DH Labs Silversonic Mirage USB

DH Labs firmasının yepyeni USB kablosu “Mirage” elimize ulaştı ve dinleme notlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Daha önce firmanın 70 Dolar + KDV fiyat etiketine sahip “Silver USB” modelini incelemiş ve bulunduğu fiyat segmentinde başarılı kablolardan bir tanesi olduğunu tespit etmiştik. Bilgisayar üzerinden müzik dinlemenin gitgide popüler hale geldiği hifi dünyasında özellikle giriş seviyesinin üzerinde sistemlere sahip meraklılar kullandıkları USB kablo gibi aksesuarlar konusunda da özen gösteriyorlar ve bu pazarda zaman zaman yüksek fiyatlı ürünlere denk gelebiliyoruz. Ancak Stereo Mecmuası olarak ülkemizdeki meraklılar açısından iki fiyat segmenti ön plana çıktığını düşünüyoruz. Bunların bir tanesi 100 Dolar altı USB kablolar, diğeri ise 100 ila 300 Dolar aralığındaki USB kablolar. Tabii ki daha yüksek fiyat etiketlerinde ürünlere de Stereo Mecmuası’nda yer veriyoruz ancak meraklılar seçimlerinde kullandıkları USB DAC’ların fiyatlarını temel aldıklarından 300 Dolar eşiği önemli gözüküyor. Yeni Mirage USB işte bu segmente oturan bir kablo olarak gözümüze çarpıyor.

DH Labs firması Mirage USB kablosu için ekranlama olayına özel önem vermiş. USB kabloları incelediğimiz hemen her yazımızda belirttiğimiz gibi USB kablolarının performansında en önemli belirleyici ekranlama konusu. USB kablolar ile hem elektrik sinyali hemde veri aktarıldığı için bu iki iletişim hattının birbirini etkilememesi, nihai olarak elde edeceğimiz müzik performansı ile doğrudan ilişkili. DH Labs firması kendisine özgü yalıtım teknolojilerini kullanarak elektrik taşıyan veri hattını kendi içerisinde izole etmiş. Firma ayrı katmanlar şeklinde 4 farklı ekranlama kullanmış. Ayrıca iletkenlerin boyutlarını mümkün olduğunca büyük tutarak empedans değerini mümkün olduğunca düşük tutmaya çalışmış. Bunlar tabii ki kağıt üzerindeki veriler.

DH Labs Silversonic Mirage USB kabloyu kutusundan çıkarttığım zaman firmanın diğer ürünlerinde olduğu gibi siyah bir koruma kılıfına sahip olduğunu gördüm. Bu kılıf içerisinde sarı renk damarlar ürünün görüntüsünü sıradanlıktan çıkartıyor. Kablonun konektörleri oldukça güzel gözüküyor. Altın kaplamalı özel konektörlerin kendi içlerindeki sıkılığı gayet başarılı. Bilgisayarınıza ve DAC’ınıza bağladığınız konektörler çok iyi tutuş sağlıyorlar, bu veri akışının kalitesi içinde önemli bir faktör.

USB kabloları yakmak başlı başına bir dert. Hemen her yazımda kablolar için aynı şeyi söylüyorum yepyeni bir kabloyu sisteminize taktığınızda ilk sonuçlar yanıltıcı olabiliyor. Biraz bekleyip kabloyu kullanıp yorum yapıp karar vermek çok önemli. DH Labs Silversonic Mirage USB kablo içinde yanı şey söz konusu. Neredeyse 10 gün boyunca çeşitli taşınabilir hard disc ve DAC’larda yaktığım kabloyu bu sürecin sonunda sistemime entegre edip dinleme notlarımı almaya başladım.

AudioEngine A5+ ve Matrix X-Sabre DAC kullanarak masaüstü sistemimde, hemde yine Matrix X-Sabre ve Benchmark DAC2 HGC kullanarak ana sistemimde denemelere başladım. Diğer ayrıntılar

Ben USB kablolarında ilk adımda arka plan sessizliğine bakmaya çalışıyorum. Burada kullandığınız DAC’ın da önemi olduğu notunu düşmem gerekli. Ancak günümüzde giriş seviyesi DAC’larda bile bu konuda bayağı yol alındığını ifade etmem gerekir. DH Labs Silversonic Mirage USB bu konuda sınıfı çok kolaylıkla geçiyor. Çok temiz bir arka plan hemen dikkatinizi çekecektir bu ürünü test ettiğinizde.

Arkasından dinleti notlarıma geçeyim. Rez Abbasi Trio – Continuous Beat albümü ile başlamak istiyorum. Enja tarafından basılan albüm son derece başarılı kaydı ile dikkatimi çekmişti. Hemen albümün dijital bir kopyasını hazırladım. Rez Abbasi, yazılan çizilenlere göre ikinci jenerasyon Hintli caz müzisyenleri içerisinde Vijay Iyer ve Rudresh Mahanthappa ile birlikte en dikkat çekenlerden bir tanesi. 2011 yılında yükselen gitaristler listesine giren müzisyen geçmişte yaptığı albümler ile dikkat çekmeyi başarmış ancak asıl çıkışını bu yazımda sizlere tanıtmaya çalışacağım “Continuous Beat” albümü ile yapmış. 15 senedir birlikte çalıştığı basçı John Hébert ve davulcu Satoshi Takeishi ile imza attıkları albüm Paul Motian’a adanmış. Albüm oldukça ilginç bir yapıda hemen söylemek isterim.Özellikle üç cover şarkı hemen dikkat çekiyor. Garry Peacock’tan “Major Major” Keith Jarrett’tan “The Cure” ve Thelonious Monk “Off Minor” Aslında kağıt üzerinde tam anlamı ile gitar dominant bir caz triosunun albümü olarak görülebilecek “Continuous Beat” dinlemeye başladığınızda hiç öyle olmadığını söylüyor. Öncelikle gitar kullanılan farklı dijital ve analog işlemciler ile sımsıcak bir tona sahip olmuş. Bunun yanında müzisyenin kökenlerini yani Hint/Pakistan melodilerini farklı şarkılarda görebilmek mümkün. Ancak bunlar şarkılar içerisine öyle başarılı şekilde yedirilmiş ki, bu durum albümün tadını inanılmaz derece de arttırıyor.

Albümün kaydının çok keyifli olmasının yanında albümde neredeyse bir dakika monotonluk yok. Gitar tonları bile her dakika değişiyor. DH Labs Silversonic Mirage USB albümün detayını gayet akıcı bir şekilde taşırken tonlarda herhangi bir sterillik getirmiyor. Detay seviyesi ve tonların yanı sıra sistemin sahnesine de gayet olumlu etkisi olduğunu söyleyebilirim.

Jürgen Friedrich · Monosuite. Aslında piyanist olan Jurgen Friedrich ve çeşitli triolarda yer almış ancak bu albümde kendisi çalmıyor. Bestelerini çalan müzisyenleri yönetiyor. Oldukça ilginç bir albüm ile karşı karşıyayız. 22 parça yaylı çalgılar topluluğu ve dört caz müzisyeni bir arada oldukça ilginç bir müzikal yapıyı seslendiriyorlar. Bir yanda klasik müzikten gelen çok acayip etkili bir altyapı ve üzerinde caz dokunuşları gerçekten çok garip duyulan ancak dinlemeye doyulamayan bir kombinasyon. Bahsettiğim gibi piyanist Jürgen Friedrich bu albümde sadece orkestrayı ve müzisyenleri yönetiyor ve besteler kendisine ait. Albümdeki caz müzisyenleri Hayden Chisholm alto saksafon. Achim Kaufmann piyano. John Hébert bas. John Hollenbeck davul. Olayın klasik tarafında ise müzisyenler şu şekilde listelenmiş. 1. kemanlar; Gerdur Gunnarsdóttir, Constanze Sannemüller, Elias Schödel, Adrian Bleyer, Kira Kohlmann, Christine Rox. 2. kemanlar, Irmgard Zavelberg, Mirjam Steymans, Alwin Moser, Naomi Binder, Adi Czeiger. Viola; Marla Hansen, Pauline Moser, Yodfat Miron, Andrea Sanz-Vela, Valentin Alexandru. Çello: Ulrike Zavelberg, Teemu Myöhänen, Nil Kocamangil, Marnix Möhring. Bass: Axel Ruge, Matan Gurevitz. Kayıt son derece başarılı, atmosfer çok başarılı ancak klasik yaylılar ile caz dörtlüsü kombinasyonu son derece iyi kotarılmış. Kapağa bile çok özenilmiş. Son zamanlarda tanıdığım Pirouet Records kataloğundaki en ilginç albümlerden.

Albümün kendisine özgü çok geniş bir sahnesi var. CD ile dinlerken oda içerisine yayılan hacim çok hoşuma gitmişti. Standart bir USB kablo ile kaybolan bu hacim DH Labs Silversonic Mirage USB ile yerine geliyor. Detay seviyesi son derece başarılı. Özellikle orkestranın müzik içerisine dahil olduğu noktalarda standart bir USB kablo kullanınca yitip giden tüm güzellikler DH Labs Silversonic Mirage USB ile olması gereken hale geliyor. Sistemin bas performansı verdiği katkı çok başarılı ve Mirage USB için dinledikçe “olmuş bu kablo” diyorsunuz. Eğer kullandığınız DAC iyiyse kablonun sistemin geneline yaptığı katkı daha da artıyor.

DH Labs Silversonic Mirage USB kablo 1 metre için 240 Dolar + KDV’lk fiyatı ile giriş seviyesi DAC’lar kullanan okuyucularımız için biraz pahalı gelecektir ancak giriş seviyesinin bir tık üzerinde sistemler kullanan meraklıların alışveriş listelerine girmesi gereken bir ürün. Ayrıca genel olarak DH Labs Silversonic kabloları kullanmaktan hoşlanıp USB kablo olarak “Silver USB” modelini seçenler için doğal bir yükseltme seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Mirage küçük kardeşine göre hemen her alanda büyük bir gelişme vaad ediyor.

DH Labs Silversonic Mirage USB,  kayıtta bulunan tonları başarı ile sisteminize aktarmakta başarılı. Bu taşıma esnasında steril bir performans yok. Bas performansı özellikle not edilecek şekilde başarılı. Söylemeye gerek olmayan arkaplan sessizliği ve sisteminizden süzülen notaların odanızda uçuşması ve hemen her alanda başarılı bir performans gösteren DH Labs Silversonic Mirage USB kablo sistemi ortalamanın üzerinde olan hemen her meraklının hoşuna gidecek bir performansa sahip. Alışveriş listelerinize gönül rahatlığı ile yazabilirsiniz hatta ortalamanın çok üzerinde bir DAC’ınız var ise bile!

DH Labs Silversonic Mirage USB
1 metre USB kablosu
Fiyat: 240 Dolar + KDV
Temsilci: Timpani / www.timpani.com.tr