Graham Slee – Gram Amp 2 SE

1998 yılında ilginç projeler ile ortaya çıkan Graham Slee 2005 yılında bir şirket haline gelir. Firma 2000 yılından beri özellikle pikap katları konusunda çalışarak tüm dünyadan meraklıların ilgisini çeker. Bende bu firmanın ürünlerini dinleme fırsatı bulmuştum ancak bu kez evimde kendi sistemimle yaptığım dinlemelerden deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım. İngiliz firmadan ilk konuk ettiğimiz ürün giriş/orta segment MM pikap katı Gram Amp 2 SE modeli. Ancak daha üst modellere de göz atacağım ve pikap katları konusunda farklı denemeler yapacağım. Yani bir kaç bölümden oluşacak Graham Slee ürünleri incelemem.

Gram Amp 2 SE, son derece minik yapılı hoş gözüken bir pikap katı. Sigma Ses tarafından gönderilen örnek SMPS güç adaptörüne sahip. Graham Slee ürünlerinin karakteristik özellikleri ön bölümlerinde firmanın ufak dokunuşları olması. Bu modelde sadece el yazısı ile model ismi yazıyordu. Ürünün arka tarafında pikap girişi, ampli veya-pre-amplifikatöre çıkış ve pikap katlarının olmazsa olması topraklama konektörü bulunuyor. Ürün son derece kompakt yapılı. Adaptör son derece kaliteli ve hem adaptör hemde pikap katı kesinlikle ısınmıyor. Böylelikle sisteminizin arkalarında bir yere koyup varlığını unutabilirsiniz. Cihazın önünde bulunan minik yeşil bir ışık insanın gözünü almıyor ve cihazın çalıştığını anlamamızı sağlıyor.

Testlere başlamadan önce hem Sigma Ses’ten Sn Asım Beyin hemde Graham Slee’nin önerdiği şekilde 3 gün tüm Graham Slee ürünleri elektriğe bağlı halde kaldı. Aslında bu tarz az elektrik harcayan cihazları kapatmaya gerek yok pek. Benim gibi her dakika sistemin tepesindeki müzik severler için sistemle uzun süreli ayrı kalmalar hariç tüm cihazlarım genelde stand by modundadır. Sizlerde en azından hafta sonları sisteminizi yoğun kullanacağınız zamanlarda bunu deneyebilirsiniz. En azından Graham Slee’nin kendi, pikap katları için önerisi bu şekilde…

Ben bu pikap katını kendi pikap sistemimde MM yapıda Ortofon 2M Red ve OM-5E, high output MC yapıdaki Goldnote Boboli Signature ile denedim. Tabii ki ilerleyen günlerde rahat durmayıp çeşitli step up transformer’lar ile kombine edip zorlu MC iğneler ile de denemeler yaptım ancak bu yazıda sadece MM iğneler ile performansa göz atacağım.

Santana –Lotus. Santana rock müzik içerisinde kendisine özgü bir isim. 1960’ların ortalarından itibaren müziğinde Güney Amerika’nın etnik öğelerine yer veren Santana’nın 1970’lerin ortalarına kadar resmi bir konser albümü yayınlanmamıştı. Tabii ki bazı konser albümleri var ama bootleg oldukları için resmi ilk konser kaydı 1974 yılında yayınlanan Lotus. Albüm ilk çıktığında bazı ülkelerde yayınlanmamış ve hatta bazı ülkelere ithal bile edilmemiş. Bunda plak şirketinin biraz para kazanma hırsı olduğunu söylemek lazım. Albüm bazı ülkelerde öylesine acayip fiyatlara satılıyordu ki, bazı müzikseverler albümü ancak rüyalarında görebiliyorlardı. Her şeye rağmen Lotus yıllar içerisinde çok sevildi ve tanındı. Albümün makul fiyatlı CD versiyonu ancak 1990’larda yayınlandı. Son yıllarda ise plak baskısı da yapıldı. Bizim elimizde Speakers Corner’ın 3 plaktan seti var. İçerisinde 1974 yılına kadar yayınlanmış tüm önemli Santana şarkıları var. Speakers Corner çok başarılı bir baskı yapmış. İlk plağın ikinci yüzünde Black Magic Woman” “Gypsy Queen” “Oye Como Va” kombosunda gayet keyifli bir sunum karşılıyor bizleri. Ortofon 2M Red daha önce bahsettiğim gibi fiyat segmentinde başarılı bir iğne ve ikili son derece keyifli çalıyor. Detaylar yerli yerinde.

Bu album Bill Evans 1976′da kaydettiği bir çalışma ve bu albüm daha çok Bill Evans’ın nelerden hoşlandığı ile ilintili bir çalışma. Sanatçı bu çalışma ile Swing köklerine Ray Brown ile birlikte dönmüş albümde sanatçının favori davulcusu Philly Joe Jones ve bir tenor saksafon devi Harold Land yer almakta ki sanatçının tarzı Bill Evans ile çok uyumlu. Kenny Burrell ise albümde harika bir performans sergilemekte gitarıyla özellikle Child Is Born’u dinleseniz zaten başkaca da söze gerek kalmaz. Bill Evans röportajlarının birinde nefesli sazlarla ve diğer solistlerle beraber kayıt yapmayı çok sevdiğini belirtir ve bu albümü tüm yaptıkları içinde en gözdesi olarak niteler. Ayrıca kendi albümlerini dinlemekten hoşlanmadığını itiraf ederken çok az albümünü ayrı tuttuğunu belirtir ki onlardan biri de bu albümdür. Eğer Bill Evans seviyorsanız ve eğer swing caz seviyorsanız tereddütsüz bu albümü seversiniz. Bu kez Goldnote Boboli Signature katılı sistemimde. Oldukça ayrıntılı çalan harika bir iğne ve minik amplifikatör sistemin hızına yetişiyor. Performans çok başarılı. Öne çıkan bir frekans aralığı yok. Fiyat seviyesine bakıldığında olumsuz söylenebilecek bir şey bulunmuyor. Müzik ekseninden ayrılmadan son derece keyifli bir performans söz konusu.

Beethoven: Sonatas for Piano and Violoncello Nos. 1-5 Speakers Corner’dan yeni bir plak. 2 adet plaktan oluşan yeni baskı Beethoven’ın çello sonatlarını içeriyor. Plakta çok önemli iki müzisyeni dinleme şansımız olacak Mstislav Rostropovich ve Sviatoslav Richter. Kayıtlar 1962 yılında Viyana/Avusturya’da Rosenhügel Stüdyolarında ve 1961 yılında Londra/ İngiltere’de Walthamstow Assembly Hall’da yapılmış. Kayıt çok başarılı ve hemen her türden sistemde ayrıntılara odaklanmak için iyi bir seçenek. Minimal bir kayıt, muazzam bir atmosferi var plağın. Detay seviyesi son derece başarılı. Atmosfer yerli yerinde. Ben bu pikap katının performansını çok beğendim diyebilirim.

Şimdi eğri oturup doğru konuşma vakti geldi.  Graham Slee Gram Amp, bakarsanız standart MM iğneler ile kullanılmak üzere tasarlanmış, tak ve çalıştır yapıda bir pikap katı. Son derece basit yapılı abartıdan uzak bir yapısı var. Ses performansı için de aynı şeyleri söyleyebilmek mümkün. Hem yüksek çıkışlı MC iğneler hemde MM iğneler ile uyumlu ve müzik ekseninden çıkmadan yivlerden süzülen tınıları keyifle dinlemenizi sağlayabiliyor. Uzun seneler arkanıza bakmadan keyifle kullanacağınız güzel bir pikap katı. Tabii ki içerisinde ayrıntılı Türkçe kullanım kılavuzu ile kullanıcı dostu bir ürün olduğunu da ekleyeyim….

Son not olarak, Graham Slee – Gram Amp 2 ile işimiz daha bitmedi. İlerleyen günlerde farklı step up transformatörlerle eşleştirip MC iğnelerle performansına da bakacağız…

Graham Slee – Gram Amp 2 SE
Stereo orta sınıf plak okuyucu önyükselteci, MM ve MI, veya yüksek çıkışlı MC kafalara uygun, 41dB kazanç, 2mV /47 kOhm/ 100pF giriş, 224mV çıkış, çıkış gürültü oranı -74 dB, RIAA sapma aralığı : 0,50 dB, THD : < %0,015, SMPS güç kaynağı ile birlikte
Fiyat: 205 Sterlin + KDV
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com