Steljes Audio SA60 Bölüm 2

Kablosuz ağın kurulumunda sonra hayatımızı kolaylaştıracak ikinci adıma geçelim. Kullandığınız telefon veya tabletin mağazasından UNDOK isimli yazılımı indirin. Yazılım hem iOS hemde Android platformlarında mevcut. Bu yazılımı daha önce MS2 Music Streamer ile kullanmıştım. Frontier Silicon tarafından üretilen yazılımı son zamanlarda daha fazla cihaz üzerinde destek verilir iken görüyorum. Kullanımı son derece basit olduğu gibi iki konuda size avantaj sağlıyor. Birincisi Bluetooth bağlantıya nazaran telefon veya tabletinizin daha az enerji harcaması. İkincisi ise daha geniş kontrol özelliklerine sahip olmanız. Çok kısa bir kurulumun ardından akıllı telefonunuzda programı çalıştırdığınızda aynı ağa bağlı olan SA60’ı buluyor ve kısacık bir otomatik ayarın ardından aktive oluyor. Bu yazılım sayesinde ağ üzerinden her türlü özelliği kullanabiliyor ve bunları yaparken cihazın başında durmanız gerekmiyor.

Ağa bağlanmanın birinci getirisi internet radyo dünyasına giriş. UNDOK yazılımını kullanarak hatta isterseniz bir servislerine üye olarak favori kanallarınızı düzenleyebilir ve kendinize listeler yapabilirsiniz. Bu opsiyonel bir özellik ve kullanmanıza gerek olmayabilir. Ben genelde hep aynı radyoları dinlediğim için benim açımdan pek cazip değil. Ama devamlı yeni bir şeyleri denemek istiyorsanız yazılım size bunun için gerekli tüm araçları sunuyor. Undok yazılımı üzerinden hepimizin alıştığı özellikleri kullanmak mümkün. Radyoları kategorilere göre, ülkelere göre aramaktan, belirli bir müzik türüne göre aramaya kadar günümüzde standartlaşmış hemen her özelliği kullanabiliyorsunuz.

Dinlediğiniz radyonun adı, o an çalınan şarkı bilgileri gibi tüm detaylar bu tarz tüm cihazlarda olduğu gibi SA60’ın ekranına aynı zamanda da UNDOK yazılımı vasıtası ile akıllı cihazınızı da yansıtılıyor. Uzun lafın kısası internet radyosu konusunda üst sınıf cihazlarda ne özellik var ise SA60 aynılarını size sunuyor.

Cihazın bir diğer özelliği Spotify Connect özelliğine sahip olması. Bu evinizdeki herhangi bir cihazdan Spotify dinlemeye başladığınızda, çaldığınız müziği tek bir tuşa basarak direkt streamer cihazınıza yönlendirmenizi sağlıyor. Ülkemizde en popüler online müzik servisi Spotify olduğu için bir çok meraklıyı sevindirecektir. Buradaki tek sorun ise bu hizmeti kullanabilmeniz için Premium servisi üyesi olmanız. Eğer değilseniz Spotify Connect servisini kullanamıyorsunuz. Ancak bunu aşmanın yolu son derece basit. Akıllı telefonunuzdan Spotify uygulamasını açın ve Bluetooth üzerinden SA60’a gönderin.

Sadece Spotify değil, eğer Tidal veya Deezer gibi servisleri kullanıyorsanız yine Bluetooth bağlantısı ile Sa60’ı kullanabilirsiniz. Aynı şekilde akıllı cihazlarınızdaki müzik dosyalarını  veya seyrettiğiniz bir videonun sesini gönderebilmeniz mümkün. Diyelim ki, Youtube üzerinden bir podcast dinliyorsunuz, Bluetooth ile Sa60’a gönderin, keyifle dinleyin.

Cihazın streamer özelliği de mevcut. UPnP standardındaki bu özellik, SA60 ile aynı ağı paylaşan cihazlarınızda ağınız ile paylaştığınız müzik dosyalarına ulaşabilmenizi sağlıyor. Gerek Windows gerek Apple gerekse de Linux tabanlı bilgisayarlarlar veya NAS cihazları ile uyum konusunda benim denemelerime göre sıkıntı yok. Tek dikkat etmeniz gereken şey bilgisayar veya NAS üzerinden gerekli ayarları yapmış olmanız. Mesela Linux üzerinden “samba” ile paylaşımı açmış olmalısınız. Sa60 üzerinden ilgili seçeneği seçtiğinizde kısa bir arama süresinin sonrasında ağ üzerindeki paylaşılmış müzik dosyaları bulunuyor. Bunları tarz, müzisyen, albüm vesaire kriterlere göre listeleyebilmeniz ve arama yapabilmeniz mümkün. Yalnız cihazın ekranı ve üzerindeki kontrol  düğmeleri ile geniş arşivler üzerinde gezinmek çok kolay değil. İşte bu noktada yine imdadımıza UNDOK yazılımı yetişiyor. Akıllı telefonunuzdan yerinizden kalkmadan tüm bu müzik dosyalarına erişebilme mümkün.

Bu tarz cihazların akıllı cihazlar ile birlikte kullanılması kullanım kolaylığı açısından büyük avantaj sağlıyor. Gün sonunda cihazdan kaynak seçimi yapmaktan, favori radyo istasyonlarını ayarlamaya kadar aklınıza gelebilecek tüm özellikleri oturduğunuz yerden yapabilmek mümkün. Hatta ses ayarını bile.

Bir sürü özelliğe baktık ama ses performansından bahsetmedik hiç. İsterseniz kısaca bu noktayı da ele alalım. Benzer cihazlar için her zaman yazdığım bir şey var, bunlar tam anlamı ile taşınabilir bir hifi cihazı değiller. Kullanım kolaylığını ön planda tutan ama bunun yanında teknoloji marketlerde görmeye alıştığımız tüketici elektroniği firmalarının benzeri ürünlerine göre ses performansı çok daha iyi cihazlar. SA60 özelinde cihazın küçük kardeşine göre büyüyen boyutu, daha büyük bir hoparlör kullanımına izin verdiği gibi artan hacim ve eklenen bas refleks portu ile alt frekans noktasında da daha performanslı olduğunu söylemek lazım.  Ancak yine de bir hifi cihazı değil. Zaten odağı da bu değil. Steljes Audio pazarda muadili ürünlere göre fiyatı daha makul ancak performans olarak onlara yakın veya bazılarına denk bir cihazı üretmeyi başarmış.

Bu tarz ürünler, bence ev halkının bizlerin karmaşık sistemlerini açıp kapatmaktan çekindikleri ve müzik dinlemenin zul haline geldiği senaryolarda devreye giriyorlar. Küçük bir çocuk bile bu tarz bir cihazı dolayısıyla SA60’ı kolaylıkla kullanabileceği gibi ev içerisinde istediğiniz yere götürebildiğiniz bir müzik platformuna sahip oluyorsunuz. Çok odalı bir müzik sistemi yerine bir cihazı çok odada kullanabildiğimiz bir senaryo bu. Aynı şekilde ofisinizde veya şehir dışındaki yazlığınızda ortalamanın üzerinde bir kalitede müzik dinleyebileceğiniz, şık tasarımı ve kullanım kolaylığı ile ön plana çıkan bir cihaz olmuş Steljes Audio SA60 .

Son sözler gelmeden önce bazı okuyucularımızın bu tarz ürünleri Mecmua’ya taşımamı ilginç bulduğunu biliyorum. Açıkçası kişisel olarak bu tarz ürünleri hem eğlenceli buluyorum hemde zaman içerisindeki gelişimler sayesinde birkaç jenerasyon sonra hifi sistemlerine oldukça yakın performans sunacak hale geleceklerine inanıyorum. Geçmişte bu tarz cihazların bu kadar fazla kabiliyetler ile donatılacağını söyleseler gülüp geçerdik ancak teknolojinin gelişmesi ve ucuzlaması sayesinde küçük bir cihaz tam teşekkülü bir teknoloji üssü haline geliyor. Arada sırada bu tarz cihazlardaki gelişimleri görmek adına Mecmua’da yer vermemin sebebi bu.

Gelelim işin fiyat tarafına. Steljes Audio SA60 Mayıs 2017 itibarı ile yaklaşık 1.250TL’lik bir fiyat etiketine sahip. SA20 modelinin incelemesinde yazdığım gibi, fiyat teknoloji marketlerinde satılan Uzakdoğu menşeili ürünlere bakarsanız çok pahalı iken, benzer kalitede daha bilindik markaların ürünlerine göre daha ucuz şeklinde bir yorum yapmıştım ki, burada da aynı şeyi söyleyebilirim. Gün sonunda tamamen sizin ihtiyaçlarınıza göre hangi bakış açısından baktığınız ile alakalı bir durum sözkonusu. Gerek tasarımı gerekse de özellikleri ile ses kalitesini birleştirdiğinizde verdiğiniz paranın karşılığını alacağınızı söyleyebilirim. Sa60’ın özellik listesi oldukça kalabalık. Ağ üzerinden müzik çalabilmekten, Bluetooth özelliklerine ve daha klasik girişlere kadar modern tüm ihtiyaçları karşılayabiliyor iken, akıllı telefonlar ile kontrol edilebilmesi de çok büyük bir artı puan. Bir diğer artı puan ise Sigma Ses tarafından hazırlanmış ayrıntılı Türkçe kılavuz. Kurulum aşamalarını detaylıca anlatan bu rehber sayesinde teknoloji özürlü bile olsanız, birkaç dakika içerisinde cihaza hakim olup kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Ürünü online satın almak isterseniz Sigma Ses’in online mağazasına da bakış atabilirsiniz.

Steljes Audio SA60
Wifi / Ethernet / Internet Radio / Spotify ve WiFi-Ethernet ağ Müzik Akışçılı, Taşınabilir DAB/FM/İnternet Bluetooth Radyosiyah meşe, mat beyaz ve mat ceviz renk seçenekleri DAB/DAB+ – FM – Internet Radyo seçeneklerinin her biri için 10ar adet belleğe alınabilir ön tercih (preset) Spotify Connect, Spotify uygulaması ile müzik akışı ve çalınışı kayıtlı müzik dosyalarına erişim ve çaldırma Bluetooth alıcı Saat/Alarm/Uyku işlevleri TFT Renkli gösterge 3″ tam yelpaze hoparlör / 7W çıkış 3.5mm stereo analog çıkışı 3.5mm stereo kulaklık çıkışı 3.5mm stereo giriş
Boyutlar: 208 x 130 x 120mm – Ağırlık: 1.6Kg
Fiyat: 240 Euro (KDV Hariç) Mayıs 2017 itibarı ile
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız