Bu yazımızda İngiliz Roksan firmasının Caspian M2 serisine göz atacağız. Serinin CD çaları ve entegre amplisine ayrı ayrı göz atacak, arkasından hem teker teker hemde birlikte performanslarını değerlendireceğiz. Lafı uzatmadan Roksan Caspian M2 CD Player ile incelememize başlayalım.
Yeni Caspian serisi bir çok yenilik ile ortaya çıktı. Tamamen yenilenmiş devre tasarımı ve tek parça levha levhası, üzerinde ciddi şekilde çalışılmış bir transport mekanizması, özellikle analog çıkışı için geliştirilmiş filtreler ve özel güç katı gibi bir dizi yenilik firmanın üst serisinin donanımlarına eklendi. Cihaz sağ ve sol kanal için tamamen ayrı tasarıma sahip dengelenmiş yapıda bir CD çalar. Tabii ki bunların tamamı kağıt üzerindeki değerler, isterseniz ilk önce tasarıma yakından bakalım arkasında ses konusunda değerlendirmelerimizi yapalım.
Roksan Caspian M2 CD çalara önden baktığımızda son derece sade tasarım çizgileri ile dikkat çekiyor. Fırçalanmış alüminyum ön panel cihazın şıklığını arttırırken, üst ve yan kısımlar parlatılmış metal. Üst panelde sol tarafta Roksan yazısı sağ tarafta ise M2 Series ibaresi bulunuyor. Ön panelin köşeleri genel akımın tam aksine yuvarlaştırılmak yerine keskin çizgilerle sonlandırılmış. Estetik açıdan bence güzel olmuş. Cihazın orta bölümünde üzerinde Roksan yazan transport ünitesi ve altında ekran bulunuyor. Ekran son derece klasik yapıda, sadece temel bilgileri veriyor. Şarkı ismi yazma gibi özelliklere yer verilmemiş. Uzaktan bile kolay okunan ekranın bence tek eksikliği ışığının kapatılamaması olmuş. Transport ve ekranın her iki yanında temel kontrol düğmelerine yer verilmiş. Sol altta ise model ismi olan Caspian, sağ altta ise Balanced CD Player ibareleri var. Aslına bakarsanız Roksan tasarımcıları firmanın genel tasarım anlayışından ayrılmayarak klasik bir tasarıma imza atmışlar. Cihaz üzerinde firmanın logosu olmasa bile Roksan olduğunu anlarsınız. Bu arada cihazın gümüş ve siyah renk seçenekleri mevcut ama bence gümüş rengi çok daha şık!
Cihazın açma kapama düğmesi sol alt tarafa konulmuş. Daha önce incelediğimiz Kandy K2 BT ve Kandy K2 entegre amplifikatörlerde de benzer bir tasarım anlayışı vardı. Caspian serisinde ön panel ve dolayısıyla yan panellerin eğimi ve ayakların yükseliği sayesinde en ufak bir sıkıntı olmadan bu düğmeye ulaşmak mümkün. Şahsen cihazın arkasına konulmuş bir açma kapama düğmesi yerine alta konulmuş bir düğmeyi tercih ederim.
Roksan Caspian M2 CD transport mekanizması konusunda tasarımcılar oldukça fazla çalışmışlar. Özellikle titreşim engelleme konusunda baştan tasarlanan transport mekanizması benim tespitlerime göre son derece hızlı çalışıyor. Cihazın CD okuma hızı da tatmin edici.
Giriş ve çıkışlar anlamında Roksan Caspian M2 CD Player tam anlamı ile klasik bir CD çalar. Cihazın arka bölümde sol tarafta topraklama konektörü, hemen yanında RCA ve dengelenmiş XLR çıkışlar bulunuyor. Bunların hemen yanında ise dijital çıkışlara yer verilmiş. Optik, AES/EBU ve koaksiyel çıkış seçenekleri mevcut. Cihazın sağ tarafında ise elektrik girişi bulunuyor.
Cihazın uzaktan kumandası daha önce incelediğimiz Kandy K2 BT ve Kandy K2 entegre amplifikatörlerde gördüğümüz kumanda ile aynı. Kısaca özetlemek gerekirse, kumanda herhangi Roksan markalı cihazı kontrol edebildiği gibi farklı markaların ürünlerini de kontrol edebilmeniz mümkün. Kumanda öğrenebilir yapıda! Daha önce yazdıklarımı tekrarlamakta sorun olmayacaktır. İster diğer cihazınızın kumandasından fonksiyonları tek tek Roksan kumandaya öğretebilirsiniz. asıl kolaylık başka! Kutu içerisinden çıkan USB kabloyu kullanarak bilgisayarınızdan Roksan firmasının hazırladığı seçenekleri de kumandaya ekleyebiliyorsunuz. Hatta isterseniz televizyonunuzun özelliklerini bile atayabilirsiniz. Harika!
Roksan tasarımcıları yeni Caspian M2 CD Player’da yeni nesil oyuncaklar diyebileceğimiz hiçbir özelliğe yer vermemişler. Son dönemlerde sıklıkla gördüğümüz USB girişi ile CD çaların DAC’ından faydalanma gibi bir özellik yok örneğin. Veya her ne kadar popülaritesini ve hatta güncelliğini yitirse bile SACD çalma özelliği de yok. Bunun yerine tam anlamı ile “old school” yani eski tarz bir CD çaları meraklılara sunmuşlar. Ses ile alakalı notlara geçmeden şunu da söylemek isterim, eski tarz CD çalar sunmak konusunu öyle bir iş yapmışlar ki, geri kalan tüm eksiklikler bir anda göz ardı edilebiliyor. Ses performansı beni tatmin etti ve hemen her müzik tarzında çok başarılı sonuçlar aldım. Ayrıntılara dinleti notlarında bakacağız.
Şimdi serinin entegre amplifikatörüne bir bakış atalım isterseniz…
İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız
Bir yorum ekleyin