Creek Evolution 50A Bölüm 2

Creek Evolution 50A eklenen Ruby kart sayesinde çok fazla özelliğe sahip olunca bu özelliklerin tamamına ayrıntılı bir bakış atmam gerekli oldu. Adım adım tüm özellikleri test etmeye karar verdim. İlk olarak Bluetooth özelliği ile başlamak istiyorum. Testimi yaparken parametre olarak daha önce sizlerle, incelemesini paylaştığım Logitech Bluetooth Speaker Adapter ürünü ile karşılaştırma yaptım. Şahsım adına Bluetooth özelliği olan ürünleri test ederken odyofil bakış açısından çok tamamen kullanım kolaylığı noktasına odaklanıyorum. Ancak aynı telefon, aynı yazılım ve aynı şarkıyı kullanarak yaptığım testlerde Evolution 50A, Logitech’in kablosuz Bluetooth  alıcısına göre gerek menzil gerekse de ses kalitesi olarak çok daha üstün bir sonuç ortaya koydu. CSR Bluecore teknolojisinin olumlu etkisi yadsınamaz bir gerçek. Kablosuz erişimin sağlıklı şekilde sağlanması için tabii ki müzik dosyalarınızın çözünürlüğü bir miktar düşürülüyor olsa da, yerinizden kalkmadan arzu ettiğiniz şarkıyı çalmak hatta seyrettiğiniz internet videosunun sesini müzik sisteminiz vasıtası ile çalmak bana sorarsanız büyük kolaylık. Kendi sistemimde çözünürlükten vazgeçip çok uzun zamandır bu tarz çözümleri kullanıyorum. Özellikle eve yorgun geldiğiniz zamanlar veya on tane cihazı açmaktan hoşlanmayan eşlerimiz için harika bir özellik. Creek Evolution 50A bu konuda benden tam puan aldı.

Ayrıntılı bir bakış atacağım bir diğer Ruby kart özelliği FM radyo. Günümüzde internet radyoları popüler olsa da, eşim gibi klasik anlamda radyoları seven bir insan için bu özellik olmazsa olmaz. Creek Evolution 50A üzerinde internet radyoları isterseniz DAC, isterseniz Bluetooth üzerinden dinlemeniz mümkün. Test parametresi olarak kullanmak üzere elimde bulunan DBX TX-3Mk.II (Cihat ağabeye aka Coco35- selamlar) radyoyu sisteme dahil ettim. Kutu içeriğine eklenen FM anteni her iki üründe de yaptığım testlerde çekim başarısı her iki üründe de beni tatmin etti. Ancak yaşadığınız şehir ve hatta evinizin konumuna göre radyo başarımınız değişebilir bunu kenara not edin. Ses kalitesi noktasında benzer sonuçlar elde ettiği söylebilirim. DBX radyonun belki tek avantajı çok sayıda filtre içerdiği için göreceli bozuk yayınları daha dinlenebilir hale getirmesi oldu. TRT FM gibi evimde son derece iyi çeken radyo kanalları söz konusu olunca her iki radyo birbirine yakın sonuçlar ortaya koydu. 100 adet istasyonun hafızaya alınabilmesi ve amplinin ekranından gerekli tüm verilerin kullanıcıya sunulabilmesi ise Evo50’nin artı noktaları. Ruby kart radyo meraklıları için bence önemli bir artı!

Ruby kartın DAC özelliklerine bakmak gerekirse bu noktada bilgisayarımızı bağlamak için USB ve optik dijital çıkışlar olmak üzere iki seçeneğimiz var. Diğer dijital kaynaklarımızı da optik veya koaksiyel çıkışlar vasıtası ile kullanabilmemiz mümkün. Ben ana bilgisayar sistemimi hem optik hemde USB kullanarak iki farklı seçenek ile test ettim. Optik dönüştürücü ile 24 Bit 192 kHz çözünürlük, USB giriş ile ise maksimum 24 Bit 96 kHz çözünürlükteki müzik dosyalarını deneme fırsatım oldu. Ayrıca kendi CD çalarımı hem optik hemde koaksiyel girişler ile Ruby DAC’a bağlayıp testlerimi çeşitlendirmeye çalıştım. Benim tespitlerime göre Ruby DAC, hem CD çalar hemde DAC içeren Evolution 50CD modeline ses karakteri olarak benzer sonuçlar çıkartıyor.

Ruby DAC, ses karakteri olarak benzer sonuçların yanında çözünürlük olarak serinin CD çalar/DAC’ına bir kaç adım yakınına kadar yaklaşabiliyor.  Her iki üründe de kullanılan yıongasetlerinin Wolfson WM8742 olması, benzer karakteri vermesi gayet doğal. Ancak CD çalar/DAC üzerinde kanal başı bir adet dijital-analog yongaseti kullanılmışken, Ruby üzerinde bir adet yongasetine yer verilmesi belki de aradaki farklılık seviyesinin mantıklı açıklaması olabilir. Bu detay farkı öyle çok kolaylıkla fark edilebilecek bir fark değil onu da eklemem lazım. Ben serinin tüm ürünlerini dinlediğimden ve elimde test notları olup kıyaslayabildiğim için bu sonuca ulaştığımı yazarsam doğru bir açıklama olacaktır.

Sanırım burada da seçim noktasında kullanıcıların beklentileri önem kazanıyor. Ben çok yüksek çözünürlükler ile uğraşacağım diyen meraklıları Ruby DAC kesmeyecektir. Ancak özellikle USB bağlantı da  24 Bit 96 kHz çözünürlük benim için yeterli, önemli olan çalanın dijital olduğunu çok fark ettirmeyen bir karakter istiyorum diyenler için Ruby DAC eklentisi kesinlikle doyurucu sonuçlar ortaya koyacaktır.

Amplifikatör denemelerimde hem CD çalarımı hemde pikabımı kullanarak farklı tarzlarda albümler dinleye çalıştım. Creek Evolution 50A üzerinde bulunan genişleme yuvasını Ruby DAC kartı ile kullanınca sistemime bir pikap katı eklemem gerekli oldu. Muzaffer Günal imzalı özel bir Muses pikap katını sisteme ekledikten sonra farklı plakları dinlemeye başladım. Frank Zappa – Apostrophe ile açılışı yapayım. Bu albümün ilk yüzü belirli bir tema yörüngesinde hareket eder. “Don’t Eat the Yellow Snow” ve “Nanook Rubs It” Nanook isimli bir eskimonun gözünden anlatır örneğin. “Rollo” şarkısının bir bölümü “St. Alphonzo’s Pancake Breakfast” şarkısı içerisinde kullanılmıştır. Anlayacağınız bir çok Zappa albümü gibi Apostrophe’da da türlü gariplikler bolca bulunur. Zappa yine bu albümde de Over-Nite Sensation albümünün kayıtlarında olduğu gibi dönemin standartlarının dışında şeyler denenmiş. “Excentrifugal Forz” şarkısında veya “Uncle Remus”da önceki kayıtların üzerine ek kayıtlar yapılarak albümde yer verilmiştir. Plak baskısı çok çok başarılı.

Son derece eğlenceli “Uncle Remus” şarkısına bir bakış atalım. Gitar tonları herhangi bir Creek ampliden bekleyebileceğiniz üzere gayet keyifli. Hem detaylı bir sunum hemde güzel tonlar var. “Uncle Remus” bir çok Zappa parçası gibi kesip biçseniz içerisinden 4-5 farklı şarkıyı çıkartabileceğiniz bir yapıdadır. Birkaç dakika içerisinden neredeyse gospel vokalleri içeren bir balad yönünü sağlam bir prog rock şarkısına çevirir.  Evolution 50A şarkının farklı bölümlerinde gayet başarılı sonuçlar ortaya koyuyor.

Caz dinleyicileri özellikle de minimal yapılı albümler dinlemeyi sevenler Evolution 50A ile çok mutlu mesut vakit geçirebilirler. Örneğin ECM kayıtlarını sevenler bu ampliye bayılacaklardır. Tonlar, detaylar gerçekten tatmin edici. Daha büyük formasyonlu orkestraları dinlemeyi sevenler içinde tonlar, detay seviyesi yine son derece tatmin edici olacaktır. Evo 100A ile kıyaslama yapacaklar için bir parantez açmak gerekirse alt frekanslara çok önem veren okuyucuların hoparlör seçiminde ince eleyip sık dokumaları gerekecektir. Stabil omaj aralığına sahip göreceli yüksek desibelli bir hoparlör seçimi ile çok uzun seneler keyifle dinlenebilecek bir kombinasyon kurulabilir. Örneğin benim deneme yaptığım referans monitörüm veya Triangle Comete ile herhangi bir alt frekans eksikliği yaşamadım.

Yazı içerisinde Evo 100A’dan bu kadar fazla bahsedince okuyucularımız mutlaka her iki ampliyi kıyaslamamı isteyeceklerdir. Bu kıyaslamayı yaparken tıpkı bir önceki incelememizde olduğu gibi Karlheinz Stockhausen Carré icrasına bakmak istiyorum. Eserin detaylarına fazlaca girmeden detaylı kıyaslamalar yapmaya çalıştım. İlk önce şunu söylemeliyim, her iki ampli arasında ses karakteri açısından büyük bir benzerlik var. Aslına bakarsanız geçmişten bugüne Creek ürünlerinin bir çoğunda benzer bir durumu tespit edebilirsiniz. Minör detaylara bakmaya başladığınızda arada tabii ki farklılıklar görebilmek mümkün. Detay anlamında ufacık farklıkların yanında özellikle bas performansı anlamında bazı değişiklikleri kulaklar algılayabiliyor. Aynı ses seviyelerinde aynı albümün aynı pasajında büyük abi Evolution 100A daha eforsuz daha yüksek bir alt frekans çözünürlüğü sunabiliyor. Küçük kardeş Evolution 50A evet benzer bir tada sahip ancak büyük abisi kadar baskın değil. Orta frekanslar her iki amplide de aynı güzel tonlara sahip. Yüksek frekanslarda da farklılıklar olsa da, benzerlikler çok fazla.

Hakan Bey daha fazla ayrıntıya girer misin diyecek okuyucularımız olacağına eminim. İşte tam bu seçim noktasında kendinize bazı soruları sormanız gerekecektir. Diyelim ki çarşıya pazara çıktınız, araştırmanızın sonucunda Creek markasında karar kıldınız. Evo 100 ve 50A arasında bir seçim yapmanız gerekli. Ne yaparsınız? Ben kendi adıma bu konuyu birazcık düşündüğümde şu sonuca vardım. Sizlerle paylaşayım ki,  benim düşünme mantığımı daha rahat anlamış olursunuz. Tabii bunu yazarken sınırlı bir bütçe ile hareket ettiğimizi düşüneceğiz. Yoksa bu sorunun cevabı Evolution 100A satın alın üzerine de Ruby DAC’ı ekleyin olacaktır.

Her iki ampli arasında farklıklar var özellikle çıkış gücü arasında. Tabii fiyat farkı da bununla orantılı. Eğer bütçem “kısıtlıysa” Creek Evolution 50A  modelini satın alıp artan bütçemi özellikle Ruby kartına eklemek bana mantıklı olacaktır gibi geliyor. Tabii Ruby kart çok ucuz değil. Ancak eğer özelliklerinin tamamını kullanacaksanız sizi bir çok cihazı ve dolayısıyla kabloyu satın almaktan kurtardığı gibi hemen her özellik açısından ortalamanın üzerinde sonuçlara imza atıyor. Kendi evimiz için konuşuyorum, FM radyo kullanıyoruz, Bluetooth kablosuz müzik iletimi bizim için vazgeçilmez. Aynı şekilde evdeki diğer ekipmanı farklı DAC’lara bağlayarak kullanıyor ve bilgisayarımı da sistemime zaman zaman entegre ediyorum. Yüksek çözünürlük işinden de uzun zaman önce istifa ettim. Eğer benim gibi bir kullanıcı iseniz Ruby kart, Evolution serisi amplileri tam anlamı ile bir medya merkezi haline getiriyor. Bu özellikleri kullanacaksanız ve bütçeniz kısıtlı ise Evo50A ve Ruby DAC satın almak bence daha mantıklı bir seçenek olacaktır. Artan bütçeye çok hafif bir dokunuş ile EPOS K1 gibi bir hoparlör satın alarak harika bir sistem kurabilmeniz mümkün.

Creek Evolution 50A ile geçirdiğim vakitte ben oldukça keyifli zaman geçirdim. Bunda Ruby DAC kartının da önemli bir etkisi olduğunu söylemem gerekiyor.  Evolution 50A Kasım 2015 itibarı ile  KDV hariç 667 Sterlin’lik bir fiyat etiketine sahip.  Bu fiyat karşılığında kanal başı 55W güç üretebilen, Creek markasından bekleyeceğiniz zarif bir tonal sunumu olan, son derece güzel ve en önemlisi fonksiyonel tasarlanmış bir ampli satın almış oluyorsunuz. Amplinin farklı kartlar ile geliştirilebilmesi önemli bir avantaj. Hifi dünyasına yeni giren meraklılar açısından Creek ile mükemmel sonuçlar verebilecek Epos gibi bir markanın olması ve hoparlörlerinin göreceli makul fiyatlara satın alınabilir olması kurulacak sistemde yapılabilecek hataları en aza indiriyor. Giriş seviyesinin bir tık üzerinde meraklıların alışveriş listelerine alabilecekleri güzel bir ampli Evolution 50A . Yazıyı bitirmeden hemen ekleyeyim Sigma Ses geleneksel olduğu üzere kutu içerisine Türkçe kullanım kılavuzu, notlar, garanti belgesi gibi detayları her zaman olduğu gibi eklemeyi unutmamış.

Creek Evolution 50A
2x55W RMS(8 Ohmda) – 2x85W RMS (4 ohmda) stereo tümleşik yükselteç, farklı özelliklere ayarlanabilir 5 giriş, önyükselteç çıkışı, AmBit FM/AM radyo, Ruby DAC/BT/FM ve Sequel MM/MC pikap katı kartları uygulanabilir, yüksek sınıf çıkış bağlantıları, uzaktan kumanda, siyah veya gümüş önyüzlü, 43x28x6 cm
Fiyat: 667 Pound (KDV Hariç) (Kasım 2015 tarihi itibarı ile)
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız