Rega Apheta

Rega ürün yelpazesinde yer alan pikap iğnelerinin en üst modeli olan Apheta’yı mercek altına alıyoruz. Yazılan çizilenlere göre Apheta’nın tasarım süreci oldukça uzun sürmüş ve tasarımcılar uzun seneler çalışmışlar. Aslına bakarsanız Rega firmasının geçmiş yıllardan bugünlere daha az iddialı tasarımlara sahip Elys veya Bias serisi iğnelerini yakından tanıyorduk. Apheta hem tasarım hemde bakış açısı açısından bu tarz iğnelerden çok daha farklı bir yerlerde.

Apheta üzerindeki çalışmalar 50 yılı geçen bir zamandır hayatımızda bulunan MC (Moving Coil) iğnelerin yapısından kaynaklanan bazı sıkıntılara Rega mühendislerinin bakış açısından çözümler getiriyor. Onlara göre MC iğnelerin çelikten üretilen süspansiyon sistemleri yüksek frekanslarda önemli bir titreşim çarpanı etkisi gösteriyor. Bu titreşim geleneksel tasarımlarda karşımıza çıkan özel kauçuk malzemeleriyle bile sönümlendirilemiyor. Ayrıca bu yapı zaman içerisinde yaşlanıyor ve özelliğini kaybediyor. Böylelikle MC iğnenin iç yapısı tam anlamı ile titreşim ile müzik zevkini bozan bir form haline geliyor. Bu arada tüm bu bahsettiğimiz olayın kalbinde incecik bir tel parçası var. Tüm bu hengameye yol açan tel parçasının tasarımı daha doğrusu onu sönümlendirmek için yapılan tasarım iğnenin bir şekilde karakterini de ortaya çıkartıyor. Sözgelimi az sönümlendirilmiş bir “tel” iğnenin açık çalmasını sağlarken fazla sönümlendirilmiş bir “tel” sıcak bir ses ancak aşırı bas ortaya çıkartıyor. Olması gereken sönümlendirme kararında olmalı. Ama nasıl? Rega tasarımcılarının görüşüne bu klasik sönümlendirme yapısının yerine yeni bir şeyler denemeye karar veriyorlar. Denemelerinde modern malzeme bilimi ve basit manyetik yasalarına göre hareket ediyorlar. 4 yıl sonunda ortaya çıkan tasarımda az önce bahsettiğim “tel” yani çelikten üretilen süspansiyon sistemi ve dolayısıyla sönümlendirme malzemelerinin kullanılmasına gerek kalmıyor. İşte bu araştırmaların sonunda ortaya çıkan iğne; Apheta.

Apheta, benim hiçbir Rega ürününde görmediğim kadar iddialı bir sunum ile geliyor. Yazının en başındaki karton kutuyu gördüğümde içerisinden böyle bir sunum çıkacağını pek beklemiyordum doğrusu. Karton kutuyu açınca içerisinde ayrıca bir siyah kutu çıkıyor. Bu kutuyu açtığınızda ise tek parça alüminyumdan oyulmuş bir mini kasa karşılıyor sizi. Bu alüminyum kasanın üst tarafı siyah renk bir pleksi kapak ile kapatılmış. Kutu içerisinde allen uçlu özel bir tornivada, harika tasarlanmış bir ürün tanıtım / kullanım kılavuzu, iğne koruması ve iğneye özel bir teknik özellikler sayfası çıkıyor. Burada hoşuma giden bir konu, her iğnenin ayrı ayrı sağ ve sol kanal değerlerine yer verilmiş. Gördüğüm kadarı ile tolerans değerleri oldukça düşük tutulmuş. Bu neden önemli müzik dinlerken sağ ve sol kanallarda ses yüksekliği ve düşüklüğünün sebeplerinden bir tanesi iğnelerin her iki kanalındaki farklar olabilir. Ayrıca Rega tasarımcıları her iğne için özgün bir efektif ağırlık değeri olduğunu belirtmişler. Bu değer 1,7 gram ila 1,8 gram arasında değişiyor. Örneğin benim açtığım kutu içerisinde bu değer 1,75 gram olarak belirtilmiş.

Alüminyum kasanın üstündeki akrilik kapak çıktığında Rega Apheta ortaya çıkıyor. İlginç bir tasarıma sahip bir iğne. Akrilik yan bölümleri sayesinde içerisi görülebiliyor. Cantilever kısmı yani o iğnenin ucu dediğimiz yer bariz şekilde görülebiliyor. Oldukça küçük bir formu var. Headshell kısmı dar olan kol tasarımlarda bu önemli bir ayrıntı. Alt bölümde üç adet vidayı sökerek iğneyi elime alıp incelemeye başlayabilirim. Bu arada Rega’nın kendi kolları ile rahat kullanım için 3 noktadan vidalama desteği var. Ancak benim kolumda sadece 2 adet vidayı kullanacağım.

Rega Apheta’yı iki ayrı pikapta deneyeceğim. Bu inceleme yazısında Apheta’yı Michell Gyrodeck + SME Series V kombinasyonunda dinleyeceğim. İkinci denemeyi ise Rega’nın ilginç tasarıma sahip ve tasarımı ile büyük bir gürültü kopartan RP8 pikabı ile yapacağım. Bununla ilgili ayrıntılı bir yazıyı önümüzdeki hafta içerisinde okuyabileceksiniz.

Apheta’nın cantilever kısmı bayağı dışarıda demiştim. Basit bir koruma sistemi sunulmuş. Aslında kullanımı basit ancak takarken birazcık dikkat gerektiriyor. Yukarıda görebileceğiniz gibi plastik koruma kabını iğnenin üst bölümde hazırlanan bölüme taktığınızda iğneniz koruma altına alınıyor. Ancak biraz dikkatli olmanız gerekli…

Apheta MC yapılı bir iğne demiştim. Çıkış gücü 0.5mV Giriş yükleme empedansı 100 Ohm, çıkış empedansı ise 15 Ohm olarak verilmiş. Bu değerlere bakarsak bu iğneyi standart bir MC pikap katı ile kullanabiliriz. Ancak ben MC pikap katı yerine uygun şekilde düzenlediğim bir Step Up Transformer (SuT) ile denemeye karar verdim. Bildiğiniz üzere SuT kullanacağınız zaman pikap katına ihtiyaç duymaya devam ediyorsunuz ancak bu pikap katının MM olması yetiyor.

Rega Apheta, kağıt üzerinde 1,7 ila 1,8 gram aralığında bir izleme ağırlığı istiyor ancak her iğne için özgün bir değer kutu içerisindeki teknik kılavuzda yazıyor demiştim. Timpani tarafından bana gönderilen iğnenin değeri 1,75 gram idi. Rega tasarımcılarının bunu israrla belirtmiş olması dikkatimi çekti. Normalde bildiğiniz üzere bu referans değerler arasında oynamalar yapılarak ses renginde minör farklılıklar yapılabiliyor. Rega tasarımcıları tam aksi bir yönde direkt olarak nokta atışı bir değer vermelerinin bir sebebi olabilir diyerek ayar sürecine giriştim. SME protractor’una göre iğne konumlandırmasını yaptım ve nokta atışı tam 1,75 gram ağırlığı ayarladım. Burada önemli bir husus var. SME Series V hassasiyet anlamında muhteşem bir koldur ve kol üzerinden böylesine spesifik değerleri hiçbir ek ekipmana gerek duymadan yapabilirsiniz. Ancak eğer sizin kolunuz böylesine hassas bir ayar seçeneğine sahip değilse iyi bir terazi kullanarak Rega tasarımcılarının verdiği değeri birebir ayarlamaya çalışın…

 İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız