Jamo DS-5 Bluetooth Hoparlör Bölüm 2

Ben Jamo DS-5 denemelerimde birkaç farklı senaryoyu denemeye çalışacağım. İlki bilgisayar sistemime bağlayarak müzik dinleme, film seyretme ve oyun oynama sırasındaki performansına bakacağım. İkinci senaryoda küçük bir ofis veya odada müzik dinleme için kullanacağım. Son olarak ise yine küçük bir dinleme alanında bir müzik seti gibi kullanacağım.

İlk senaryoda bilgisayarıma bağlamak ile başlayalım. Monitörlerimin iki yanına yerleştirdim. Ses kartı olarak anakartımın üzerindeki standart modeli ve bunun haricinde yine masaüstü sistemimde günlük olarak kullandığım iFi Nano iDSD DAC’ımı da devre soktum. İlk olarak oyun deneyimlerimden başlayayım. Eğer rekabetçi bir oyuncu değilseniz ve çevresel ses sizin için önemli değilse  Jamo DS-5 görüntüsünden çok daha başarılı bir performans veriyor. Alt frekanslar böylesine bir hoparlörden bekleyeceğinizden daha etkileyici iken, yakın mesafe dinlemede bile konuşmaların neredeyse monitörünüzden geliyormuş hissi vermesi ancak çevresel seslerin her iki yandan sizi sarıp sarmalaması gerçekten dikkat çekici. Aynı durum film seyrederken de geçerli. Müzik performansı da gerçekten başarılı gözüküyor. Özellikle DAC tarafından beslediğim zaman başarılı bir ses elde etmeyi başardım. Bu hoparlör masaüstündeki ambiansa önem veren kullanıcıların çok hoşuna gidecektir eminim ki. Mesela bir Mac yanında harika gözükecektir DS-5.

İkinci senaryoda ofisimde müzik dinlemek için özellikle Bluetooth performansına odaklanıyorum. Bağlantı gayet kolay şekilde yapılıyor. Farklı tarzlardaki albümleri peşi sıra dinlemeye başlıyorum.  Elektronik müzikler dahil olmak üzere bas performansı bu boyutlardaki bir hoparlörden beklentilerinizin oldukça üzerine çıkacaktır. Ben açıkçası bayağı şaşırdım. Ancak tasarımcıların bu hoparlörleri sadece etkileyici bas vermesi için tasarlamadıkları belli oluyor. Küçük müzikal gruplar özellikle de akustik performanslar gayet detaylı bir sunuma sahip. Jamo hoparlör deyince belki ön yargılarda dolayı özellikle orta frekanslar açısından sorun olabilir gibi bir düşünceniz varsa onu unutun. Örneğin Adele’nin harika “25” albümünden Hello şarkısını dinlediğimde gayet keyifle vakit geçirdim.

Bu senaryoda müziğin çok detayına girmeden 20m2’lik bir odayı müzikle doldurmak açısından DS-5 benden olumlu puan alıyor. Özellikle yapısından dolayı odayı müzikle doldurmak tabiri gerçek anlamda oluyor diyebilirim.

Şimdi gelelim işleri biraz ciddileştirmeye. İlk olarak kendi standart pikabımı özel bir kablo kullanarak Jamo DS-5’e bağlamakla başlıyorum işe. Michell Gyrodeck ve SME 5 kombinasyonu belki bu işler için abartı bir kombinasyon olacak ama üst sınırı bulmak bu tarz testlerin hedefi. Analog kaynağımı 3.5mm ile kullanırken, dijital tarafta Bluetooth bağlantısı ile aslına bakarsanız tam anlamı ile bir müzik seti oluşturmuş oluyorum. Siz böyle bir kombinasyonda tabii ki çok daha makul mantıklı bir pikap kullanabilirsiniz.

Farklı müzik tarzlarından albümleri dinlemeye başlıyorum. Leonard Cohen’in “Songs of Leonard Cohen” plağı ile başlayalım. Bu tarz hoparlörlerin genelde iyi performans gösterebileceği bir plak bu. İlk olarak gitar tonlarına ve vokallere odaklanıyorum. İlginç bir şekilde sonuç keyifli. Hoparlörleri stabil bir yere koyarsanız yani sağlam şekilde durduklarında gayet güzel performans gösteriyorlar. “Suzanne” şarkısı bildiğiniz keyifle akıp gidiyor. Caz tarafında daha karmaşık ve kalabalık orkestralarda da detay seviyesi bu tarz bir hoparlöre göre başarılı. Hoparlör saçmalamadan odayı müzik ile dolduruyor. Burada saçmalama dediğim şey karmaşık pasajlarda hoparlörlerin kontrolü kaybetmesi ve dağılmasıdır. Bu durum yok.

İşleri zorlaştırarak klasik müzik tarafında denemelerime devam ediyorum. Bu noktada beklentilerinizi biraz daha azaltmanızda fayda olabilir. Çok komplike eserlerde üst ses sınırına yakın bölgelerde hoparlörlerin detay seviyesinin bir noktadan sonra yeterli gelmediğini görebiliyorsunuz. Ancak burada şunu söylemem lazım, çok daha makul bir pikap ile böyle bir sorununuz olmayacaktır. Bu denli bir detay seviyesi elde etmeye calışmayıp oturup keyifle müzik dinleyeceksiniz sonuçta. Dediğim gibi benim amacım son noktaya yaklaşabilmek.

Rock tarafında ise işler keyifli. Alt frekansların başarısı ile daha sert müziklerde bile hoparlörler dağılmadan gayet başarılı bir sunuma imza atıyor. Gitar tonları, arka plan detayları bu boyutlardaki sürücülerden beklentinizin ötesinde olacaktır. Şunu hemen söyleyeyim. Son bir kaç senedir böyle lifestyle diyebileceğimiz sistemlerde çıta oldukça yukarı çıkmış durumda. Evet klasik bir müzik setinin veya üst sınıf aktif hoparlörlerin performansına erişmek mümkün değil ancak makul ölçülerdeki bir oda içerisinde bir pikap ve bluetooth bağlantısı ile Spotify vesaire servislerden keyifle müzik dinleyebilmek mümkün.

Asıl önemli olan ise ev ahalisinin karmaşık müzik setlerimiz ile uğraşmak yerine bu tarz bir cihaz ile keyifle müzik dinleyebilmeleri. Böylelikle hem siz pahalı müzik sisteminizden ev ahalisini uzak tutarsınız hemde örneğin eşiniz oturup kolaylıkla müzik dinleyebilir. Size bir şey söyleyeyim, zaman içerisinde özellikle yorgun argın olduğunuz zamanlarda müzik setinizi açmaya üşendiğinizde bir bakarsınız sizde bu tarz bir hoparlörden müzik dinliyor halde bulursunuz kendinizi. Bana çok oluyor :)

Gelelim işin parasal yönüne. Bu yazıyı okuduğunuz günlerde markanın Türkiye mümessili Forum Audio bu hoparlörlerde bir kampanya yapmış durumda. 1.125TL karşılığında bu hoparlörleri satın alabiliyorsunuz. Jamo DS-5 üretim kalitesi ve tasarımı ile birinci sınıf bir aktif hoparlör. Ses tarafına baktığımızda ise bu boyutlardaki bir hoparlörden ne bekliyorsunuz onu karşılıyor. Bağlantıların kolaylığı, atmosfer yaratma konusundaki başarısı benden tam puanı hak ediyor. Bu tarz bir hoparlör arıyorsanız ancak tasarım detayları sizin için öncelik ise, tasarım ile beraber ses kalitesinde de belirli bir çıtanın üzerinde bir arayışınız varsa Jamo DS-5 bence bakmanız gereken ürünlerden bir tanesi.

Jamo DS-5 Bluetooth Hoparlör
Çıkış Gücü : 2 x 20 W Frekans Aralığı : 60 Hz – 15 kHz Tweeter : 15 kHz Woofer: 3 “, 4Ω, 20 W Girişler : Bluetooth®, AUX Renk : Siyah veya Beyaz Ölçüler : 254 x 114 x 152mm Aksesuarlar: Hoparlör kablosu, AUX kablosu, güç kaynağı, uzaktan kumanda
Fiyat: 1.125,00 TL (Nisan 2018 itibarı ile kampanyalı fiyat) / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: ,