Triangle Elara LN01A ve Triangle Turntable

Bu yazımda Triangle cephesinden ilginç bir kombinasyona göz atacağım. Aslına bakarsanız bundan uzun seneler önce Triangle daha küçük bir firma iken, bu tarz bir ürünün geliştirilmesi konusunda çok yazıp çizmiştik. O senelerde Triangle web sitesinin içerisinde bir kullanıcı forumu vardı ve bazen sorulara firmanın geliştiricileri ve çalışanları cevap veriyordu. 10 sene kadar önce desktop audio denen akım yeni yeni başlamıştı ve dönemin Triangle kullanıcıları olarak, bizler bu tarz bir ürünün markaya yakışacağını yazmıştık.  O dönem olmadı ama Triangle geç olsun güç olmasın diyerek ilk aktif hoparlörlerini pazara sundu. Tabii ki fırsatı elime geçince ürünü test amacı ile edindim ve bu yazıda tespitlerimi sizlerle paylaşacağım. Ama yenilikler bununla sınırlı değil. Onlara birazdan geleceğiz…

Triangle Elara LN01A (yazının devamında sadece Elara olarak anılacak) klasik bir raf tipi hoparlör. Siyah ve beyaz renk seçenekleri bulunan hoparlörlerin bana gönderilen örneği beyaz renk idi. Kaplama kalitesi gayet başarılı. Boyut olarak ise makul seviyelerde bir hoparlör seti. 291 x 165 x 291mm boyutları ile eskilerin popüler hoparlörü olan Titus ile yaklaşık aynı boyutlarda diyebilirim. Triangle geçtiğimiz senelerde Elara serisini duyurmuştu. Bu fiyat/ performans odaklı serinin raf tipi hoparlörü ile aynı tasarıma sahip bu hoparlörler.  LN01A kodundaki “A” aktif hoparlör olduğunu belirtiyor bize. Siyah toz koruma kapaklarına sahip olan hoparlörün korumasında üçgen şeklindeki geleneksel Triangle logosunu, hoparlörün üzerinde ise Triangle yazısını görüyoruz. Aktif olan hoparlörün mid/bas sürücüsünün hemen altında sağ tarafta kızılötesi alıcı, sol tarafında ise bildirim ışığı bulunuyor.

Triangle geçmişten bugüne sürücülerini kendisi üreten bir firma olarak tiz sürücülere büyük önem vermiştir. Açıkçası tasarımları da hep farklıdır. Elara serisinde de bu gelenekten vazgeçilmemiş. Tabii ki üst serilerdeki horn yapı üzerine eklenen metal yönlendiriciler bu sürücülerde bulunuyor ancak yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz üzere tasarım yine farklı!

Yeni serilerde mid/bas sürücülerde tamamen elden geçirilmiş. Bu yeni nesil sürücüleri bende ilk kez dinleyeceğim. Klasik, ortasında bobinleri koruyan kapak bulunmayan sürücü yapısı bildiğim kadarı ile uzun zaman sonra ilk kez kullanılıyor Fransız üretici tarafından. Bakalım performansları nasıl bende merak ediyorum doğrusu.

Klasik iki yollu raf tipi bir hoparlor olan Elara’nın fabrika verilerinin üzerinden geçmek gerekirse hassasiyeti 90dB, frekans aralığı 56-22 (+/-3DB HZ-KHZ), ölçüleri ise 291 x 165 x 291mm. Aktif olan bu hoparlörlerin tüm elektronik bileşenleri geleneksel olduğu üzere bir hoparlör içerisinde toplanmış. Texas Instruments firmasının PA3116 kodlu yongaseti üzerine kurulmuş “D” sınıfı amplifikatör devresi kanal başına 50W güç üretebiliyor. Her aktif hoparlörde olduğu gibi asıl şenlik hoparlörlerin arkasında tabii ki…

Fransız üretici ihtiyaçları çok iyi tespit ederek bence gerekli tüm giriş ve çıkışlara yer vermiş. Üst bölümde klasik RCA girişi, hemen yanında 3.5mm kulaklık girişi ve subwoofer girişi konumlandırılmış. RCA girişi alt kısmındaki siviç vasıtası ile “Line” veya “Phono” olarak ayarlanabiliyor. Yani pikap kullanıcıları ek bir pre-ampliye ihtiyaç olmadan hoparlör üzerindeki MM pikap katını kullanabilirler. Bu sivicin hemen yan tarafında ise topraklama konektörü bulunuyor.

Bunların sağ tarafında ise dijital girişler bulunuyor. 1 adet optik ve 1 adet koaksiyel bağlantıya yer verilmiş. Bu bağlantılar cihazın içerisindeki DAC’a bağlantılı olarak çalışıyor. Cihaz ayrıca Bluetooth bağlantısına da sahip. aptX destekli Bluetooth bağlantısı 4.0 standardını destekliyor. Tüm bu girişler Wolfson WM876 DAC yongaseti ile 24 bit/192kHz çözünürlüğü destekliyor. Bu da çok önemli bir artı puan!

Arka bölümde ses kontrol düğmesi ve aynı zamanda fonksiyon seçim tuşu olarak kullanılan düğme buluyor. En alt sırada ise güç düğmesi, elektrik girişi ve diğer hoparlöre bağlantı konektörü var. Pasif olan hoparlörde ise sadece giriş konektörleri bulunuyor. Her iki hoparlörün birbirine bağlanması için Triangle kendi hoparlörlerinin iç kablolamasında da kullanılan özel oksijenden arındırılmış bakır kabloları ürünün kutusuna eklemiş. Bana sorarsanız giriş ve çıkışlar anlamında tüketicilere eksiksiz bir paket sunulmuş.

Cihazı bir kez açtığınızda geri kalan tüm işlemleri uzaktan kumanda vasıtası ile yapabilirsiniz. Kaynak seçimi, ses yükseltme arttırma ve bunlar haricinde belirli bir oranda bas ve tiz ayarını kumanda üzerinden yapabilirsiniz. Şimdi isterseniz asıl sürprize geçelim. Bu benimde beklemediğim bir üründü :)

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız