Açıkçası son yıllarda elime geçen bir çok markanın USB kabloları var. Bilişim markalarından da (örneğin Belkin) kablolara sahip olunca kullandığım yazıcı kablosu bile standardın dışında. Hal böyle olunca QED Performance Graphite kabloyu bu tarz bir kablo ile hemen kıyaslamaya başladım. Aslında ayrıntılı inceleme yazısı yazmaya gerek olmayacak bir tablo var ortada… Aslında tek bakmanız gereken şey, arka plan temizliği. Özellikle orta seviye bir sistemde veya kulaklık kullanırken arkaplanda duyduğunuz o gürültü sistemlerimizin performansından çok şey alıyor götürüyor maalesef. QED Performance Graphite ile arkaplan sessizliği çok mu iddialı. Tabii ki değil ancak standart bir kablo ile kıyas bile yapmaya gerek yok. Bu sessizlik özellikle üst frekanslarda daha açık bir sunum ve daha iyi detay seviyesini beraberinde getiriyor.

QED markasının giriş seviyesi kablolarında bile bildiğimiz bir özelliği vardır. Her zaman belirli bir tonaliteye sahiptir ve detay seviyesi konusunda başarılıdır. Aynı şeyleri denediğim bu USB kablo içinde söyleyebilirim. Giriş seviyesinde de olsa, DAC’ınızdan daha fazla verim almanızı sağlayabilecek ve fazla para harcamadan gerçekten bir tık performans artışı sağlayabilecek bir ürün.

Şimdi geleneksel uyarı… Her zaman yazdığım gibi okuyucularımıza tavsiyem USB kablolara ne kadar şüphe ile bakıyor olursa olsunlar, temsilci firmalardan ürünleri mutlaka deneme amaçlı tedarik edip kendi sistemlerinde denesinler. Günümüzde neredeyse tüm firmalarımızın fiyatını ödenmesi karşılığında kabloyu size deneme amaçlı gönderiyor. Eğer beğenmezseniz veya sisteminize uyum sağlamaz ise siz ürünü iade edince paranız iade ediliyor. Bu sayede kendi sisteminize en uygun seçenekleri belirleyebilir ve doğru alışveriş yapabilirsiniz.

QED Performance Graphite kısıtlı bütçelere sahip okuyucularımız için DAC’ları ve bilgisayar sistemleri arasında fazla para harcamadan daha iyi performans almaları için gerekli performans kriterlerine sahip. Tabii ki orta segmentte bulunan kablolar kadar iddialı bir performansı olmadığını söylemek lazım ancak asıl olay yazının başında belirttiğim gibi fiyat/ performans oranı. DAC sisteminizde performans artışı elde etmek istiyor ancak bütçeniz kısıtlı ise QED Performance Graphite kesinlikle tavsiye edilir… Markanın Türkiye temsilcisi tarafından şu günlerde QED ürünlerinde indirimli fiyatlar var iken, bir göz atmakta fayda olacaktır…

QED Performance Graphite
USB A-B kablo kod:  QE-6901
Fiyat: 90TL (KDV Dahil Haziran 2017 itibarı ile) / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com

Tags: , ,