Townshend Maximum Super Tweeters

Bu yazımda Stereo Mecmuası’na ilk kez konuk ettiğimiz bir ürünü incelemeye çalışacağım. Evet bir “super tweeter” inceleyeceğim. Aslında farklı sistemlerde bu ürünü deneme fırsatım olmuştu ancak ilk kez kendi sistemimde deneme yapacağım. Townshend markasına sanırım okuyucularımız aşinalardır artık. Geçtiğimiz aylarda firmanın Isolda hoparlör kablosu ve Isolda interconnect kablolarını mercek altına almıştık.

İlk önce “super tweeter” nedir ne işe yarar konusunu ele alalım. Bu özel hoparlörler ultra yüksek frekansları üretecek şekilde tasarlanırlar. Genel olarak hedef daha iyi bir sahne imajı yaratmaktır. Ancak bir çok kullanıcı super tweeter’ların özellikle bas performansında önemli artışlar sağladığını söylüyorlar.

Bazı üreticiler kendi hoparlörlerine super tweeter üniteleri eklerken bu incelemedeki ürün gibi varolan hoparlörünüze entegre edebileceğiniz ürünlerde pazarda  mevcuttur. Bir süper tweeter genelde ultrasonik frekansları üretir. Bu frekans aralığı 20 kHz üzerindedir. Bu rakam önemli çünkü yapılan araştırmalara göre insan kulağının algılayabileceği frekans genişliğinin sınırıdır 20 kHz. Yani algımızın dışında frekansları üretiyor bu hoparlörler. Bu ürünlerin ortaya çıkışları aslında bilimsel araştırmalar sayesinde olmuştur. Tıp alanında yapılan psikoakustik testler ilk akla gelen alan. Bunun haricinde biyologların hayvanların ses frekanslarına karşı tepkilerinin incelenmesinde hatta bitkilerin belirli frekanslara tepkileri gibi son derece spesifik alanlarda bu teknoloji kullanılıyor.

Hifi alanında ise özellikle Super Audio CD (SACD) teknolojisinin gelişmesi ve medya üzerindeki frekans aralıklarının gelişmesi ile büyük üreticilerinde ilgi alanına giren super tweeter’lar günümüzde farklı kaynaklar ile de hifi sistemlerde boy gösteriyor.

Townshend Maximum Super Tweeters kutusundan 2 adet hoparlör ve firmanın özel olarak ürettiği 1.5 metrelik kablolar çıkıyor. Bu kabloların ucunu kendi sisteminize göre farklı konektör seçenekleri ile sipariş edebilmeniz mümkün. Ben iki tarafı banana konektörü olan bir kablo tercih ettim. Townshend firması kullandığı ribbon sürücülerin 90kHz sınırına dayanabildiğini söylüyor. Bu kulaklarımızın duyabileceği frekans aralığının bir hayli ötesinde. Bakalım sistemime entegre edince neler olacak!

Yapacağınız bağlantı son derece kolay. Kutu içeriğindeki kabloyu super tweeter’a takıyorsunuz ve diğer ucu hoparlörünüzün konektörüne bağlıyorsunuz. Bu kadar kolay. Zaten kutu içeriğinde çıkan kitapçıkta farklı senaryolar ile alakalı bilgiler var. Hoparlörün arka tarafında 6 adımlı bir ses kontrolcüsü bulunuyor. Her bir hoparlörde ayrı bu kontrol. Farklı denemeler ile kendinize en uygun seviyeyi tespit edip sabit bırakabileceğiniz gibi dinlediğiniz her albümde bu seviyeyi tekrar ayarlayabilirsiniz. Ben bağlantılarımı yapıp hemen denemelerime başlıyorum.

Burada önemli bir tespitimi söyleyeyim. Eğer benimki gibi düşük güçlü bir ampli kullanacaksanız ses seviyesini daha doğrusu super tweeter’ın ses seviyesini biraz daha yüksek kullanmak zorundasınız. Eğer daha güçlü bir amplifikatörünüz var ise hayatınız daha kolay olacaktır. Denemelerimi yaparken kendi hoparlörlerimin yüksek frekans kesim değerlerini de oynama fırsatım oldu. Bir nevi bilmece çözmek gibi ancak zevkli bir süreç oldu ve farklı senaryolarda ne farklar olduğunu çok rahatlıkla tespit ettim. Birçok okuyucumuzun hoparlöründe böylesine bir özellik olmadığından sizler sadece super tweeter’ın ses seviyesine odaklanabilirsiniz!

Gelelim testlere ve neler duyduğuma. Sistemimi zaten biliyorsunuz. Elimin altında bir SACD çalar olduğundan ilk denemelerimi SACD’ler ile yapmaya başlayıp arkasından pikap ile devam ettim. Tüm bu süreci albüm albüm anlatmak yerine bazı satır başlarını paylaşmak istiyorum. Çünkü inanın konuyu anlatmak çok zor.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız