Linn Basik LVV

 

Linn Basik LVV, firmanın özellikle Axis ve Basik serisi pikapları için tasarladığı ama sıklıkla giriş seviyesi Sondek LP12’lerde de karşımıza çıkan S shape tarzı tasarıma sahip bir koldur. Linn bir İskoç firması olmasına rağmen, Basik kollar çok uzun bir zaman Japonya’da üretilmiştir. Kol çok zarif, abartıdan uzak, tüm temel ayarları içeren bir tasarıma sahiptir. Kolun headshell kısmı çıkarılabilir şekilde tasarlanmıştır. Bu bazı özel iğnelerin rahatlıkla pikaba takılabilmesini sağlar. Armtube kısmında 4’lü erkek pin kullanıldığından, iğne veya komple kafa değişimleri sırasında sadece kabloları söküp takmak yeterli olur. Aynı şekilde çıkış kabloları da, ayrılabilir tasarlanmıştır ki, uygun fiyatlı bir üründe bu her zaman rastlanmayan bir durumdur. Kablonun kola bağlantısı DIN tabir edilen özel bağlantı şekliyle yapılmaktadır. Bu noktada ufak bir kablo değişikliği bile çok rahatlıkla yapılarak seste farklılaşmalar elde edilebilmesi önemli bir avantajdır.

Kolun ayar sürecinde geleneksel olduğu üzere, öncelikle anti skating ayarımızı sıfırlayarak çalışmamıza başlamalıyız. Bunun akabinde kolun platter’a olan uzaklığını ölçmek ve doğru yüksekliği ayarlamak bundan sonraki adımımız. Linn’in kollarında benim en çok hoşuma giden şeylerden bir tanesi burada ortaya çıkıyor. Standart bir allen anahtarı kullanarak kolun sağ tarafındaki vidayı çevirerek kolun ana gövdesini boşa çıkartabiliyoruz. Bu sayede istediğimiz yüksekliği oturttuğumuzda yine aynı vidayı tam tersi yöne çevirerek kolu sabitleyebiliyoruz. Bunda ne hoşuna gitti derseniz, bu ayarın standart allenle yapılması noktasına dikkat çekmek isterim. Çoğu üretici bu ayarlar için özel aletler verirken ve çoğu zaman bu küçük aletler kaybolup, yenisini bulmak tam anlamı ile ölümken tüm ayarların konu ile ilgili herkesin evinde bulunabilir aletlerle yapılması her zaman önemli bir avantajdır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, vida gevşetilirken bir yandan ana gövdenin tutulmasıdır. Oldukça narin olan bu kola, aşağı doğru bir düşüşte zarar gelmesini istemeyiz.

Bunun ardından iğnemizi kola takıp arka ağırlığımızı sıfırlamamız gerekmekte. Sıfırlama terimi, kol üzerine iğne takılı iken arka ağırlığın üzerindeki rakamlar bulunan bölümdeki sıfır rakamının işaretli olan yada en üst kısma gelmesi demektir. Bu noktada yani sıfır noktasında iğne ile arka ağırlığın tam dengede olma durumunu anlarız. Bir önemli nokta S shape olan kollarda genelde üreticinin protractorunu tercih etmektir. Bu protractor sayesinde iğnemizin takılacağı doğru yeri ve doğru açıyı belirliyoruz. Linn genelde bu işlem için ark yani yay şeklinde olan protractorlar kullansa da, bir çok farklı protractor internet vasıtası ile indirilerek kullanılabilir.

İğnemizin tam olarak ayarlandığından emin isek, parkına yerleştirip arka ayarı iğne üreticisinin öngördüğü değere kadar döndürerek ayarımızı tamamlayabileceğimiz gibi, eğer elimizde bir hassas terazi var ise, bunla hiç uğraşmadan araka ağırlık vasıtaıs ile bu ayarı rahatlıkla yapabiliriz. Bu arada önemli bir nokta olarak, Basik’lerde arka ağırlık eğer takılacak iğne ağır ise ufak bir operasyonla buna uygun hale getirilinebiliyor.

Bunu yapmak iin önce ağırlığı komple sökün, kolun hemen arkasında rengi siyah olan bir plastik kısım ortaya çıkacaktır. Bu kısma dikkatli bakarsanız, ufak bir vida ile sabitlenmiş sarı rek bir arça göreceksiniz. Bu kısmı söküp kolun dışına doğru çevirdiğinizde 8-9 gr ve daha ağır iğneleri takabilmek için, ağırlığı ayarlanabilir hale getiriyorsunuz. Böylelikle hem ekstra ağırlık almak gerekiyor, hemde neredeyse tüm ağırlıktaki iğneleri kullanabilmek için yeterli ağırlık baskısını ayarlayabilir hale geliyorsunuz. Tek kelime ile müthiş düşünülmüş bir ayrıntı. Tüm ayarlar bittiğinde kol parkının altında görülen anti skating’imizi ayarlayarak plak dinlemeye hazır hale geliyoruz. Bu harika kolla bayağı uğraşmış olmak benim için gerçekten keyif verici. Bu sayede, bu ufak ve basit kol sayesinde Linn’in neden bir efsane olduğunu anlayabiliyorsunuz, basitlikle ortaya çıkan detaylar. Kesinlikle harika…

Hakan Cezayirli

Tags: