iFi Audio iEMatch

iFi Audio’nun oldukça farklı ürünlerini zaman içerisinde Stereo Mecmuası’nda inceledik. Her yeni ürünleri de Dükkan Hifi tarafından elimize ulaştırılıyor. Bu yazımızda ise iEMatch ürünün mercek altına alacağız. Bu ürün bir cep telefonu veya tablet kullanarak kulaklıklarınız ile müzik dinliyorsanız performansı arttırmak üzere tasarlanmış. Bu oldukça ilginç bir konsept ve ne kadar başarılı ona hep birlikte bir bakış atalım. İlk önce bu küçük ürünün yapısına bir bakalım.

Son derece küçük yapılı ve hafif olan ürün üzerinde basit iki ayar seçeneği var. Kullanacağınız kulaklığın yapısını seçtiğiniz siviç iEMatch’in erkek konektörünün olduğu bölüme alınmış. Dişi bölümde ise hassasiyetin seçildiği siviç var. Kulaklığınızın yapısına göre “high” veya “ultra” seçeneklerini seçmeniz yeterli. Eğer kulaklığınızın hassasiyetini bilmiyorsanız deneme yanılma da yapabilirsiniz. Teknik bilgi açısından kulaklık hassasiyetiniz 2.5 Ohm altında ise “high” eğer 1 Ohm’dan daha az ise “ultra” seçeneğini seçmelisiniz. Bu seçimler ile cihazın kazanç (gain) seviyesi -12dB ila -24dB aralığında düşüyor. iFi Audio iEMatch, markanın diğer ürünlerinde olduğu gibi çok özenli tasarlanmış magnezyum alüminyum karışımı bir gövdeye sahip. Uçları da gayet kaliteli gözüküyor. İki uç arasındaki bağlantı ise gümüş kablo ile yapılmış.

Cihazın kutu içeriği tam anlamı ile seferi okuyucularımızı mutlu edecek şekilde. Uçakta uzun bir yolculuk yapacaksanız özel bir dönüştürücü ve -37dB seviyelerinde ses ve gürültü engelleyen fotoğrafını yukarıda görebileceğiniz özel kulak koruyucular kutu içeriğine eklenmiş. Kulak koruyucular için özel bir plastik koruma kabı da eklenmiş. Ayrıca kulaklığınızı ve aksesuarlarınızı saklayabileceğiniz kumaş bir mini çanta -belki de kılıf demek daha doğru olabilir- kutu içeriğine eklenmiş. Benim gibi uçaktaki ses çıkışını kullanmayacaksanız ve gürültü önleyici kullanmıyorsanız, bu aksesuarları içermeyen daha ucuz bir paket daha cazip olabilir….

Ürünün çalışma mantığı aslında basit sayılabilir. Kulaklığınız ve cep telefonunuzun uyumu sağlanmadığında ortaya çıkan gürültüleri engellemek. Bu gürültülerin engellenmesi, dinamik aralığına artmasına ve kullanılabilir ses şiddetinin seviyesinin artmasına yarıyor. Denemelerimde kendi günlük kullandığım telefonumu ve farklı kulaklıklar denemeye karar verdim. Şahsım adına telefon seçimimde birinci önceliğin gözlerimde sıkıntı olduğu için ekranın büyük olması. Şu sıralar Asus Zenfone modeli 6″ bir telefon kullanıyorum.Telefon satın alırken benim için birincil önceliğe haiz özellik ekran büyüklüğü olunca ses kalitesi gibi bir çok konu arka planda kalıyor. Bir de laf aramızda telefonunu çok düşürten bir adam olarak göreceli ucuz fiyat etiketine sahip telefonları kullanmak işime geliyor. Velhasıl kelam kullandığım telefon matah bir telefon değil ve ucuz bir model. Hal böyle olunca telefonumla müzik dinlediğim zamanlarda dip gürültü ve onun yüzünden ortaya çıkan sorunları yaşayabiliyorum. Benim bu durumda kullandığım çözüm iFi firmasının Nano iDSD tarzı harici bir kulaklık amplisi ve dijital analog çevirici kullanmak. Bu çözümün çok kullanıcı dostu bir çözüm olduğunu söyleyemem…

iFi Audio iEMatch işte tam burada devreye giriyor. Kulaklığınız ile telefon arasında iEMatch kullandığınızda gerçekten bir farklık duyuluyor. Eğer kullandığınız kulaklıklar ortalamanın biraz üzerindeyse özellikle de üst frekans başarımı iyiyse bu farklılıkları daha kolaylıkla duyabilmeniz mümkün.  Aslına bakarsanız size olmayan bir şeyi duyurmuyor iEMatch. Sadece dip gürültü ile gölgelenen frekans aralıkları daha duyulabilir hale geliyor.Bu durumun müzik dinleme zevkinize getirdiği artı değer kesinlikle hissediliyor. Hassasiyet seviyesi ile oynayarak kazanımlarınızı arttırıyorsunuz. Ancak bas performansı düşük bir kulaklık, bir anda bas canavarı haline gelmiyor. Elinizdeki ekipmanı sınırlarına yaklaşıyorsunuz.

iFi Audio iEMatch’tan her cep telefonu ile müthiş bir performans artışı yaşayacağınızı düşünmeyin. Açık konuşmak gerekirse telefonunuzun müzik konusundaki çıkışı kötüleştikçe  iEMatch kendisini daha rahat gösteriyor. Örneğin eşimin cep telefonu benimkine göre daha üst model ve ses konusunda daha iyi donanıma sahip olduğu için aynı kulaklıklar ile kendi telefonumdaki kadar bariz bir etki elde edemedim. Denemelerime biraz daha devam etmeye karar verdim ve farklı cep telefonları ile denemelerime devam ettim. Örneğin  iPhone 6 Plus ile yaptığım denemelerde değişiklik duymak için oldukça dikkatli dinletiler yaptım. Ancak fazla bir değişiklik tespit edemedim. Benzer bir durumu  HTC 10 modelinde de tespit ettim. 2016 yılı için kaleme aldığım Bir Müzikçalar Olarak Cep Telefonları makalesindeki modellerin bir çoğunda iEMatch etkisiz kaldı. Bu telefonların ortak özelliği kulaklık çıkışı ve DAC’larına özenilmiş olması ve günümüzün mobil alandaki en iyi çözümleri ile donatılmış olması. Örneğin LG G5 modelinde kullanılan kulaklık amplisi bağlanan kulaklığa göre kendi empedansını ayarlayabiliyor. Bu telefonlardan giriş seviyesi modellere doğru ilerledikçe iEMatch’in etkinliği artıyor.

Bu noktada işin maliyetine bir bakış atalım. Ocak 2017 itibarı ile 70 Dolar karşılığı yaklaşık 248TL’lik bir fiyat etiketi var ürünün. Şimdi hesap kitaba başlayalım. Farklı senaryolara göz gezdirelim.  Cep telefonununa ayırdığınız bütçe kısıtlı ancak cep telefonunuzla müzik dinlemeyi çok seviyorsunuz. Bu radyo veya kendi albümleriniz olabilir. Daha iyi bir ses kalitesi için telefonunuza 2.500TL üzerinde para vermek istemiyorsunuz. Yaklaşık 240TL vererek ciddi bir iyileştirme sağlamanız mümkün. Olayı sadece bütçe yetersizliği olarak düşünmeyin, benim kendimden verdiğim örnekte özel bir sebep olabilir. Bugün cebimde sınırsız para ile çarşıya pazara çıksam, 6″ ve üzerinde satın alabileceğim telefonlar kısıtlı ve hiçbiri üst düzey telefonlar değil. Böyle bir durumda da iEMatch satın almak mantıklı olabilir.

Veya taşınabilir bir kulaklık amplisi/DAC kombinasyonu taşımak zor geliyor ancak biraz iyileştirme yapmak istiyorsunuz. Yine harcayacağınız 240TL mantıklı olacaktır. Ancak 240TL’yi harcadığınız zaman telefonunuzda müzik dinleme zevkiniz örneğin HTC 10 seviyesine gelmiyor. Sadece elinizdekinden maksimum verimi elde ediyorsunuz.

Eğer yukarıdaki senaryolardan bir veya birkaç tanesi sizin kriterlerinize uyuyor ise iEMatch sizin için makul mantıklı bir alışveriş olabilir. Bence ürünün bir diğer artısı yakın gelecekte bir çok cep telefonu 3.5mm kulaklık çıkışını kullanmaya devam edeceği için iFi Audio iEMatch’ı uzun seneler kullanabilir olması. Telefon veya kulaklığınızı değiştirseniz bile iEMatch size hizmet etmeye devam edecektir. Tabii herkes Apple’a uyup 3.5mm kulaklık çıkışlarını kaldırırsa onu bilemem :)

iFi Audio iEMatch
Ultra (-24dB)& High-Gain(-12dB) sensitivity adjustment TRRS-Balanced® for Single-Ended and Balanced operation 6N silver/copper matrix wiring with FINAL 6063-T5 aluminium-magnesium alloy shell Gold-plated printed circuit board with audiophile components (eg MELF resistors) Gold-plated 3.5mm male/female connectors Input Impedance: > 16 Ohm Output Impedance: < 2.5 Ohms (High-Sensitivity) < 1 Ohms (Ultra-Sensitivity) Weight: 12.2g Total Length : 116mm
Fiyat: 70 Dolar Ocak 2017 itibarı ile 248TL (KDV Dahil)
Temsilci: Dükkan Hifi / www.dukkanhifi.com