Thorens TD 190-2 Bölüm II

Birinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Ortofon OM-10 ile donatılan TD 190-2 modelinin 78 devirlik Shellac plakları çalabildiğini söylemiştim. Ancak bunun için ayrı bir kafa kullanmak lazım. Eğer böyle bir düşünceniz var ise OM-10 Mono kafa alarak hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Türkiye’de 35 Euro’luk fiyat etiketine sahip olan mono kafayı alınca çok basit şekilde normal OM-10’un uç kısmını çıkartarak mono olanını takabiliyorsunuz. Bunu yapmak çok basit. Ayrıca en önemli şey, tekrar ayar yapmanıza gerek olmaması. 33 veya 45’liklerinize geri dönmek istediğinizde OM-10’un uç bölümünü değiştirmeniz yeterli. Çok kolay bir işlem.

Thorens kolun yan tarafında otomatik başlama tuşu var. Pikabı ister manuel ister otomatik olarak kullanabilirsiniz. Kolu yerinde oynattığınız an plato dönmeye başlıyor. Otomatik kullanımda ise sadece start tuşuna dokunuyorsunuz. Her halükarda plağın sonuna gelindiğinde kol yerine geliyor ve pikap duruyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde uykusu gelen müzik severler için hiç fena bir seçenek değil. Kolun yanında bulunan son ayar ise plak boyutunu seçmeye yarıyor. Bu özellikle otomatik start için gerekli bir işlem. 17 cm 45 devirlik, 30 cm ise 33 devirlik plakların çapı. 17’yi seçtiğinizde kol platonun daha ilerisinde aşağıya iniyor normal olarak.

TD 190-2 modeli hakkında anlatacaklarım bu kadar. Şimdi isterseniz sesine kulak verelim. Thorens’in 125. yılı için hazırlanan plak seti bu test için kullanılabilecek en anlamlı şeydir herhalde. Bu set ile alakalı daha önce bir yazı yayınlamıştım. Oradan alıntı yapalım, Albümdeki tüm müzikler, Acoustic Sounds ve Analog Productions yöneticisi Chad Kassem ve Reference Recordings ekibi tarafından tek tek seçilmiş. Acoustic Sounds bildiğiniz gibi ele aldığı plakları inanılmaz şekilde basan bir firma. Özel mikrofonlar, 30ips two track özel analog kayıt cihazlarının yanı sıra plak setindeki şarkıların bir kısmının Amerika’da Kansas Salina kentinde tarihi bir kiliseden dönüştürülmüş Blue Heaven Stüdyoları’nda kaydedilmiş.

Bu özel sette bulunan 3 plağın her bir yüzü farklı müzik türlerine ayrılmış. İlk yüz bayan vokallere ithaf edilmiş; Rickie Lee Jones, Nancy Bryan, Susan Tedeschi bu yüzde dinlebileceğimiz isimler. . İlk plağın ikinci yüzünde klasik müziğe yer verilmiş. İkinci plak genel olarak blues müziğe ayrılmış. Wild Child Butler, Jimmie Lee Robinson, Eomot RaSun, Big George Brock, Harry Hypolite, The Staple Singers, Isaac Hayes, Jean Knight, ve son olarak Susan Tedechi’den dinleyebileceğiniz isimler. Son plak ise genel anlamda caz müziğe ayrılmış Liste tam bir ünlüler geçidi.

Bu plaklardaki eserlerin tamamı ilginizi çekmeyebilir ancak setin önemli bir özelliği var. Yapılan tüm kayıtların referans niteliğinde olması. Söz gelimi aynı sanatçının aynı eserinin yine 180gr’lık baskısı ile bu setteki baskını karşılaştırınca küçük dilinizi yutuyorsunuz. Pikap testleri için gerçekten olmaz ise olmaz bir albüm. Satış fiyatı oldukça fazla, bunu kabul etmek gerekli ancak hak ediyor. Bu plağı senelerden beri en aklınıza gelmeyecek pikap kombinasyonları ile dinleme şansı buldum. Sistem ne kadar iyi ise, çözünürlük o kadar artıyor. Thorens TD 190-2 gibi bir pikapta söz gelimi 5.000 Dolarlık bir kol, bilmem kaç bin Euroluk bir kafa ile donatılmış bir pikabın verdiği ayrıntıyı, detayı, hissi alabilmek mümkün değil. O yüzden giriş seviyesindeki bir pikaptan beklentilerimiz ölçüsünde yazımı okumak gerekli. Öncelikle detay seviyesi fiyat kategorisine göre hiç fena değil. Tüm enstrümanlar olması gerektiği yerlerde, 190-2 bir pikaptan en büyük beklentimiz olan sıcak çalma konusunda son derece başarılı. Dinlediğinizin bir plak olduğunu size her dakika hatırlıyor. Derinliği hissetmek mümkün.Özellikle bayan vokaller ve caz yüzlerinde müziğin içerisine bir anda giriyorsunuz.

Thorens 190-2’nin giriş seviyesi pazarında ülkemizde bu kadar başarılı olmasının sebebi onun kullanıcı dostu bir pikap olmasından kaynaklanıyor. Bulunduğu fiyat kategorisine göre donanımı gayet yeterli. Ayarları özelleştirilebilir bir kol, farklı devirleri desteklemesi, süspansiyon sistemi ve kombine edilen Ortofon pikap kafası ile ortaya pikap dinlediğinizi asla unutmayacağınız, sıcak ve seviyesine göre detaylı bir ses elde ediyorsunuz. Sigma Ses’ten her türlü desteği alabileceğinizi de düşünürsek tavsiye edilir.

Hakan Cezayirli

Thorens TD 190-2
Dağıtıcı: Sigma Ses
Fiyat: 360 Euro + KDV

Test Sistemi
Verdier Triode Spirit 2A3 amplifikatör
Audio Analog Bellini pre-amp
Ortofon T-20 step up transformer
Triangle Kuma, Triangle Comete Es Hoparlörler

Birinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: