SOtM dX-USB HD ve mBPS-d2s

Bu yazımda sizlere oldukça uçlarda gezinen bir bilgisayar audio çözümünden bahsedeceğim. Çözüm SOtM isimli Kore firmasından geliyor. SOtM uzun senelerdir bilgisayar temelli müzik server’larının performansını yükseltme konusuna odaklanmış bir firma. Bu konuda gerçekten çok farklı çözümler sunuyorlar. Örneğin tX-USBexp kodlu ürün Koreli firmaya uluslararası bir şöhret getirmiş. Bu ürün USB çıkışlarından en iyi ses performansını elde etmek amacı ile bilgisayarlarımızda anakartlarımızın PCI express yuvasına takılan bir USB 3.0 kartı. Firmanın iddiasına göre -ki bu iddiasında çok haklılar- PC içerisindeki elektriksel gürültünün ortadan kaldırılıp daha iyi bir USB sinyali elde edebilmek için bilgisayar içerisine müdahale edilmesi çok olumlu sonuçlar yaratabiliyor. Firma DAC’larımıza gönderilecek sinyali temizleyecek filtreler ve devreler ile donatılmış PCI Express kartlarının yanı sıra hard diskleri besleyen SATA kablolarının ve hatta fanların yarattığı kirliliği azaltan ilginç çözümlere sahip.

Ben kendi adıma uzun zamandır masaüstü bilgisayar kullanmıyorum ve kullanmaya niyetim pek yok. Dizüstü bilgisayarlar ile hemen her ihtiyacımı karşılayabiliyorum. SOtM benim gibi düşünenler için dX-USB HD ürününü pazara sunmuş. Sizlere biraz önce anlattığım USB sinyalini temizleme görevini bu kez bilgisayarın içerisinden değil dışarıdan yapıyor dX-USB HD. Daha dijital hifi teknolojisine yeni yeni alışan bendeniz için yepyeni bir deneyim.

Haydi biraz gülelim. dX-USB HD elime ilk ulaştığında ben bunu bir DAC zannettim. Geliş tarihini bir kenara not edip, testlere daha doğrusu pişirmeye başlayacağım günü belirledim ve kenara koydum. Bir kaç gün sonra kutudan ürünü çıkartıp kullanım kılavuzuna göz attım. Tüm bunları yaparken cihazın arkasındaki giriş çıkışlara bakınca bir yerlerde bir şeyleri atladığımı anladım. Çünkü cihaz üzerinden herhangi bir analog çıkış yoktu. Eh bu bir DAC ise ben bunu nasıl bağlayacağım diye düşünürken kendime eziyet etmek yerine hemen Audio AVM’nin web sitesine doğru yola çıktım.

Cihaz bir DAC değil DDC imiş. DDC nedir derseniz Digital to Digital Converter yani dijitalden dijitale döndürücü. Amaç dizüstü bilgisayarımızın USB çıkışlarının kirliliğini azaltarak DAC’larımıza tertemiz bir dijital sinyal göndermek. Eğer sisteminizde kullandığınız pre-amplifikatörün veya amplifikatörün herhangi bir dijital girişi yok ise SOtM dX-USB HD’ye bağlı şekilde bir de DAC kullanmak lazım. Kafanız karıştı mı, daha durun, birazdan daha da karışacak.

Şimdi buraya kadar ki gelişmeleri özetleyelim. SOtM dX-USB HD ile bilgisayarımızdaki USB portundan 24bit / 192Khz’lik sinyali alıyoruz ve analoğa çevirmeden yüksek kalite ile AES/EBU, koaksiyel veya optik çıkışa gönderiyoruz. Eh neye yaradı bu iş dediğinize eminim. Ben dedim çünkü…

İşler bununla da sınırlı değil. SOtM firması mBPS-d2s isimli bir de güç kaynağı ünitesi geliştirmiş. Daha doğrusu buna bir akü sistemi demek daha doğru. Bu cihaz içerisindeki iki aküyü kullanarak, SOtM dX-USB HD DDC cihazımızı besliyor. Daha iyi besleme ile dijital çevrim cihazı daha iyi performans gösteriyor(muş)

Neyse bu noktada incelememize geri dönelim. SOtM dX-USB HD’nin ön yüzünde herhangi bir tuş bulunmuyor. Oldukça küçük boyutlu ve şık gözüken cihazın önünde gücü nereden aldığını belirten bir uyarı ışığı bölümü ve çözünürlüğü gösteren bir diğer uyarı ışığı bölümü bulunuyor.

Cihazın arkasında ise soldan sağa AES/EBU, koaksiyel ve optik çıkışlar bunların yanında ise USB girişi bulunuyor. En sağda ise harici güç kaynağı girişi bulunuyor. Cihaz üzerinde özel güç besleme ünitesinin girişi haricinde bir elektrik girişine yer verilmemiş çünkü cihaz gücünü USB çıkışından alıyor.

Cihazın sisteme kurulumu çok basit. Kutu içeriğinden çıkan CD’deki sürücüyü kullanarak bir kaç saniye içerisinde kurulum tamamlanıyor. Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra AES/EBU, koaksiyel ve optik çıkışlardan bir tanesini kullanarak DAC’a ses sinyallerini göndereceğiz.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: