Gold Note Bobolino

İtalyan Gold Note firmasının yeni Bobolino iğnesini inceleyeceğimiz yazımıza hoş geldiniz. İtalyan firma son dönemlerde analog ürünlerini özellikle de iğnelerini yeniden düzenleyerek ürünlerinde yenilemelere imza attı. Bu yenileme sürecinde ortaya çıkan yepyeni bir iğne, Bobolino. Daha geçtiğimiz aylarda duyulan iğne sıcağı sıcağına karargahımıza geldi ve hemen denemelerimize başladık.

Gold Note firması Bobolino iğnesinde farklı bir teknoloji kullanmış. İtalyan firma analog konusunda gerçekten bambaşka bir bakış açısına sahip. Sahibi ile de tanışma ve sohbet etme fırsatı bulmuştum geçmişte. Pikaplara, kollara ve iğnelere bakışlarını kendi fikirlerime yakın bulduğum bir firma Gold Note. Bobolino’da firmanın analog konusunda rahat durmamasının sonucunda ortaya çıkan bir ürün. Aslında bu noktada biraz teorik bilgiye girmek gerekiyor. Biz genelde Stereo Mecmuası’nda veya hifi ile alakalı bir çok platformda MM ve MC iğneleri tartışıyor ve örneklerimizi bu iki ana teknolojiye göre veriyoruz. Ancak bu “meşhur” ikilinin dışında hifi dünyasında nadiren gördüğümüz Moving Iron (MI) diye üçüncü bir tip iğne daha var. Bu iğneler aslında MM çalışma mantığına sahip olsalar da en büyük farklılıkları cantilever tabir edilen parçada demir (iron) madeninden üretilmiş bölümlerin mıknatısların yerini almış olması. Kutuplama ise bobinlerde kullanılan daha büyük mıknatıslar ile sağlanıyor. Bağlantı için kullanılan demir mıknatıslanarak iğne gövdesi içerisindeki akım yolculuğunu tamamlıyor. Bu mimarinin bazı dezavantaj ve avantajları var. Ancak günümüzde çok az firma bu mimariyi kullanıyor ve çevrenizde bahsedildiğini pek duymamış olma olasılığınız yüksek.

Gold Note firması giriş seviyesinin hemen üzerine konumlandırdığı bu üründe MM iğnelerin bazı dezavantajlarını ortadan kaldırdığını iddia ediyor. DIM (Double Inductive Magnet) ismini verdikleri bu teknoloji aslında bize iğnenin MI mimarisinde olduğunu söylemese de, konunun teknik kısımlarına vakıf dostlarımız manyetiğin etkisinin arttırılması söz konusu olduğunda cantilever kısmında farklı bir tasarım yapıldığını hemen söyleyebilirler. Firma burada ilginç işler yapmış. İlk önce iğne içerisinde bulunan bobin sayısı ikiye çıkartılmış. Ardından bu iki bobin gövdenin dışarısına çıkartılarak ayrıca ekranlanmış bir bölüme alınmış. Zaten iğneyi çıplak gözle inceleyince iki ayrı fiziksel bölümde olduğunu görmek mümkün oluyor. Bu ayrım iğne içerisindeki manyetik akışı kontrol altına alırken dışarıdan etkiyi minimize ediyor. Ayrıca üst model Gold Note iğnelerden alınan süspansiyon sistemininde bobinlerin kola titreşim aktarmasını minimize ettiği söyleniyor. Tabii tüm bunlar kağıt üzerindeki bilgiler. Asıl kararı verecek olan kulaklarımız.

Kutu içeriğine baktığımızda Bobolino minik bir kutuya sahip. Kutu içerisinde iğne haricinde küçük bir teknik özellik bilgi kağıdı ve bağlantı için gereken vidalar geliyor.

İğneyi elimize alıp incelediğimizde oldukça büyük bir gövdesi olduğunu görüyoruz. Gövdesinin büyüklüğüne rağmen 10gr’lık bir ağırlığı var. İğnenin gövdesi fiziksel olarak görebileceğiniz şekilde ikiye ayrılmış ve vidalar vasıtası ile iki gövde birleştirilmiş. İki gövde arasında muhtemelen Gold Note firmasının Boboli ve diğer üst model iğnelerinde kullandığı yalıtım malzemesi kullanılmış. Bu bilgi resmi değil ama benim böyle bir tahminim var. Gövde verilen bilgilere göre Delrin’den işlenmiş ancak özel bir Delrin olduğunu zannediyorum. Muhtemelen teflon veya metal katkılı olduğunu tahmin ediyorum çünkü standart delrin hissi yok. Oldukça kaliteli işlenmiş bir metal zannetmek mümkün. İtalyan firmanın bir çok iğnesinde olduğu gibi somun kullanmadan sadece vidalayarak montaj kolaylığı bu iğnede de bulunuyor. Bu benim en sevdiğim özelliklerden bir tanesi iğnelerde. Özellikle çok iğne söküp takan insanların hayatını kolaylaştıran bir şey. Ancak Gold Note Bobolino’nun kutu içerisinde hayatı zorlaştıran bir eksiklik var. Üretici ne yazık ki, iğne korumasını kutu içeriğine dahil etmemiş. İğnemizi beklenmedik kazalardan korumak konusunda en önemli güvenlik dayanağı olan bu korumanın kutu içerisine neden dahil edilmediğini bilemiyorum.

Gold Note Bobolino her ne kadar farklı bir yapıya sahip olsa da, MM standartında teknik verilere sahip. Çıkış seviyesi 3.0m ve yükleme direnci 47 kOhms olduğu için standart bir MM pikap katında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ben kendi sistemimde kullandığım farklı step up transformatörleri (veya pre-pre) devre dışı bırakarak sadece MM pikap katımı kullanarak denemelerimi yaptım.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: