Citronic ST-5 Mk II Aktif Monitör

Citronic sektöründe yaklaşık 40 yıldır faaliyet gösteren bir firma ve daha önce uygun fiyatlı aktif monitör hoparlörleri olan QR5 modelini Mecmua’da konuk etmiştik. Citronic ST-5 Mk II yine göreceli uygun fiyat etiketine sahip bir monitör sistemi. Tahmin edebileceğiniz üzere stüdyolarda nearfield yani yakın mesafeden dinleme yapılması amacı ile üretilmiş. Bu tarz hoparlörler masaüstünde veya küçük metrajlı odalarda ekonomik bir müzik sistemi kurabilmek için meraklılara ilk adımı atmak için güzel bir fırsat sunuyor. Mütevazi bütçelere sahip okuyucularımız bu tarz bir aktif monitörü uygun bir DAC ile donattıkları bilgisayarları, pikapları veya diğer kaynakları ile kombine ederek müzik sistemlerini oluşturabilirler.

Citronic ST-5 Mk II, 280 x 190 x 225mm boyutlarına sahip bir hoparlör sistemi. Küçük kardeşi QR5 modelinden farklı olarak daha az bir pro audio ürününe benziyor. Açıkçası küçük bir raf tipi hoparlörden dış görünüş olarak farklı değil. Citronic ST-5 Mk II’nin en ilginç tarafı bir çok aktif hoparlörde gördüğümüzün aksine her iki hoparlör içerisinde de bağımsız amplifikatörünün bulunması. Durum böyle olunca her bir hoparlörün ağırlığı 5 Kg civarlarına gelmiş durumda. Her monitörün kendi amplifikatörüne sahip olması özellikle güç anlamında kendisini hemen belli ediyor. Bu monitörler boylarının çok ötesinde bir ses şiddetine sahip.

Her bir hoparlörün arkasında soldan sağa, ses ayarı, yüksek frekansları seviyesini ayarlamak üzere kullanılacak bir ayar, bir adet RCA giriş, bir adette pro-audio tarafında kullanılan dengelenmiş giriş bulunuyor. Bu giriş hifi tarafında çok kullanılan bir giriş değil o yüzden bizi pek ilgilendirmiyor. Her hoparlör kendi ayrı elektrik girişine sahip. İsterseniz stok elektrik kabloları ile kullanabilir isterseniz hifi pazarına yönelik üretilmiş elektrik kablolarından makul mantıklı fiyatlara sahip bir modeli tercih edebilirsiniz. Tabii bu durumda her hoparlör için bir adet olmak üzere toplamda 2 adet kablo ihtiyacınız olacağını unutmayın. Normalde aktif monitör sistemlerinde amplifikatör barındıran hoparlörden diğer hoparlöre bağlantı için kullanılan bağlantılar bu modelde bulunmuyor. Tek yapmanız gereken tercih ettiğiniz RCA ara bağlantı kablosunun bir tanesini sağ diğerini sol hoparlöre takmak. Tabii kaynak cihazınızla mesafeniz uzun ise veya her iki hoparlörü birbirinden uzakta kullanacaksanız biraz uzun bir kablo seçmeniz gerekecek.

İki yollu hoparlörlerin tiz sürücüleri neodyum dome (kubbe) yapıda. Mid/bas sürücüler ise kevlar yapıda. Özellikle mid/bas sürücününü maksimum performansına ulaşması için birazcık çalışma süresine ihtiyacı var. Hoparlörü ilk kurduğunuzda alacağınız ses ile birkaç yüz saat sonra alacağınız ses arasında farklar olacak ve özellikle alt frekans performansı daha iyiye doğru gidecek. Hemen her yakın dinleme monitörü gibi   ST-5 Mk II’nin konumlandırılmasında da dikkatli olmak ve bu konuda biraz çalışmanızı tavsiye ederim. Özellikle masaüstü kullanımda en iyi verimi alabilmek için tiz sürücülerin kulağınıza doğru odaklanmasında büyük fayda olacaktır. Bunun için özel ürünleri tercih edebileceğiniz gibi bütçesi daha dar okuyucularımız çeşitli yapı marketlerde 1TL fiyata satılan kapı tutucusu olarak tanımlanan ürünleri alarak eğilimli konumlandırmayı yapabilirler.  Geçtiğimiz aylarda aktif hoparlörler ve yerleşimleri konusunda yayınladığımız rehbere göz atarsanız faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bildiğiniz üzere Fallen, Amerikalı yeni nesil rock topluluğu Evanescence’ın ilk albümü. Albüm 2003 yılında yayınlandığında ortalık birbirine girdi ve büyük ilgi gördü. Albümün ilgi görmesinde çok önemli bir faktör vokalist Amy Lee’nin performansıydı. Klasik müzik eğitimi alan aynı zamanda piyano çalabilen genç müzisyen ilginç ses rengi ve vokal tekniği ile albüme imza atmıştı. Albüm içerisinden dört önemli hit çıktı. “Bring Me to Life”, “My Immortal”, “Going Under” ve “Everybody’s Fool”. Özellikle “Bring Me to Life” ve “My Immortal” büyük ilgi gördü ve haftalarca liste başında kaldılar. Albüm şöyle bir bakıldığında modern rock klişelerinin hepsini içerir. Zaman zaman sertleşen zaman zaman yumuşayan bölümler, rock müziğe dahil edilen elektronikler… Sözlerde de benzer bir durum ile karşılaşıyor olsak da vokal performansı albümü uçurmuştur. İşin ilginç tarafı 3-4 önemli hit sayesinde yayın tarihinden 10 sene geçmiş olmasına rağmen keyifle dinlenmeye devam edilebilecek bir albümdür. Albüm 10 yılı dolayısıyla elden geçirildi ve farklı formatlarda meraklılara sunuldu. Citronic ST-5 Mk II’in bu tarz müziklerde sunumu çok güçlü. Bas performansı çok başarılı. Odayı doldurmak konusunda sıkıntı yok. Tizlerde ben “0dB” konumunu tercih ediyorum. Biraz daha fazlasını isteyenler hoparlörün arkasından değeri oynayabilirler….

Norah Jones – The Fall albümüne bir bakış atalım. Norah Jones’un dördüncü stüdyo albümü The Fall yayınlanmadan önce resmi web sitesinde bir şeylerin değişeceğine yönelik ipuçları vardı. Ancak kimse böylesine bir değişiklik beklemiyordu doğrusu. Albümün ilk single’ı olan Chasing Pirates yayınlandığında ortalık birbirine girdi. Norah Jones severler ciddi şekilde ikiye bölünmüş durumda. Tüm önemli müzik platformlarında hatta online satış sitelerinde bile bu tartışmaları görebilmek mümkün. Ya albümü çok sevenler var yada hiç sevmeyenler. İsterseniz biz hikayenin en başına gidelim. Aslında değişimin sinyalleri albümün çıkışından önce belliydi. Norah Jones’un bu albümde prodüktör Jacquire King ile çalışacağı duyurulunca hemen herkes bu ismi araştırmaya başladı. Tom Waits’in mükemmel albümü Orphans: Brawlers, Bawlers, and Bastards’tan hatırladığım Jacquire King, Tom Waits’in yanında, Kings of Leon gibi rock grupları ve Annuals gibi İndie grupları ile çalışmış. Albümde Man Of The Hour, You’ve Ruined Me ve December gibi başarılı sayılabilecek şarkılarda var.

Neden bu albümü test amaçlı kullandım. Öncelikle dijital edisyonu son derece başarılı. Özellikle de vokal kaydı güzel. Arka plandaki enstrümanların detayları da çok iyi. Ayrıca anladığım kadarı ile daha genç okuyucularımız bu albümü kendilerine yakın buluyorlar. Vokallere bakarsak Citronic ST-5 Mk II  tahminim ötesinde bir performansa imza atıyor. Detay seviyesi de gayet başarılı.

QR5 incelemesinde şöyle bir şey yazmıştım;

Mainstream yani ana akım müzik dinleyen okuyucularımız bu hoparlörlerle gayet mutlu mesut yaşayabilirler. Rock, pop hatta daha elektronik türler veya daha sert müzikler dinleyenler bu hoparlörler ile gayet mutlu mesut vakit geçireceklerdir. Klasik müzik dinleyicileri veya büyük orkestra müziğini dinleyen okuyucularımız ise makul ses seviyelerinde detayları çok fazla irdelemeden mutlu mesut yaşayabilirler. Ancak daha fazla detay, daha fazla çözünürlük diyorsanız bu hoparlörlerin büyük kardeşi olan Citronic ST-5 Mk II modeline yönlenmelerinde fayda olacaktır.

Aslında olayın özeti bu. Citronic ST-5 Mk II giriş seviyesindeki herhangi bir aktif monitöre göre daha iyi bir detay seviyesi sunduğu gibi büyük orkestra müziğinde karmaşık pasajlardan da boyutundan beklenmeyecek kadar başarılı sonuçlar veriyor. Ancak konumlandırmaya dikkat! Nihai performansı ortaya çıkartan şey konumlandırma.

Citronic ST-5 Mk II Aktif Monitör giriş seviyesi bir hoparlöre göre gerçekten çok başarılı bir tablo çiziyor. 1.000TL civarındaki fiyatını hak ediyor. Hoparlörün kendisine özgü bazı dezavantajları da var. Eklemeden olmaz. Ses kontrolün arka tarafta olması ve her hoparlör için ayrı ses kontrolünün olması eğer sizden uzak bir konumdaysa kalkıp oturma gerekliliği ortaya çıkartıyor. Ayrıca benim gibi geniş bir masaüstü sistem kullanıyorsanız ses açıp kapama düğmelerine ulaşmak zor olabiliyor. Ayrıca hoparlör konumlandırmaya oldukça iyi tepki veriyor ki, bu konuda çalışmanız gerekiyor. Konumlandırma işini çözdüğünüzde ortaya çıkan ses fiyatına göre çok başarılı. Hele iyi bir kaynak cihaz kullanabilirseniz, mesela pikap gibi elde ettiğiniz sonuçlar bir adım ileriye gidiyor. Giriş seviyesi bir sistem oluşturmak için alternatif bir başlangıç noktası olarak tavsiye ederim…

Citronic ST-5 Mk II Aktif Monitör
Main driver12.5cm (5″) HF unit2.5cm (1″) ConnectorsCombo (XLR & jack), RCA Power RMS (LF/HF)35/15W Frequency response53Hz – 20kHz ±2dB) Dimensions280 x 190 x 225mm Weight (each)5.0kg
Fiyat: 1.058,46 TL (KDV Dahil) Ekim 2014 itibarı ile
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com

Tags: