J.C.Verdier – Control B MM/MC Pre-amp ve Dual Regulated Power Supply – 6

Jumper’lardan bahsetmişken size kolaylıkla yapabileceğiniz bir denemeden bahsedeceğim. Tıpkı sigortalarda olduğu gibi sinyaller jumper’ların içinden geçerler. Tıpkı sigortalarda yaptığımız gibi ufak bir dokunuş ile biraz(cık) daha fazla performans elde edebilmek mümkün. Buradaki mantık aslında çok basit. Jumper içerisindeki metal bölüm iki pin arasındaki ses sinyalini taşıyor. Bu metal alaşım ne kadar kadar kaliteli olursa sinyal aktarımı daha başarılı oluyor.

Hazır elim değmişken jumper’ları da değiştireyim dedim. Yukarıdaki siyah olan  Control B’nin içerisinde stok olarak gelen, mavi olan ise daha kaliteli olan versiyon. Bunlar askeri ekipman için üretilmiş ancak üst sınıf bilgisayarlara yönelik üretilmiş versiyonları da var. Ben seneler önce bir yerlerde denk gelince üç kuruş para verip almıştım. Kesinlikle çok işe yarıyorlar ve fark yaratıyorlar. Eğer bu tarz jumper’larla ayarlanan herhangi bir elektronik cihazınız var ise denk getirmeye çalışın. Emin olun bir fark elde edeceksiniz!

Şimdi sıra lambaların titreşimlerini azaltmak için ne yapabiliriz sorusuna. Aslında bunun için bir çok seçeneğiniz var. Benim görüşüme göre Shun Mook Resonator’leri ve Goldenote Midas Tube Damper’lar bu alanda en başarılı performans sunan ürünler. Tabii benim denk geldiklerim arasında ama emin olun bayağı bir şey denedim!  Midas tüp damperlerin yeni versiyonları pirinç, bakır ve aluminyum kullanılarak yapılmış, eski versiyonlarda abanoz ağacı da kullanılan malzeme arasındaydı. Midas hemen her türlü mini lamba ile kullanılabiliyor. Bu ilginç ürün, hem lambaların yaydığı ısıyı hemde tüp yüzeyinde oluşan titreşimin kontrol edilmesine yardımcı oluyor.

Control B MM/MC Pre-amp elime ulaştığında  içerisinden 3 set Midas Tube Damper çıktı. Bu ilginç ürünün ön kısmı abanoz ağacından yapılmış. Diğer kısımları ise  pirinçten üretilmiş. Control B içerisinde giriş katında üç adet 12AT7/ ECC81/ 6201, pikap katında ise 3 adet 12AX7/ ECC83/ 7025 lamba kullanılıyor demiştim yani toplam 6 adet mini lamba. Tüm Midas’ları lambalara monte ettim.

Bu ilginç ürünler lambalara sivri konik biçimli parçalar ile bağlanıyor. Koniğin sivri ucu abanoz ağacının altında özel açılmış bir yuvaya giriyor. Midas’ları tüplere takınca yukarıdaki gibi ilginç bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu arada bu ürünleri Fil Elektronik’ten satın alabilirsiniz. Bir setin içerisinde 2 set Midas çıkıyor ve fiyatları KDV dahil 220 Euro.

Anlayacağınız toplamda 6 adet lamba için 660 Euro’luk bir masraf yapmış oluyoruz. Normal koşullarda her ne kadar etkisi bariz olsa da, ben kendime hiçbir zaman bu ilginç ürünlerden satın almamıştım. Ancak elime hazır gelmişken kullanmamak olmaz. Elinizde lambalı bir pre-amplifikatör varsa ve göreceli olarak pahalı bir cihaz ise Midas’ları denemenizi tavsiye ederim…

Tabii Midas’ları kullanabilmek için takacağınız cihazın içerisinde yeterli boşluk olması çok mühim. Ürünün şasisi ve yayları metal olduğu için elektronik bileşenlere değmemesi lazım. Yani sıkışık yerleşimi olan bir cihaz içerisinde kullanmayın. Control B MM/MC Pre-amp içerisinde yeterli alan olduğu için ben kullandım ve açıkçası faydasını gördüm…

Pikap katlarında ve pre-amplifikatörlerde benim için olmaz ise olmaz ürünlerden bir tanesi “RCA Cap” denilen özel kapakçıklar. Bu kapakçıklar kullanılmayan RCA giriş veya çıkışlarını kapatmaya yarıyor. İki getirisi var bu ürünlerin. Önemsiz olan getiri, kirlenme veya havayla temas sonucu oluşacak oksidasyonu önlemesi ancak asıl önemli olanı ise EMI ve RF gürültü izolasyonuna yardımcı olmaları. Özellikle içerisinde pikap katı bulunan pre-ampli kullananlar bu ürünleri mutlaka denesinler.

Ülkemizde farklı model/marka seçenekleri mevcut. Ben senelerdir Telos marka Gold RCA Cap modelini kullanıyorum. Bunlar 10’lu paketler halinde satılıyorlar ve Ekim 2014 itibarı ile 120TL’lik bir fiyat etiketine sahipler. Ben seneler önce Audio AVM‘den satın almıştım. Bunların farklı malzemelerden üretilmiş versiyonları var. Altın kaplama, gümüş kaplama hatta rodyum. Dediğim gibi kafanıza uyan bir markanın ürünün tercih edebilirsiniz. Emin olun faydasını göreceksiniz…

Tüm bu eğlencenin ardından artık Control B MM/MC Pre-amp ve Dual Regulated Power Supply kombinasyonu dinlenmeye hazır. Yukarıda gördüğünüz gibi sistemin neredeyse tamamı bu kombinasyonda tamamen J.C.Verdier ürünlerinden oluştu. Tabii pikapta Verdier olsaydı pek güzel olurdu dediğinizi duyar gibiyim. Belki Verdier’i anma yazılarımız içerisinde La Platine Verdier’i de dahil ederiz. J.C.Verdier – Control B MM/MC Pre-amp ve Dual Regulated Power Supply’a kulak vermek isterseniz Fil Elektronik stoğunda her zaman bu üründen bulunduruyor. Merak edenler için bu yazıya konu olan Control B Luxe MM/MC Dual Regulated Power Supply’ın fiyatı  KDV dahil 3.850 Euro.

Bu yazıyla Jean Constant Verdier’i bir kez daha saygıyla anıyor ve mekanı cennet olsun diyorum…

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız