Plak Bakımı

 

1. Plaklarin en onemli dusmani tozdur. Bunun yanisira sigara dumani, nem ve isida plaklara zarar veren etkenlerdendir. Lutfen plaklariniz bu faktorlerden direkt olarak etkilenebilecegi yerlerde tutmayiniz.

2.Kuru bir bez ile plaklari temizlemek, plak uzerinde statik enerji olusturur , bu da okunma esnasinda istenmeyen seslere yolacar. Bu durumda antistatik firca veya az miktarda temizleyici sivi kullanilmalidir.

3.Anti statik firca ile yapilacak temizlik mutlaka plak izlerini takip edecek sekilde yapilmalidir. Aksi taktirde kanallardaki tozlar temizlenmeyecektir. Islem fazla bastirmadan narin sekilde yapilmalidir.

4.Anti statik fircanin killari el ile temizlenmemelidir. Genelde bunun icin fircada ayri bir bolum veya aparat olur. Eger ki boyle bir bolum yoksa mesela bilgisayar kasanizin power supply’i gibi bir yere bir kere surterek fircanizi tozlardan temizleyebilirsiniz.

5.Plaginiz pikapta calinirken dikkatli olun.. El ile manuel kaldirip indirmeler, titresimler ve yanlislikla değmeler sonucunda plaklarin uzerinde cizikler olusabilir. Pikap, hoparlorlerin uzaginda ve ozellikle bas titresimlerinden uzakta durmalidir. Siz farketmeden bu titresimler plakta cizikler olustur.

6.Pikabinizdaki igneyi degistirmek icin cimrilik etmeyin. Cogu igne 3000 saat omurludur. Bu sureyi beklemeden degisiklik yapin. Benim cok karsilastigim traji-komik bir durum ciddi pahali igneler alip bunlari zamani geldiginde degistirmeyen insanlardir. Bunun yerine daha ucuz bir igne alip gerektiginde degistirmek plak arsivinizin omru icin onemli bir etkendir.

7.Plak sivi ile temizlenmesi gerekiyor ise, alkol icermeyen ve ucucu bir sivi ile temizlenmelidir. Ayrica kullanilacak bez mutlaka yuzde yuz pamuklu olmalidir. Boylelikle plak yuzeyinde yabanci madde kalmaz. Bu sivilari satin alabileceginiz gibi kendinizde yapabilirsiniz. Ben Pevasan isimli bir firmanin sivisini sulandirarak kullanmaktayim. Bir kaba 2/3 oraninda bu sividan, 1/3 oraninda su koyarak bir fluid olusturup, bunu kullaniyorum tavsiye ederim. PC malzemeleri satan yerlerden bu urunu bulabilirsiniz (not. urun adi burada reklam amacli kullanilmamaktadir)

8.Plaklarinizin uzerinde cok toz varsa bunu ilk onde bir elektrik supurgesi ile cekin. 2500W bir supurge ciddi oranda toz cekebilir. Bu islemi yaparken sakin supurgeyi plaga degirmeyin.

9.Plaklarinizi gunesten ve hatta asiri sicak ortamlardan korun. Yuzeyde dalgalanmalari onlersiniz.

10.Asla plaklarinizi ust uste saklamayiniz Bunu herbirinin kabi olsa bile yapmayiniz. Sekillerinde bozulamalar ve yamulmalar olusur ve bunlar hiçbir sekilde duzeltilemez.

11.Genelde degersiz bulunan 45likler ust uste kabsiz konuluyor. Bir toz tanesi bile ciddi ama gozle gorulmeyen cizikler olusturacagindan en kotu ihtimalle bunlar icin kartondan veya A4 kagittan kaplar yapin veya internetten siparis edin.

12.Biraz yer ayirip plaklarinizi 20’li gruplar halinde A4 kutularinda saklayabilirsiniz. Hem secmesi kolay olur, hem ezilmezler hemde kutuda biraz oynama yapip uzerlerini istediginiz zaman kapatabilirsiniz. Devamli alisveris yaptiginiz bir hipermarkette kirtasiye reyonundaki arkadasa rica edip bunlari alabilirsiniz. Ozellikle Mopak firmasinin A4 kutulari gercekten cok ideal. Eger yasadiginiz yerde bir yapi market varsa ziyaret etmenizde fayda olacaktir. Ozellikle IKEA’da guzel seyler bulunabiliyor.

13.Eger plaklarinizi kutuda sakliyorsaniz iclerine elektronikcilerde rahatlikla bulunan silikon nem alicilardan ekleyin. Kutunun icinde nem olusumunu onlersiniz.

14. Plaklarin ic kapaklarini plagin ust kapaginin acikligina ters yonde kapatin. Plak tozdan bu sekilde koruınur.

15.Plaklarinizi ic kapak (sleeve) olmadan kapagin icine koymayin, kartonda olusmus girinti cikintilar plaginiza zarar verebilir.

16.Plagin okuma yuzune elinizi surmeyin, insan tenindeki yagin plak uzerinden temizlenmesi kolay bir is degildir. Mutlaka kenarlarindan tutun.

17.Bir seyi asla unutmayin. Elinizdeki bir plak, bir daha asla uretilmeyecektir. Eger o plak 1000 adet uretildi ise onu kullanilmaz hale getirmeniz 999 adet kalmasi demektir. Bir plaginizi sevmiyorsaniz bile ona ozen gosterin veya degerini bilecek insanlara verin. Bunu kulturel bir odevmis gibi addedin…

Bol plakli gunler dilerim.

Hakan Cezayirli

resimler alıntı: Aadvark Mastering