Dual Pikapların Bakımı Hakkında Önsöz

Dual Pikaplar, bugün nostalji yaşamak isteyenlerin, çocukluğunda Dual pikaplarla haşır neşir olan hemen herkesin satın almak istediği pikaplardır. Ülkemizde özellikle 1970 ve 1980’li yıllara ait pikaplar yoğunlukla bulunmaktadır. Bu pikaplar kozmetik yani dış görünüş anlamında temiz olsalar da iç kısımları yani mekanizma ve elektronik kısımların bulunduğu bölüm ve bölmeler ne yazık ki zaman içerisinde aşınmış, pislenmiş ve bozulmuş olabiliyorlar. Bu pikapları bu şekilde çalıştırdığınızda zaman içerisinde geri dönülmez arızalar oluşması gayet doğal hale geliyor. Bu pikapların üretimlerinin üzerinden çok uzun seneler geçmiş olması dolayısıyla ne yazık ki yedek parça bulabilmek pek mümkün olamamaktadır. Pikaplara olan ilginin azalması ile özellikle eski pikapları tamir edebilecek usta konusunda da sıkıntılar yaşanmaktadır. Şu an için Dual pikap tamiri konusunda aktif olarak çalışan usta pek azdır. Eski tamircilerin elinde eski pikaplardan çıkma bazı yedek parçalar bulunabilmekte fakat bunun biraz şans işi olduğunu belirtmekte fayda var.

Bu durumda Dual pikaplara bakım yapmak bu cihazları kullanan kişilere kalmakta. Aslına bakarsanız cihazların bakımı o kadar zor değildir. Fakat arızalı modelleri tekrar çalıştırmak ne yazık ki pek mümkün olamamaktadır. Özellikle 1980’lerde üretilmiş pikapların bir bölümünün içerisinde kullanılan plastik malzemeler ve özellikle de çark sistemleri amanın etkisiyle dağılabilme eğilimi göstermekte. Özellikle auto start yani otomatik başlama ve auto stop yani otomatik durma işlemlerini gerçekleştiren plastik parçalarınız eğer zarar gördü ise bu özellikleri kullanmadan pikabınızı kullanmaya devam etmek mümkün olabiliyor. Eğer bu özellikleri kullanmak istersniz, yapmanız gereken tek şey, bu plastik parçaları ürettirmek veya üretmek.

Bu plastik parçalar aslında enjeksiyon kalıplarda üretildiğinden bu parçaları aynı şekilde yaptırmak imkansız. Maliyet inanılmaz yüksek ve açıkçası çoğu zaman yeni bir pikap almak daha ucuza gelebiliyor. Bu noktada eğer bu işlere eliniz yatkın ise, plastik ve benzeri malzemeden bu parçaları kendiniz üretebilirsiniz. Bu süreç oldukça meşakkatli ve yorucudur. Genel olarak dişli parçaların eskisi yapılması en azından ev ortamında neredeyse imkansızdır. Bu durumda pikabınızın otomatik başlama, otomatik durma ve pikap kolunun plak sonlandığında yerine dönmesi gibi işlemlerini kullanamasanız da pikabınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

1970 öncesi pikaplarda ise, genel olarak çok daha fazla metal parça kullanılmıştır. Bu pikaplarda özellikle otomatik başlama ve otomatik durma işlemleri için çok sayıda yay kullanılmakta. Bu yaylar zaman içerisinde özelliklerini kaybettiklerinden ve paslanmadan dolayı koplamalar yaşandığından dolayı pikabınız bazı işlemleri tam olarak yapamayabilir. Bu durumda benzer boyutlu yeni yaylar kullanarak bu sorunları aşmaya çalışabilirsiniz. Yeni yayların boyunu kısaltarak, özelliklerini eğerek ve çekerek farklılaştırarak deneme yanılma yöntimi ile başarılı olma şansınız azda olsa bulunmaktadır. Bu deneme yanılma süreci oldukça uzun süreceğinden eğer sabırsız bir insansanız bu işleme hiç girişmemenizi öneririm.

Yukarıda bahsettiğim iki dönem arasında üretilen modellerde ise yavaş yavaş metal parçalardan plastiğe geçişi daha sıklıkla görürüz. Modeli ne olursa olsun bu pikapların yürüyen aksamı denilebilecek kısımları mutlaka bakımdan geçirilmelidir. Bu bakımlar senede bir kez yapılmalıdır. Pikabınızın modeline göre mekanizma kısmını açtığınızda karmaşık durum sizin kafanızı karıştırmasın. Adım adım sakin şekilde mekanizmaların bakımlarını yapabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken dikkat etmeniz gereken şeyleri sıralamak gerekirse,

-Pikabınızın metal platosunu mutlaka çıkartınız. Eğer pikabınız direkt drive ise fazla zorlamadan yukarı doğru çektiğinizde plato yerinden çıkar. Belt drive modellerde ise genelde üstteki siyah plastik parça çıkartıldıktan sonra belt yani kayış çıkartılmalı ve plato daha sonra yerinden sökülmelidir.

-Pikap kolu mutlaka sabitlenmelidir. Gerekirse ekstra tel kullanarak bu işlemleri yaparken kolu sabitleyin. Bu sayede iğne ve kolun zarar görmesini engellemiş olursunuz.

-Dual pikaplar genelde 2 şekilde sökülebilirler. Modeline göre alt kısmından vida ile veya üst kısmındaki yayların gevşetilip uygun şekilde yerlerinden çıkartılması ile. Bu işlemler sırasında pikap içerisindeki kabloları çok germeyin. Zaman içerisinde paslanmış olabilirler ve kolaylıkla koparlar.

-Elektrik mekanizması ve kablo değişimi hakkında bilginiz yok ise mutlaka bir elektrikçiden destek alın. Alında en güzeli pikabınızı tamir edebilecek bir usta bulmaktır ama bulunduğunuz şehirde böyle bir usta yok ise, elektrik aksamını özellikle kabloları bir elektrikçi ile beraber değiştirebilir veya yenileyebilirsiniz.

-Arızalı kayışlarınızı kolay bir şekilde internetten alabilirsiniz. Aynı durum iğneler içinde geçerlidir. Kolun modeline göre farklı iğnelerde deneyebilirsiniz. ULM serisi kollarda özellikle hafif iğneler kullanılmalıdır.

-Akrilik ve/veya plastik toz kapakları genelde sanayi sitelerinde bulunan akrilik ile uğraşan şirketler tarafından benzer şekilde yapılabilir. Aynı renk genelde tutmasa da, fonksiyonunu layıkı ile gerçekleştirebilen kapaklar ülkemizde de üretilebilmekte.

-Özellikle HS serisi bir Dual ekipmana sahipseniz, bu cihazların tamiri ve bakımı tek pikaplara göre oldukça meşakkatlidir. Bu cihazlar kendi içlerinde bir amplifikatör barındırdıklarından dolayı iç yapıları oldukça karmaşıktır. Eğer bu tarz işlemleri kendiniz yapamayacaksanız HS Serisi cihazlara kendiniz müdahale etmeyiniz. Cihazı geri toplamak oldukça zor olabilir.

Stereo Mecmuası web sitesinde Dual pikaplarınızın bakımını yapabilmeniz için yardımcı olabilecek bazı makaleleri sizler için hazırladık. Dual ana sayfamızdan bu yazılara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Dual Ana Sayfamıza Dönmek İçin Tıklayınız

————————————————————————————–

 Stereo Mecmuas Dual Pikaplar Portalı Önemli Başlıklar
-Önsöz , -Dual Firmasının Tarihi, Dual Pikaplar Resim Galerisi, Türkiye’de Sıklıkla Bulunan Dual Pikapların Teknik ÖzellikleriDual Pikapların Bakımı Hakkında ÖnsözDual Pikaplar İçin Yağlama ŞemasıPikap Kolu Ayarlama RehberiProtractor KullanımıPikap BakımıPikap Ayar Terimleri SözlüğüDual Pikaplar İçin ProtractorDual Pikap Bakımında Kullanılan Kimyasal Maddeler ve AlternatifleriDual Pikaplar İçin Uygun İğne Kodları Tablosu

Tags: ,