Reloop TURN3 Bölüm 2

Dinlemelerime ilk olarak rock tarzı ile başladım. Ortofon 2M Red iğnenin farklı  müzik tarzlarını başarı ile çalması konusunu zaten biliyoruz. Ancak pikabın alt bileşenlerinin bu iğne ile nasıl bir sinerji ortaya koyduğuna bakalım. Sanırım herkesin bildiği bir albümden başlamak iyi olacaktır. Emerson, Lake & Palmer’ın efsanevi albümü Tarkus. 1971 yılı topluluk için ilginç bir yıl. “Pictures at an Exhibition” kaydedilmiş ve Tarkus albümünün hazırlıkları sürüyor. Tabii ki bu karmaşa esansında bir sürü anlaşmazlık çıkar ancak netice de Tarkus yayınlandığında ortalık birbirine girer. Albümü Music On Vinyl özel baskısından dinliyorum.

Albümün açılış parçası bir çok alt bölümden oluşuyor. Daha ilk notalarda atmosfer çok başarılı. Derinden başlayıp tüm odayı saran atmosferik girişin ardından bas ve klavye devreye girer. Zaten bu bölüm bu albümü defalarca dinlemiş bir insana hemen ipuçlarını verecektir. Giriş seviyesi bir iğne/ pikap kombinasyonundan beklenmeyecek bir alt frekans başarısı hemen dikkat çekiyor. Hele ki ağırlık ayarınızı Ortofon’un belirlediği üst düzeye doğru çekerseniz daha iyi sonuç alabilirsiniz. Rock müzik ve türevleri 2M Red iğnenin başarılı olduğu bir alan ve Reloop Turn3 iğne ile gayet güzel bir sinerji oluşturmuş. Zillerin ayrıntısı, sahne  gayet iyi. Farklı albümler ile denemelerime devam ediyorum. Sonuçlar pek değişmiyor. Bu seviye bir analog kombinasyona göre elde edilenler gayet yeterli…

Caz denemelerime ise Ferit Odman’ın son derece başarılı “Dameronia With Strings” albümü ile başladım. Bildiğiniz gibi albümde Tadd Dameron’dan bir seçkiye yer verilmiş. 1910′lu yıllarda doğan Dameron, bir çok caz müzik tarihçisine göre “bop” hareketinin içerisinde romantik akımın temsilcisi hatta lideridir. Dameron’un dönemi bebop arkasından swing ve hard bop tarzlarının ortaya çıktığı dönemler. Aslında cazın altın dönemi sayılan bu dönemler Dameron çok sayıda aranjman yapmış. Count Basie, Artie Shaw, Jimmie Lunceford, Billy Eckstine ilk akla gelenler ki, o dönemi hayal edin dönem büyük orkestraların dönemi. 1940′larda savaşın öncesinde ve sonrasında özellikle Gillespie büyük orkestraları için aranjmanlar yapan Dameron kendi albümlerini de yapmış. Albüm ile çok kapsamlı bir yazıyı burada bulabilirsiniz.

Dameronia With Strings hem kayıt hemde müzik olarak analog sisteminiz ne kadar detaya girebiliyorsa o kadarını duyabildiğiniz bir albüm. Reloop kombinasyonu albümün genel detay seviyesini tonunu başarı ile sunuyor. Ben ayarlar ile oynayarak Ortofon’un önerdiği optimal (1.6-1,7Gr) koşullarda en iyi sonucu elde ettim. Enstrümanlar arası ayrım gayet başarılı, detay seviyesi bu fiyat segmentindeki bir kombinasyonun belki bir tık üzerinde denilebilir. Üst frekanslarda biraz daha açıklık için 1,6Gr seviyelerine yaklaşmak daha keyifli sonuçlar verdi.

Denemelerime klasik caz dönemi vokalleri ile devam ediyorum. Bu dönemlerde kadın vokaller öylesine güçlü ve öylesine büyüleyici bir tonları var ki, herhalde hayatım boyunca keyifle dinleyeceğim! Arka planda harika orkestralar dikkat edilecek odaklanılacak bir sürü ayrıntı. Tüm bu dinletilerimde keyifli sonuçlar alıyorum. Tabii ki detay seviyesi binlerce Dolarlık bir pikap kadar değil, tabii ki tonlar yıllanmış şarapmışçasına akıp gitmiyor ancak giriş seviyesinde gayet güzel oluşturulmuş bir kombinasyon var karşımda. 2M Red iğne kullanılması çok çok akıllıca olmuş.

Bu tarz kombinasyonlarda hatta giriş seviyesi sistemlerde büyük orkestra müziği en tehlikeli tarzdır. İster klasik isterse de caz olsun. Bunun yanında solo piyano albümleri de sistemlerin tüm defektlerini ortaya çıkarmak açısından zorludur. Bu yönde denemelerime başlıyorum. Claudio Abbado – Mozart: Piano Concertos Nos. 20 & 21 Friedrich Gulda plağı bu açıdan gayet zorlayıcı olacaktır. Plakta piyano başında Friedrich Gulda var. Avusturyalı piyanist hem klasik hemde caz dünyasında tanınan bir isim. Son derece kendisine özgü bir müzisyen olan Gulda, Viyana müziğine özel bir ilgi duymuş ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Kayıt tarihi boyunca Gulda, Mozart eserlerinin pek azını seslendirmişti. Ancak seslendirdikleri büyük olay haline gelmiş ve ilginç tuşeleri ve orkestrayla müthiş uyumu bu kayıtları klasik müzik dünyası açısından önemli hale getirmişti.

Claudio Abbado, çok önemli bir İtalyan şef. Stereo Mecmuası’nda çeşitli kayıtlarda isminden sıklıkla bahsetme imkanımız olmuştu. Kendisi Londra Senfoni orkestrasının en önemli ve önde gelen şeflerinden bir tanesidir. Ayrıca Chicago Symphony Orchestra ve Berlin Philharmonic orchestra ile bir çok kaydı bulunmaktadır. Vienna State Opera’sının müzik direktörlüğünü de üstlenen Abbado, bu kayıtta efsanevi Viyana Filharmoni’nin başında.

Reloop Turn3 ile atmosferin içine girebiliyorum. Evet belirli bir detay seviyesinden bahsedebilirim. Piyano tonları da keyifli. 1,6 ila 2,0Gr  aralığında farklı denemeler yapıyorum. Ağırlık arttıkça iğne ve kol daha iyi bir başarım gösteriyor bana sorarsanız. Bu noktada tabii ki kıyaslama için kullandığım pikap ile Miyajima Kansui iğne kombinasyonundaki akıcılık, tonlar ve detay seviyesini beklemek mantıklı değil.  Baktığım şey ilk önce genel atmosfer. Müziğin içerisine girebiliyor muyum? Evet kesinlikle girebiliyorum. Detay seviyesi en azından major anlamda var mı, evet var. Atmosfer ve sahneden bahsedebilmek mümkün mü, evet mümkün. İşte bu noktada giriş seviyesi bir pikap için başarılı diyebilmem mümkün. Eksikleri say derseniz tabii ki uzun bir liste yapabilirim. Ancak amacımız pikabı bulunduğu fiyat segmentinde yorumlamak.

Daha modern ve popüler albümlerde ise Ortofon – Reloop kombinasyonu kesinlikle yüzümü güldürüyor. Günümüzün popüler elektronik, rock ve pop tarzı plakları dinlerken detay seviyesi mutlu ediyor. Elektronik müzik devi Kraftwerk’in “Tour de France“ına bakmak yeterli. 2003 yılında yayınlanan albümlerinin ismi “Tour de France Soundtracks” Albüm 2009 yılında yeniden yayınlandığında ismi kısaltılıyor ve “Tour de France” olarak anılmaya başlanıyor. Albümün yapılmasının sebebi Fransa bisiklet turunun yüzüncü yaşının kutlanması. Ancak albüm o sene yayınlandığında biraz rötar yapıyor ve yayın ancak bisiklet turunun bitmesinin çok ardından yayınlanabiliyor. Yani ortada saçma sapan bir durum söz konusu. Kendi bloğumda albümle alakalı uzun bir yazı yazmıştım.

Albümü seven sevmeyen oldukça fazla.  Günümüzün elektronik müziklerini anlamak için bakmak gereken albümlerden bir tanesi. O garip tonlar, o garip alt frekanslar son derece keyifli bir şekilde dinlenebiliyor. Açık konuşayım sahip olduğum ve dinlediğim bir çok pikapta ve hatta sistemde bu tarz müzikleri dinlemek hiç keyif vermez iken, çalışma odamda AudioEngine A5+ ve Reloop kombinasyonunu dinlerken büyük zevk aldım. Düşük beklenti, uygun fiyatlı ekipman belki de mutluluğa giden yoldur, bilemiyorum :)

Reloop Turn3 giriş seviyesi diyebileceğimiz bir fiyat aralığında son derece başarılı bir analog paketi sunuyor. Öncelikle tasarım anlamında kesinlikle çok çok başarılı. Gözalıcı piyano lake kaplama, detaylara verilen özen, sade tasarım, kol ve platodaki renk seçimleri ile bu pikabın aslında bir DJ pikabı üreticisinin ürünü olduğunu anlamak kolay değil! Başarısını uzun yıllar önce ispat etmiş bir kolun son derece başarılı varyasyonu kesinlikle artılar hanesine yazılıyor. USB çıkış ve bilgisayara kayıt imkanı bugün hemen her giriş seviyesi pikapta sunulan bir özellik tıpkı pre-amplifikatör gibi. Sessiz ve başarılı motor ve ihtiyacı olana ilaç gibi gelecek otomatik stop özelliği yine artı hanesine yazılıyor. Ortofon 2M Red ise zaten başlı başına çok doğru bir seçim.

Tabii ki daha ucuz bir pikap satın alıp daha sonra bu tarz bir iğne yükseltmesi yapabilme seçeneğini de göz ardı etmemek lazım. Ancak Reloop Turn3 analog konusuna ilk kez adım atmış bir insan için herşeyi bir paket halinde sunması ve ek bir uğraş veya ayar gerektirmemesi ile iyi bir seçenek.

Bu arada bu pikabı alıp kendisine bir yol haritası çizmek isteyenler için bir öneri yapayım. İlerleyen dönemlerde bir upgrade yapacaksanız mutlaka ayrı bir pikap katı konusunu değerlendirin. Ben denemelerimde ayrı bir pikap katı kullanarak çok daha iyi sonuçlar aldım.

Reloop Turn3, Mart 2016 itibarı ile KDV Dahil 1.690TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyata son derece stabil ve kararlı çalışan bir pikap, gayet iyi bir kol, Stereo Mecmuası öneri listesine uzun zamandır bir dahil olan Ortofon 2M Red iğne, dahili bir pikap katı ve şaşırtıcı derece de şık bir pikap almış oluyorsunuz. Tüm bu paket size fabrikadan ayarlı olarak geliyor ve tek yapmanız gereken şey 5 dakika içerisinde sisteminize bağlayıp plaklarınızın keyfini sürmek.

Reloop TURN3
Yeni tasarım S-Kol, en iyi dinleme performansına ve kolay SME kafa değişimine uygundur Yüksek kaliteli Phono katı, aç/kapa Phono/Line çıkış) USB Kayıt Özelliği: Plaklarınızı kayıt edebilir ve PC/Mac ile dijital ortama USB ile kolayca alabilirsiniz Yarı Otomatik Stop (Ayrıca devreye girer) Manuel Kol-Asansörü, analog plak dinleme keyfi için Az titreşimli DC motor
Fiyat: 1.690TL (KDV Dahil) Mart 2016 itibarı ile / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: ,