900- Christian Steidinger, Dual’in atası sayılan “Gerbruder Steidinger” şirketini Almanya’nın St. Georgen şehrinde kurdu. Firma yaylı motorlar için bazı yedek parçaları üretiyordu.
1906- Christian Steidinger, şirketinin ulaştığı teknik kapasitenin farkına varınca tüm motoru kendisi tasarlayıp üretmeye karar verdi.
1908- Tasarlanan ilk “Gerbruder Steidinger” markalı yaylı motor Almanya’da Leipzig fuarında tanıtıldı.
1909 – Seksen çalışan ayda 80.000 motor üretir hale gelmişti. Tam bu dönemde Gramofonlar ortaya çıkmaya başladı.
1927- Fabrika günde 1.500 gramofon motoru üretebilir hale gelmişti. “Gerbruder Steidinger” şirketinin adı Dual (ikili) olarak değiştirildi. İsim değişikliğinin sebebi üretilen gramofonların gerçektende ikili yani çift motordan güç almasıydı. Birinci motor elektrikli ikinci motor ise yaylıydı. Bu motorlar Amerika Birleşik Devletlerine de satılmaya başlandı. Bu motorlar farklı bir marka adı altında satılıyorlardı; “Dollar Motor” Bu motorlar Amerika Birleşik Devletlerinde çok başarılı oldular. Dollar Motor dolayısıyla Dual, yeni kıtada tanınan bir marka haline geldi.
1928- Bu yıllarda tüm talep elektrikli motorlara kaymıştı bu yüzden şirket sadece elektrik motoru üretmeye başladı. Aylık üretim 10.000 adedi buluyordu. Bu yıl Dual markalı bir pikabı üretilmeye başladı. Aynı şekilde ilk pikap iğnesi de üretildi. Bu sayede Dual tek başına pikap üretebilir hale gelmişti.
1937- Dual ürettiği pikapla Paris’teki World’s Fair (Dünya Fuarı) organizasyonunda ödül aldı. Bu ödül, Dula pikap ailesinin üretilmesi için itici güç oldu. Aynı sene Dual ahşap ses ekipmanı kabinleri ve pikaplar için şasiler üretmeye başladı.
1949- Savaşın bitmesi ile Dual tekrar sivil üretime geri döndü. Savaş sırasında firma askeri ekipmana yönelik üretim yapmıştı. Firma iki kutuplu elektrik motorları üretmeye başladı. Aynı anda pikaplar için tabla döndürücü tekerlekleri (idler wheel drive) de tasarlayıp üretmeye başladı. Berlin’deki ilk resmi Electronic Trade Show’da Dual daha sonra efsane haline gelecek Dual 1000 pikabını tanıttı.
1950- Dual ayda 200.000 motor üretebilir hale geldi. Bu sırada pikaplarında kullandığı şasi ve platoları geliştirmeye devam ediyordu.
1952 – İlk Dual kristal pikap kafasını üretti.
1956- İlk kompakt tip Dual müzik sistemi tanıtıldı. Bu sistemler pikap, amplifikatör ve hoparlörlerden oluşuyordu. Ülkemizde bu cihazlar Dual HS serisi olarak tanınmaktadır.
1958- Dual tüm pikaplarını ve pikap iğnelerini Stereo olarak yeniledi. Stereophonic ses yükselen yeni modaydı.
1959- Dual kendi plato stabilizasyon teknolojisini duyurdu. Bu teknoloji çoklu plak çalma sırasında pikap kolunun sabitlenmesi esasına dayanıyordu. Aynı sene Dual 1006 pikabını tanıttı.
1960- Plak çapını otomatik olarak tanıyan Dual 1008 pikabı tanıtıldı.
1963- Dual ilk hifi standartında çoklu plak değiştirebilir Dual 1009 modelini tanıttı. Bu ürün firma için tüm dünyada aynı anda satışa sunulan ilk pikap modeliydi. Bu yeni pikap yeni bir pikap kolu ile birlikte piyasaya sürülmüştü ve ilk kez Anti-Skating kullanılabiliyordu.
1965- Dual 1019 modeli pikabını piyasaya sürdü. Yeni pikap yeni bir kolla birlikte satılıyordu. Anti-Skating’in yanı sıra yepyeni rulman mekanizması, silikon dampingi gibi yenilikler içeriyordu.
1969- 4 kutuplu motorlar pikaplar için standart hale getirildi. Artık pikap kolu yerinden hareket ettirildiğinde motor pikabın platosunu döndürüyordu. Bu yenilikler ilk önce Dual 1219 modelinde denedi. Bazı sorunlar yaşansa da, mühendisler bu özelliği geliştirmeye devam ettiler.
1971- Dual pazardaki en önemli rakiplerinden P+E (Perpetuum-Ebner) firmasını satın aldı.
1972- Dual Avrupa’daki ilk Direct Drive pikap olan Dual 701’i piyasaya sürdü.
1973- Firma kendi geliştirdiği Quadraphonic ses teknolojisini Almanya Berlin şehrinde düzenlenen Electronic Trade Show fuarında tanıttı. Aynı yıl firma hepsi Quadraphonic ses özellikli yeni bir ürün yelpazesini tanıttı.
1974- Firma ilk kaset çaları olan Dual C-901 modelini üretmeye başladı.
1975- Firma kendisine özgü Vario-Belt Belt Drive teknolojisini tanıttı.
1977- Firma ilk front-load sistemine sahip kaset çaları olan Dual C-819 modelini tanıttı.
1978- Firma ilk Quartz kontrollü pikabını tanıttı. Aynı yıl uzaktan kumanda edilebilir ilk kaset çalar olan Dual C-839RC modeli piyasaya sürüldü. Bu ürünler Dual’in o dönem için son derece modern mikroprosesör teknolojilerini kullandığı ilk ürünlerdir.
1979 – Dual ULM (Ultra Low Mass) pikap kolu teknolojisini tanıttı. Geliştirilen teknolojiler ile pikap ve iğne kombinasyonu neredeyse yarı yarıya hafifletilmişti. Firma aynı yıl hoparlörleri için “Thermo-Float” teknolojisini duyurdu.
1980- Dual SM serisi, amplifikatör, radyo ve kasetçalarlar tanıtıldı.
1981- Firma ilk CD çalarını Berlin Electronics Show’da tanıttı. Bu ilk CD çalar Dual CD-741 modeli idi. Aynı yıl üst düzey Dual C-844 kasetçalar ve Dual 728Q pikap piyasaya sürüldü. Bu ürünler firmanın 1970’lerin sonundan beri düşen satışlarını arttırmayı başaramadı.
1982- Dual resmen iflas etti. Çalışanlar bir süre daha üretime devam ettiler. Aynı yıl Dual markasını Fransız Thompson-Brandt grubu satın aldı.
1983- Dual İlk video oynatıcılarını pazara tanıttı.
1984- Firma üst seviye Dual DUAL VR-97 video kaydediciyi pazara sürdü. Aynı yıl, Almanya üretimi ilk CD çalar olan Dual CD-40’ta tanıtıldı. Dual CS-5000 ise high-end pazarına yönelik bir pikap olarak pazara sürüldü. Bu pikap “Dual by Ortofon” şeklinde pazarlanmaya çalışıldı. Bu sayede yeni bir pazarlama anlayışı dönemi başlamış oldu.
1987- Firma değişmiş yüzünü Almanya’da Frankfurt Audiophile Show’da sergiledi. Daha önce pikap üretim bölümü Dual tarafından satın alınmış olan Perpetuum-Ebner (P+E) firması bu defa Dual markasını Fransız Thompson firmasından satın aldı. Daha önce Dual’in satın aldığı bir şirket, şimdi Dual’i satın alıyordu.
1988- Dual bu defada bir Alman firması olan Schneider Rundfunkwerke AG ile birleşmek zorunda kaldı. Artık ürün yelpazesinde televizyonlarda vardı.
1989- Berlin’deki International Electronics Show’da Dual tekrar yeni yüzünü tanıttı. Bu defa firma hifi, televizyon ve video alanlarında faaliyet gösteriyordu. Dual bu fuarda “Studio Concept” ve “Audiophile Concept” ürünlerini tanıttı. “Studio Concept” daha çok tüm üretim gamını kapsayan giriş seviyesi ürünleri kapsarken, “Audiophile Concept” ses alanındaki üst düzeyi anlatması için seçilmişti. Bunlar yetmezmiş gibi “Digital Concept” adı altında tüm görüntü cihazları tanıtılmıştı. Bu yeni konsepti tüm dağıtım ağına yerleştirmeye çalışan firma bu konuda başarılı olamadı.
1992- Firmanın tarihi boyunca geliştirdiği en üst düzey pikap olan “Golden Stone” piyasaya sürüldü.
1993 – Dual yine ekonomik krize girer. Üretim bantları St. Georgen şehrinden Tuerkheim şehrine taşınır. Bu durum Dual firmasını bir süre için rahatlatır.
1995- The Karstadt AG, Dual markasının kullanımını satın alıp kendi ürünlerine basmaya başlar.
1997- Bu defa The Fehrenbacker firması Dual pikapların üretim bandını satın alır. Şu an Dual pikapları bu firma üretmektedir.
2002- Amerikalı Namsung Electronics firması kuzey Amerika için Dual isminin kullanım hakkını satın alır. Bu marka altında çok farklı ürünler üretir.
Dual Ana Sayfamıza Dönmek İçin Tıklayınız
yararlanılan kaynaklar:
http://dual-reference.com
http://www.deutsches-phono-museum.de
Bir yorum ekleyin