Graham Slee – Gram Amp 2 SE / MC Performansı

İngiliz Graham Slee firmasının Gram Amp 2 SE pikap katı ile alakalı incelememizi geçtiğimiz günlerde Stereo Mecmuası’nda yayınlamıştık. Bu yazının sonunda denemelerimize devam edeceğimizden bahsetmiştim. Haydi gelin çok kısaca MC iğneleri Gram Amp 2 SE ile nasıl kullanacağımıza ve performansına göz atalım.

Öncelikle Elevator EXP/ PSU1 incelemesine göz atmanızda fayda var. Burada yapacağımız işlemleri basit bir şekilde anlattım. MM pikap katı ile MC iğneleri dinleyebilmek için ihtiyaç duyduğumuz cihazı step up transformer. Elevator EXP/ PSU1 haricinde şahsıma ait olan Frankşetayn Ortofon T-20 ve evimde konuk ettiğim Nakamichi MCB-100 step up transformer’ları da devre soktum. Fiyat olarak farklı bütçelere uygun seçenekler var ve tüm bu cihazlar sayesinde MC iğnelerimizi göreceli basit MM pikap katlarımızda dinleyebileceğiz.

Öncelikle şuradan başlayayım Elevator EXP/ PSU1 gördüğüm kadarı ile hemen her MM pikap katına yeniden hayat verebilecek kadar başarılı bir ürün. Benim kendi pikap katı kombinasyonum Denon DL-103 odaklı.  Elevator EXP/ PSU1 işin içerisine girince seçenekler artıyor.  ZYX Omega G ve Phasemation PP-300 modeli iğneleri de dinleme şansım oldu böylelikle.

Sık sık bahsettiğim Mercury Living Presence alamet-i farikası Russian Recordings’e dönelim. Speakers Corner tarafından basılan bu setin kayıt kalitesi son derece üst düzey. Albümün ortaya çıkış son derece ilginçtir Stereo Mecmuası’nda yayınladığım yazıdan alıntılayayım; 1962 yılının Haziran ayında Mercury Living Presence firması o zamanki ismiyle S.S.C.B’nin başkenti Moskova’ya bir kayıt kamyonu gönderir. 1962 yılı çok ilginç bir yıl. Tarih severlerin hatırlayacakları gibi Berlin’i bölen meşhur duvar tamamlanmış ve Küba’da patlayan füze krizi ise yoldadır. İşte tam bu dönemde yani soğuk savaşın en yüksek tansiyonlu döneminde Mercury Living Presence setteki kayıtları yapar. Zaten plak setinin kapağında bu kamyonu ünlü Kızıl Meydan’da görebilirsiniz. Kayıt ekibi 8-17 Haziran tarihlerinde işini bitirerek geriye döner. Zaten plak setinin içerisinde gelen kitapçıkta bu bilgiler daha ayrıntılı olarak anlatılıyor. Ayrıca Bob Eberenz (Fine Recordings başkan yardımcısı), Harold Lawrence (Mercury Living Presence müzik direktörü) and Brice Somers (Mercury Living Presence Uluslararası İlişkiler Yöneticisi) ile yapılmış röportajlar ve o dönemde çekilmiş fotoğraflarda kitapçıkta bulunabilir. İlk plağı test plağı olarak seçtim; Prokofiev Piyano Konçerto No.3; ve Rachmaninov Piyano Konçerto No.1 eserleri var. Piyano da Byron Janis’e Kyril Kondrashin yönetimindeki Moskova Filarmoni Orkestrası eşlik ediyor.

Tabii ki işin rengi çok değişiyor bir anda. MC iğneler genelde MM iğnelerden daha üstün performansa sahipler. Tabii ki farklı MM iğnelerden çok başarılı olanlar olsa da, MC iğnelerde işin rengi çok değişik. ZYX Omega G gibi türünün çok iyi örneklerinde sistemin tüm performansı değişebiliyor.  Ancak bu durum bizler açısından bazı sıkıntılara yol açıyor. Fiyatlar yüksek, kollarımızın daha iyi olması gerekiyor tam performans alabilmek için. Amacım Gram Amp 2 SE pikap katının son performansına yaklaşabilmek.

Özellilkle  Elevator EXP/ PSU1‘in devreye girmesi ile detay seviyesi ve sahnede bariz üstünlükler dikkat çekici hale geliyor. Son derece ekonomik fiyat etiketli  Denon DL-103 ile durum değişmiyor. Tabii ki ortada mantıksız durumlar var, 5.000 Dolarlık bir iğne, pikap katından 2 kat pahalı step-up transformer’lar, binlerce Dolar değerinde bir pikap/kol kombinasyonu ve 200 Sterlin’lik bir MM pikap katı. Ancak Gram Amp 2 SE elinden geleni yapıyor. Pikap dinlediğiniz her dakikadan keyif alıyorsunuz. Detay seviyesi yerli yerinde. Açıkçası Gram Amp 2 SE‘yi yerinden çıkartıp yerden yere vuracak bir durum yok. Fiyat seviyesine göre bence başarımı çok yüksek.

Gram Amp 2 SE ilerleyen dönemlerde MC farklı iğneler ile kurulabilecek bir analog sistemin parçası olabilir. Tabii ki daha cüzi fiyat etiketi olan MC iğnelerden bahsediyorum. Yanına kombine edilecek Elevator EXP/ PSU1 veya ikinci el tedarik edilebilecek bir step-up transformer ile uzun seneler kullanılabilir bir kombinasyon yapmak mümkün. Ancak eğer hedefleriniz baştan yüksek ise tabii ki Reflex M / PSU1 çok daha ilginç bir seçenek. Bir sonraki yazıda Reflex M / PSU1 ile MC dünyasına dalacağız…