Kısa bir kurulumun arkasında plak dinlemeye başlayabiliriz. CS 440 denemesini kendi sistemimdeki pikabı kaldırarak yaptım. Pikap katı olarak pre-amplifikatörüm üzerinde başarılı olduğunu düşündüğüm MM pikap katını kullandım. Bu tarz giriş seviyesi bir pikaptan beklentilerimiz aslında üç aşağı beş yukarı belli. Hemen her müzik tarzında keyif veren bir performans vermesi, yeterli detay seviyesine çıkması ve sorunsuz çalışması. Bütün değerlendirmelerimi bu kriterlere göre yapmaya çalıştım. Sorunsuz çalışma konusunda platonun stabil dönmesi, devir kararlılığı, motor sesi, dip gürültü ve ısınma konumlarını irdelemek gerekiyor. Uzun saatler çalıştırma sonrasında bile gerek pikap gerekse de adaptöründe ısınma tespit etmedim. Yine uzun saatler boyunca çalışma esnasında devir konusunda da sıkıntı yaşamadığımı eklemek isterim.
Dinletilerime rock tarzı albümler ile başlıyorum. Detay seviyesi hiç fena değil. Dual DN251S modeli genel olarak dengenin alt frekanslara doğru kaydığı bir iğne diyebiliriz. Geçen günlerde sevgili Tamer Tekelioğlu’nun yazdığı harika “The Who” yazısından “gaza gelip” My Generation” albümünü mercek altına alıyorum. Albümde bulmayı arzu ettiğim dinamizm dikkat çekiyor. Alt frekanslar bu tarz bir pikaba göre gerçekten başarılı. Gitar tonları ve vokalde de aradığımı buluyorum. Yalnız burada bir noktanın altını çizmeliyim. Açık konuşmak gerekirse özellikle Ortofon OM serisinden “10” modeli veya Audio Technica’nın giriş seviyesi iğneleri ile bu pikap iğne arasında tabii ki farklılıklar var. Detay seviyesi, tonlama ve aklınıza gelebilecek her alanda bu bahsettiğim iğneler çok daha üstünler. İlginç bir tespit olarak özellikle eski ve yıpranmış plakları dinlemeye kalktığınızda ise DN251S izleme açısının kararlılığı ile hiç beklenmedik bir performans gösterdiğini söyleyebilirim. Muhtemelen iğne yapısı, ağırlık dağılımı ve baskı gücü itibarı ile eski plaklarda düşünülerek tasarlanmış bir iğne..
Bu pikabın muadili veya daha ucuz pikaplarda görmeye alıştığımız adı sanı belli olmayan genelde kırmızı renkli OEM iğnelere göre ise DN251S çok daha iyi bir performans gösteriyor. İğnenin performansı pikabın süspansiyonlu alt şasili tasarımı ile birleşince ortaya çıkan tablo gayet güzel ve beklentileri karşılıyor.
Caz veya blues albümlerinde de tablo çok farklı değil. Ben özellikle geçtiğimiz günlerde kapsamlı bir yazı yayınladığım Keith Jarrett’ın “the Koln Concert” plağına odaklanıyorum. Giriş seviyesinin en başındaki pikapların patladığı yerlerden bir tanesi solo piyano albümleri oluyor. Özellikle bazı oktavlarda çatlamalar duyabiliyorsunuz. Bunun sebeplerine çok girmeyeceğim ancak bu tarz bir pikap satın alacaksanız mutlaka bir solo piyano albümü dinlemeye çalışın. Köln konseri bu tarz denemeler için harika bir plaktır. CS 440 herhangi bir bozulma olmadan plağı çalmayı başarıyor. Tonlar ve mikro detay seviyesi tabii ki giriş seviyesindeki daha üst modellere göre daha sınırlı bir performans ortaya koyuyor. Ancak şahsi beklentilerimi karşılıyor. Konser sırasında özellikle Keith Jarett’ın rahat durmayıp ufak tefek söylenmeleri, ritm tutması gibi detayların büyük bir kısmı duyulabilir durumda…
Farklı albümlerde özellikle de vokal caz albümlerinde pikabın genel dengesinin gayet iyi olduğunu söylemek mümkün. Özellikle iyi kayıtlı plaklarda vokaller şaşırtıcı derecede başarılı diyebilirim… Ayrıca eski ve durumu çok iyi olmayan plaklarda bile gayet iyi bir performans sunuyor.
Bu tarz pikapların diğer kabusu olan tarz ise büyük orkestra müziği. Stereo Mecmuası’nda belirli bir seviyenin altındaki pikaplara yer vermememizin sebeplerinden bir tanesi bazı modellerin bazı pasajlarda gerçekten dağılıp gitmesi. Özellikle de o kırmızı OEM iğneler ile donatılmış modeller. Makul ses seviyelerinde bile bazen ortaya öylesine bir karmaşa çıkıyor ki, bu tarz bir pikabı okuyucularımıza anlatabilmemiz bile mümkün olamıyor. Dual CS 440 bu bence çok önemli eşiğin üzerinde kalmayı başarıyor. Odanın içinde her enstrüman grubunu ayrı ayrı duyduğunuz katmanlar, mikro detay seviyesinde büyük bir çözünürlük gibi konulardan bahsedebilmek mümkün değil. Ancak tatmin edici bir detay seviyesi ile klasik müzikten keyif alacağınız şekilde çalmayı beceriyor. Daha küçük orkestralar ve formasyonlarda ise tablo çok daha iyi.
Zaten bu seviyelerde pikaplarda bu tarz plaklarda beklentilerinizi çok üst noktalarda tutmamalısınız. Asıl önemli nokta keyif veren bir performans elde edebilmek. Daha fazlası için ne yazık ki kesenin ağzı açılması gerekiyor. Daha popüler müzik tarzlarında ise gerçekten başarılı bir performans elde edebilmek mümkün ki, buna elektronik müzikleri de ekleyebilmem mümkün…
Dual CS 440, giriş seviyesinde rekabetin çok yoğun olarak yaşandığı bir fiyat noktasında bulunuyor. 300 Euro + KDV karşılığı yaklaşık Ocak 2017 itibarı ile yaklaşık 1.400TL’lik tutarı göz önüne aldığımız zaman daha iyi bir iğnesi olup şasi kalitesi daha kötü, iğnesi eşdeğer ancak üzerinde pikap katı olan farklı rakipleri olduğunu söylemek lazım. Hatta üzerine biraz daha ekleyip sözgelimi biraz daha iyi kola sahip bir pikap satın alabilmek mümkün. Veya biraz daha azına birçok özelliği kırpılmış pikaplar da bulabilmek mümkün, velhasıl kelam seçenek bol. Rekabet yoğun olunca her türlü alternatif özelliğe sahip modellere ülkemizde de ulaşmak mümkün. Bu noktada potansiyel alıcıların ihtiyaçlarını tam olarak belirlemesi çok mühim.
Peki Dual CS 440 bu noktada neler sunuyor?
Benim görüşüm CS 440 modelinin en önemli özelliği tam otomatik yapıda olması. Bu fiyat aralığında nadir bu özelliği sunan modellerden bir tanesi. Bunun yanında bir paket olarak gayet başarılı olduğunu söylemek lazım. Geleneksel subchasis yapısı yani yaylar ile titreşimin önlenmesi mantığına sahip ki, yine bu fiyat kategorisinde fazlaca denk geldiğimiz bir özellik değil. Tüm bu yapısal özellikle gerek Dual dinleyicilerinin beklentilerini özellikle de tonlar anlamında karşılayabilecek bir iğne ile birleştirilince plak dünyasına yeni giren bir kullanıcının tam anlamı ile tak ve çalıştır şeklinde kullanabileceği bir paket çıkmış ortaya.
Sanırım yazıyı şöyle bitirebiliriz. Dual CS 440 plak dünyasına yeni adım atmak isteyen meraklıların kol ayarı, iğne seçimi gibi hiçbir ayrıntıyı düşünmeden kutudan çıkartıp kullanabileceği, tam otomatik yapısı ile kullanım kolaylığı üst noktada, ses kalitesi anlamında ise bu seviyelerdeki bir pikaptan beklediğiniz hemen her kriteri karşılayabilecek bir paket çözüm. Bu yazının yayınlandığı 27 Ocak 2017 itibarı ile 300 Euro + KDV karşılığında 1.466TL’lik bir fiyat etiketine sahip olan CS 440, göreceli makul fiyatlarda Türkiye’de pikap denilince ilk akla gelen marka olan Dual efsanesini yeniden yaşamak isteyen ama pikap dünyasının hiçbir karmaşık ayar sürecine girmek istemeyen meraklıların gözden kaçırmaması gereken bir pikap olmuş.
Dual CS 440
speed r / min.: 33/45 Speed accuracy in% DIN / WRMS: 0.07 % Rumble-to-noise ratio: 46 dB Rumble-noise ratio: 68 dB Cartridge system: DMS 251 S Frequency Response: 20 Hz – 22 kHz Dimensions (WxHxD): 420 x 133 x 360 mm Weight: 4,8 kg Colour: black, red, blue Power supply: 12V DC, 150 mA
Fiyat: 1.466TL (KDV Dahil 27 Ocak 2017 tarihi ile) 300 Euro + KDV
Temsilci: Art Of Sound / www.artofsound.com.tr
Bir yorum ekleyin