Blue Aura v40 Blackline

Geçtiğimiz aylarda Blue Aura firmasının v32 Blackline modeli amplifikatörünü incelemiştik. Bu yazımızda ise bir üst model olan “v40 Blackline” modeline bir bakış atacağız. “v40 Blackline” tıpkı küçük kardeşi gibi hibrid yapılı bir amplifikatör. Yani giriş katında lamba çıkış katında ise solid state yapı kullanılıyor. Bu amplifikatör de müzik sisteminizin kalbi olacak şekilde tasarlanmış. Klasik bir amplifikatörden çok daha fazlasını meraklılara sunan ürünün tasarım detayları ile başlayalım.

Son derece kompakt yapılı amplifikatör çok şık bir tasarıma sahip. Cihazın ön yüzünde sağda ses kontrol tuşu sol bölümde ise kaynak seçici yer alıyor. Bu düğmelerde gümüş rengi parlatılmış malzeme kullanılması güzel bir karşıtılık oluşturmuş. v32 Blackline modeline göre ön panel daha güzel.  Seçtiğiniz kaynağın yanında küçük bir mavi ışık yanıyor. Ön plakanın ortasında ise firma logosu ve uzaktan kumanda alıcısı bulunuyor.

Cihazın üst kısmı krom rengi parlatılmış metalden üretilmiş. Arka bölümde trafolar metal silindir koruma kapaklarına sahip. Parlak metal üzerinde oluşturulan bu kontrast hoşuma gitti. Cihazın üst bölümü son derece sade. Sadece sol ön tarafta cihazın açma kapama tuşu bulunuyor. Eski tarz bir siviç kullanılmış. Ben bu tarz siviçlerin lambalı cihazların retro havasına çok yakıştığını düşünüyorum kişisel olarak.

Cihazın giriş katında kullanılan lambalar akrilik bir kapak ile koruma altına alınmış. Bu koruma bölümünün önünde v40 modeli logosu işlenmiş. Cihazın üst bölümünde iki yanda ise metal rack tipi kulplar var. Bunlar hem koruyucu olarak işe yarıyor hemde cihazı kaldırıp indirirken kolaylık sağlıyor.

Cihazın arka bölümde sağ tarafta elektrik girişi ve hemen yanında ise Bluetooth anten girişi bulunuyor. Anten kutu içeriğine dahil edilmiş. Menzili uzatması sayesinde bağlantı sırasında kopma gibi sorunlar yaşamıyorsunuz. Bluetooth 4.0 standardını destekliyor ve aptX desteğine sahip. Sol tarafta ise 1 adet RCA giriş, 1 adet 3.5mm giriş, 1 adet USB girişi ve subwoofer çıkışına yer verilmiş.

Yazının başında  “v40 Blackline”ın klasik bir amplifikatörden daha fazlasını sunduğunu söylemiştim. Girişlere bakınca zaten anlaşılıyor. Cihaz içerisine bir DAC entegre edilmiş. Bugünlerde neredeyse endüstri standardı haline gelen Bluetooth bağlantısının yanında bilgisayarınızı bağlayabileceğiniz bir USB girişleri de mevcut. Cihaz üzerinde yer verilen DAC, 16-bit/48kHz çözünürlük desteğine sahip. Herhangi bir yazılım olmadan çok hızlı kuruluyor gerekli sürücüler.

Günümüzde çok daha yüksek çözünürlüklerin konuşulduğu bir ortamın olduğu yadsınamaz bir gerçek. Burada tüketicilerin ihtiyaçları önem kazanıyor. 16-bit/48kHz benim için yeterli diyorsanız bilgisayarınızı bağlayın ve keyifle müzik dinleyin. Son yıllarda DAC’lar ve bilgisayar kullanımı konusunda bazı tespitlerim var. Bunu ilerleyen günlerde bir makale şeklinde sunmayı düşünüyorum, ancak ilerleyen satırlarda bu konuyu tartışmak isterim sizlerle. En azından bu konuya burada bir girizgah yapalım.

Cihazın oldukça kompakt yapıda olduğunu söylemiştim. Yukarıda boyutunu bir CD ile kıyaslayabilirsiniz. “v40 Blackline” hibrid yapıda daha açık bir tabirle “Class A/B” yapıda bir amplifikatöre sahip. Kanal başı 30W güç üretebiliyor. Bu güç, bir çok hoparlör için yeterli olacaktır. Çok büyük metrajlı bir dinleme odasında bu amplifikatörü kullanmak isterseniz tek yapmanız gereken şey ise hoparlör seçiminde yüksek hassasiyet konusuna önem vermek. Amplifikatörün fabrika verileri ise frekans aralığı: 23Hz – 100 KHz +/- 2dB, harmonik distorsiyon: 30W/0.7% , 1W/0.18%, sinyal/gürültü oranı: 88dB ‘A’-ağırlıklı / 66 dB FLAT. giriş empedansı: 50K Ω, giriş duyarlılığı: 580mV +/- 5% @30W, çıkış empedansı: 4 / 8 Ω.

Tabii ki bu değerler kağıt üzerinde bana sorarsanız pek bir önemi olmayan veriler. Asıl önemli olan dinleme notları her zaman :)

Cihazın hibrid yapıda ve giriş katının lambalı olduğunu söylemiştim. Giriş katı iki adet 12AU7/ECC82 lambaya emanet edilmiş. Amplifikatörün kutusunu açtığınızda JJ Electronics lambaların kullanıldığını görüyoruz ki, bu gayet iyi bir seçim olmuş. Arzu edenler tabii ki ilerleyen zamanlarda arzu ettikleri lambaları tercih ederek değişiklikler yapabilirler. İki ECC82’nin arasında ise v32 Blackline modelinde olduğu gibi 1 adet 6e2 lamba var. Daha önce yazdığım gibi turkuaz veya açık mavi renkte altta ve üstte iki farklı yerden müziğin şiddetine göre hareket eden ışık üreten lambalar. Bu lambaların sese herhangi bir etkisi yok, etki tamamen görsel. Görsel deyince lambaların hafif loş ışıkta verdiği etkiyi yukarıda görebilirsiniz.

Cihazın uzaktan kumandası kredi kartı boyutunda son dönemlerde görmeye alıştığımız ince yapılı plastik yapıda. Amplifikatörün tüm temel özelliklerine ulaşabilmek mümkün. Göreceli makul fiyatlardaki cihazlarda görmeyi bekleyebileceğimiz tarzda bir kumanda olmuş. Son olarak cihazın kutu içeriğinde USB kablosu da dahil olmak üzere ilk kurulum için gerekli tüm kablolar geliyor diyelim ve testlere başlayalım.  Geleneksel olarak kendi amplifikatörüm yerine “v40 Blackline” modelini koyarak dinletilerime başlıyorum.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız