Pikap Bakımı

 

1.Pikaplar motorlarindan dolayi belirli bir titresime sahip mekanik esasli cihazlardir. Plaklarinizin ve cihazlarinizin omrunu arttirmak icin mutlaka sabit bir raf veya yerde kullaniniz.

2.Bazen duydugum ve okudugum belt drive pikaplarda kayisin pudralanmasi islemi DJ’ler tarafindan kullanilan ve ileri geri skrakch/veya her ne ise) denilen islemlerde tablayi kayisin daha siki sarmasina yarayan bir islemdir. Normal kullanicilar acisindan bunun uygulanmamasi gerekir. Motora pudra tozu kacmasinin yanisira kayisin omrunu azaltan bir islemdir.

3.Pikabinizi alirken mutlaka bir kac adette yedek kayis alin. Veya distrubutorun bu parcayi getirdigine emin olun. Bu cok onemlidir. Eger farkli bir kayis kullanirsaniz cihazin titresim artar yeterli motor torkunu elde edemezsiniz. Kayis, igne ile birlikte en fazla degistirilme olasiligi olan parcadir.

4.Plak okunurken mutlaka toz korumasini cikartin. Bu parca motorun vibrasyon etkisini cogaltir. Bunu su sekilde deneyebilirsiniz. oncelikle kapagin acik halde parmaginizi pikabin ana bolumune veya kasasina koyun ve calistirin. Titresimi hissettiginizde birde kapagi cikartarak deneyin. Titresim azaldi degil mi. Bunun sebebi genelde pikaplarin altinda bulunan yayli veya kaucuk ayaklarin kapagin acik sekilde kalmasi ile agirlik merkezi degisince olusacak etkiye gore degil, kapaksiz sekilde calisacak sekile gore optimize edildikleri icindir.

5. Pikabinizi elektrigin manyetik etkisinden uzak tutun. Zaten hassas olan pikap kafasi ve igneniz istenmeyen tum etkiyi toplar ve belirli bir ugultu (hum) olusturur. Ampli ile yanyana olan bir pikapta bu etkiyi hissedebilirsiniz. Gunumuzde ufak dairelerde yasadigimizdan bu pek uygulanamasa bile etkiyi gormek icin cihazlari birbirinden ayirdiginizda seste olusacak etkiye hayret edeceksiniz.

6. Pikaplarin bir baska buyuk dusmani da elektrik tesisatinizdir. Cihazinizi mumkun oldugunca fişlerden uzak tutuuz.

7.Eger pikabiniz bir adaptorle gelmis ise, adaptorunuzu hemen degistirin. Tabii bu benim gibi giris seviyesi urunler kullananlar icin gecerlidir. Iyi bir adaptorun -aslinda transformatorun- sese yaptigi etki gercekten inanilmaz oluyor. Bunun yani sira eger imkaniniz varsa basit ama kaliteli bir UPS -ama mutlaka voltaj regulasyonu olmalidir- seste onemli kazanimlar elde etmenizi saglayacaktir. Tabii butceniz varsa power plant denilen cihazlar kullanilmali. Benim oyle bir imkanim sanirim olmayacak ama yazayim dedim.

8.Pikabinizin malt denilen tabla uzerinde bulunan genelde plastik veya kaucuk olan parcasini sesine alistiktan sonra degistirin. Mesela kece alip deneyebilirsiniz. Ben bir ara mantar ile denemistim cok olumlu sonuclar almistim. Bu degisiklikler seste cesitli etkilere yol aciyor. Hem ucuz hemde kendi yapabileceginiz bir sey. Kullanacaginiz maddenin elekrik yalitan bir materyalden olmasi muhimdir.

9.Pikabiniz duvara cok yakin ise belirli bir echo olusturur. Ozellikle bazi ignelerde bu cok farkediliyor. Pikabinizi duvardan acikta ve uzerinde herhangi bir raf vesaire olmadan kullanin.

10. Hoparlorler pikaplarin sinsi dusmanlaridir. Cok yakindaki bir hoparlor ciddi ugultu olusturur. Bunun yanisira ozellikle bas titresimleri ignenin istenmeyen ziplamalar yapmasina sebep olur. Hoparlorlerinizin uzakta olmasi ve pikabin uzerinde bulundugu platformun titresimi engellemesi onemli bir ses kalite arttirici faktordur.

11. Bu benim gorusum. Onerimi uygulamasi bedava. Pikap uzerinde durdugu materyalden etkileniyor. Mesela metal bir raf ile ahşap bir rafta pikabin ses renginde bir fark oldugunu hayretle tespit etmistim. Benim size tavsiyem pikabiniz boyunda bir masif parca kestirip eger imkan varsa buna da spike ekleyerek (eğer ulamazsanız yapı markette satilan kaucuk ayaklarda olur) bunlarinda altlarina kaucuk parcalar eklenmis paralara denk getirin. Sebebini bilmiyorum ama -tahminim titresimin isiya cevrilip sogurulmasi olabilir- seste inanilmaz degisiklikle olusuyor. Demek ki, kazaran Symposium turevi titresim platformlari kullanilarak neler elde edilebiliyor ?

12. Pikabinizin kasasini kuru bezle silmeyin. Statik enerji olusur. Mutlaka hafif nemli bez kullanmaya dikkat ediniz.

13.Eger imkaniniz varsa pikap kolunun oturdugu blogu bir tel yardimi ile kullandiginiz duvar prizinin veya benimki gibi coklu prizin topraklamasşina baglayin. Rahatsiz edici seslerin bir kismini (citlama) yokedebilirsiniz. Tabii bu prizlerin gercek bir topraklamaya bagli oldugundan emin olunuz.

14.Ignenizin gereksinim duydugu basinctan fazlasini kullanmayin. Kolda olusacak dengesiz bir agirlik merkezi plaklarinizin cizlmesine sebep olacaktir.

Bol plakli gunler dilerim.

Hakan Cezayirli