Audience Adept Response aR2p


Hifi dünyasında elektrik hatlarımız üzerinde kullandığımız filtreler ve benzeri sistemler oldukça tartışmalıdır bildiğiniz gibi. Bu tartışmaların kalbindeki sebep; hemen her birimizin evindeki farklı elektrik sistemleri, voltajları ve herbirimizin evlerine özgü frekans kirliliklerdir. Hal böyle olunca birimizin sisteminde çok faydalı sonuçlar verebilen filtre ve voltaj düzenleyiciler, bir diğerimizin evinde tam aksi yönde sonuçlar verebiliyor. Bu yüzden bana sorarsanız hemen her tür elektrik düzenleyicinin kullanıcıların kendi sistemlerinde test edilip satın alma kararını bu şekilde vermeleridir. Audience, Stereo Mecmuası okuyucularının aşina oldukları bir üretici. Daha önce firmanın “The One” hoparlör sistemini incelemiştik. Bu ufak boyutlu şık hoparlörler belki herkesin kolaylıkla satın alabileceği ürünler değildi ancak insanı bu boyuttaki bir hoparlörden böylesine bir sesin çıkmasına şaşırtan ürünlerdi. Amerikalı Audience firmasının temelleri odyofil ve tasarımcıların bir araya gelmesi ile 1972 yılında atılıyor. Firma bu dönemlerde Sidereal Akustic Audio Systems adı altında faaliyet gösterirken 1997 yılında tasarımcı Roger Sheker’in katılımıyla Audience olarak faaliyetlerine devam ediyor. Firmanın ürün yelpazesinde farklı kablolar, elektrik düzenleme sistemleri, hoparlörler ve elektronik bileşenler bulunuyor. “The One”nın arkasından firmanın elektrik filtresi çözümü olan Adept Response aR2p ürününü mercek altına alıyoruz…

Audience Adept Response aR2p son derece küçük boyutlu iki adet elektrik çıkışına sahip bir elektrik filtre sistemi. Üreticinin verdiği bilgilere göre Audience Auricap (aR2p) ve Aura-TO (aR2p-TO) modeli yüksek çözünürlüklü kapasitörleri ile donatılan ürünün iç bağlantıları, firmanın bana sorarsanız oldukça başarılı olan güç kablolarında kullanılan kablolar ile yapılmış. Voltajda yapılan düzenleme ve temizleme sayesinde özellikle güç amplilerinde etkili sonuçlar alabileceğimiz üretici tarafından özellikle belirtilmiş. Tüm devre ve kablolar, kriyojeni işleminden geçirilmiş. Yine firmanın verdiği bilgilere göre 1800W 15Amper’lik bir sabit güce kadar kullanabiliyoruz bu filtre sistemini. Audience, EMI/RF filtreleme sisteminin başarısı için oldukça zaman harcamış ve cihaz içinde mümkün olan en az direncin oluşmasına özel önem göstermiş. Malum bu tarz filtrelerde oluşan yüksek direnç, faydadan çok zarar getirecektir. Audience Adept Response aR2p sistemini neredeyse 1 ay boyunca test ettim. Denemelerimin büyük bir bölümünde vakum tüplü güç amplifikatörümü kullandım. Tabii ki solid state denemelerimi de ihmal etmedim. Sırasıyla sistemimdeki tüm komponentleri deneme fırsatım oldu bu süre boyunca…

Öncelikle sisteminde pikap ve pikap katı kullananlar için güzel haberlerim var. Hemen her zaman olduğu gibi bu tarz sistemlerin en iyi etki ettiği yerler pikap katlarımız. Tabii ki mucize beklemeyin, eğer sisteminizde “hum” var ise bu cihaz “hum”ı kesmeyecektir. Fark, mikro detaylarda kendisini gösteriyor. Özellikle arka plan sessizliği ve üst uç frekans tizlerde çok kolaylıkla farklıkları hissetmeye başlıyorsunuz. Buradaki en önemli kriter, kullandığınız pikap katı ve pikabın orta ve üst sınıflarda olması. Analog sistemin çözünürlüğü arttıkça bu tarz mikro detaylar daha duyulabilir oluyor. Özellikle makul mantıklı seviyelerde pikap kullananlar ve göreceli giriş seviyesi iğne kullanan okuyucularımızın bu tarz bir yatırım yapmak yerine, analog kurulumlarındaki bileşenlere yatırım yapması daha mantıklı. Örneğin iğnede bir üst sınıfa geçmek gibi. Ancak belirli bir sınıf üzerinde yapılacak bir yükseltmenin binlerce Dolar olacağı sistemlerde bu tarz bir dokunuş daha iyi bir fiyat/performans oranı verecektir.

Diğer kaynaklarda ise özellikle DAC ve CD çalar tarafında böylesine iddialı yorumlar yapmak pek kolay değil. Özellikle DAC tarafında hem Goldnote DAC7 hemde X-Sabre Matrix ile yaptığım denemelerde bu tarz bir filtrenin olumsuz bir yönünü görmediğim gibi çok bariz olumlu bir etkisini de gördüğümü söylemem güç. Belirli farklılıklar elde ediliyor ancak verilen para karşılığında elde edilen kazanç bana sorarsanız çok iyi değil. Sözgelimi daha iyi bir USB kablo veya bilgisayar tabanlı sisteminizde SOtM dX-USB gibi özel filtreleme sistemi çok daha performanslı bir yükseltme veya geliştirme olabilir.

Amplifikatör tarafında ise uzun denemelerimde gördüğüm kadarı ile oldukça etkili sonuçlar almak mümkün. Bildiğiniz üzere uzun zamandır 3W gücünde SET yapılı bir amplifikatör kullanıyorum. Her ne kadar 3W güç üretiyor olsa da, hifi dünyasında bildiğimiz bir gerçek, ben bu gücün en iyi ihtimalle %75’lik kısmını belki de daha azını efektif olarak kullanabiliyorum. Hoparlöre gönderirken kablolarda, x-over üzerinde belirli bir miktar kayıp yaşadığımız bilinen bir gerçek. Ayrıca güçteki dalgalanmalarda bu kayıpları azaltıyor. Audience Adept Response aR2p’nin en önemli etkisi dinamizmin bir miktar artması oldu diyebilirim. Bu dinamizm artışı sanki volümün bir veya daha fazla tık açılmış olması gibi bir hissiyat veriyor. Daha sakin bir arka plan, mikro detaylarda artış ilk anda fark edilen şeyler. Vakum tüpler şebekeden gelen EMI/RF kirliliğini yükselterek bir miktar duyulabilir hale getiriyorlar bildiğiniz gibi. İşte bu noktada bu tarz filtrelerin özellikle de kaliteli olanlar en önemli etkisi burada ortaya çıkıyor. Net arka plan, artan dinamizm ve mikro detay seviyesinde artış.

Solid state amplifikatörler tarafında da benzer bir durum var. Ancak buradaki başarım kullandığınız amplifikatör ile doğrudan alakalı. Bazı üreticiler amplifikatörlerine çok karmaşık olmasa da, bir filtrasyon sistemi ekliyorlar. Tıpkı vakum tüplü amplifikatörde verdiğim örnek gibi ciddi anlamda dinamizm kazancı ve mikro detaylarda artış elde edebilmek mümkün. Ben kendi sistemimde böylesine bir etki elde etmeyi başardım. Buradaki en önemli kriter bu kazancı sağlarken, sistemin bazı yönlerden kayıp yaşaması ki, böyle bir tespitim olmadı.

Peki Audience Adept Response kimler için alınabilir bir ürün? 1.499 Dolar (KDV hariç) fiyatı ile çok ucuz olmadığı kesin. Belirli bir seviyenin üzerinde entegre veya güç amplisi kullananlar ve sistemlerinde pre-amplifikatör özellikle de pikap pre-amplifikatörü bulunan okuyucularımızın bu ürünü denemelerini tavsiye ederim. Ancak yazının en başında söylediğim üzere her birimizin evindeki elektrik farklı olduğu için sistemden sisteme farklılar çok fazla olacaktır. Bu noktada denemeler yaparak karar vermek çok önemli. Uzun lafın kısası, Audience firması Adept Response aR2p ürününde bir çok filtre sisteminde gördüğümüz olumsuz etkileri minimize ederek özellikle dinamizm ve mikro detay noktasında başarılı bir ürün ortaya çıkartmış. Ayrıca filtre sistemine entegre edilen üst sınıf güç kablosu bizi ek bir masraftan kurtarıyor. Bu noktada belirli bir seviyenin üzerindeki sistemlerde denenmesini tavsiye edeceğim bir filtre çıkmış ortaya.

Audience Adept Response aR2p
Elektrik filtre sistemi low DC resistance Hubbell high conductivity power receptacle Marinco high conductivity power plug Auricap High Resolution Capacitors used exclusively in filter sections All hand wired with 10 gauge equivalent power wire; no printed circuit boards Non-wearing silent high voltage transient suppression up to 20,000 AMPS Non-resonant damping Entire electrical circuit cryogenically treated
Fiyat: 1.499 Dolar (KDV hariç)
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com

 

Tags: