Foobar Mobile

Odyofil camiasının favori müzik çalar programlarından bir tanesi olan Foobar, sessiz sedasız mobil cihazlarımıza geldi. Şu an tüm önemli mobil işletim sistemleri yani Apple iOS, Windows Phone 10 ve Android cephesinde telefonlarınıza veya tabletlerinize indirebiliyorsunuz. Foobar Mobile fikri ilk olarak 2014 senesinde ortaya çıktı. Hemen arkasından bir kickstarter projesi duyuruldu. Yapımcılar mobil versiyonun geliştirilmesi için finansman arayışına girdiler. Kickstarter’ın ne olduğunu bilmeyen okuyucularımız için kısaca özetleyelim, projelerin geniş kitlelerce fonlanmasını sağlayan bir sistem dersek sanırım yanlış olmaz. Bu fonlamanın karşılığında fonlanan ürüne erken erişim, ürünün kendisi, çeşitli hediyeler veya karşılıklar gibi alabiliyorsunuz. Foobar örneğinde ise yapımcılar, mobil versiyonların hazırlanması için finansmana ihtiyacımız var dediler ve fonlama ihtiyacını belirttiler. Bende bu olayı yakından takip ediyordum. Hiç tahmin etmediğim şekilde proje ilgi görmedi ve daha bir hafta olmadan proje geri çekildi. Foobar’ın bilgisayar tabanlı müzik dinleyicileri, kulaklık camiası ve odyofiller arasında ne kadar popüler olduğunu bilen insanlar için aslına bakarsanız bu sonuç büyük bir şok oldu. Neyse bu durum projeyi geliştirenleri küstürmedi ve sonunda foobar tüm mobil platformlarda meraklılara sunuldu.

Peki Foobar Mobile ne kadar başarılı? Ben bu sorunun cevabını Apple iOS ve Android cephelerinde bulmaya çalıştım.

Açık konuşmak gerekirse yapılan araştırmalar geniş kitlelerin telefonlar veya tabletlerinden müzik dinlerken işletim sistemlerinin içerisine dahil edilmiş yazılımları kullandığını gösteriyor. Özellikle iOS tarafında oran çok yüksek. Android dünyasında ise daha renkli bir dünya sözkonusu. Uzun zamandır Poweramp, Neutron Music Player ve MediaMonkey gibi yazılımlar Android dünyasında en iyi müzik çalar oldukları iddiası ile rekabet halindeler. Bu yazılımlar zaman içerisinde evrim geçirip ses performanslarının yanında ek işlevler açısından da oldukça zengin hale geldiler.

Ben Android cephesinde uzun zamandır Poweramp yazılımını kullanıyorum ve sonuçlardan oldukça mutluyum. Peki yeni Foobar Mobile bu yazılımlara göre nasıl bir deneyim sunuyor.

İlk önce arayüz olarak Foobar Mobile her zamanki sadeliği ile dikkat çekiyor. Şu an sadece 2 adet skin desteği var. Beyaz renk ve siyah renk. Beyaz renk insanın gözünü çok yoruyor ayrıca şarjı biraz daha fazla harcıyor. Özellikle ayar menüsü sade olacak diye birazcık kullanışsız olmuş demek doğru olabilir. Menülerdeki tüm seçenekler alt alta konulunca biraz fazla zaman geçiriliyor. Belki ilerleyen zamanlarda gruplandırma yapılır ve daha kullanışlı olur. Mobil cihazlarımızda ihtiyaç duyduğumuz ekolayzır vesaire gibi özelliklerin de şu an Foobar Mobile içerisinde bulunmaması bence bir eksiklik.

Çalma menüsü ise yine geleneksel Foobar sadeliğinde. Arayüz bence çok güzel ve ihtiyacınızı karşılıyor. Albüm kapağı desteği mevcut ve gayet güzel çalışıyor. Menülerden cihazlarınız içerisindeki albümleri arzu ettiğiniz parametrelere göre arayabilirsiniz. Müzik türüne göre, müzisyene göre arama gibi tüm ihtiyaç duyulan özellikler eklenmiş.

İşin hikaye kısımlarını geçip sadede gelmek gerekirse. Bilgisayar dünyasında Foobar’ı bu denli popüler kılan şey nedir. Yapabildiğiniz bir çok özelleştirme ile ses kalitesinde ciddi iyileştirmeler elde ederken yazılımı arzu ettiğimiz gibi özelleştirebilmemiz. Arayüzünden tutun, menülerine kadar istediğiniz her konuda Foobar’ı kendi zevkinize göre şekillendirebilmeniz mümkün. İşin bu kısmında mobil sürümde sıkıntılar başlıyor. Arayüzü özelleştirme seçenekleri oldukça sınırlı, ses kalitesine müdahale edebileceğiniz enstrümanlarda keza aynı şekilde. Hatta Poweramp ile yaptığım kıyaslamalarda, ilk kurduğunuz hallerinde Poweramp uzak ara daha iyi performans gösterirken, elinizin altındaki araçlarla Poweramp’te performansı daha da dramatik şekilde yükseltebiliyor ve zevkinize uygun hale getirebiliyorsunuz. İşin ilginç tarafı mobil cihazların oldukça gelişmesi sayesinde üzerine bir sürü eklenti kurulu olan Poweramp veya Neutron Music Player çok çok hızlı çalışabiliyor. Aslına bakarsanız Foobar Mobile neresinden tutarsanız ne yazık ki elinizde kalıyor. En azından şimdilik…

Bu demek değil ki, bu durum hep böyle kalacak. Geliştiriciler devamlı olarak iyileştirmeler yaparak Foobar’ı rakiplerine yaklaştırmaya çalışıyorlar. Ancak alınacak daha çok fazla yol var. Foobar Mobile bu yazı yazıldığında Apple iOS, Windows Phone 10 ve Android platformlarında ücretsiz şekilde meraklılara sunulmuş durumda idi. İndirip kendi denemelerinizi yapabilirsiniz. Şu an için Foobar’ın rakiplerine göre tek artısı ücretsiz olması. Yazı içinde bahsi geçen yazılımlar için ufakta olsa bir ücret ödemelisiniz.

Tags: