iFi Micro iDSD Black Label

Stereo Mecmuası’nda geçmişte birçok iFi ürününe bakış atmıştık. Güncel ürünler ile maceralarımıza devam ediyoruz. Bu kez konuğumuz iFi Micro iDSD Black Label. Fark edebileceğiniz üzere ilk kez -en azından benim bildiğim kadarı ile-  siyah renk bir iFi ürünü ile karşı karşıyayız ve üretici oldukça iddialı. Siyah renk konusuna sonra değineceğim tabii ki. Hemen her iFi ürününde olduğu gibi küçük bir kasa içerisine çok fazla özellik sığdırılmış olduğu için lafı çok fazla uzatmadan cihaza yakından bakalım. Bakalım üretici ne gibi yenilikler yapmış.

Cihazın tasarımı alıştığımız iFi ürünlerine renk hariç çok benziyor. Alüminyum kasa son derece sağlam gözüküyor. Cihazın ön bölümünde ses kontrolü -ki aynı zamanda cihazı açıp kapatıyor- 3,5mm kaynak girişi ve en solda ise kulaklık çıkışı bulunuyor. Bunların hemen altında ise alt frekanslarda bir miktar oynama yapabileceğiniz XBass sivici ve hemen yanında ise 3D açıp kapatma sivici bulunuyor. 3D tahmin edebileceğiniz gibi kulaklık performansına üç boyut hissi eklerken, X Bass ise alt frekansları bir miktar öne çıkartıyor.

Cihazın arka bölümünde ise SPDIF giriş veya çıkışı olarak kullanılabilen konektör, klasik RCA çıkışlar ve hemen yanında USB kaynak girişi var. Burada sevmediğim bir şeyi belirteyim. USB girişi standart olarak DAC’larda kullandığımız kablolarla kullanabilmek için firma kutu içeriğine bir adaptör eklemiş. Bu noktada ben klasik bir USB B girişini tercih ederdim. Sonuçta her zaman ek bir adaptör bazı kayıplara yol açacaktır. Burada kayıpları önleyebilmek için tasarımcılar girişe firmanın iPurifier teknolojisini eklemişler. Gün sonunda iFi Micro iDSD Black Label kullanıcılarının ek aksesuar olarak iPurifier satın almasına gerek yok. Ben yine de klasik USB girişini tercih ederdim :)

Ürünün yan kısımları hatta altında bile ek özellikler ve ayar yapabileceğiniz tuşlar bulunuyor. Ürünün sol tarafında 3 adet tuş var. Bunlar ile sırasıyla güç modu, polarite ve filtreyi ayarlayabiliyorsunuz. Güç modu cihazın, kulaklık çıkışının gücünü arttırıp azaltmaya yarıyor. Üç mod, farklı güç seviyeleri ile sürülmesi zor kulaklıklar söz konusu olunca devreye sokulabiliyor.

Polarite ayarında ise geleneksel olarak artı ve eksi yönler değiştiriliyor. Bu ayar öyle her dakika ayarlanacak bir şey değil. Arada sırada durumu kontrol edip farkı kulaklıklarınızla duymak adına önemli olacaktır. Filtre kısmında ise 3 seçenek sunuluyor. Bit-Perfect, Minimum Phase ve Standard. Bu filtrelerde ses öyle gece ile gündüz gibi değişmiyor ancak kesinlikle farklar oluşuyor. Ben genelde “Minimum Phase” ve “Bit-Perfect” arasında gidip geldim. İsterseniz albümden albüme isterseniz deneme amacı ile şarkı içinde değişiklikler yapabilirsiniz.

Cihazın altındaki bir diğer ayar ise iEMatch. Okuyucularımız için bu sanırım yabancı gelmeyecektir. Geçtiğimiz ayalarda iFi Audio’nun iEMatch isimli ürününü burada incelemiştik. En basit anlatımla kullandığınız kulaklığa göre cihazın parametrelerini değiştirebiliyorsunuz. Böylelikle kulaklık ile ampliniz arasında elektriksel bir uyum sağlanıyor. Burada yüksek ve düşük hassasiyetli kulaklıklar için ayarın yanında iEMatch tamamen devre dışı da bırakılabiliyor. Bence güzel bir çözüm. Bunun yanında güç modu ile kombine edilerek, sürülmesi zorlu kulaklıkların sürülmesi için elinizin altında bir sürü seçenek yaratıyor.

Son olarak RCA çıkışların direkt mi yoksa cihazın pre-amplifikatöründen mi geçeceğini seçtiğimiz ayar var. Cihazın diğer yanında ise farklı cihazları şarj edebileceğiniz bir USB çıkışına yer verilmiş. 5V 1,5A güç verebilen bu çıkış sayesinde Micro iDSD Black Label bir anda taşınabilir batarya haline gelebiliyor. Bu arada eğer OTA bağlantısı ile telefonunuzu kaynak cihaz olarak kullanacak iseniz, gereğinde şarjınızda eksilen değeri, cihaz üzerinden tamamlayabilirsiniz. Cihaz içerisine yerleştirilen pil sistemi 10 saat civarında kullanım süresine sahip, benim yaptığım ölçümlerde de benzer sonuçlar elde etmeyi başardım.

iFi Micro iDSD Black Label üzerinde bir çok yenilik yapıldığından bahsetmiştim. DAC katı eski modellere tamamen elden geçirilmiş, AMR’den ödünç alınan clock sistemi, geliştirilmiş analog katı, çıkış katında yapılan yenilikler derken liste oldukça uzun. Cihaz içerisinde kullanılan Burr-Brown dijital analog çevrim yongaseti MP3, FLAC, ALAC, WAV gibi alışageldiğimiz tüm dijital formatların yanında Sekiz Hızlı DSD512 ve 2 hızlı DXD medyalarını da çalabilme kapasitesine sahip. Cihaz bu haliyle günümüzde varolan tüm dijital ses medyalarını çalabiliyor dersek sanırım abartı olmaz.

Cihazın içerisinde gelen aksesuar paketinde kadife bir taşıma çantasından gereken tüm aksesuar ve kablolara kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Bu açıdan birçok iFi ürününe yıldızlı on puan vermek lazım. Ürünlerin pakedi açıldığında kurulum için gerekli tüm aksesuarların bulunması bence önemli. Ürünle alakalı yapmanız gereken tek şey eğer bilgisayarınızı bağlayacaksanız üreticinin web sitesinden sürücü yazılımını indirip kurmak…

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız