Bir Restorasyon Projesi: EMT 948 / Plato Yenilemesi

Restorasyon işi başıma kalınca adım adım tespit ettiğim sorunları halletmeye başladım. İlk olarak pikap elime ulaştığı günden itibaren nefret ettiğim bir ayrıntıdan başlamaya karar verdim. Pikabın sol alt bölümüne sonradan eklenmiş plak temizleme fırçasından. Bu plak temizleme fırçasının toprak kablosu kontrol önyüzündeki bir delikten geçerek şasinin arkasındaki topraklama konektörüne özensizce bağlanmıştı.

Normalde bu bölge “950” model pikaplarda kullanılan aydınlatma pod’unun takılabilmesi için kullanılır.  Gelen talep sonucunda EMT ilerleyen yıllarda “948”lerde bu parçayı bir opsiyon olarak sunmaya başlamıştı. Kablonun geçtiği delik ise normalde “33” yazılı bir kapakçık ile kapanıyordu. Alışveriş listesinin ilk parçası üzerinde 33 yazan minicik siyah renk bir kapak. Delice değil mi?

İlerleyen günlerde pikabın tüm parçalarını sökmeye başladım. İlk olarak korozyon olan bölgelere pas çıkartıcı ile müdahale ettim. Yılların kirini temizlemek günler boyunca sürdü. Motor bloğu ile plato bağlantısı arasındaki anormaliden bahsetmiş ve bir önceki sayfada fotoğraflar eklemiştim. Bu acilen çözülmesi gereken bir konuydu.

İlk olarak Delrin parçayı söküp farklı çözümler aramaya başladım. İlk önce ince bir mantar parça kesip denemeye karar verdim. Görünen o ki, motor bloğu ile bearing arasına eklenen her parça sorun yaratıyordu. Plato vidaları sıkıldığı zaman yine yalpalama oluyordu. Üzerinde bayağı çalıştığım mantar parça çöpe gitti. 

Bir sonraki adımda platoyu motor bloğuna direkt olarak bağladım. Olması gereken buydu ancak bu platoda da bir sıkıntı vardı. Bu platoyu takar takmaz devir saçmalamaya başlıyordu. Devri şimdilik sıkıntı etmeyerek kalın bir mat’ı DIY yöntemlerle elde etmek için çalışmalara başladım.

İlk denemede bir kaydırmaz ve üzerine eski bir Fisher pikaptan çıkmış bir mat’ı uygun şekilde keserek daha doğrusu kesmeye çalışarak bir çözüm üretmeye çalıştım. Sonuç eskiye göre daha iyiydi ancak olması gereken noktada değildim.

Bir sonraki adımda bir önceki denemede kesip biçtiğim eski mat ile eski Pioneer pikaptan çıkmış matı keserek deneme yaptım. Bu sefer sonuç daha iyiydi. Ancak yine optimale uzaktım.

Sonunda atıl durumda bir Oyaide marka bir matı kesip bir önceki tur hazırladığım Pioneer mat ile kombine ettiğimde optimali bulmuştum. Tabii ki evdeki imkanlarla elde edilebileceği kadarını. En azından temel kol ayarlarını yaparken olması gereken yükseliğe yaklaşmış durumdaydım. Tüm bu süreç zarfında aralarında oldukça kaliteli mat’larında olduğu bir çok parçayı uyarlamak zorunda kaldım, bu yetmiyormuş gibi standart dışı delik delmek için elimi daha doğrusu parmaklarımı defalarca kestim.

Öyle veya böyle orijinal bir platoyu acilen tedarik etmemiz gerekiyordu.

Şans eseri tam bu dönemde Fransa’da bir arkadaş EMT 948  parçalarını eBay üzerinden satışa çıkarttı. Muhtemelen darmadağın olmuş bir EMT 948 bulmuştu ve bu pikabı parçalarına ayırıp satmaya karar vermişti. Belki bizim yapmamız gereken de buydu bilemiyorum :)  Hızlı bir şekilde eBay üzerinden teklifimizi yaptık ve yaklaşık 20 Euro gibi inanılmaz ucuz bir fiyata orijinal platoyu satın almış olduk. Muhtemelen kargo ücreti platonun kendisinden daha fazla tutacaktı ve yapacak bir şey yoktu. 

Bir süre sonra plato elimize ulaştı. Eski plato ile karşılaştırınca kalınlık olarak farklar hemen fark ediliyordu. Muhtemelen her iki platonun ağırlıkları da farklıydı. Bu durum direct drive pikaplarda çok önem kazanıyor. Motor üzerindeki yük arttıkça olması gereken devre daha zor ulaşan motor hem yoruluyor hemde daha gürültülü çalışıyor.

Yeni plato dokusu yönünden de eskisinden faklıydı. Olması gerektiği gibi metal yüzeyde ufak girintiler yapılmış ve böylelikle mat’ın platoya daha sıkı tutunması sağlanıyordu. Büyük bir adım atılmıştı restorasyon projesinde.

Ancak çözülen bir sorun yeni bir soruna yol açıyordu. Bir şekilde önceki yenileme çalışmalarında plato altına yeni parçalar eklenirken vidalar da değiştirilmişti. Yeni platoya eski vidalar olmayınca  bu defa vida arayışına girdik. Kısa bir araştırmanın ardından vidaların standart ölçülerde olduğunu fark ettik ve çok makul bir tutara Türkiye’den tedarik etmeyi başardık. 

Yeni plato ile önceki haftalarda hazırladığım DIY mat çözümü iş görecek gibi gözüküyordu.  Plato olması gereken yere sağlam şekilde oturmuş ve tüm hesaplamalar olması gereken değerleri gösteriyordu. Tabii siz bunları kısa kısa yazdığıma bakmayın tüm bu süreç yaklaşık bir ay sürdü :) İşin kötü tarafı bir adımı tamamlamadan bir sonraki adıma geçmek mümkün olmadığından bir çok iş ertelenmek zorundaydı. 

Hazır motor sistemi üzerinde çalışırken motoru durduran fren sistemini de aradan çıkartmaya karar verdim. İlk önce korozyon olan bölgeleri temizledim. Uç ve arka bölümlerdeki kauçuk ayakların iyi durumda olduğunu görünce bunlara da koruma sıvısı uyguladım. Bu tarz sıvıları oto tamircilerinden tedarik edebilirsiniz. Arkasından ince ayarları yaparak motor fren sistemini tamamen yenilemiş oldum.

Motor bloğunun üst kısmında 45 adaptörü olan bir parça eklemişti. Bu parça bir yay vasıtası ile çevrilerek yukarı kalkıyor ve kullanmayacağınız zamanlarda tam ters hareket ile yerine geri giriyordu. Adaptör nasıl olduysa, gerektiği gibi çalışmaz hale gelmişti. Kısa bir çalışmanın ardından 45’lik adaptörü tıpkı ilk günkü gibi çalışır hale gelmişti.

Motorun ana bloğunda yaptığım çalışmalar başarılı şekilde ilerleyince bu bölümdeki korozyonu temizledim. Temizliğin ardından tüm metal bölümleri cilalamaya başladım. Çok hassas şekilde çalışmak yerine bir ön hazırlık amacı taşıyordu bu çalışma. Çünkü ilerleyen haftalarda bu bölüme geri dönecek ve pikabın yeniden yağlaması yapacaktım. Bu çalışmalar yapıldığı esnada pikap için gerekli yağı tedarik etmiş ve gelmesini bekliyorduk. Yukarıda bu bölümün elden geçmiş halinin görüyorsunuz.

Sonraki Sayfaya Geçin


Bir Restorasyon Projesi: EMT 948 Bölüm I – Kısaca EMT Tarihçesi Bölüm II – Kaosun Başlangıcı Bölüm III – Plato Yenilemesi Bölüm IV –  EMT 929 Kol Bölüm V – Elektronikler Bölüm VI – Sonu Gelmez İşlemler Bölüm VII – Son Dokunuşlar Bölüm VIII – Grande Finale!

Tags: