Rega RP8 Bölüm 2

Denemelerimize Eric Clapton & Friends The Breeze An Appreciation of JJ Cale albümü ile başlayalım. Eric Clapton’ın JJ Cale’e olan saygısı ve tutkusu bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla JJ Cale’in vefatının ardından onun anısına yapılmış bir albümü inceliyoruz. Kimdir bu JJ Cale, bilmeyenler için kısaca biyografisine bir göz atalım. JJ Cale veya daha doğrusu ile J.J.Cale, 1938 yılında doğmuş Amerikalı bir müzisyen. Asıl ismi John Weldon Cale. Ancak efsanevi Velvet Underground topluluğundan John Cale ile karıştırılmamak için JJ Cale adını kullanmıştır. JJ Cale’i insanlar daha çok besteleriyle tanımışlardır. Mesela “Cocaine” şarkısını mutlaka Eric Clapton’dan dinlemişsinizdir. Bestecisi ve ilk kaydeden JJ Cale’dir. Yine Clapton’ın çok bilinen “After Midnight” şarkısında da JJ Cale ismini görürsünüz. Albümde Clapton’a bir müzisyenler ordusu eşlik ediyor. Sadece vokallerde bile büyük renklilik var, örneğin “Rock and Roll Records” Tom Petty, “Someday”de Mark Knopfler, “Lies”da John Mayer, Sensitive Kind”da Don White, “Songbird”te efsanevi Willie Nelson. Çılgın bir durum söz konusu. Olay bununla kalmıyor. Gitaristler listesinin de maşallahı var, Tom Petty, Mark Knopfler, John Mayer, Willie Nelson, Don White, Reggie Young, Derek Trucks, Albert Lee, David Lindley ve Don Preston gibi bugünlerde bu tarz müzik dinleyen kimsenin burun kıvırmayacağı isimler var.

Gelelim plak baskısına. 180Gr’lık 2 plak harika tasarıma sahip bir gatefold (açılır) kapak içerisine yerleştirilmiş. Hem kapağın iç kısmı hemde plak koruma kılıfları bilgi ve/veya içerik dolu. Örneğin iç kapak zaman içerisinden JJ Cale fotograflarına ayrılmış. İlk plak kapağı kayıtlar sırasında çekilen fotoğraflar ile dolu, ikinci plak kapağında ise albümle alakalı tüm detaylara yer verilmiş. Özen ve kalite üst sınıf. Plak baskısı ile müthiş. Neredeyse test plağı kıvamında haliyle hemen testlerdeki yerini alıyor. Rega Apheta ve RP8 kobinasyonu dinliyorum. Ayarlar neredeyse mükemmel durumda. Bu plakta ilk bakış attığımız şey gitar tonları olacak. Plakta şarkıdan şarkıya değişen çok büyük bir renklilik var. Ayrıca gitarlarda detay seviyesine özellikle odaklanıyoruz. Vokaller ortaya toplanmalı. Şarkıdan şarkıya topluluğun konumlarının da değiştiğini unutmayalım.

Öncelikle gitarlardaki zenginlik müzik sistemime yansıyor. Rega Apheta başarılı bir iğneydi ve RP8 üzerinde de bu performansını gösteriyor. SME V gibi ayar konusunda neredeyse “statement” diyebileceğimiz bir koldan sonra RB808 üzerinde tam ayarı yapabilmek için biraz vakit geçirmem gerekti. 1,75Gr’lık ağırlık ayarını ek olarak terazi kullanarak ayarlıyorum. Burada hemen bir not, normalde Rega kollarda ek aksesuar kullanmanıza pek gerek yoktur ancak hassas ayar yapmak için mutlaka ek aparatlar kullanın. Ağırlık ölçmek için alacağınız bir teraziye vereceğiniz para size performans olarak geri dönecektir. Örneğin “Apheta” ayara oldukça duyarlı bir iğne. Ayarlardaki minör değişiklikler hemen detay olarak size geri dönüyor. %10’luk ağırlık sapması ise özellikle baslarda performans artışına sebep oluyor. Tam ayarı yaptığınızda bas performansı ve çözünürlüğü tatmin edici. Aynı plağı örneğin Denon DL103 ile dinlediğimde yine iyi bir performans elde ettim. Ancak Apheta ile RP8’in uyumu göz önüne alındığında farklı bir arayışa girmeye pek gerek yok gibi gözüküyor.

Herbert von Karajan – Strauss: Don Quixote plağına bir bakış atalım. Richard Strauss’un Op. 35 numaralı eseri Don Quixote, bestecinin cello, viyola ve büyük orkestra için bestelediği orkestral bir şiirdir. Alt açılımı Phantastische Variationen über ein Thema ritterlichen Charakters yani kahraman karakterler teması için fantastik varyasyonlardır. Eser Miguel de Cervantes’in meşhur “Don Quixote de la Mancha” yani dilimizde yayınlandığı haliyle “Marifetli şövalye Don Kişot” hikayesi üzerine kurgulanmıştır. Herbert von Karajan uzun seneler boyunca Strauss eserlerini incelemiş ve özellikle “Don Quixote” gibi karmaşık yapıya sahip eserleri yeniden plağa kaydetmiştir. Meraklıların tahmin edecekleri üzere Karajan yönetimindeki Berlin Philharmonic Orchestra (Berlin Filarmoni) eseri son derece teknik yorumlamış ve viyolada Giusto Cappone ve çello’da meşhur Pierre Fournier müthiş bir performans ortaya koymuştur. Plak benim eve konuk olduğunda hemen testler için kullanmaya başladım.

İlk hareket olan “Teil:Introduction” bölümüne bir bakış atalım. Son derece lirik bir yapıya sahip olan ilk bölüm detay seviyesine ve sahneye göz atmak için çok iyi. Sahne oluşumu gayet başarılı. İlk bölümün bitiminde yaklaşık ikinci dakika civarlarında pasaj bir anda yükselecek ve vurmalılar ikinci ana bölümü başlatacak. Bas kontrolü gayet başarılı. Giriş hareketinde sıklıkla bu kombinasyonu görebilmek mümkün. “Don Kişot” ve “Sancho Panza”nın maceralarını keyifle dinlemeye devam ediyorum. Üflemelilerde detay ve atmosfer yine başarılı gözüküyor. Sistem zorlanmadan karmaşık üflemeli bölümlerini yeterli detay sunarak dinleyiciye ulaştırıyor.

Rega RP8 ile Apheta birlikteliğinde, orta segmentten itibaren tüm pikap kombinasyonlarında olduğu üzere plak kaydı çok önem kazanıyor. Bu seviyelerden itibaren kayıtlardaki sıkıntıları daha net olarak duymaya başlıyorsunuz. Rega RP8 üzerinde kullanılan motor çok uzun saatler çalışmasına rağmen herhangi bir gürültü yapmıyor. Aynı şekilde TT-PSU’da da herhangi bir aşırı ısınma durumu yok. Ben tatil günlerinde genelde pikabı sabahtan açıp akşama kadar hiç durdurmam. Plak değiştirirken bile motoru durdurmuyorum. Kişisel bir alışkanlık. Bu durum bir çok pikapta özellikle orta/alt seviye pikaplarda devrin zaman zaman stabilitesinin kaybolmasına sebep olurken Rega RP8’de böyle bir durumla karşılaşmadım. Aslında bazı ön yargılarımda yok değildi. Son yıllarda pikaplar gitgide ağırlaşırken Rega’nın tam tersi bir yönde hareket etmesini şaşırtıcı bulmuştum. Anlaşılan tasarımcılar yüksek teknolojili malzemeler kullanarak gerçekten titreşim sorunlarına yaratıcı çözümler bulmayı başarmışlar. Dinleti notlarına devam edelim…

Jose James – While You Were Sleeping albümüne bir bakış atalım. Jose James, 1978 doğumlu Amerikalı bir müzisyen. Geni kitleler tarafından tanınması caz ile hip-hop müziği harmanladığı albümler sayesinde olmuş. Jose James ismini duydum fakat dinlediğimi pek hatırlamıyorum. En azından albümüne sahip değildim. Şöyle bir bakınca fikir beni ürkütmedi değil, caz ve hip-hop bir arada! Hip-hop deyince sizin aklınıza neler geliyor bilmiyorum ama benim aklıma Public Enemy ve Ice-T geliyor. Ice-T deyince Body Count şarkısı “Cop Killer” pek keyifle dinlenir oluyor ülkemizde zaman zaman. Neyse Jose James ilk albümü “The Dreamer”ı yayınladığında çok ilgi çekiyor ve arkasından “Blackmagic” yayınlanıyor. Bu albümün yayınlanmasından ve başarılı olmasından sonra Blue Note, Jose James’i transfer ediyor ve “No Beginning No End” albümü yayınlanıyor. 2014 yılında ise “While You Were Sleeping” yayınlanıyor.

Hip-hop deyince ben biraz ürkmüştüm en başlarda. Albümün ilk parçası “Angel”ı dinlemeye başladığımda ortada korkulacak bir durum olmadığını anladım hemen. İlginç gitar riff’leri, altyapıda sağlam elektronik davullar ve çok keyifli bir vokal. Jimi Hendrix ve Band of Gypsys atıflarının bol olduğu şarkı son derece eğlenceli. Albümün bir çok esin kaynağı var, Nirvana, Frank Ocean, Radiohead ve caz müzisyenleri. 2 plaklık albüm hemen her tarzdan atıflara sahip ve eğlence hiç bitmiyor. Albümün kayıt kalitesi birinci sınıf. Özellikle elektronik davul, vokaller ve efektlerin birlikte olduğu şarkılar sistemi zorlamaya aday. Biliyorsunuz orta üst model ürünleri incelerken araya mutlaka bu tarz albümleri koyuyorum…

Albümün sevilen parçalarından “EveryLittleThing” şarkısına bir bakış atalım. Şarkı hi-fi sistemlerini zorlayacak hemen her türlü karmaşa ve hengameye sahip. Aslında vokallerin bir sıkıntısı yok. Gayet geniş bir hacme sahip ve sahne geniş Ancak şarkının alt yapısına bakınca elektronik öğeler çok güçlü baslarla birleştirilmiş. Arka planda yine şarkının melodi hattını oluşturan elektronik öğeler var. Özellikle nakarat bölümlerinde elektronik dozajı arıyor ve kontrolü zayıf bir sistemi çok kolaylıkla dağıtabiliyor.

Bu tarz albümler bana sorarsanız hifi sistemlerin turnusol kağıdıdır. Caz trio’larını, küçük formasyonları mükemmelen çalan sistemler bu tarz albümlerde iflas edebiliyorlar. Ev içerisinde bu tarz müzikler de çaldığımız için sistemin geçmişten bugüne hep bunları göz önüne alarak kurmuştum. Evet zaman zaman bas eksilikği yaşadığım oldu, bazen sahneden kaybettim çünkü hayatımı 3W ile geçiriyorum. Ancak bu tarz durumlarda bile bir dağılma yaşamamak benim için önemlidir. Gelen test ürünlerinde de bu duruma özellikle dikkat ediyorum.

Rega RP8 bir dağılmaya sebep olmadığı gibi plak yivlerindeki detayları sunmak konusunda gayet becerikli. Gerek DL103 gerekse de Apheta ile aynı şarkılarda nokta atışı dinlemeler yaptım. Bas performansı konusunda beni çok mutlu etti. Apheta incelemesini okuduysanız detaylar konusunda da bulunduğu sınıf göz önüne alındığında iğnenin gayet iyi sonuçlar ortaya koyduğunu yazmıştım. Pikap değişimine rağmen Rega RP8 üzerinde de benzer bir performansı elde etmeyi başardım. Rega deyince aklımıza genelde P3 pikaplar gelir, eminim ki, ilerleyen günlerde iki pikap arasında kıyaslamaya yapmamı isteyenler olacaktır.  Açık konuşmak gerekirse RP8’in diğer Rega pikaplarla kıyaslamak çok doğru olmaz. Detay seviyesinden tutun, sahneye kadar arada büyük farklılıklar var. DL103 ile deneme yapmamın asıl sebebi zaten buydu. DL103 ile donatılmış RP3 ve P3’ler elimden bol bol geçti. İğneyi sabit bırakıp pikaplar arasında bir kıyaslama yapılabilir mi diye düşündüm ancak kıyaslama mümkün değil. P3 ve RP3’ün çok üzerinde bir performans söz konusu. Rega, RP8 modeli ile performans patlaması yapmış!


Gelelim son sözlere… Rega RP8, KDV Dahil 1695 Sterlin’lik bir fiyata sahip. Konumlandırma olarak orta segmentin orta/üst gamına yönelik bir fiyat etiketi var. Tabii ki bu fiyata iğne dahil değil. Açıkçası eğer bütçeniz yaklaşık olarak bu pikabı alabilecek bir düzeydeyse bir alt modeli daha iyi iğne ile satın alabilirim gibi bir düşünce ile hareket etmeyin. Göreceli daha ucuz bir iğne ile satın alın sonrasında daha üst sınıf bu pikap üzerine yakışacak bir iğneye yükseltin. Fazla uğraşmak istemeyenler için gidilecek yol çok belli Rega Apheta. Fiyatlandırma da çok önemli bir diğer husus tıpkı Apheta incelemesinde yazdığım gibi Rega firmasının fiyat etiketini makul düzeyde tutarak bir üst ligin egzotik ürünleri ile rekabete girmeyerek, bulunduğu fiyat aralığındaki rakiplerini geçme yolunu seçmiş. Pikabın hemen her bileşeninde yenilikçi fikirlerin başarı ile uygulandığını görüyoruz. Platosundan, güç ünitesine, ikili yapıda üretilmiş gövdesine kadar RP8’in bulunduğu sınıftaki rakiplerine göre bazı yapısal üstünlükleri var. Tüm bunları analog yolundan sapmadan, detaylı ve doğru tonlarla birleştirerek hem göze hemde kulağa hitap eden bir ürün ortaya çıkartmış Rega tasarımcıları. Sırf tasarımını görmek için bile alışveriş listesine yazmakta fayda var…

Rega RP8
Hand made RB808 tonearm. Precision engineered bearing and aluminium sub platter. Triple layer float glass platter. Custom matched TT-PSU individually tuned to its own motor. Rega’s pioneering skeletal plinth design. Factory fitted Apheta MC cartridge available (optional). Magnesium and phenolic bracing.
Fiyat: 1695 Sterlin (KDV Dahil) Ekim 2014 itibarı ile
Temsilci: Timpani / www.timpani.com.tr

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: ,