Ikeda Sound Labs 9TT Bölüm III

Klasik müzik dinleyicilerinin bu tarz konularda çok beklentisi vardır. Onlarca enstrümanın ayrıntısını duymak özellikle de üst sınıf sistemlerde herkesin hayalidir. 9TT ‘nin bu konuda hiçbir eksiği olmadığı gibi o zarif tonu ile plaklarınızı bir kez daha dinlemenize sebep olabilir. Mercury Living Presence kayıtlarının yoğun detayı ve özgün teknolojisi ile sistemlerin uçlardaki performanslarını görmek mümkün.

Living Presence’ın ilk yıllarında tek bir Telefunken U-47 mikrofon kullanılır ve bu bu mikrofondan gelen sinyaller Fairchild makara teyplere aktarılırdı. 1953 yılında çok yönlü Schoeps M201 mikrofonlar denenir ve bu hassas mikrofonların özellikle yaylı çalgıların kaydında devrim yaptığı anlaşılır. Schoeps mikrofonların çok üst seviyelerde olmasına rağmen küçük sorunları vardır. Mikrofonlar elde üretilmektedir ve dönemin üretim teknikleri sonucunda her mikrofon aynı performansa sahip değildir. Mercury plak firması Living Precense ekibine bir fon oluşturur ve 6 adet mikrofon için ödenek ayırır. Bizzat Dr Schoeps tarafından üretilen mikrofonlar Telefunken’lerle birlikte kullanılır ve elde edilen sonuçlar neredeyse mükemmeldir. Durum böyle olunca Neumann elektronikler alınır ve meşhur Living Presence kamyoneti o dönemin en üst sınıf elektronikleri ile donatılır. Bir noktadan sonra standart bantlar bu kayıtlardaki ayrıntıyı taşıyamaz hale gelir ve mühendisler çözümü film endüstrisinde kullanılan 35mm’lik bantları kullanmakta bulurlar. Günümüzde orijinal Living Presence plakları özellikle Uzakdoğulu müzik severler tarafından anormal fiyatlara satın alınıyor. Ancak şanslıyız ki, bazı kayıtlar üst seviyede yeniden basıldı.

İyi bir iğne ve iyi bir plağın birlikteliğinde ortaya çıkan sonuç ölümcül. Speakers Corner tarafından zamanında oldukça kısıtlı adetlerde basılan Russian Recordings plak setini aldığım için bir kez daha çok mutlu oldum. 1962 yılının Haziran ayında Mercury Living Presence firması o zamanki ismiyle S.S.C.B’nin başkenti Moskova’ya yukarıda bahsettiğim kamyoneti gönderir. 1962 yılı çok ilginç bir yıl. Tarih severlerin hatırlayacakları gibi Berlin’i bölen meşhur duvar tamamlanmış ve Küba’da patlayacak füze krizi ise yoldadır. İşte tam bu dönemde yani soğuk savaşın en yüksek tansiyonlu döneminde Mercury Living Presence setteki kayıtları yapar. Zaten plak setinin kapağında bu kamyonu ünlü Kızıl Meydan’da görebilirsiniz. Kayıt ekibi 8-17 Haziran tarihlerinde işini bitirerek geriye döner. Zaten plak setinin içerisinde gelen kitapçıkta bu bilgiler daha ayrıntılı olarak anlatılıyor. Ayrıca Bob Eberenz (Fine Recordings başkan yardımcısı), Harold Lawrence (Mercury Living Presence müzik direktörü) and Brice Somers (Mercury Living Presence Uluslararası İlişkiler Yöneticisi) ile yapılmış röportajlar ve o dönemde çekilmiş fotoğraflarda kitapçıkta bulunabilir. İlk plakta Prokofiev’in Piyano Konçerto No.3; ve Rachmaninov’un Piyano Konçerto No.1 eserleri var. Piyano da Byron Janis’e Kyril Kondrashin yönetimindeki Moskova Filarmoni Orkestrası eşlik etmiş. Dinleme odam neredeyse bir konser salonuna dönüşmüş durumda. Nereye dikkat edeceğimi şaşırıyorum. Her katman, her santimetrekarede ayrı bir şey duyuyorsunuz. Bütünlük mükemmel ancak mikro detaylara kulak kabarttığınızda duyduklarım beni heyecanlandırıyor.

Artık iğneden yavaş yavaş ayrılma zamanı geliyor ve işin doğrusu bu çok ama çok zor.

Eğri oturalım doğru konuşalım, Ikeda 9TT bir çoğumuzun sistemlerinden daha pahalı bir iğne. Gerçekten iyi performans almak için çok iyi bir kol, çok iyi bir pikap ve onu layıkı ile ayarlayabilecek becerikli ellere ihtiyaç duyuyor. Sadece analog kaynağınız değil sisteminizin de üst sınıf olması gerekli. Yani ciddi bir üst-uç sisteme sahip olmak lazım.

Ben kendi test sistemimin bu iğnenin tepe noktasındaki performansına ulaşabildiğini pek zannetmiyorum. Ancak bu iğne sayesinde kendi sistemimin tepe noktasına ulaştığımı veya çok çok yaklaştığımı söyleyebilirim. Bu iğneye ben dahil bir çok okuyucumuzun hayat boyu sahip olabileceğini de pek düşünmüyorum.

Ancak geçmiş deneyimlerimden hareketle bana sorulan sorulara verdiğim bir cevap var. Bir iğneye bu kadar para verilir mi sorusu. Eğer sisteminiz gerçekten üst sınıf ve iyi bir plak koleksiyonunuz varsa bunlardan önemlisi bunu yapabilecek maddi gücünüz var ise iyi bir iğnenin sisteme yaptığı katkılar çok üst noktalarda.

Ben bu konuda çok ama çok şanslı bir insanım. Bir çok insanın sadece web sitelerinde görebileceği bir çok iğneyi ayarladım, dinledim ve onlarla vakit geçirdim. Benim görüşüme göre tüm bu iğneler arasında Ikeda 9TT en farklı olanlarından bir tanesi ve dinleme fırsatı bulduğum her dakikadan inanılmaz keyif aldım. Umarım her analog meraklısının yolu bir gün Ikeda 9TT ile kesişir ve sahip olmasak bile dinleme fırsatı buluruz. İmkanı olan meraklılar ne yapıp etsinler bir dinleme fırsatı yakalamaya çalışsınlar, her dakikasına, her saniyesine değecek emin olun…

Ikeda 9TT
Tip: MC iğne / Çıkış Voltajı: 0.16mVrms (35.4mm/sec.,45°peak) Bobin empedansı: 2.0 ohms (1kHz) Yaklaşık iğne baskı gücü: 1.8 gram ±0.2 gram Frekans yanıtı: 10Hz ~ 45kHz Kanal Ayrımı: +27dB (1kHz) Kanal Dengesi: 1.0dB (1kHz) İğne Yapısı: Stylus Chip: Solid Diamond, Line Contact Cantilever: Double layered duralmin pipe. Ağırlık: 10 grams
Fiyat: 4.500 Dolar
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com 

 

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız                                                    İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız