Musical Fidelity MX-VYNL Bölüm 2

Son dönemlerdeki testlerimde kafa olarak hep aynı üçlüyü kullanıyorum, MM iğne olarak Ortofon 2M Red, MC iğne olarak Ortofon Quintet Red, yüksek çıkışlı MC olarak ise Goldnote Boboli Signature. Ancak daha üst sınıf pikap katlarını kurcalarken özellikle MC tarafında biraz daha egzotik modeller kullanmayı seviyorum. Bir süredir dinlediğim efsanevi Shelter 501’in en güncel versiyonu ve Koetsu Black ile de bazı denemeler tabii ki yaptım. Farklı kombinasyonlarda Musical Fidelity MX-VYNL’i dinledim.

Öncelikle hangi iğneyi kullanırsanız kullanın arka plan sessizliği konusunda çok başarılı bir pikap katı olduğunu söyleyebilirim. Bir de üzerine başarılı üst frekans performansı denediğim tüm kafalar ile standart olarak hemen dikkat çekiyor. Bir klasik olarak Herbie Hancock’tan Maiden Voyage ile başlayalım. Albüme adını veren parçayı hatırlayalım. Piyano ile girizgah ve Tony Williams davulunun zilleri. Bu ziller öylesine detaylı ve uzadıkça uzuyor ki, gerektiği zamanlarda, harika. Zaten ardından Freddie Hubbard’ın trompeti ve George Coleman’ın saksafonundan yayılan tınılara bakıyorum. Köşelerin yuvartılması -ki hiç taraftarı değilim- gibi bir durum yok, rahatsız edici keskinlikteyse o an çalınan tını, o şekilde duyuyorsunuz.  Hoşuma giden bir performans elde ediyorum.

Orta frekanslara Ella Fitzgerald ve Louis Armstrong ikilisinin okuyucularımızında çok sevdiklerini bildiğim Ella & Louis plağından bakıyorum. Vokallerin odayı doldurması, gayet ön planda olması, plağın genel atmosferi, arka plandaki mikro detaylar hemen her alanda çok başarılı bir performans sunuyor MX-VYNL. Hatta şaşırtıcı derece de başarılı bile diyebilirim.

Musical Fidelity MX-VYNL’in hoşuma giden taraflarından bir tanesi MM kafalar için bile ayar seçeneklerinin olması. Özellikle yüksek çıkışlı MC yapıdaki iğne kullananlar açısından çok ilgi çekici performans atlamaları elde edebilmek mümkün. Goldnote Boboli Signature ile müzik dinlerken yaptığım küçücük bir dokunuş, işlerin rengini bir anda değiştirebiliyor. Farklı markaların benzeri yapıdaki hatta MI dediğimiz Moving Iron iğnelerde de benzer avantajları yaşayabilirsiniz ki, bana sorarsanız ile önümüzdeki yıl bu yapıda iğneleri daha fazla göreceğiz.

Yaptığım ayarlar ile Mstislav Rostropovich Limited Edition plağına bakıyorum. Harika bir Melodiya yeniden baskısı olan plak Antonín Dvorak’ın bestelediği son solo konçertosunu dinleme fırsatı sunuyor. Hemde Mstislav Rostropovich ile. Eski baskısı için konuşamam ancak yeniden baskıda alt frekansların detay seviyesi diye bir şeyden bahsederiz ya hep, benim makul sistemimde bile bu detayları tespit ediyorum. Orkestranın katman katman yapısı ve en önemlisi çellonun vurguları çok başarılı. Arka plan sessizliği sayesinde iyi bir plak kullanılarak yapılan dinleti keyif veriyor insana. Kullandığınız plak kafası yukarı doğru gittikçe ve performansı arttıkça, sistemin performansı da artıyor. Yani pikap katı kesinlikle sistemde bir darboğaz oluşturmuyor. Daha küçük formasyonlar veya daha geniş orkestralar fark etmiyor. Sonuç hep aynı…

Rock albümleri daha sert heavy metal albümleri, günümüzün popüler tarzlardaki plaklar hatta elektronik müzik örneklerinde bile tablo değişmiyor. Lafı uzatmadan artık final bölümüne geçelim. İnanın gerek bile yok. Önce bir itiraf ile başlayayım;

Musical Fidelity firmasını genel olarak amplileri ve DAC’ları ile tanıyoruz. Tabii ki farklı ürünleri de var ancak pikap katı alayım dediğinizde aklınıza gelen firmalardan bir tanesi olduğunu söylersem yanlış olmaz. En azından benim cephemde durum bu. Ancak MX-VYNL’i dinleyince markalara ve cihazlara ön yargısız yaklaşmanın ne kadar iyi bir şey olduğunu görüyorum. Gerçekten ne açıdan bakarsanız bakın, iyi performans sunan bir pikap katı ile karşı karşıyayız.

Ürün KDV Dahil KDV Dahil 1.082 Sterlin karşılığında yaklaşık 6.500TL seviyelerinde. Evet ucuz değil ancak bana sorarsanız pahalı da değil. Orta seviye bir kafaya bakarsak ödeyeceğimiz tutara bakarak makul bir fiyat etiketi olduğunu bile söyleyebilirim. Çünkü bu pikap katını giriş seviyesi bir iğne ile kullanmak istemezsiniz, orta seviye hatta üzerinde bir kafa ile eşlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Performans olarak bu denli başarılı bir pikap katını ben olsam iyi bir kafa ile kullanmak isterdim.

Siz sormadan ben hemen yazayım. Musical Fidelity LX-LPS ile kıyaslama yapmamı isteyeceksiniz. LX-LPS Mayıs 2018 itibarı ile 510 Sterlin karşılığı 3.124,77 TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Neredeyse 2 katlık bir fiyat farkı söz konusu. Bunu çok kolaylıkla söylemek kolay değil ama MX-VYNL’in performansını görünce aradaki iki kat fiyat farkını ne yapın ne edin karşılamaya çalışın. Ayar seçenekleri vesaire konularını hiç söylemiyorum, ses, ton, detay, sahne aklınıza hifi adına ne kriter geliyorsa MX-VYNL öylesine üstün ki, aradaki fiyat farkı her açıdan verilebilir. Gerekirse alımınızı erteleyin, para biriktirin. Eğer imkan olup her iki pikap katını kıyaslama şansı bulursanız maksimum 5 dakika içerisinde bana hak vereceğiniz eminim.

Musical Fidelity MX-VYNL’in fiyat seviyesinde de bahsettik. Dikkat ederseniz bazı konulardan örneğin IEC ekolayzır ayarında dinleyebileceğiniz plaklar gibi konulardan bahsetmedik veya gain konusunda yapabileceğiniz hilelerden konuşmadım. Örneğin çok düşük çıkışa sahip bir MC’niz var ise yükleme değerleri yeterli gelmiyor ise her zaman +6dB’lik bir kazanımın olması önemli bir artı. Zengin ayar seçenekleri, sesi, tonu, detay seviyesi… Günün sonunda hiç beklenemedik taş baş yarar derler ya, Musical Fidelity MX-VYNL işte tam böyle bir pikap katı. Bütçesi yeterli olan, bu tarz bir pikap katı arayanlar kesinlikle göz atsınlar…

Musical Fidelity MX-VYNL
Output 4 Volts RMS single ended from RCA sockets 8 Volts RMS balanced from XLR sockets Performance Frequency response: RIAA ±0.1dB IEC ±0.1dB MM: Channel separation: < -86dB SNR A-wtd: < -101dB THD: < 0.007% XLR input: 5mV / 2.5mV selectable 70mV max (23dB headroom) MC: Channel separation: < -83dB SNR A-wtd: < -98dB THD: < 0.01% XLR input: 0.8mV / 0.4mV selectable, 12mV max (24dB headroom)
Fiyat: 1.082 £  6.649,97 TL (KDV Dahil Mayıs 2018 itibarı ile) / online satın almak için tıklayın
Temsilci: Can Hifi / www.canhifi.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız