Black Rhodium Symphony

İngiliz Black Rhodium firmasının orta segment ara bağlantı kablosu Symphony konuğumuz. Geçmişten bugüne firmanın bazı kablolarını kendi sistemimde denemiş ve deneyimlerimin bir kısmını sizlerle paylaşmıştım. Kablo denemeleri, beni en çok zorlayan şeylerden bir tanesi. Aslında bir çok meraklı için benzer bir durum söz konusu. Kağıt üzerindeki değerlere veya kabloların özelliklerine bakarak sistemlerimizi için en uygun kabloyu satın alabilmek neredeyse imkansız. En güzel yöntem kendi sistemlerinizde deneme yapmaktır. Bende yazılarımda farklı cihazlar ile kendi deneyimlerimi paylaşmaya çalışıyorum. Benim denemelerimde kullandığım yöntem senelerdir sistemimde kullandığım göreceli üst segment ve son derece giriş seviyesi kablolara göre test ürününün ne farklar yarattığına bakmak. Tabii ki bunu yapmadan önce uzun bir “yanma” süreci ile işe koyuluyorum.

Black Rhodium Symphony, bakır iletken üzerine gümüş kaplanarak üretilmiş bir ara bağlantı kablosu. İletkenler iki katmanlı ekranlama kullanılmış. İlk katman PTFE ile yalıtılmış. PTFE ilginç bir malzeme. 1930’larda keşfedilen bu sentetik malzeme çok farklı alanlarda kullanılabiliyor. Mutfaklarımızda kullandığımız teflon tavalarda PTFE kökenli bir malzeme ile kaplanarak yapışmazlık sağlıyor örneğin. Bir çok sanayi alanında kullanılan bu malzeme hifi alanında ise çok iyi yalıtım yapması sebebi ile özellikle kablolarda tercih ediliyor. İkinci katman yalıtım ise gümüş ekranlamadan oluşuyor. Kablonun uçları Eichmann Bullet plug. Bu konektörler ilk çıktığı dönemden itibaren oldukça popüler oldular ve hem kendi kablolarını yapan meraklıların hemde üreticilerin beğenisini kazandılar. Kabloların rengi ise mor renk diyebiliriz. Kablolar eğilip bükülme konusunda sorun oluşturmuyor.

Kabloların ekranlanmasının en çok işe yaradığı alan pikap ile pikap katı ve pikap katı ile pre-ampli arasındaki bağlantılardır. Pikabınızdan çıkan (özellikle de MC yapıda bir kafa kullanıyorsanız) sinyalin düşüklüğü araya karışan gürültülerin pikap katında daha da yükseltilmesine sebep olur. Eğer araya herhangi bir kirlilik karışırsa rahatsız edici gürültüleri çok rahatlıkla duyar hale gelirsiniz ve inanın böyle bir durumda gürültünün sebebini bulana kadar saçınızı başınızı yolarsınız. Bu yüzden pikaplarda mümkün olduğunca iyi ekranlanmış kabloları tercih etmeye çalışın. Black Rhodium Symphony’i standart bir ara bağlantısı kablosu yerine kullandığınız zaman derin bir oh çekebileceğiniz sessiz bir arka plan elde ediyorsunuz.

Glenn Gould – Scriabin, Prokofiev: Piano Sonatas plağına bir bakış atayım pikap dinlerken. Speakers Corner tarafınan elden geçirilerek basılmış albüm özellikle piyano tonlarına bakmak için aynı zamanda dinleme odanızdaki sahneyi kontrol etmek için güzel bir albüm. Tabii ki Alexander Scriabin’in Opus 23 Sonata No:3 piyano sonatasını dinlemekte işin bonusu! Sessiz arka planın bize en önemli getirisi özellikle üst frekanslarda sistemi rahatlatarak daha fazla detay sunabilmesi. Daha ilk notalarda uzunca bir süre yanmış kablonun orta frekanslarda son derece keyifli bir sunumu olduğu görülebiliyor. Herhangi bir frekansta abartılı bir sunum yok. Üst frekansların keskinliği gayet iyi ayarlanmış hatta sıcak bir performans var bile diyebilirim. Şahsen tizlerin keskin olması beni çok yoran bir konu değil normalde. Keskinlik derken anlatmak çok kolay değil. Örneğin zile vurulduğunda bunun yansımaları sanki konserde dinliyormuşcasına kulağınızı yorar ya, keskinlik derken bunu kastediyorum. Bu denge gayet iyi oturtulmuş. Ne çok yorucu ne de çok silik…

CD çalarım ile DAC arasında yine DAC ile pre-amplim arasında denemelerime devam ediyorum. Bu denemelerde ikinci bir kablo gerektiğinde standart bir kablo yerine ikinci bir Black Rhodium kablo ile kıyaslamalar yapıyorum. Carlos Santana and John McLaughlin – Love Devotion Surrender albümüne bir bakalım. Albümde iki iyi gitaristin Doğu felsefelerinin etkisiyle egzotik vurmalılar ile zenginleştirilmiş ve “A Love Supreme” ve “Naima” gibi iki çok güzel ve farklı dönemlerden John Coltrane şarkısı bulunuyor. Standart bir kabloya kıyaslayınca yine detay seviyesi noktasında muazzam bir farklılık söz konusu. Gitar tonları, vurmalıların etkileri son derece etkileyici. Farklı albümler ile yoluma devam ediyorum ki, Black Rhodium Symphony özellikle orta frekanslarda ve vokallerde harika sonuçlar elde etmemi sağlıyor. Bu kablonun en büyük gücü orta frekanslarının açıklığı ve tonlaması.

Birazda farklı tarzlara bakalım. Burada özellikle alt frekans başarımına odaklanacağım. Portishead – Roseland NYC Live albümüne bakalım. Trip-pop tarzının güzide temsilcisi Portishead, müzikal manada bilgili ve araştırmacı müzisyenlerden oluşuyor. Albümlerinde kullandıkları sample’ların yanında elektronik alt yapı bu tarz müziği geleneksel hifi mantığı açısından son derece tehlikeli kılıyor. Bu tarz albümlerde dinamizmin yanında, detay seviyesi ve özellikle de alt frekans çözünürlüğüne bakmak keyifli oluyor. Topluluk oldukça komplike yapıdaki müziğinde son derece karakteristik bir ses sahip kadın vokali de kullandığı için orta frekans başarımı da önemli. Black Rhodium Symphony diğer tüm dinletilerimde olduğu gibi orta frekans konusundaki başarılı sunumunu devam ettiriyor. Detay seviyesi de mutlu ediyor. Sahne başarılı. Alt frekanslarda daha altı çizilmiş daha ön plana çıkmış tonları sevenler için Black Rhodium Symphony uygun bir ürün değil. Kablo hemen her frekansı mümkün olduğunca dengeli sunabilen bir kablo. Ben dahil bir çoğumuzun beklentisi de bu değil mi?

İngiliz üretici Black Rhodium Symphony ile orta segment sistemleri hedefleyen, hemen her frekans bandında çözünürlüğü dengeli şekilde sunan, tonları özellikle de orta frekansları başarılı bir ürüne imza atmış. Dış görüntüsü veya kutusu havalı olmasa da, kesinlikle işini iyi yapan bir kablo :) Ürünün satış fiyatı 191 Sterlin artı KDV şeklinde fiyatlanmış. Tabii ki  Black Rhodium  ürün yelpazesinde giriş seviyesine odaklanan veya daha üst segment ürünlerde mevcut. Önümüzdeki günlerde farklı seçeneklere de  tabii ki göz atacağız…

Black Rhodium Symphony
Stereo 1m çift arakablosu, gümüş kaplı burulu bakır nüveli, PTFE yalıtkanlı, gümüş kaplı ekranlı, yüksek sınıf Eichmann bağlantı uçları, morumsu kızıl
Fiyat: 191 Sterlin ( KDV Hariç) Mart 2016 itibarı ile
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com