Blue Aura v32 Blackline

Timpani tarafından ülkemize yeni ithal edilmeye başlayan bir firma olan Blue Aura’nın hibrid yapıdaki v32 Blackline amplifikatörünü mercek altına alıyoruz. v32 Blackline Stereo Mecmuası’nda daha önce incelediğimiz benzer ampliler gibi odyofillerden çok ilk sistemini kurmak isteyen ancak daha egzotik ürünlere sahip olmak isteyen kullanıcıları hedefliyor. Bunun yanında ikinci bir sistem arayışındaki meraklıların ilgisini çekebilir. Konsept olarak aklınıza gelebilecek tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde üretilmiş olan v32’yi benzerlerinden ayıran bazı özelliklerde var.

Hibrid ampli konsepti aslına yeni bir olay değil ancak geniş kitleler tarafından tanınması Apple iPod’ların ortalığı kasıp kavurduğu döneme denk geliyor. Bu dönemlerde taşınabilir müzik çalarları makul fiyatlı şekilde müzik seti haline getirme konsepti ortaya çıkınca bu tarz ampliler ilgi görmeye başladılar. Zaman içerisinde birçok firma bu tarz ürünleri piyasaya sundu ve bizler de Stereo Mecmuası’na bazı örnekleri konuk ettik. Çok fazla para harcamadan, bu tarz cihazlar etrafında kurulabilecek sistemlerin son derece keyifli olabileceğini biliyorum. Bakalım v32 meraklılara neler sunuyor. Tasarım detayları ile başlayalım.

Blue Aura v32 Blackline son derece derli toplu bir tasarıma sahip. Ön panelde sol tarafta ses açma kapama tuşu sağ tarafta ise kaynak seçim düğmesi bulunuyor. Orta bölümde ise firma logosuna yer verilmiş. Logonun üzerinde uzaktan kumandanın kızılötesi alıcı gözü bulunuyor. Cihazın ön paneli alüminyumdan üretilmiş. Cihazın üst bölümü ise ayna parlaklığında ve çok şık gözüküyor. Arka bölümde trafoları koruyan kapak, cihazın her iki yanında taşıma kulpları ile iddialı bir görüntüsü var. Cihazın kalbinde ise 3 lambadan oluşan bir bölüm var. Lambaların etrafına özel bir koruma düzeneği eklenmiş. Bu koruma sayesinde hem lambaları kapalı bir kafesin içine saklamak zorunda kalmamışlar, hemde korunmasını sağlamışlar.  Aslına bakarsanız bu tarz tasarımlara baktığımda gerçekten şaşırıyorum. Göreceli makul fiyat etiketleri ile çok daha pahalı cihazlara göre daha şık ve kaliteli gözüken bu tasarımlar gerçekten albenili gözüküyor.

Cihazın boyutları gayet derli toplu demiştim. Cihazın yüksekliği 140mm, eni 255mm ve derinliği 200mm. Ağırlık ise 3.5Kg olarak verilmiş.  Cihaz AB sınıfı bir amplifikatör ve kanal başına 20W güç üretebiliyor. Uygun bir hoparlör seçimi ile hiç beklenmedik büyüklükteki odaları doldurabileceğiniz bir güç bu. Cihazın kutu içeriğinden çıkan uzaktan kumandanın kalitesi bu tarz bir cihaz için beklentileri karşılayacak düzeyde. Kumanda üzerinden ses kontrollerinin yanında bluetooth bağlantısında farklı medya player’lar ile kullanabileceğiniz ileri alma, durdurma gibi temel fonksiyonları da kullanabilmek mümkün. Bence kumanda üzerindeki tek eksiklik kaynak seçiminin yapılamaması olmuş.

Cihaz üzerinde kullanılan lambaların iki tanesi “6n1” koduna sahip. Blue Aura v32 Blackline yanında benzeri bir çok amplifikatörde tercih edilen bu lambalar, uzun ömürlü olmaları ve maliyetlerinin düşük olmasına rağmen 6DJ8/6922 lambalara yakın değerleri sağlayabilmeleri sayesinde  yaygınlaşmış durumda. Bu iki lambaya ek olarak eklenen ortadaki lamba ise “6e2” Bu lamba son derece ilginç bir lambadır. Lambanın ön panelinde turkuaz veya açık mavi renkte diyebileceğimiz altta ve üstte iki farklı yerden müziğin şiddetine göre hareket eden ışık üreten bu lambalar yine hifi cihazlarında görmediğimiz ancak benzeri tasarımlarda denk geldiğimiz eğlenceli dokunuşlar. Bu lambaların sese herhangi bir etkisi yok, etki tamamen görsel. Karanlıkta ışık oyunları ile ampli bir görsel şölen haline geliyor.

Cihazın arka bölümdeki giriş ve çıkışlara bakınca oldukça zengin seçenekler görüyoruz. En soldan itibaren pikap girişi, analog kaynak girişi ve hemen yanında 3,5mm kaynak girişi bulunuyor. Bunların yanında toprak konektörü ve micro USB girişi var. Bluetooth anteninin hemen altında 3,5mm kulaklık çıkışı konumlandırılmış. Hoparlör konektörleri, elektrik girişi ve açma kapama düğmesi ile tam teşekküllü bir fabrika gibi cihazın arkası.

Burada en dikkat çeken giriş, bence pikap girişi. MM iğneleri destekleyen bu giriş sayesinde sisteminizi kurarken ek bir pikap katına masraf yapma gerekliliğini ortadan kaldırdığı gibi daha derli toplu bir sistem kurmak için güzel bir ek özellik olmuş. Kullanım kolaylığı açısından micro USB girişi yerine standart bir USB girişi eklenseymiş diyebilirim. Özellikle de bilgisayarlarını bağlamak isteyen kullanıcılar için. Gerekli kablo kutu içeriğine dahil edilmiş dolayısıyla bilgisayarınızı kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Tek sıkıntı ilerleyen zamanlarda USB kablo konusuna yatırım yapmak isterseniz seçeneklerinizin kısıtlanması olacaktır. Bu girişin bir avantajı ise Android telefon kullanıcılarını ilgilendiriyor. Akıllı cihazınızı 3,5mm kaynak girişi yerine USB girişinden bağlayarak cihazın içerisindeki 24Bit/96KHz çözünürlüğündeki DAC’ı kullanabiliyorsunuz. Bu özelliği kullanabilmek için cihazınızın OTG desteğinin bulunması gerektiğini de eklemek isterim.

Artık ses performansına bakmaya başlayalım. İlk önce Mecmua’nın standart test prosedürünü uygulayarak kendi amplifikatörüm yerine Blue Aura v32 Blackline koyarak dinletilerime başlıyorum. Arkasından bu ampli çevresinde giriş seviyesi bir sistem kurarak ses performansına bakış atacağım.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız