Acoustic Revive firması Stereo Mecmuası’na dönem dönem konuk ettiğimiz bir firma. Firmanın bir çok ürününü zaman içerisinde hem inceleme hemde dinleme şansım oldu. Acoustic Revive firmasının USB-1.0SPS gibi son derece etkili sonuçlar ortaya koyan USB kablolarından RGC-24 Ground Conditioner gibi egzotik ürünlerine kadar Mecmua’da bir çok ürünlerini test ettim. Firmanın ürünlerinin bence ortak özelliği klasik bakış açısının çok uzağında hatta egzotik çözümler ile hifi dünyasının temel sorunlarını çözmek konusundaki yaklaşımları. Hemen her üründe yeni nesil malzemeler ile doğal malzemelerin ortak kullanımı prensibinden hareket eden Acoustic Revive’ın başındaki isim Ken Ishiguro ürünlerinde pamuk, farklı doğal taşlar gibi ilginç dokunuşları eksik etmiyor. Bu ilginç yaklaşım tabii ki tüm odyofiller açısından kabul görecek bir yaklaşım değil. Ancak firmanın ürünlerini muadilleri ile kıyaslamaya başladığınızda bu “ilginç” dokunuşların bir etkisi olduğunu anlamaya başlıyorsunuz. Acoustic Revive RTP-4 Ultimate ürününde de bu durum değişmiyor.
Ürün en basit anlatımıyla bir elektrik filtresi. Dikdörtgen metal yapıdaki üründe 4 adet elektrik prizi bulunuyor. Yan tarafında ise bir elektrik girişi var. Ancak Acoustic Revive cephesinde işler böylesine sade anlatımla geçiştirilebilecek şekilde yürümüyor. İsterseniz, firmanın kendisine özgü dokunuşlara bakmak için Stereo Mecmuası kimya laboratuvarına geçelim :)
Acoustic Revive RTP-4 Ultimate’in şasisi duralümin adı verilen yeni nesil bir malzemeden üretilmiş. Alüminyum, bakır ve bir miktarda da magnezyumdan oluşan bu alaşım son derece hafiftir ve bu özelliği sayesinde son yıllarda özellikle havacılık ve savunma sanayinde yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır. Malzemenin özelliği hafif olmasının yanında son derece dayanıklı olmasıdır. Bu alaşımın en dikkat çeken yanı hafızasının olması. Metalde hafıza de alaka dedim bende merak etmeyin. Duralümin işlendikten sonra yavaş yavaş sertleşiyor ancak bu esnada verilen şekil kesinlikle bozulmuyor. Belirli bir ısıtma soğutma ve bekleme sürecinin ardından alaşım tam sertliğine ulaşıyor. Bu süreç boyunca verilen şeklin korunması alaşımın hafızası olarak adlandırılıyor. RTP-4 Ultimate’ün şasisi tek parça duralümin alaşımından işleniyor. Çok ilginç bir malzeme ve en önemlisi son derece hafif.
Ancak RTP-4 Ultimate son derece ağır bir ürün. Hafiflik için duralümin kullanıldıysa bu ağırlık nereden geliyor?
Bunun en önemli sebebi ürünün içerisinin yeşil karborundum, Turmalin tozu ve doğal kuartz tozu ile doldurulmuş olması. Karborundum veya silisyum karbür, silikon ve karbon moleküllerinden elde edilen bir malzeme. Doğada son derece nadiren bulunan silisyum karbür zaman içerisinde üretilebilir hale gelmiş. Kimyasal işlemlerle elde edilen bu malzeme son derece kuvvetli bir yapıştırıcı. Bu malzeme aynı zamanda farklı işlemlerden geçirildiğinde elektrik geçirgen veya tam tersi hale de getirilebiliyor. Savunma sanayinden otomotiv endüstrisine kadar bir çok alanda kullanılıyor.
Turmalin ise ilginç bir mineral. Bu mineral alüminyum, demir vesaire farklı metaller veya mineralller ile birleştiğinde renk değiştiren ve ortaya çıkan taşın dünyanın dört bir yanında ziynet eşyası yapımında kullanılan bir mineral. Ancak farklı metaller veya minerallerle karışan turmalin özellikle manyetizma anlamında çok farklı bir karaktere bürünebiliyor. Bu sayede manyetik etki önleyici hale gelebildiği gibi mıknatıslarda da kullanılabiliyor. Kuartz tozu ise firmanın zaten kullanmayı sevdiği bir bileşen. Örneğin RGC-24 Ground Conditioner‘da da bu doğal malzemeyi görmüştük hatırlarsanız.
Tüm bu mineral, metal ve bileşenlerin bir araya toplanmasının bir sebebi var. Acoustic Revive’a göre duralüminden üretilen şasi, vibrasyon yani titreşimleri engelleyen ve absorbe etmesi için kullanılmış. Bu metal şasinin içinde kullanılan mineraller ise titreşim, gürültü ve manyetik etkilerin azaltılması hatta sıfırlanması için bu metal şasinin içerisine doldurulmuş. Ürünün içerisindeki tüm elektrik prizleri, bağlantı noktaları ve güç kaynağı gümüş ve rodyum kaplanmış. Acoustic Revive firması bağlantı noktalarında kullanılan lehimlerin akışkanlığı bozması sebebi ile ürünün hiç bir noktasında lehim kullanmamış. İç kablolama için firmanın yeni solid core (yekpare) bakır kabloları kullanılmış ve maksimum verim için özel bir şekil verilmiş. Tabii ki geleneksel olduğu üzere tüm metaller kriyojeni işleminden geçirilmiş.
Böylesine ilginç ve bir yandan garip bir ürünün sese ne etkisi oluyor isterseniz ona bir bakış atalım. Öncelikle elektrik filtreleri konusunda hemen her meraklı gibi bende bazı ön yargılara sahibim. Zaman içerisinde karmaşık filtreleme yöntemleri hatta elektronik bileşenler kullanan ürünlerden daha basit ürünlere kadar ürünleri test etme ve fikirlerimi sizlerle paylaşma fırsatı buldum. Bu ürünlerin, bir çoğunun olumlu etkilerinin yanında bazı götürüleri olduğundan bahsetmişimdir hep. Çok az sayıdaki üründe gerçekten etkili sonuçlar aldım. Ancak buradaki asıl önemli nokta bırakın sistemden sisteme değişikliği aynı sistem içerisinde farklı kaynak cihazlarla bile sonuçlar değişkenlik göstermesi konusu. Asıl işin içerisine amplifikatörler girdiği zaman sonuçlarda büyük değişiklikler olmuştur hep. Giriş seviyesindeki ürünlerde sistemin dinamizmini frenlemekten tutun, sistemin akıcılığını kaybetmesine kadar bir çok sıkıntı yaratabiliyor bu tarz filtre sistemleri. Tabii ki, istisnalar yok değil ancak pek az.
Daha üst seviye ürünlere baktığımızda ise elektronik bileşenler kullanarak sesi farklı yönlere çekmekten çok, sisteminizin ihtiyacı olan elektriğin sağlanması sırasında dış etkileri minimize etmeye yönelik bir yaklaşımı görüyoruz. Sistemlerimiz genelde birden çok cihazdan oluşuyor ve sistemimize elektriği sağlarken bir şekilde priz sistemleri kullanmak zorundayız. Bu priz sistemleri başlı başına bir dert aslında. Çünkü bütün elektriksel parazit, gürültü hatta manyetik etkiler bu priz sistemlerindeki boşlukları kullanarak sisteme nüfuz edebiliyor. İşte bu noktada Acoustic Revive RTP-4 Ultimate ve benzeri özel filtre sistemleri devreye giriyor. Duvarınızdan aldığınız elektriği sisteminize ulaştırırken, şebekeden gelen istenmeyen gürültüleri azaltmak veya yok etmenin yanında evinizdeki her türlü elektriksel ve manyetik etkinin azaltılmasını sağlıyorlar. Bunu yaparken karmaşık filtre sistemlerinin sisteme katkılarının yanında götürülerinin olabileceğinden hareket ederek mümkünse bu tarz bileşenleri kullanmadan elektriksel ve manyetik etkilerin azaltılması bana da şahsen en doğru gelen yöntem. Acoustic Revive tasarımcılarının RTP-4 Ultimate içerisinde farklı malzemeler kullanmasının sebebi de bu…
Acoustic Revive RTP-4 Ultimate kesinlikle sistemde belirli etkiler yapıyor. Denemelerimde kendi sistemimin yanında test için Stereo Mecmuası karargahında bulunan test cihazlarını ve incelemesini okuyacağınız Silbaton WE 300B‘yi de kullandım. Kendi amplifikatörümde elektrik sistemi çok sayıda rektifiyer tüp kullanılarak her lambaya özel anot voltajı sağlandığı için bu tarz filtrelerde getiriden çok götürüye baktığımı belirtmeliyim. Denemelerimde ilk fark ettiğim şey inanılmaz bir sessiz arka plan oldu. Kullanmakta olduğum benzer filtre sistemlerine oranla gece ile gündüz gibi bir fark ettiğimi söyleyebilirim. Özellikle karmaşık kayıtlarda bu durumun mikro detay seviyesine özellikle de yüksek frekanslarda çok olumlu bir katkısı oluyor. Lambalı amplilerden solid-state tarzı amplilere geçiş yaptığımda ise farklar daha da rahat duyulur hale geliyor.
Acoustic Revive RTP-4 Ultimate sisteme yeni bir şeyler katmıyor doğrusunu söylemek gerekirse. Sadece çeşitli sebeplerle puslu kalan detayları daha iyi duymanıza yani ortaya çıkmasına yardımcı oluyor. Bu durum özellikle üst frekanslarda kendisini gösteriyor. Sistemde bir açılma, bir rahatlama hissi alıyorsunuz. Ancak bu tek başına Acoustic Revive RTP-4 Ultimate’in bir getirisi değil. Bunu zincirin bir halkası olarak düşünün, elektrik sisteminizin bir halkası. Dolayısıyla duvardaki prizden çıkan ve RTP-4 Ultimate’e ulaşan elektrik kablosu ve aynı şekilde RTP-4 Ultimate’ten çıkıp cihazlarınıza giren elektrik kablolarına gereken özeni göstermeniz gerekiyor. Aynı şekilde eğer imkanınız varsa kabloların geçişleri ve diğer kabloları kesme noktalarına da dikkat ettiğinizde toplamda kazancınız daha da artıyor.
Bu noktada sanırım kullanılacak en doğru ürün Acoustic Revive firmasının kendi elektrik kabloları olacaktır. En azından duvar ile RTP-4 Ultimate arasındaki bağlantıda ben optimal sonuca bu şekilde ulaştım. Cihazlarınızda ise arzu ettiğiniz kabloları kullanmaya devam edebilirsiniz. Kendi sistemimde kullandığım Korman Akustik KA Kablo Kaldıraçları kullanarak tüm kablo sistemini birbirinden bağımsız olarak sisteme ulaştırmak son noktada performansı yine olumlu etkileyen bir konu. KA Kablo Kaldıraçları veya muadili bir ürün belirli bir seviyenin üzerindeki sistemlerde iyi işler yapabiliyor. Aslına bakarsanız sistemlerimizdeki kabloların düzenlenmesinin başlı başına bir çok getirisi var. Bununla ilgili bazı fikirleri buradaki yazıda bulabilirsiniz…
Acoustic Revive RTP-4 Ultimate, tahmin edebileceğiniz gibi ucuz bir ürün değil hatta oldukça pahalı ve belirli bir klasmanın üzerindeki sistemlerde kendisine yer bulabilecek bir ürün. Yeni nesil metal, nadir mineral ve bileşenler ile üretilen Acoustic Revive RTP-4 Ultimate sınırlı sayıda üretilmiş ve siz bu satırları okurken yani Haziran 2015 itibarı ile daha Türkiye fiyatı tam olarak belirlenmiş değildi. Üst sınıf sistemlerde elektrik dağıtımında kullanılacak bir ürün.
Not: Ürünün Türkiye resmi lansmanı “www.audioavmhighend.com” sitesinin açılması ile yapılacak.
Acoustic Revive RTP-4 Ultimate
Üst uç sınıf elektrik dağırım sistemi
Fiyat: firma ile irtibata geçiniz.
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com / www.audioavmhighend.com
Bir yorum ekleyin