iFi Nano iDSD Black Label

iFi Nano iDSD yenilenmiş haliyle ve bu kez “Black Label” olarak yeniden karşımızda. Mobil bir DAC artı kulaklık amplisi olarak oldukça fazla güncelleme alan iFi Nano iDSD Black Label, daha küçük boyutlardaki tasarımı, siyah rengi, MQA formatı desteği ile geçmişe göre daha fazlasını sunacağı iddiasında. İlk önce yavaş yavaş daha fazla alanda karşımıza çıkmaya başlayan MQA formatından bahsedelim. Açılımı Master Quality Authenticated (Kanıtlanmış Master Kalitesi) olan MQA, yüksek çözünürlükteki dijital müziği efektif bir şekilde kodlayıp iletmeye yarayan bir sistem. Yüksek çözünürlükteki müziği, analog alanda düşük modülasyon gürültüsüyle ulaşılan zamansal hassas yapı ile tanımlamak, dijital alanda örnekleme oranları veya bit derinlik numaralarıyla tanımlamaktan daha doğru diyerek tamamen farklı bir algoritma kullanılıyor (*). Aslına bakarsanız daha DSD ve DXD formatlarının yaygınlaşmadığını düşünürseniz, MQA konusunda acele etmeye gerek olmayabilir. Arzu ederseniz iFi Nano iDSD Black Label’ı yakından tanıyalım.

Geleneksel iFi tasarım çizgileri taşıyan ürün oldukça küçük boyutlarda. 96 x 64 x 25.5mm boyutlarındaki cihazın ağırlığı sadece 139gram. Yani yanında taşımak isteyenler için küçülen tasarım bir avantaj. Ön bölümde sağ tarafta ses kontrolü bulunuyor. Bu düğme aynı zamanda cihazı açma kapama özelliğine de sahip. Hemen yanında bildirim ışığı ve sol tarafta ise 2 adet kulaklık girişi bulunuyor. Solda bulunan giriş eğer elinizde var ve kullanıyorsanız iFi Audio iEMatch ile birlikte kullanmak için. Eğer bu minik cihaz elinizde yoksa sağ taraftaki girişi kullanabilirsiniz. Kulaklık çıkışları oldukça etkileyici teknik değerlere sahip. Her kanalda 285mW çıkış katı kullanan cihazda sizleri çok teknik bilgiye boğmadan söyleyebileceğim şey, günümüzde pazarda bulunan bir çok kulaklığı hiç zorlanmadan sürebileceği olur.

Cihazın arka tarafında ise sol tarafta 3.5mm çıkış, orta bölümde filtre sivici ve en sağda ise dijital çıkış bulunuyor. Dijital çıkış USB2.0 desteğine sahip, A tipi “OTG” yapısında ve firmanın iPurifier teknolojisi ile donatılmış. Kutu içeriğinde farklı kullanım senaryoları için çeşitli USB dönüştürücüler de mevcut. Dijital filtre sistemi iki seçeneğe sahip. “Listen” ve “Measure” Farklı müzik formatlarını çalarken bu filtreler farklı işlevlere sahip olsa da, ilk seçenek olan “Listen” genel olarak optimal bant genişliğinde çalışırken, “Measure” bant genişliğini bir miktar daraltırken gürültü oranını daha da azaltıyor.

Şunu söylemek gerekir ki, farklı müzik formatlarını çalarken bu filtrede geçişler yaptığınızda bir miktar değişiklik duyuyor olsanız da, etkiyi tam olarak izah etmek kolay değil. En güzeli deneme yanılma yöntemi ancak ben denemelerim esnasında ağırlıklı olarak “Listen” konumunu kullandım. Format demişken, iFi Nano iDSD Black Label şu an güncel tüm müzik dosyalarını destekliyor. DSD 256/ 128/ 64/ 12.4/ 11.2/ 6.2/ 5.6/ 3.1/ 2.8, DXD 384/352.8kHz, PCM 384/ 352.8/ 192/ 176.4/ 96/ 88.2/48/44.1kHz, MQA 88.2/ 96/ 176.4/ 192kHz.

Cihazın kutu içeriğinde her türlü bağlantı için gerekli kablo ve dönüştürücülerin yanında şık bir koruma kılıfı da çıkıyor. Tabii ki soranlar olacaktır, bir önceki nesil Nano iUSB3.0 modeline göre daha küçük yapıdaki cihaz, ses kalitesi anlamında daha üstün. Özellikle detay seviyesi noktasında arada ciddi bir fark var diyebilirim. Bir diğer fark ise kullanım süresinde gözüme çarptı. iFi Nano iDSD Black Label kullanım kılavuzunda yazılan 10 saatlik kullanım süresini de aşan bir performans gösterdi.

iFi Nano iDSD Black Label’ın bana sorarsanız 2 adet kullanım senaryosu var. Bunlardan öncelikli olanı cep telefonunuzu bir kaynak cihaz olarak kullanarak, taşınabilir bir DAC ve kulaklık amplisi olarak kullandığınız senaryo. İkinci senaryo ise eğer hareket halinde değilseniz bilgisayar sisteminize bu cihazı ekleyerek masasütü kulaklık amplisi DAC olarak kullanmak veya arkasındaki çıkışı kullanarak hoparlör sisteminize DAC’tan gelen müziği göndermek. Açıkçası ben kendi cihazımı bu amaçla kullanıyorum. Günümüzde desktop audio mevzusu daha geniş kitleleri ilgilendiren bir konu ve iki farklı kullanım senaryosu sayesinde cihazın kullanım senaryosu oldukça genişliyor. Normalde taşınabilir kulaklık amplileri sadece dışarıya çıktığınızda kullanılır ve  belli bir zaman sonra çekmecelerin derinliklerinde tozlanmaya başlar. iFi firmasının bu konseptinde ise cihazınızı devamlı olarak kullanabiliyorsunuz ki, bir Nano iUSB3.0 aldığım günden beri hemen her gün kullanılıyor ve hala çok memnunum….

Desktop kullanımda bir DAC olarak ben kendi cihazımın yerine iFi Nano iDSD Black Label’ı kullanmaya başladım. Gündüzleri Audioengine A5+ hoparlörlerim ile akşamları ise kulaklıklarım ile dinletiler yaptım. Müzik dinlemenin yanında oyun oynarken ve bir şeyler seyrederken bile ses kalitesine alıştığınız zaman bilgisayarınızın ses kartına dönebilmek mümkün değil. Nano iDSD Black Label ses rengi olarak muadili ürünlere ve önceki nesil modellere göre farklı. Bu farklılık aslında özellikle tonlarda kendisini gösteriyor. Özellikle orta frekanslarda daha sıcak tonlar hemen dikkat çekiyor. Bu segmentteki bir cihaz için detay seviyesi son derece başarılı. Tabii ki daha üst model iFi DAC’lar ve farklı DAC markaları ile bir kıyaslamaya giriştiğinizde eksiklikler bulmak olasılık dahilinde ancak sonuç tatmin edici mi, kesinlikle evet.

Kişisel olarak birkaç senedir masaüstü kullanımımda  Nano iUSB3.0 tercih ettiğim için değişikliği yaptığım anda farklılıklar listelemem çok çok kolay oldu. Yazdığım gibi orta frekanslar daha iddialı hale gelmiş ve tonlar başarılı. Solo piyano DSD’leri dinlerken detay seviyesinde de mutlu oldum. Yeni model alt frekanslarda da bir miktar gelişme göstermiş. Denge gayet başarılı. Ne çok baslı diyebileceğiniz bir durum var, ne de bas yok diyebileceğiniz bir ses. Dinlediğiniz albüme göre bu etki değişim gösterebilir olsa da, alt frekansların dozajı çok iyi ayarlanmış ve orta frekanslar kesinlikle perdelenmemiş.

Üst frekansların etkisinde de bir miktar değişiklik var. Keskinlik daha az, daha rahat bir dinleme sunuyor. Burada da etki çok iyi ayarlanmış. Hep yazıp çizdiğim gibi ben üst frekanslardaki keskinliğe bir noktaya kadar hayır demeyen bir müzik dinleyicisiyim. Bence masaüstü bir DAC olarak tatmin edici bir sunum söz konusu. Peki ya hifi sistemine bağlayayım derseniz. Ben kendi sistemimde yaptığım denemelerde tatmin edici sonuçlar aldım ancak geçmişte iFi cephesinden daha iyi DAC’lar dinlediğim için tercihimi o yönde kullanmak isterdim. Sistemlerin seviyesi arttıkça kaynak cihaz konusunda beklentiler her zaman daha fazla oluyor. Eğer geniş bir bütçeniz var ise ve sisteminiz ortalamanın bir tık üzerindeyse örneğin iFi Micro iDSD Black Label bu tarz bir senaryo için bence daha uygun.

iFi Nano iDSD Black Label, desktop audio için fazlası ile yeterli bir DAC artı kulaklık amplisi kombinasyonu. İşin en güzel tarafı -ki benimde kullanım senaryom bu şekilde- normalde cihazı bilgisayar sistemime bağlı olarak kullanıyorum. Bu şekilde şarj olan cihazı, istediğim zaman yerine kolaylıkla sökerek mobil kullanıma geçiyorum.

Mobil kullanım demişken bu senaryo herkes için uygun değil tabii ki. Eğri oturup doğru konuşalım. Cep telefonunuzu alacaksınız, yanına iFi Nano iDSD Black Label’ı da koyacaksınız ve bu şekilde evden çıkacaksınız. Bu herkes için uygun bir durum değil. Şahsen ben sadece uzun bir yolculuk yapacağım zaman bu şekilde bir kombinasyonla yola çıkıyorum. Ancak iş yazın yazlığa gitmeye geldiğinde işin rengi benim için değişiyor. Bu tarz cihazlar bir anda vazgeçilmez oluyorlar. Sizde kendi kullanım senaryonuza göre satın alma kararınızı gözden geçirebilirsiniz.

Şimdi ilk önce bir güncelleme ile başlayalım. Geçmişte Android Cihazınızı DAC Uyumlu Hale Getirmek şeklinde bir makale kaleme almıştım. Yeni Android sürümleri ile bu rehberde yazmış olduğumuz işlemler ile uğraşmanıza gerek yok artık. Android 7.0’dan itibaren tüm güncel sürümlerde harici DAC cihazları ek bir ayar ve yazılıma gerek duymadan tak ve çalıştır özelliğine sahip olmuş durumda. OTG adı verilen bir kablo ile cep telefonunuza bağladığınız anda Android DAC olarak iFi Nano iDSD Black Label’ı görüyor ve favori müzik çalma yazılımı ile müzik dinlemeye hemen başlayabiliyorsunuz. Kişisel telefonum Moto G4 Plus ile tüm ayarları yapmam inanın yarın dakika bile sürmemiş olabilir. Apple cephesinde ise zaten bu destek çok uzun zamandır var. Denediğim iPhone 7 Plus ile de kullanım çok basit. Hemen bir not Android tarafında farklı formatlara destek konusu daha geniş bir yelpazeye sahip. Her ne kadar kutu içeriğinde her türlü bağlantı kablosu olsa da,  karmaşayı önlemek için kısa ve hifi kullanıma özel OTG kablo edinmek şart onu da unutmadan ekleyeyim.

Gelelim ses olayına, tabii ki burada kullanacağınız kulaklık çok önemli olmakla beraber, bir kulaklığı cep telefonu ile kullanmak ile iFi Nano iDSD Black Label benzeri bir cihaz ile kullanmak arasında büyük bir farklılık var. Her ne kadar cep telefonlarının dahili DAC’ları geçmişe göre çok daha gelişmiş bile olsa, üreticiler özel ihtimam da gösteriyor olsa da, bu tarz bir cihaz ile daha ilk dakikalarda farkların anormal boyutlarda olduğunu fark ediyorsunuz. Son dönemlerin popüler Sennheiser HD 600 modeli de dahil olmak üzere denediğim her kulaklıkta benzer sonuçları elde ettim. Bu kullanım senaryosu kabul ediyorum herkes için uygun olmasa da, bir kez denediğinizde en azından uzun yolculuklarda kendinizi bir anda DAC artı kulaklık amplisini kullanırken buluyorsunuz, baştan uyarayım! Fotoğrafları gören okuyucular Marshall kulaklıkları soracaktır. Çok fotojenikler ancak sesi sormayın! Ama güzel gözüküyorlar ve standart fotoğraf çekim mankenimiz…

iFi Nano iDSD Black Label, 2017 yılının son aylarında 1.000TL’nin az üzerinde bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyat karşılığında gerçekten son teknolojileri destekleyen bir DAC ve kulaklık amplisi sahibi oluyoruz. İşin en güzel tarafı benim gibi masaüstü müzik sistemine sahip olanlar için cihazın üzerindeki çıkış sayesinde harici bir DAC gibi kullanmanın mümkün olması. Gerektiğinde kulaklığınızı bağlayıp kullanabilmek ve istediğiniz zaman pil kullanımına geçip taşınabilir bir müzik üssü haline getirebilmek iFi’nin sunduğu avantajlar. Neredeyse tek bir cihaz ile bütün ihtiyaçlarınızı karşılıyorsunuz. Bu konsepti ben şahsen çok seviyorum. Fiyat karşılığında alınanlara söylenebilecek bir şey yok. Ortalamanın üzerinde ses kalitesi, güncel format desteği, kullanım kolaylığı ve çoklu kullanım senaryoları Nano iDSD Black Label’ı rakiplerinin arasında kolaylıkla sıyrılmasını sağlıyor. Beni de bir yandan ufak bir upgrade yapsam mı diye düşündürmüyor değil :)

iFi Nano iDSD Black Label
Giriş (arka): USB2.0 tipi A “OTG” Socketi (iPurifier® teknolojisi içinde) Çıkış (arka); 1 x Audio fixed line out L+R 3.5mm Digital Filitre: 2 yönlü 2 filitre Çıkışlar Ön : 2 x Kulaklık Çıkışı 3.5mm, 1 Adet direk ve 1 adet iFi iEMatch® eknolojili DAC DAC: DSD, DXD, PCM DAC by Burr Brown Bit-Perfect DSD processing, Bit-Perfect DXD processing Clock: Low-jitter crystal clock
Fiyat: 290 Dolar / 1.139,70TL / havale indirimi ile 1.083 TL (Tüm fiyatlar KDV dahil Aralık 2017 itibarı ile) / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Dükkan Hifi / www.dukkanhifi.com

(*) Bu bölümde Tunç Bozok çevirisi kullanılmıştır. Emeğine sağlık.

Tags: ,