Her zaman olduğu gibi farklı müzik tarzlarındaki albümlere bakacağız. İlk olarak Sonny Rollins’in “Saxophone Colossus” albümü ile başlayayım. Albüm bir çok müzik severin koleksiyonunda bulunuyordur diye tahmin ediyorum. Eğer yoksa da mutlaka edinmenizi tavsiye ederim. Albümün açılış parçası olan “St. Thomas” insanın içini kaynatan ama aynı zamanda detaylı dinlediğiniz zaman dönemin müziğine dair her türlü “sanat”ı içeren bir şarkıdır. Hiç beklemediğiniz anda başlayan Max Roach davul solosundan, karayiplerde olduğunuzu hissettiren Tommy Flanagan imzalı piyano bölümlerine değin. İlk olarak tonlara bakıyorum. Bu şarkı Sonny Rollins’in sımsıcak tonları ve notalarını içeren çok özel icradır. Max Roach imzalı davullar ve şarkı boyunca hiç durmaksızın çınlayan ziller ikinci odak noktam. Gayet güzel bir performans elde ediyorum. Özellikle iğnenin açık çalması hoşuma gidiyor. Müzikal sunum yine dikkat çekici. Shelter Model 201 giriş seviyesinin bir tık üzerinde konumlanan bir iğne ve elde ettiğim sonuç tatmin edici.
Vokal caz albümlerinde özellikle de 50’ler 60’lar gibi önemli divaların müthiş dönemlerinden albümler dinlemeye başladığınız zaman orta frekanslar dolayısıyla vokallerin son derece belirgin ve güzel tonlamalara sahip olduğunu görüyorsunuz. Denemelerimde farklı baskı ağırlıklarını da dinlemeye çalıştım. Şahsi deneyimlerime ve sistemimin performansına göre 1,5 ila 2gr aralığındaki değerlerden 2.0gr benim en çok hoşuma giden oldu. Ancak bazı iğnelerde denk geldiğimiz gibi ağırlıklar arasındaki farklarda uçurum yok. Çok minimal farklar var.
Farklı klasik müzik kayıtlarına bakış attığımız zaman iğnenin son derece karmaşık pasajlarda ve kalabalık orkestra eserlerinde bile dağılmadan son derece başarılı bir performans gösterdiğini görmek beni açıkçası çok şaşırttı. Bulunduğu sınıftan beklemeyeceğiniz bir çözünürlük sizi gerçekten etkiliyor. Serkin, Laredo, Parnas imzalı Beethoven – Triple Concerto icra olarak belki eserlerin en iyi icrası olmayabilir ancak plak kaydı müthiş. Sahne çok etkileyici. Tüm detaylar duyulabilir halde. Model 201’in daha üst sınıf bir iğneye göre tabii ki eksiklikleri yok değil, alt frekans çözünürlüğü, detay seviyesi tabii ki geride. Ancak sahne, eserin genelinin sunumundaki tonlama son derece başarılı.
Solo albümlerde özellikle de piyano eserlerinde Model 201 daha da etkileyici bir hale geliyor. Aynı şekilde küçük formasyonlar, küçük oda orkestralarını dinlerken son derece tatmin edici sonuçlar alabiliyorsunuz. İğnenin açık çalması ve özellikle üst frekanslardaki başarısı, bu seviyelerde iğnelerde görmediğimiz bir durum değil. Bunun avantajlı olduğu ve dezavantaj yarattığı senaryolar var. Eğer plak koleksiyonunuz yeni ve/veya iyi durumda eski plaklardan oluşuyorsa bu durum keyif verirken, yıpranmış plaklara sahipseniz, standart bir MM iğneye göre daha fazla çatırtı duyacaksınız.
Bu durum özellikle giriş seviyesi bir pikap satın alıp bir süre kullandıktan sonra iğnesini yükseltmeye karar veren meraklılar için ilginç bir durum olabiliyor. Bir çok kullanıcı detay seviyesi karşısında kelimenin tam anlamı ile afallarken, bir yandan da sahip olduğu plakların aslında ne kadar “sorunlu” olduğunu anlayabiliyor. Shelter Model 201 bu durumu size tam anlamı ile yaşatabiliyor. Hazırlıklı olun!
Rock, blues albümlerine gelelim. İlk olarak eski blues albümleri tam anlamı ile harika performans gösteriyor. Sıcacık tonlar, gitarlardaki detaylar insanı müziğin içerisine bir anda çekiveriyor. Mesela Son House’dan Father Of The Delta Blues albümüne bir bakış atmak yeterli. Elektrik blues albümlerinde de durum farklı değil.
Rock albümlerine geçiş yaptıkça işlerin rengi aslında çok değişmiyor yine. Dengeli bir performans, akıcılık, detay seviyesi kullanıcısını mutlu edecektir. Ülkemizde ne yazık ki yeterli ilgiyi görmediğini düşündüğüm Radiohead’in “A Moon Shaped Pool” albümüne bir bakmak yeterli. Sanırım ülkemizde bir grup dinleyici “Creep” dolayısıyla “Pablo Honey” döneminde kaldı sanırım. Bir de albüm ülkemizde daha çok yaşanan tatsız bir olay ile hatırlanır oldu ama albümde çok başarılı. Bir şekilde mutlaka dinleyin. Daha sert albümlere ve tarzlara doğru yol aldıkça beklentiler farklılaşıyor. Özellikle alt frekanslarda biraz daha fazlası olsaydı diyebilirsiniz. Shelter Model 201 belki o arzu edilen “sert”liği yansıtamıyor ancak vakit geçer mi derseniz, kesinlikle geçer.
Daha gündelik albümlerde, günümüzün popüler tarzlarında ise genel karakteri dengeli ve müzikal. Elektronik müziklerin uç örneklerini dinleyen okuyucularımız muhtemelen bir heyecan eksikliği yaşayabilirler. O tarafta beklentiler çok farklı olduğu için bu tarz iğnelerin beklentileri pek karşılamadığını biliyorum. Ama inanın bu kadar fazla iğne dinlemiş, kullanmış ve denemiş bir insan olarak yeni nesil elektronik müzikleri dinleyeceğiniz, beklentilerinizi karşılayan bir iğne, diğer müzik tarzlarında fazlası ile yavan kalabiliyor. Buna karşılık Jack White’ın Acoustic Recordings albümünde, gitar tonlarından vokallere kadar çok mutlu olurken özellikle Adele’nin “25“i gibi albümlerde vokalin sıcaklığının yanında arka taraftaki her melodiye kulak kabartabilmek çok keyifli bir dinletinin önünü açıyor.
Shelter Model 201 gerçekten keyifli bir iğne. Kasım 2016 itibarı ile 180 Euro (KDV hariç) fiyatı ile giriş seviyesi iğnelerin bir tık üzerinde bir fiyata sahip. Bu fiyatın karşılığında son derece detaylı ve güzel tonları olan bir iğne satın alıyorsunuz. Özellikle caz dinleyicileri ve şaşırtıcı derece de klasik müzik dinleyicileri bu fiyat segmentindeki bir iğnenin performansını şaşırtıcı bulabilirler. İğnenin gerek ağırlığı, gerekse de boyutları, onu bir çok kol ile kolaylıkla kullanılabilir kılıyor. Hal böyle olunca özellikle son zamanlarda incelediğimiz giriş seviyesindeki bir çok pikap ile bu iğneyi kullanabiliyorsunuz. Ayrıca MM yapıda olması ek bir masraf gerektirmiyor. Benim tavsiyem Model 201’i güzel bir pikap katı ile kullanırsanız daha da iyi sonuç alabilirsiniz. Analog dünyasında yol almak isteyen okuyucularımız için ek masraf yapmadan MM dünyasında keyifle kullanabilecekleri bir iğne olmuş.
Shelter Model 201
Üst sınıf MM pikap kafası, 4mV çıkış, 0.3 x 0.7mil dokusuz elmas eliptik iğne, 50Kohm’dan az yük direnci, 6,2gr ağırlık, 1,5-2gr arası izleme gücü, 15 x 10-6 cm/dyne uyumluluk katsayısı (100Hz)
Fiyat: 180 Euro (KDV hariç) Kasım 2016 itibarı ile
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com
Hakan bey merhabalar. Konu ile alakası yok ama size birşey danışmak istiyorum. Amfi alma arifesindeyim. 3 seçenek belirledim. Marantz pm80, Rega mira 3 ve yaqin MC 10t el34b lambalı amfi. Kararsız kaldım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Forumda da yazdığım gibi Rega Mira 3 ve Yaqin MC 10T modellerini mercek altına alın. Selamlar