Kanto YU6 Aktif Hoparlör Bölüm 2

Kanto YU6 aktif hoparlörleri masa üstüme yerleştiriyorum. Bilgisayarımı optik giriş ile bağlayarak başlıyorum denemelerime. İlk önce film denemeleri ile başlıyorum. S4 modeli hoparlör stand’larını kullanarak tiz sürücüleri tam kulaklarıma hizalamış durumdayım. Benim gibi eski Star Wars severleri bile mutlu etmeyi başarmış, “Rogue One: A Star Wars Story” ile filmlerde nasıl bir sonuç çıkacağına bakmaya başladım. Tabii ki çoklu ses deneyiminin yerini tutmayacaktır ancak şahsım adına ben o deneyimi pek sevmediğim için her zaman tercihim bu tarz aktif hoparlörler oluyor. Dialoglar sistemin merkezinden gelirken, oluşan atmosfer bana sorarsanız başarılı. Özellikle savaş sahnelerinde gürültüler, patlamalar küçük boyutlardaki bu hoparlörlerden beklenemeyecek kadar iyi. Dikkat ederseniz Stereo Mecmuası’nda incelediğimiz bu tarz minik hoparlörler hifi dünyasındaki abilerine göre alt frekanslar konusunda daha iddialılar. Film seyrederken kesinlikle insanı mutlu ediyor.

Oyun tarafına geldiğimizde ses tasarımını çok beğendiğim “Hellblade: Senua’s Sacrifice” oyunu ile denemelerime başlıyorum. Oyunun özel mikrofonlarla kaydedilmiş, insanın ruhuna işleyen diyaloglar, şizofreni ve benzeri akıl hastalıkları ile mücadele eden insanları bir nebze anlamamızı sağlayacak ardı arkası kesilmeyen fısıltılar ile inanılmaz bir deneyim sunuluyor. Oyunun yapımcısının ses ile alakalı verdiği ayrıntılara buradan bakabilirsiniz. Bu arada oyun diye küçümsemeyin, bu sektör artık Hollywood’un ekonomik gücünü aşmış ve dev bir endüstri haline gelmiş durumda. Her ne kadar oyunun sesleri Binaural Audio teknolojisi ile kaydedilmiş olsa da, iyi bir hoparlör ile de çok acayip bir deneyim sunuyor. Kanto YU6’nın bu konuda da başarılı olduğunu söylemek mümkün. Farklı oyunlar oynarken bu ufaklıklar ile yaşamaya devam ediyorum. Duyduklarımdan gayet mutluyum. Oyun konsolu veya bilgisayarınızı bağlayıp, keyifle multimedya tüketimi yapabilirsiniz.

Hazır masaüstünde bu bilgisayarları kurmuşken müzik dinleme deneyimlerimi de paylaşayım. İlk olarak farklı stream servislerini deneyerek başlıyorum. Arkasında da JPlay ile daha ciddi dinletilerimi gerçekleştiriyorum. Cihazın DAC katının 24bit/96 kHz desteğine sahip olduğunu söylemiştim. Bu çözünürlükte seçtiğim eserleri dinliyorum. Karlheinz Stockhausen’den Mantra ile başlayalım. Aslında bu tarz bir hoparlör seti için oldukça zorlu bir eser olduğunu söylemem lazım. İki piyano, derinlerden gelen mors alfabesi tıkırtıları, elektronik olarak bozulmuş sesler derken üst sınıf müzik setleri için kabus sayılabilecek bir tabloyu bu tarz bir hoparlörden dinlemek farklı bir deneyim. Tabii ki beklentilerimde bu bahsettiğim tespitlere paralel şekilde. Öncelikle tonlar konusunda başarılı buldum Kanto YU6’ları. hoparlörü çalıştırdıkça açılan Kevlar mid/bas sürücü karmaşadan uzak şekilde katman katman performans gösterirken, tiz sürücünün uyumu da gayet iyi. Sahne çok dar bir alana göre kesinlikle büyük artı puan.

Buradan daha sert bir albüme Dimmu Borgir’in Eonian albümüne bakış atıyorum. Bu ufaklıkların alt frekans performansı beklediğimde de iyi. Son derece karmaşık kick kombinasyonlarını başarı ile çalarken, dinamizm bu tarz hoparlörlerin bir çoğunda olduğu gibi büyük bir artı. Bu tarz hoparlörlerdeki önemli nokta x-over’larda alıştığımız hifi hoparlörlerine göre daha farklı son dokunuşlar yapıldığı için dengenin iyi bulunması.

Farklı stream servislerinden dinlediğim albümlerde ilk önce optik dijital girişleri arkasında da standart RCA girişini kullanarak denemeler yapıyorum. Her iki tarafta da kabloları abartmadan bu tarz hoparlörlerin potansiyel müşterilerinin alabileceği ürünleri tercih ettim. Öncelikle cihaz üzerindeki DAC, kesinlikle başarılı. Standart bir ses kartına göre elde edilen kazanım özellikle detay noktasında hemen dikkat çekiyor. Evet bugünlerde fiyatları inen 32bit DAC’ların çözünürlüğüne ulaşmak mümkün değil ancak standart bir RCA kablo ile sıradan bir ses kartından elde edeceğiniz performansa göre daha üstün bir performans söz konusu. Tabii ki eğer bilgisayar sisteminizde Asus Essence tarzı özel bir kart yok ve optik çıkışınız varsa hiç düşünmeden YU6 üzerindeki DAC katını kullanın. Acid Jazz Classics tarzı bir albümde bile alt frekansların etkisinden vokallere kadar herşey fark ediyor.

Makul ölçülerdeki bir oda içerisinde ana müzik sistemi olarak Kanto YU6’ları deneyelim biraz. Bu tarz kullanım bence ülkemizde de dünyada da önemli.  Küçülen metrajlardaki evlerde devasa müzik sistemleri kullanmak yerine böyle daha ekonomik sistemlerin kullanımı yaygınlaşıyor. Biliyorsunuz benim hep yazdığım bir şey var. Bir gün, Stereo Mecmuası’na son verdiğimde evimde bu tarz bir hoparlör kullanarak müzik dinlemek istiyorum. Beni bu basit hayat çok daha fazla mutlu ediyor. Bu görüşe sahip olanlar da, ekonomik gücü sınırlı olup evinde kaliteli müzik dinlemek isteyenler için de, hatta evinde ikinci bir sistem kurmak isteyenler için de, aktif hoparlörler müthiş fırsatlar sunuyor. Kanto YU6 donanım seviyesinde bu tarz işler için biçilmiş kaftan.

İlk olarak yaklaşık 20m2’lik bir alanda bluetooth bağlantısı ile müzik dinleyelim biraz. Bu tarz cihazlarda hatta büyük hifi sistemlerde bile bu kablosuz bağlantılar, ev halkını mutlu eden seçenekler. Bir sürü cihaz ile uğraşmak yerine, sistemi aç, basit bir bağlantı kur ve telefonun üzerinden müzik çal, kesinlikle konforlu bir deneyim ama ses kalitesi nasıl. Bu tarz bağlantılar sonucu elde edilen ses, cihazın en üst performansına çok nadiren yaklaşıyor. Benim daha çok günü kurtaran dediğim bir seçenek. Kanto YU6 aktif hoparlörlerde de durum farklı değil. Kapsama alanı sorunu yok. Bağlantı hızlı ve sorunsuz şekilde yapılabiliyor. Jack White’tan harika Lazaretto albümünü dinliyorum. Dinamizm yine başarılı. Gitar tonları iyi tınlıyor alt frekanslar yine başarılı. Aynı albümü bu defa kablo ile telefonumu bağlayarak dinliyorum. Detaylarda artış hemen fark ediliyor. Özellikle de ziller. Albüme ismini veren şarkıda country melodilerinin yaylılar ile çalındığı bölümde detay farkı aynı şekilde bariz.. Eğer kablo kısmı sizi rahatsız etmeyecek ise tercih edilebilir ama eve yorgun argın geldiniz, yarım saat müzik dinleyeceksiniz bluetooth bağlantısı kesinlikle günü kurtarıyor.

 

İşleri abartalım biraz. Pikabımı direkt olarak RCA girişine takıyorum ve pikap katını devreye alıyorum. Pikabıma Goldenote Boboli Signature iğne takılı durumda. Bu yüksek çıkışlı MC yapıda bir iğne olduğu için YU6 üzerindeki pikap katını kullanabileceğim. Bu arada sadece iğnenin tek başına bu ufaklıklardan daha pahalı olduğunu söyleyeyim. Yine hedefimiz maksimum noktayı bulabilmek. Van der Graaf Generator’dan The Least We Can Do Is Wave to Each Other albümünü yeniden baskıdan dinleyeceğim. Malum albüm Hendrix’in tüm rock gruplarında gitar kullanımı konusunda zihin açıklığına sebep olduğu bir döneme tekabül ediyor. “Refugees” şarkısı atmosferik girişi ve sağlam bas dokunuşları ile bilinir. Vokallerin duyulmaya başlaması ve şarkının ana temasının devre girmesi ile bu önemli şarkıyı dinlemeye başlıyorum. Eski baskıların aksine yeni baskıda hem alt frekanslar hemde üst frekanslar elden geçmiş durumda. Bu detay seviyesini direkt olarak etkiliyor. Kanto YU6 bana sorarsanız başta alt frekanslar olmak üzere başarılı şekilde çalıyor. Detay seviyesi tabii ki fiyatına göre başarılı. Hoparlörleri güzel konumlarsanız sahnesi de iyinin ötesinde diyebilirim.

Daha vokal ağırlıklı albümler ile devam edeyim, bir dönem takıntı haline getirdiğim müthiş Son House plağı Father Of The Delta Blues‘u dinlemeye başladım. Gitar tonları bence başarılı. Pikap katının arka plan sessizliği yine iyi seviyelerde. Vokallerde ton ve vurgu anlamında da sonuçları başarılı buldum doğrusu. Evet Stereo Mecmuası’nda son dönemlerde incelediğimiz bayağı üst sınıf aktif hoparlörler ile kıyas bile kabul etmez ancak kendi fiyat kategorisinde başarılı olduğunu söylemek lazım.

Kanto YU6 aktif hoparlörler içerisine yerleştirilmiş pikap katının performansını da bir kontrol etmek üzere denemelerimi yapınca yaklaşık olarak giriş seviyesinde kendi üzerinde bu özelliği sunan pikaplar ile benzer sonuçlar ortaya koyduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ben olsam bu hoparlörün yanına aynı renkteki bir Pro-Ject Debut Carbon tarzı bir pikap koyarak keyfime bakardım. Küçük/orta boyutlardaki bir dinleme odası veya ofisi gayet güzel melodiler ile doldururken son derece sade ve şık bir müzik sistemi kurmuş olursunuz. Dijital tarafta ister kablosuz bağlantı ile veya Pi tabanlı ucuz yollu bir müzik streamer ile kombine ederek müthiş bir müzik setine sahip olabilirsiniz. Hatta bende bu tarz bir sistemi kullanıyorum çok uzun zamandır. Halimde de çok mutluyum valla. Ama laf aramızda tabii ki, hardcore odyofil dostlarımız duymasınlar :)

Kanto YU6 aktif hoparlörler Mayıs 2018 itibarı ile 680 Dolar karşılığı yaklaşık 2.750TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyat karşılığında son dönemlerde aktif hoparlör sistemlerinde görmeye alıştığımız tüm giriş ve çıkışlara ek olarak pikap katı olması büyük bir avantaj. Bunun yanında uzaktan kumanda ile tüm fonksiyonları kontrol edebilmek yine artı puan. Tasarım gayet güzel ve işçilik özellikle de boyama anlamında birinci sınıf bir hoparlör olduğunu da söylemem gerekiyor. Kanto YU6, uzun bir süredir zaten yurtdışında çok sevilen bir hoparlör seti. Bende kendi dinletilerimde bu kadar sevilmesini gayet makul bulduğumu söyleyebilirim. Bu tarz bir hoparlörden beklentileri karşıladığı gibi alt frekans ve dinamizm konusunda beklentilerimi de aştığını söyleyebilirim. Ülkemizdeki aktif hoparlör pazarında yeni bir oyuncu olacağı gibi oldukça güçlü bir oyuncu olacağını da söylemek yanlış olmaz. Kısa dinleme listenize mutlaka alın ve değerlendirin!

Kanto YU6
1 inch Silk Dome,Woofers: 5.25 inch Kevlar®,Remote: IncludedAUDIOAmplifier Type: Class D,Nominal Impedance: 6 OhmFrequency Response: 50 Hz – 20 kHz,Total Harmonic Distortion: < 0.3%,Crossover System: 2-way,Crossover Frequency: 2.0 kHzINPUTS AND OUTPUTSInputs: 1 x 3.5mm mini-jack AUX | 1 x RCA with Phono Switch | 2 x Optical (TOSLINK) | 1 x Bluetooth™ with Qualcomm® aptX™Outputs: 1 x Subwoofer | 1 x USB Charge 5V 1ASpeaker Terminals: Left and Right Binding PostsInput Voltage / Frequency: 100V 60 Hz /240V 50 Hz (auto switching)Input Sensitivity: 560 mV Power Output: 200W Peak Power (100 Watts Total RMS)Standby Power Consumption: < 0.5
Fiyat: 680 Dolar KDV Dahil: 2,920.94 Havale ile: 2,774.89 (Mayıs 2018 itibarı ile) online satın almak için tıklayın
Temsilci: Extreme Audio / www.extreme-audio.com  

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız