iFi iPhono2 Bölüm 2

İlk olarak aradan 3 adımlı EQ ayarlarını çıkartmak istiyorum. iPhono incelemesine detaylar için bakabilirsiniz. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse bu tarz ayarlar okuyucularımızın çok az bir kısmını ilgilendiriyor. Sadece ülkemizde değil dünya içinde aynı durum söz konusu. 1940 ve 50’ler işin içerisine girince hatta daha öncesine doğru yolculuğa çıkınca farklı iğneler, farklı pikap katları ve ayarlar derken ayrı bir uzmanlık konusu haline geliyor. Ancak el altında bulunması kötü bir şey kesinlikle değil. Ben önceki modeli incelerken özellikle Decca’nın ffrr (Full frequency range recording) teknolojisi ile üretilmiş 78 devir plakları ve özellikle London Philharmonic Orchestra ile yapılan 1950 sonrası standart LP baskılarını deneme şansı bulmuştum. Aynı plakları bulup notlarımı yeni model ile karşılaştırdım. Zamanında yaptığım denemelerde EQ ayarlarını değiştirerek vurgularda farklılılar elde edilebildiğini ve özellikle keman tarafında değişiklikler olduğundan bahsetmiştim. Aynı durum iFi iPhono2 içinde geçerli ancak bir farklılık var. Dinamizm ciddi şekilde artmış durumda. Ancak bu artış geçmişte minimal olan farklılıkların biraz daha fazla hissedilmesini sağlıyor.

Açık konuşayım RIAA bizleri bir çok dertten kurtarmış bir standart.  Her plağa göre farklı ayar yapmak, en doğru ayarın ne olduğunu tespit etmeye çalışmak kolay işler değil. Benim açımdan tüm bunlar plak kültürünün bir parçası ve bunu destekleyen alet edevat ilgimi fazlası ile çekiyor.

Dinamizm artışı konusu ilginç. Bunu basit bir şekilde ses şiddeti artmış o yüzden detaylar artmış gibi geliyor şeklinde yorumlayanlar olacaktır ancak işin aslı hiç öyle değil. Jeroen van Veen – Glass: Mad Rush plağına bir bakalım. Philip Glass gibi minimalist bir bestecinin “Metamorphosis” başlıklı eserlerinin kaydedildiği plağın baskısı başarılı. Piyano detayına odaklanıyorum. Her denediğim iğneyi farklı ayarlarda deneme fırsatı buldum. Hemen hepsinde son derece açık, sahnesi başarılı -ki bu plak o açıdan kayda değerdir- en önemlisi tonlar anlamında keyif aldığım dinletiler yaptım. Ancak asıl büyük değişiklik büyük orkestra müziğinde karşımıza çıkıyor. Artan detay seviyesi, dinamizm ile birleşince müziğin heyecanını yansıtma anlamında başarılı bir ürün ortaya çıkmış. İlk nesil pikap katına göre gelişim kesinlikle bariz şekilde duyuluyor. Max Richter’in Konzerthaus Kammerorchester Berlin ile birlikte kaydettiği Four Seasons plağına bakmak bu durumu tespit etmek için yeterli. Eserin üzerine yapılan düzenleme tartışmaya açık bunu kabul ediyorum ancak plak baskısı ve performans dikkat çekici. Yaylılardaki gelişim ve performans çok bariz şekilde göz önüne çıkıyor. Detaylardaki seviye kesinlikle etkileyici. Tonlar ise dengeli. Ne çok steril bir ses ne de aşırı yuvarlak hatlara sahip bir sıcaklık var.

The Who’dan “My Generation” plağına bakalım. Albümle alakalı müzik sayfalarımızda kapsamlı bir yazı çizi yapmıştım. Bu plakta özellikle de yeni baskısında dikkat etmemiz gereken iki şey var, bas gitarın kullanımı ve rock müzikte erken dönem çift bas davul kullanımının da dahil olduğu bateri performansı. Açık konuşmak gerekirse grubun ilk albümü dönemine göre eşi görülmeyen özelliklere sahip. Ortofon Quintet Bronze ile bu plağı dinlerken zillere, Keith Moon’un deli gibi çaldığı davullara odaklanıyorum. Hız oldukça etkileyici, basların derinliği ve etkisi kesinlikle başarılı. Tasarımcıların bu alana da bayağı kafa yordukları belli oluyor. Ancak pikap katında söylediğim denge olayı burada da iyi tutturulmuş. John Entwistle’in basları ne çok ön planda ne de çok geride. Etkisi her an müziğin içerisinde olması gerektiği gibi. Gitar tonları açısından da başarılı. Yazının başlarında bahsettiğim dinamizm artışı rock plaklarında meraklıları daha da mutlu edecek türden. Punk’tan daha sert müzik tarzlarına kadar bu yeni dokunuşlar dinleyicisini mutlu edecek türden. Hele ki, kendi zevkinize uyan bir kartuş ile eşleştirme yaparsanız çok keyifli zaman geçirirsiniz.

Odetta’nın Odetta – Sings Dylan albümünü Soundsmith Carmen Mk.II iğne ile dinledim. Albüm Dylan şarkılarının şarkıcının şahsına münhasır büyülü sesi ile yorumlandığı çok keyifli bir plak. Farklı p,ikap katları ile yaptığım denemelerde yeni Carmen kartuş bu plakta çok keyifli sonuçlar elde etmemi sağlamıştı. iFi iPhono2  ile olması gerektiği gibi vokaller oldukça öne geliyor, ton insanın içini titretecek türden. Arka plandaki müzisyenler çok bariz şekilde duyulabilir durumda. Odetta’nın gitarından süzülen notalarda  bana sorarsanız gayet doğru şekilde icra ediliyor. Blues albümlerinde hangi iğneyi kullanırsam kullanayım gerçekten hoşuma giden performanslar duydum. Gitar tonları gerçekten keyfili ve insan dinledikçe daha fazla dinlemek istiyor. Eski dostumuz Denon DL103R ile Jimi Hendrix’ten “Band of Gypsys” dinleyelim birazda. Jimi Hendrix Experience yani Hendrix’in orijinal topluluğu olmadan verdiği ve kaydedilen ilk konseri. Kayıt çok başarılı mı hayır değil! “Machine Gun”, şarkısına bakalım. Buram buram blues etkileri olan şarkı Hendrix’e gitar sololar ve yeni pedalları gibi efektler ile oynayacak bir yapı sunuyordu ki, Hendrix hemen konserde bu fırsatı kaçırmayıp resmen şov yapıyordu. Özellikle de kafası dumanlı iken. Öncelikle yine baslar müthiş! Gitar tonları yine keyifli. Vokallerdeki -ki Hendrix müziğinin en önemli parçası değildir- hatalar belki de farklılıklar gölgelenmiyor. Ne kaydedildi ise kartuş ile uyum içerisinde onu çalıyor.

Günümüzün popüler müzik tarzları, vokal ağırlıklı vokal müziği vesaire gibi plakları denedikçe yukarıdaki tespitlerimin doğruluğunu defalarca gördüm. Ayrıca iFi’nin iddia ettiği gibi Phono2’nin önceki modele göre dış görünüş anlamında benzer yönleri olsa da, iç tarafta neredeyse tamamen yenilendiği iddialarının da gerçek olduğu dinlediğim plaklardaki sonuçlardan belli!

Son bir deneme daha… Hatırlarsanız iPhono denemelerinde firmanın o dönem güncel tube buffer’ı ile de eşlemiştim. Yine aynı şeyi yaptım tabii ki. Ama ondan önce şunu söylemem lazım, geçmişteki modeli yine aynı dönemin iTube modeli ile eşlediğimde elde ettiğim sonuçları hatta bazı açılardan daha da iyisini tek başına  iPhono2 ile elde edebilmek mümkün. Özellikle de kartuş seçimine biraz dikkat ederseniz. Yeni pikap katı iFi iTube2 ile eşleştirildiğinde ise ortaya çıkan tablo çok daha etkileyici. Hatırlarsanız iTube2de lambanın çalışma prensibinin ayarı bulunuyor ve 3 farklı seçenek mevcut demiştim. Ortadaki seçenek yani klasik ampli modu. Stüdyolarda kullanılan düşük gürültü oranlı lambalı amplileri simule eden bu mod ile iPhono2 tam anlamı ile mükemmel uyan bir kombinasyon. Pikap katının performansını alıp bir adım öteye götürüyor kesinlikle.

Son sözlere gelirsek tasarımcıların dinamik aralığın artışı ve yaptığı diğer yenilikler kesinlikle ciddi bir fark yaratarak Phono2’yi ciddi anlamda iddialı bir pikap katı haline getirmiş. Phono2 kolay bir pikap katı değil. Alıştığınız pikap katları gibi derli toplu bir görüntüsü olmadığını kabul etmek lazım. Küçük boyutu ve eklenen sayısız özellikler ile tüm bağlantıları yapınca her tarafından kablo çıkan bir “şey” haline geliyor. Benim cihazlarım gözümün önünde dursun diyen meraklılar için kolay hazmedilecek bir şey olmadığını kabul etmek lazım. Ha bana sorarsanız pikabın arkasında veya uygun bir yere konulup orada unutulacak ve sadece ek ayarlar yapılması gerektiğinde ortaya çıkartılacak bir cihaz. Sanırım bu yeni model için bulunduğu fiyat seviyesinde yapılabilecek tek eleştiri bu. Önceki modele göre 100 Doların biraz üzerinde bir fiyat artışı ile 710 Dolar karşılığında 2.800TL civarında bir fiyat etiketi var. Bu artışın karşılığında hemen her alanda gelişim var. Tonlar, sahne, detay seviyesi, alt frekansların etkisi, arka plan sessizliği derken liste uzar gider. Pikap katı arayışındaki meraklıların kesinlikle göz atması gereken bir cihaz olmuş..

iFi iPhono2
Pikap Pre Amplisi Standart iPHONO’nun %80 yenilenmiş modeli Standart iPHONO göre bazı artıları Çok Geniş güç aralığı 36 dB – 72 dB Dinamik aralık 106 dB En doğru EQ eğrileri AMR den alınmış Class A Tube State 85 dB SNR, iphono dan 3 dB daha sessiz Doğru akım sonsuzluğu Referans sınıfı parçalar
Fiyat: 710 Dolar (KDV Dahil) Peşin alımlarda Nisan 2018 itibarı ile 2.745TL (KDV Dahil)
Temsilci: Dukkan Hifi / www.dukkanhifi.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız