Stereo Mecmuası’nda geçtiğimiz yıllarda iFi Audio’nun iTube ürününe göz atmıştık. Bu sene içerisinde ürün baştan aşağı yenilenince yeni nesli meraklılara sunuldu. Tabii ki hemen bir tane edinip ne farklılıklar olduğunu anlamaya çalıştım. iFi tasarımcıları PRO serisi adı altında yeni bir seri tasarladılar bildiğiniz gibi. Bu firmanın imzası haline gelen küçük ve sevimli tasarımlardan oldukça farklı cihazları ortaya çıkarttı. Bu seri tasarlanırken elde edilen deneyimler, alıştığımız ürünlere de aktarılınca neredeyse tüm iFi ürün yelpazesi baştan aşağı yenilendi. Bakalım iTube2’de ne gibi değişiklikler olmuş.
Öncelikle cihazın kullanım senaryoları eskisi ile farklı değil. Cihazı isterseniz bir pre-amplifikatör isterseniz veya tube buffer olarak kullanabilmek mümkün. Tabii ki iki özelliği bir arada kullanabilmek mümkün ve bana sorarsanız asıl kullanım senaryosu da bu olmalı. Tube buffer son dönemlerde özellikle aktif hoparlörler popüler olunca daha sıklıkla gördüğümüz bir terim. Geçtiğimiz modelde yaptığım açıklamayı yeniden yazmak isterim. Sanırım anlatmanın en kolay yöntemi bu. Diyelim ki, sisteminiz bir DAC ve solid state yapıda bir amplifikatörden oluşuyor. Zaman zaman sisteminizde lambalı sıcaklığını yaşamak istiyorsunuz ancak amplifikatörünüzü değiştirmek işinize gelmiyor. Bu durumda DAC ile amplifikatörünüz arasına bir tube buffer ekleyerek sisteminizde lambaların verdiği o farklı tadı alabilmeniz mümkün. Senaryoları buradaki basit örnekten hareketle arzu ettiğiniz gibi zenginleştirmeniz mümkün.
Şimdi gelin cihazın dış görünüşüne bakalım. Cihaz alüminyumdan üretilmiş. Benim çok sevdiğim gibi gümüş renk tasarım, cihazı çok güzel gösteriyor. iFi son dönemlerde Black serisi cihazlarda üretti bildiğiniz gibi ancak ben gümüş rengi olanları daha çok seviyorum. Tabii Black serisi cihazların tek özelliği siyah renk olmaları değil. Ses tarafında bir çok geliştirme de var. Onu eklemeden olmaz. Eski modele göre ekstra bir ayar sivici hemen dikkat çekiyor.
Sıradan başlayalım. En sağda cihazın ses açma düğmesi bulunuyor. Bu düğme aynı zamanda cihazı açıp kapatabiliyor. Bunun hemen yanında cihaz içerisindeki lambanın çalışma prensibinin ayarı bulunuyor. 3 farklı seçenek mevcut, Single-Ended Triode modu, Push-Pull modu ve daha çok stüdyolarda kullanılan düşük gürültü oranlı ampli modu. Bu üç mod arasında gezinerek seste ciddi anlamda farklılıklar görmek mümkün. Bunun hemen yanında XBass+ ayarı var. Sisteminizde bulunan hoparlör eğer alt frekanslar yönünden size eksik geliyor ise bu ayarı kullanabilirsiniz. Bu ayar 3 seçeneğe sahip. 20 Hz (6dB) sadece alt frekansların 40Hz aşağısı sisteminizde duyulmuyorsa devreye alabilirsiniz. 20 Hz (12dB) bas yönünden sıkıntı yaşayanların kullanması gereken seçenek ve tabii ki son ayar seçeneğinde XBass+ tamamen devre dışı bırakılabiliyor.
Son olarak ise 3D Holographic+ ayarı var. Bu ayar özellikle PC yanında kullanılan hoparlörlerin daha geniş bir ses vermesini sağlayabilirken aynı zamanda standart hoparlörler içinde daha iyi bir sahne sunabilme iddiasına sahip.
Cihazın arkasında ise bir adet giriş ve bir adet çıkış mevcut. Güç girişi ise yine yan bölüme yerleştirilmiş. Kutu içeriğindeki adaptör ve cihazın kendisini içindeki lambaya rağmen uzun saatler kullanımda bile rahatsız edecek bir ısı seviyesine ulaşmıyor. Bu arada adaptör firmanın yeni ve geliştirilmiş iPower modeli ile upgrade edilmiş durumda. Bunun haricinde iTube yazısında denk geldiğiniz tüm aksesuar ve bağlantı kabloları yine kutu içeriğine eklenmiş.
Lamba demişken unutmadan hemen yazayım. iFi iTube2 içerisinde eski modelde olduğu gibi 1 adet General Electric 5670 NOS lamba kullanılmış. Geçen incelemede de yazmıştım ancak tekrar edeyim, yazılan çizilenlere göre 5670 kategorisinde kullanılan lamba zaten çok iyi! Tube rolling ile uğraşmanıza gerek yok. Son olarak cihaz altındaki dip siviçler sayesinde kullanım senaryosuna göre ayarlar yapabilmek mümkün. Tube Buffer’ın gain oranınını veya pre katının gain oranını buradaki siviçler ile arttırıp azaltabilirsiniz.
Geleneksel desktop hifi denemesi ile başlayalım. İlk iTube modelini yine bu sistem ile deneme fırsatı bulmuştum. Bilgisayarım, DAC vasıtası ile AudioEngine A5+ hoparlörlerime bağlı. DAC olarak uzun zamandır kullandığım iFi Nano iDSD ile hoparlörlerim arasına iTube2’yi yerleştirdim. İlk yaptığım ayar alt siviçlerden pre katını devre dışı bırakıp saf tube buffer’ı devreye almak oldu. Saf tube buffer’ı eğer arzu ederseniz daha yüksek bir ses şiddeti ile de ayarlayabilirsiniz ama benim istemimde buna ihtiyacım olmadığından pas geçtim. Bence süper eğlenceli bir ek özellik olan lambanın çalışma modunu Single Ended olarak ayarlıyorum. Bu ayarı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz ve duyulabilir bir etkisi var. Ben en çok Single Ended modunu beğendim. Hoparlörlerin basları ile sıkıntım olmadığı için XBass+yi devre dışı bıraktım. Bir diğer eğlence ise 3D Holographic+ ayarı. Bu ayarı PC hoparlörleri için özel olarak belirtilen “30” moduna aldım. Ondan sonra seyredin şenliği!
Geçtiğimiz testlerde iTube ile gerçekten keyifli vakit geçirmiştim ancak iTube2 işin eğlence boyutunu bir adım öteye götürmüş. Eklenen lamba modu gerçekten seste hatırı sayılır bir fark yaratabiliyor. Ancak yeni 3D ses ayarları bence beklentilerin ötesinde bir etkiye sahip. Sahne oluşturmak konusunda gerçekten çok ama çok başarılı. Sistem zincirine lamba girmesi zaten sesi bambaşka bir yere götürür iken iTube2’de bu etki daha da anlaşılır ve hissedilebilir hale gelmiş. Desktop Hifi meraklıları bence ciddi ciddi tube buffer konusuna önem vermeliler. Eğer bütçeniz var ise iTube2 kesinlikle üzerinde düşünülmesi gereken bir seçenek.
Peki Tpre-amplifikatör olarak nasıl performans. Eski model iTube ile yaptığım denemelerin birebir aynısını yapmak için sistemimdeki lambalı amplifikatörü devre dışı bırakıp solid state güç amplilerini kullanacağım. Pre-amplimi devre dışı bırakıp standart gain ayarı ile pre-amp moduna getiriyorum iTube2’yi. Tabii ki yine bir dilemma var. Benim ki gibi sistemlerde gereğinden fazla kaynak cihaz olduğu için iTube2 tek bir girişe sahip olması hasebi ile yeterli değil. Ancak bu sesini denemek için bir engel tabii ki. Farklı ayarlar ile denemelerime girişiyorum. İlk önce 3D Holographic+ özelliğini kapatıyorum. Sisteminin sahnesinden memnun olan meraklılar bu ayarı devre dışı bırakabilirler. Eğer near field monitör kullanıyorsanız ve bu sesi seviyorsanız elde edeceğiniz sahne sizi mutlu etmeyecektir örneğin.
XBass+ ayarını ise genel olarak devre dışı bıraktım ancak özellikle eski albümleri dinlerken alt frekanslara ufak bir dokunuş fena da olmuyor doğrusu. Bu eskilerde gördüğümüz ekolayzır’lardaki gibi dominant etkiler sağlamıyor bu ayarlar. Çok hafif bir dokunuş, belli belirsiz bir dokunuş yapıyor sadece. Hoşunuza giderse devreye sokabilirsiniz. Lamba çalışma modu ise gerçekten çok keyifli vakit geçirdiğim bir özellik oldu. Kendi sistemimde ben en çok push pull modunu sevdim mesela. Peki tüm bu dokunuşlardan sonra elde edilen ses nasıl. Açık konuşmak gerekirse bir önceki modele göre detay seviyesinde özellikle de alt frekansların detaylarında büyük bir değişim daha doğrusu gelişim söz konusu. Bana sorarsanız eski cihazın en büyük eksikliği detay seviyesiydi ve iFi tasarımcıları bu konuyu kesinlikle çözmüşler. Sıcak tonlar yine cihazın ön plan çıkan özelliklerinden. Orta frekanslardaki detay artışı bu sıcak tonlar ile birleşince iTube2 boyundan büyük bir performans gösteriyor demek yanlış olmaz.
Peki yenilenen iTube2 hangi senaryolarda kullanılabilir. İlk önce fiyat Nisan 2018 itibarı ile yaklaşık 550 Dolar karşılığında 2.200TL’lik fiyatı ile sade bir sistemde gerek bir pre-ampli gerekse de tube buffer olarak kullanılabilir. Mesela pikap katınız ile ampliniz arasında bir kullanım senaryosu bana gerçekten keyifli geliyor. Yine minimal bir sisteme sahip olup sistemine pre-ampli eklemek isteyenler için bence iyi bir seçenek. Desktop hifi meraklıları için -ki buna son dönemlerde bende dahilim- eğer bütçeniz yetiyor ise kesinlikle yadsınamayacak bir etki yapıyor. DAC ile aktif hoparlör arasındaki kullanım sesi bambaşka bir noktaya getirebilme potansiyeline sahip.
Bütçesi geniş meraklılar bu cihazı kullandıkları DAC veya pikap katı gibi cihazlar ile kombine edebilirler. Özellikle yeni gelen “classic tube amplifier” modu düşük mikrofonik özellikleri ile sesi bambaşka bir noktaya getirmeye aday. İlerleyen günlerde yayınlayacağım iFi iPhono2 yazısında bu modda iTube2’yi bol bol göreceksiniz. Bir önceki modele göre fiyat bir miktar artmış olsa da, özellikle detay seviyesinde meydana gelen artış ve ek ayar seçenekleri ile pazarımızdaki en becerikli tube buffer olduğunu söylersek yanlış olmaz sanırım.
iFi iTube2
Lamba : NOS GE 5670×1 Maksimum Çıkış Voltajı : > 7.75V (>+20dBu) SNR : 119dB(A) re. 2V, buffer, 0dB Gain DNR : 31dB(A) re. +20dBu, buffer, 0dB Gain THD & N : < 0.009% (re. 2V, buffer, 0dB Gain, A- weighted) Frekans Aralığı : < 10Hz -to > 200kHz -1dB) 20Hz – 20kHz (+/-0.003dB) Giriş Empedansı : 1M ohm Direct Tube Buffer 100k ohm Pre-Amplifier with Volume Control
Fiyat: 2.238,50 TL 550 Dolar (KDV Dahil) Peşin alımlarda Nisan 2018 itibarı ile 2.127 TL (KDV Dahil)
Temsilci: Dukkan Hifi / www.dukkanhifi.com
Bir yorum ekleyin