Akiyama DJ-2000USB Bölüm 2

Pikabın üzerinde Audio Technica AT91 iğne bulunuyor. Bahsettiğim gibi iğne headshell ile fabrikada ayarlanmış şekilde geliyor. Audio Technica AT91, Stereo Mecmuası’nda sık sık bahsettiğimiz ve tavsiye ettiğimiz AT95E modelinin küçük kardeşi. Bu iğne farklı 2 renkte “stylus” korumasına sahip. Internet sitelerinde sarı rengini görürseniz şaşırmayın beyaz renkli olanı bu tarz üçüncü parti üreticilere gönderiliyor. Sarı ve beyaz renklerinin hiçbir farkı yok. Audio Technica AT91 giriş seviyesinde iyi bir “all rounder” diyebileceğimiz bir iğnedir. Yani hemen her tarz plağı başarı ile çalabilir. Ancak bu tarz pikapların en büyük güzelliği farklı tatlar ve ihtiyaçlar için en olanaklar sağlaması. Diyelim ki, rock müzik dinlerken daha sert karakterli bir iğne kullanmak istiyorsunuz. Normalde ben kendi sistemimde bu durumda kullandığım iğneyi söküp yeni bir tanesini takıp ayar yapmam lazım. Ancak bu tarz kollarda yapmanız gereken şey, headshell’i çıkartıp yenisini takmak. Burada karşımıza bazı güzellikler çıkıyor.

Diyelim ki, ağır bir iğne kullanacağız. Bu durumda daha hafif bir headshell seçerek birazcık hesap yapıp daha hafif vidalar kullanarak kol ayarlarına dokunmadan yeni iğneyi saniyeler içerisinde kullanmaya başlayabiliriz. Farklı ağırlıklarda vidalar ve headshell’leri kullanarak farklı iğneler arasındaki ağırlıkları eşitleyerek gerçekten çok eğlenceli bir dünyaya merhaba diyebilmek mümkün. Aslına bakarsanız benimde bu tarz bir kol kullanmam gerekiyor. Eğer pikabınız benim ki gibi tek bir kol kullanıyorsanız ve plak koleksiyonunuz göreceli olarak geniş ise bir de üzerine farklı iğnelere sahipseniz headshell’i ayrılabilir kolların sunduğu seçenek zenginliğine özlem duyuyorsunuz. Normalde bir kullanıcı zırt pırt iğne değiştirmez ama bazılarımız için bu değişiklikler şart oluyor. Zaten plak koleksiyoncularının bu tarz pikapları kullanmasındaki en önemli sebeplerden bir tanesi. Çok makul mantıklı fiyatlara neredeyse her seçeneği kontrol edebildiğiniz bir platform sahibi oluyorsunuz. İnanın şu bahsettiğim rahatlığa, kağıt üzerinde binlerce Dolarlık pikap kombinasyonumda ben sahip değilim. Bu tarz pikapları sevmemin en önemli sebeplerinden bir tanesi budur işte!

Sanırım pikabın bütün özelliklerinden bahsettim. Artık kendi sistemimde  denemelere başlama zamanı geldi. Bu tarz ekonomik fiyat etiketlerine sahip ürünlerde olduğu gibi bir tezat durum yine ortaya çıkıyor haliyle. Pikabı sistemime bağlamak için kullandığım kablo, pikaptan daha pahalı örneğin. Ancak bu durum pikabın olası limitlerini görmek açısından önemli. Dinleyeceğim albümleri daha çok genç okuyucularımızın dinleyeceği tarzlardan seçmeye çalıştım.

Daft Punk Random Access Memories ile başlayalım. Daft Punk albümlerinin benim sevdiğim yanı elektronik öğelerin hiçbir zaman manyakça kullanılmamasıdır ancak Random Access Memories albümde yakalanan seviye ve elde edilen tarz gerçekten etkileyici. Buradaki en önemli şey, bir çok enstrümanın bilgisayara ortamında üretilmemesi yani akustik olarak kaydedilmesi. Tabii ki topluluğun pek sevdiği bir çok efekt özellikle vokallere müdahale, elektronik davullar ve türün olmazsa olmazı sintizayzır’lar albümde eksik değil ancak dozaj öyle yerli yerindeki benim gibi türün çok fanatiği olmayanlar bile albümü keyifle dinleyebiliyorlar. Daft Punk ikilisinin söylediklerine göre albümün ortaya çıkmasında Fleetwood Mac, The Doobie Brothers ve Eagles gibi topluluklara duyulan saygı ve etkileşimler var. Ayrıca albümde Michael Jackson, The Cars ve Steely Dan şarkılarına atıflar varmış bol bol. Aslında liste uzun. Açık konuşayım bu etkileri ben pek anlamadım ancak ortada öyle bir albüm var ki, elektronik müzik dünyasından bambaşka bir yerlerde…

Bu albümde nasıl bir etki beklemek lazım. Öncelikle bas performansına dikkat ediyorum. Sıkıntı yok. Albümün kaydı son derece başarılı ve akustik enstrümanlarla kaydedilmiş bölümlerde tonlarda bozulma olmamasını istiyorum. Bu konuda sıkıntı yok. Detay seviyesi fena bir noktada değil. Buradaki başarılı sunumun arkasında  Audio Technica AT91 var. Pikap tasarımcıları çok akıllıca bir karar verip çok mantıklı bir iğne kullanmışlar ürünlerinde.

Arctic Monkeys – AM. “R U Mine?”, “Do I Wanna Know?” ve “Why’d You Only Call Me When You’re High? şarkıları ile albümün ön promosyon çalışmaları başlamıştı. Bu şarkılar Arctic Monkey severler tarafından farklı tonlarda yorumlanmıştı. Bir kısmına göre topluluk kendi özgün halinden kopup popüler dünyaya doğru yola çıkarken bir kısım müzikal gelişme olarak nitelendirdiler. Topluluğun beyni Alex Turner, albümde Outkast, Aaliyah ve Black Sabbath etkileri görebileceksiniz diyor. Aynen öyle. Arabella’nın üst yapısında modern tarz vokaller duyarken alt bölümde hard rock riffleri duymak mümkün. Ciddi bir kavram karmaşası ama şu sıralar indie rock severler için piyasadaki en iyi albümlerden olduğunu gerçeğini değiştirmez.

Bu albümde beklediğim etki, ilk önce vokallerde gizli. Albümde vokaller zaman zaman ön plana çıkarken arka planda gitar tonlarına odaklanıyor. Arkasından davullara ve baslara odaklanıyorum. İşlerin karmaşıklaştığı anlarda sistemin dağılmaması da önemli. Plağın sahnesi oldukça başarılıdır. Dinleme odamdaki durum hiç fena değil. Bu plakta da geçer not alıyor kombinasyon.

Daha karmaşık albümlerde, özellikle büyük orkestra müziğinde durum nasıl diye sorarsanız, ne aradığınız önem kazanıyor. Detay noktasında çok beklentiniz varsa öncelikle çıtayı biraz düşürmeniz gerekiyor. Aslında albümlerde genel duyguyu yansıtma konusunda oldukça başarılı bir kombinasyon ancak beklentileriniz yüksek ise bütçenizi birkaç katına çıkartmanız gerekiyor maalesef. Daha küçük formasyonlarda söz gelimi, caz dörtlüleri veya oda orkestraları gibi, daha doyurucu bir performans elde etmek mümkün. Eğer biraz daha fazla ayrıntı ve detay seviyesi istiyorsanız benim yaptığım gibi iğneyi değiştirebilirsiniz. Örneğin Ortofon OM serisinin üst modelleri veya  Audio Technica 95 gibi iğneler ile daha iyi bir sunum elde etmek mümkün.

Tabii ki bu yorumları daha üst seviyelerde pikap sistemleri ile dinlenmiş plaklardan hareketle yapıyorum. Bu fiyat seviyelerindeki bir pikaptan üst sınıf performansını beklememek lazım. Benim için bu incelemenin temelinde en önemli konu aldığınız makul fiyatlı bir pikapla, plaklarınızı keyifle dinleyebilir miyiz sorusunun cevabını aramak idi ve evet analog dünyasına makul fiyat etiketleri ile giriş yapmak için çok uygun bir pikap DJ-2000USB.

Mutlaka sorular gelecektir. DJ-1200USB ile DJ-2000USB arasında ne farklar var. Aslında en önemli fark 1200 modelinin kayışlı 2000 modelinin ise direkt drive olması. Eğer özel olarak “direct drive” motor sistemine ihtiyacınız yok ise Ağustos itibarı ile 200TL daha düşük olan DJ-1200USB modelini de tercih edebilirsiniz. Arada kalan farkı örneğin Ortofon 2M Red gibi fiyat performans oranı müthiş bir iğne için kullanarak pikabınızın performansını bir tık arttırabilirsiniz. Farklı devirler arası geçişin daha hızlı olması ve tork gibi ihtiyaçlarınız var ise DJ-2000USB modelini tercih edebilirsiniz.  Burada ne yapmak istediğiniz konusu ön plana çıkıyor.

Akiyama DJ-2000USB ve özellikle de küçük kardeşi DJ-1200USB modeli pikaplar, bütçesi dar veya analog dünyasına ilk girişlerinde fazla para harcamak istemeyen meraklılar açısından önemli bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.  Akiyama DJ-2000USB  modeline odaklanırsak pikabın üzerinde Audio Technica AT91 gibi giriş seviyesinde çok başarılı bir iğnenin takılı gelmesi de önemli bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Akiyama DJ-2000USB modeli üzerinde bulunan entegre pikap katı ile sadece bir aktif hoparlöre bağlayarak analog dünyasına merhaba diyebilirsiniz. Böyle bir kombinasyonda ödeyeceğiniz tutar gayet makul mantıklı olacaktır. Stereo Mecmuası’nda analog dünyasından çok ilginç ürünleri misafir ediyoruz. 5.000 Dolarlık iğneler yine aynı fiyatlarda pikaplar ve diğer aksesuarlar. Ancak analog dünyaya merhaba diyebilmek için uygun fiyatlı ürünler de var. İncelediğimiz pikabın bir diğer önemli artısı karşınızda Forum Audio gibi firmanın olması. Hem servis hemde iğne dahil yedek parça anlamında sıkıntı yaşamayacak olmanız önemli bir avantaj. Analoğun büyülü dünyasına ilk kez merhaba diyecekler için güzel bir seçenek.

Akiyama DJ-2000 USB
Direct Drive – Direk Sürümlü Pikap Yüksek Torklu <0,5 saniyede start başlangıç 2 hız kontrolü: 33 ve 45 RPM Sürgülü Hız Kontrolü Eğim Kontolü +/-10% 12V lamba bağlantısı için XLR Giriş Stroboscop ve ışık – iğne kayıt kontak noktası “S” tipi profesyonel pikap kolu Aluminyum tabak Phono / line preamp USB giriş (1.1 veya yükseği uyumlu, WINDOWS XP veya MAC OSX) Üst koruma Kapağı dahil Gümüş rengi
Fiyat: 890TL (KDV Dahil) Ağustos 2014 itibarı ile  / Online Satın almak için tıklayın
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız